GenBaza - Metryki Genpolu

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

eliza1952 pisze:Przepraszam bo ja też przestaję rozumieć o co w tym wszystkim chodzi sadziłam,ze Genbaza służy do przeglądania a nie do sciągania całych ksiąg .Czy osoby indeksujące mają problem z otrzymaniem materiału do indeksacji wypowiadam się w sprawie projektu AP Łódź jeśli taka sytuacja ma miejsce proszę o kontakt : lodzkie.metryki ( ) gmail.com
Nic mi nie wiadomo o zadnych przestojach. Wszystko jest wysylane na biezaco.
A kontakt do indeksacji zasobu AP Lodz pozostaje bez zmian: geneteka ( ) genealodzy.pl

Pozdrawiam,
Marta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a bo tu wszyscy tak omijają temat
ni eo indeksację chodzi, a o "ściągnąc i mieć" - bo faktycznie lokalnie wygodniej

ale nikt takiego komfortu w całości nigdy nie obiecywał
w gościach jesteśmy:) (tj prawie wszyscy wszędzie) i szanujmy gospodarzy

albo ...peer-to-peer - na mp3 szło to i na jpgach pójdzie;) szczególnie, że praw się nie łamie
co za problem?:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Żadnych problemów nie ma-funkcjonuje po prostu system, który da się jeszcze usprawnić i o tym ta dyskusja miałą być.
Kuba
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Skany Nadarzyna np 1898 r zostały w Genbazie podzielone na Urodzenia, Małżeństwa, Zgony
co znacznie ułatwia dotarcie do szukanej części aktów, czy można taki podział wprowadzić w skanach innych miejscowości ?
pozdrawiam
Irena
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

kotik7 pisze:Żadnych problemów nie ma
Dziwnie stawiasz sprawy, bo zaczynasz od tego, że problem ma Marta, bo musi ręcznie pakować i wysyłać roczniki indeksującym, problem mają ponoć indeksujący bo nie mogą ściągać tego co im potrzebne, rozwiązaniem jest wg ciebie aby je teraz wszystkie skompresować (ktoś to musi zrobić), a okazuje się, że indeksujący ani Marta problemu nie mają, więc chodzi o "problem" jedynie dla oglądaczy.
W trakcie dyskusji okazuje się, że nie chodzi o pakowanie ale o możliwość ściągania całych katalogów i znów mylnie podajesz, że genbaza służy do ściągania indeksującym, podczas gdy jest marginalnie wykorzystywana do tego celu i służy głównie oglądaczom zapewniając wypełnienie zobowiązań o publikacji akt.
Jeśli chodzi o ściąganie całych katalogów, taka funkcja była na samym początku również w szukajwarchiwach i szybko ją zablokowano.
Kluczem jest darmowy dostęp, podczas gdy gospodarz serwera płaci konkretne pieniądze za transfer. Użytkownik, który nie ma bata finansowego nad sobą jest skłonny ściągnąć po kilka roczników, a nawet całą parafię mimo, że szuka jedynie parę aktów z określonych lat, bo jego nic to nie kosztuje, zapuszcza zasysanie i idzie parzyć kawę, a transfer leci.
Krótko mówiąc Kubo poruszasz coś co jest problem użytkownika oglądacza i nie da się go rozwiązać, bo wszystko rozbija się z jednej strony o koszty, z drugiej o brak rąk do pracy i tu przechodzę do kolejnego postu.
Augustyniak_Irena pisze:czy można taki podział wprowadzić w skanach innych miejscowości ?
Można, a nawet należy tylko chętnych na to brak lub ich czas nie jest z gumy. Podział na księgi można przeprowadzić bardzo szybko, wystarczy na podglądzie zdjęć wyławiać zdjęcia okładek ksiąg które łatwo wpadają w oko. Podział na U M Z oznacza zwiększenie pracy 3 krotne, a uwzględniając, że początek kolejnych sekcji wyłuskać jest już nieco trudniej, to nawet i 5 krotne.
Tam gdzie są chęci i czas, wielkie dzięki dla tych, którzy tak dzielą.
Ułatwia to życie zarówno oglądaczom jak i opłacającym serwer, bo zmniejsza liczbę nietrafionych ściągnięć i tym samym zmniejsza transfer.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Zawsze można napisać do koordynatora danego projektu lub do fotografujących i prześlą Ci do indeksacji, a nie do oglądania..
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

nie tylko oglądam Genbazę ale podjęłam się pierwszej indeksacji z Genbazy , nie wiedziałam że mogę otrzymać lepszą wersję do ndeksakcji
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Rozwiń proszę zwrot "podjęłam się pierwszej indeksacji z Genbazy".
Ze szczególny uwzględnieniem wobec kogo się podjęłaś.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Lepszą wersje?
Taka przydaje się przy krytycznych przypadkach.
Zdjęcia z GenBazy nadają się do indeksacji.
Jeśli są jakieś lepsze (chociaż nic o nich nie wiem), to chyba szkoda zawracać głowę osobom koordynującym,
bo wiadomo - lepsze ważą więcej, czyli więcej czasu muszą się wysyłać, a przez ten czas można by przesłać
krocie tego, ale w wersji GenBazowej.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

