Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times

Post autor: Rzeszotek_Łukasz »

Linki do metryk z Kutna mogę przekazać praktycznie już dziś (są ponumerowane i podzielone na roczniki).
Łódź oraz kolejne, to kwestia kilku dni (muszę je wysłać, a paczki mają niemałą masę ;) ).
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

ofski pisze:Trzeba mieć tylko nadzieję, że wszystkie pozostałe udostępnione przez AP skany będą równie czyste i czytelne jak te z Bolimowa.
Ale zdarza się, że tak wyglądają niektóre skany za które się płaci 6,-PLN też zrobione pewnie z oryginałów kopii przez ten najwyższej klasy sprzęt w AP Łódź.
Oby takie skany jak ten mój kupiony były marginalnymi wyjątkami w zestawie jaki Państwo otrzymacie z AP.

Krzysztofie,

A kto spowodował, że mikrofilmy są tak porysowane? Pracownicy AP?
TO UŻYTKOWNICY , którzy je źle zakładają do czytników, nie prowadzą mikrofilmu po rolkach i emulsja trze o 'twarde' elementy czytnika
Ja zaczęłam przeglądać mikrofilmy 5 lat temu, jak teraz czasami powracam, to oczy przecieram ze zdziwienia jak zostały ZNISZCZONE.
Pokolenie, które nie robiło zdjęć aparatem analogowym, nie ma pojęcia jak należy postępować z filmem aby nie porysować emulsji.

______
Krystyna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

..gdyby nie użytkownicy, to w ogóle wszystko lepiej by działało:)
a serio, to nie użytkownik decyduje czy kopia z kopii kopii czy z matki/kopii matki
to co archiwa udostępniają przy digitalizacji mikrofilmów to przecież nie są skany z tego co dostępne w pracowni:)
jeśli nie zostaną skopane na etapie przekazania, przesyłania (np skompresowane zbytnio) to skany z mikrofilmów powinny być przyzwoite - bardzo porównywalne z mikrofilmem
no ale te bywają różne, nie tylko kwestia zużycia (normalna rzecz, uszkodzenia wynikają także z prawidłowej eksploatacji) ale i samego materiału skanowanego
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Jednak w wypadku dużego zużycia mikrofilmu robienie kopii z niego, a nie z księgi przy dygitalizacji zasobu jest jakimś nieporozumieniem.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

i powodem nie tylko do uzasadnionej reklamacji ale do poczucia bycia olanym:(
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:i powodem nie tylko do uzasadnionej reklamacji ale do poczucia bycia olanym:(

Szanowni Panowie,

Panie Darku i Panie Włodzimierzu,

Eliza digitalizuje księgi, których nie ma na mikrofilmach.
Myślę, że nie będzie miała nic przeciwko, jeśli zaproszę Panów z własnych sprzętem!!! do fotografowania, będzie szybciej, i szybciej będzie można się zabrać do fotografowania i udostępnienia w sieci ksiąg tych zmikrofilmowanych a dostęnych niestety na porysowanych mikrofilmach.

Pozdrawiam

Krystyna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Krystyno:
w czym widzisz problem, którego rozwiązania szukasz?
Krzysztof złości się uzasadnienie (choć w nienajlepszym miejscu), że dostaje fatalne kopie. Propozycja Twoja nie jest rozwiązaniem tego problemu.
Leszek zaprezentował przykład, co chyba wyjaśnia.
Ja Ciebie zapraszam do Pułtuska:) i do kilku innych miejsc..ba! niekoniecznie ze swoim sprzętem:)
Ba! do opracowania już wykonanych zdjęć! Bez podróżowania! No nie z Pułtuska, ale z innych miejsc.
Po co ten post?:)
Jeśli gdzieś jest wąskie gardło w obrobieniu tego co przyjdzie z Łodzi, chyba, że zapowiadane zmiany będą szybkie i radykalne.
Są skany dobrej jakości udostępnione, jeśli nie ma innej drogi -trzeba je wstawić i już. Tak jak było z Rembertowem , Św. Stanisławem na Woli i chyba czymś jeszcze - czekały (lub czekają w dalszym ciągu) gotowe, na publikacje poprzez państwowe medium a zainteresowanie było to "się wstawiło".
Pozdrawiam
Krystyna_Stanisławska

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Krystyna_Stanisławska »

Dziękuję za zaproszenie, ale na fotografowaniu nie znam się,na obróbce także nie.... zatem podjęłam się indeksacjI do bazy PTGi. Nie narzekam na jakośc zdjęć chiciaż czasami ślęczę nad jednym wpisem po kilka minut. A najbardziej intersujacą mnie parafię robię własnym sumptem i kosztem, udostępniając wyniki na stronie www.rodzinastrychalskich.pl .
Pozdrawiam
Krystyna
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Szanowna Krystyno jak będę miał wolę wziąć udział, na pewno nie będę czekał na niczyje zaproszenie, drogę do projektu znajdę. Molestowanie mnie o krok, weź udział tu, weź tam, działa na mnie przeciwskutecznie.