dpawlak pisze:Rozwiń proszę zwrot "podjęłam się pierwszej indeksacji z Genbazy".
Ze szczególny uwzględnieniem wobec kogo się podjęłaś.
Tak jak napisałam jest to moja pierwsza indeksacja, zgłosiłam się na forum, zdjęcia o które prosiłam trafiły niedawno do Genbazy.
Wobec tego co napisał wcześniej Marcin pomyślałam, że może indeksujący mają mozliwość otrzymania zdjęć inną drogą niż Genbaza żeby ułatwić pracę a ja nieświadomie nie dopytałam.
Pozdrawiam
Irena
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

dpawlak pisze:
kotik7 pisze: Dziwnie stawiasz sprawy, bo zaczynasz od tego, że problem ma Marta, bo musi ręcznie pakować i wysyłać roczniki indeksującym, problem mają ponoć indeksujący bo nie mogą ściągać tego co im potrzebne, rozwiązaniem jest wg ciebie aby je teraz wszystkie skompresować (ktoś to musi zrobić), a okazuje się, że indeksujący ani Marta problemu nie mają, więc chodzi o "problem" jedynie dla oglądaczy.
Zacząłem od tego, że wpadł mi do głowy pomysł usprawnienia indeksacji przy użyciu Genbazy. Zaletą tego pomysłu było odciążenie p. Marty. Bez znaczenia, czy godzi się bez szemrania wykonywać wiele prawdopodobnie zbędnych czynności, czy stanowi to dla niej problem, obiektywnie zostałaby pozbawiona konieczności ich wykonywania. To, że się nie skarży i wytrwale wykonuje przyjęte zadanie, nie znaczy, że nie może mieć lepiej.
Potem napisałem w odpowiedzi do pań Marty i Elizy, że problemu nie ma, bo zapewne na widok naszej dyskusji pomyślały, że gdzieś zawiodły.
O problemach oglądaczy nic nie wiem, chociaż kiedy tylko oglądam, muszę czekać aż zdjęcia się załadują. Ale pomysł wpadł mi do głowy przy okazji indeksacji.

Na serwerze mamy teraz pliki podzielone na katalogi. Być może można więc udostępnić cały katalog do ściągnięcia, a jeśli musi być w postaci pliku-może można byłoby oglądać zdjęcia tak jak teraz, podczas gdy na serwerze byłyby tylko spakowane foldery. To musiałby skomentować ktoś z doświadczeniem w tej materii.

Genbaza jak na razie nie stanowi elementu w "procesie" indeksacji. Jeśli więc udałoby się ominąć problemy związane z pojemnością serwera (tzn. nie umieszczać kopii folderów), reszta nie powinna być problemem. Opracowujący dane i tak musi podzielić zdjęcia i wrzucić je na serwer, ew. dochodziłaby kompresja tych folderów.

Kuba
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Augustyniak_Irena pisze: Tak jak napisałam jest to moja pierwsza indeksacja, zgłosiłam się na forum, zdjęcia o które prosiłam trafiły niedawno do Genbazy.
Wobec tego co napisał wcześniej Marcin pomyślałam, że może indeksujący mają mozliwość otrzymania zdjęć inną drogą niż Genbaza żeby ułatwić pracę a ja nieświadomie nie dopytałam.
Pozdrawiam
Irena
Ależ owszem - mają możliwość, ale raczej takiej samej jakości jak w GenBazie. Po prostu jest to przesyłane przez maila bądź jakąś stronę.
Indeksacja z GenBazy jest dość uciążliwa i trochę spowalnia tempo .
Minusem jest też, że nie dałoby rady indeksować z GenBazy nie mając połączenia z internetem (tak jak ja w te wakacje).
Więc wystarczy napisać do osoby, u której zgłaszało się indeksację bądź do osoby koordynującej fotografowanie i czekać na maila ze zdjęciami :-)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Timus

Sympatyk

Post autor: Timus »

Witam,
chciałem się dowiedzieć czy będą dostępne skany ksiąg w folderze Łęczyca cd tj lata 1907 -1911? Interesują mnie te lata.
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Mam pytanie czy wstawiona w Genbazie Errata do Kielc jest uzupełniana?
W parafii Rogów i Nowy korczyn w tej erracie widoczny jest tylko jeden skan mino że stron do odtworzena jest wiecej ( są jakby puste) być może to jakiś błąd techniczny - proszę o sprawdzenie administratorów.
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

zetka pisze:Mam pytanie czy wstawiona w Genbazie Errata do Kielc jest uzupełniana?
W parafii Rogów i Nowy korczyn w tej erracie widoczny jest tylko jeden skan mino że stron do odtworzena jest wiecej ( są jakby puste) być może to jakiś błąd techniczny - proszę o sprawdzenie administratorów.
W tych Parafiach jest tylko po jednym zdjęciu poprawek.

pozdrowienia

Leszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”