Proszę pozdrowić koleżankę Elizę i mam nadzieję, że ktoś zainteresowany Łodzią do niej dołączy. Informacja, że fotografowane będą księgi, a nie mikrofilmy, po tym gdy zostaną zrobione księgi niezmikrofilmowane, całkowicie mnie zadowala. Nigdzie nie sugerowałem, że zależy mi na tym aby były robione w innej kolejności ani żeby były robione szybciej.

Ta forumowa zabawa w pomidor zaczyna mnie już nużyć. Gdziekolwiek się odezwę lub o coś zapytam, zamiast odpowiedzi lub komentarza do wypowiedzi, ciągle jest zachęta do wzięcia udziału w danym projekcie, jakby samo wzięcie udziału miało mi zastąpić odpowiedzi których poszukuję. Może w stopkę wstawię sobie informację, że w projektach PTG świadomie nie uczestniczę, wolę zajmować się terenami mi bliskim (a tych tu nie uświadczę), w gronie mi przyjaźniejszym i nie mam czasu na inne , zaś wszelka akwizycja projektów jest przeze mnie niemile widziana.
Sroczyński_Włodzimierz pisze:Po co ten post?
Sam tego Włodku nauczyłeś, więc akurat Ty masz najmniejszy powód by się użalać. Zobacz sam, jak to jest, gdy jesteś ciągle namawiany do wzięcia udziału w czymś na co nie masz ochoty i przede wszystkim czasu, bo bierzesz udział w czym innym.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
ATUIN

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ATUIN »

Witam

Zgłaszam swój akces do indeksowania :

Parafia Stryków
Parafia Dobra
Parafia Dobra - Mariawici

Indeksacja metryk w języku polskim i rosyjskim

Pozdrawiam
Atuin
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Witajcie,

Po pierwszej sesji do indeksacji sa
Kutno UMZ 1903-1906, 1908-1909
Łódź św. Trójca UMZ 1877-1880 parafia ewangelicko-augsburska
Osjaków UMZ 1876-1909 (już jedna osoba indeksuje, ale czekamy na nastepne)
Zgierz UMZ 1877-1879, 1895, 1903-1905
wszystkie powyzsze metryki sa po rosyjsku

Chetnych prosze o zgloszenia na geneteka@genealodzy.pl

Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

ja w zasadzie w trochę innej sprawie. Marto, czy Twój adres mailowy zmienił się? Wysłałam jakiś czas temu (tj. 15.03.) mail i nie otrzymałam odpowiedzi, więc może nie dotarł? Przesłałam tam indeksy do ewentualnego wykorzystania.

Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

marta1044 pisze:Witajcie,

Po pierwszej sesji do indeksacji sa
Kutno UMZ 1903-1906, 1908-1909
Łódź św. Trójca UMZ 1877-1880 parafia ewangelicko-augsburska
Osjaków UMZ 1876-1909 (już jedna osoba indeksuje, ale czekamy na nastepne)
Zgierz UMZ 1877-1879, 1895, 1903-1905
wszystkie powyzsze metryki sa po rosyjsku

Chetnych prosze o zgloszenia na geneteka@genealodzy.pl

Pozdrawiam,
Marta
A moze bysmy zaczeli od fotografowania ksiag z parafii do indeksowani ktorych zglosili sie juz chetni? :wink:
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Sułkowski_Jacek »

Krystyna_Stanisławska pisze:parafię robię własnym sumptem i kosztem, udostępniając wyniki na stronie www.rodzinastrychalskich.pl .
Pozdrawiam
Krystyna
I wielkie Ci dzięki za to :)
pozdr
Jacek Sułkowski
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Sułkowski_Jacek »

kasiek pisze: A moze bysmy zaczeli od fotografowania ksiag z parafii do indeksowani ktorych zglosili sie juz chetni? :wink:
Jeżeli nie ma innych uwarunkowań to również bym to proponował.
pozdr
JAcek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”