Geneteka -- Błędy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Geneteka-błędy.
Witam !! Chciałbym zgłosić problem z wyswietlaniem wyników w parafii Płock -małżeństwa, są tam pomieszane nazwiska z imionami. Niektóre małżeństwa są wprowadzone prawidłowo nazwisko to nazwisko, a nieraz nazwisko to imie np.
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... 07mz&op=gt
Pozdrawiam Michał Kamelak
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... 07mz&op=gt
Pozdrawiam Michał Kamelak
Geneteka-błędy.
Witaj Michale,
Dziękuję za informację. Poprawię.
Pozdrawiam,
Marta Nalazek
Dziękuję za informację. Poprawię.
Pozdrawiam,
Marta Nalazek
-
Skibiński_Tomasz

Geneteka-błędy.
W zindeksowanych metrykach są błędy. Dlaczego wpisy umieszczają osoby, które mają problemy z czytaniem (wzrokiem) lub tłumaczeniem? Np. w parafii Biłgoraj w 1907 (jak dobrze pamiętam) nie żenił się żaden "Tarnicki" tylko "Parnicki"! Niepotrzebnie tylko zamówiłem kserokopię aktu w Archiwum w Zamościu!
Geneteka-błędy.
Drogi Tomaszu,
Oczywiście, że w bazie zdarzają się błędy. I w większości przypadków nie jest to wina Indeksującego. Większość indeksów powstała na podstawie spisów rocznych z końca księgi. A ksiądz nie zawsze przywiązywał wagę do dokładności tego typu zapisów. Więc jeśli błąd był w spisie rocznym, to również błąd będzie w indeksie. To chyba oczywiste. Nie wszyscy mają możliwość zweryfikowania spisów rocznych z metrykami! Co więcej, nasi wspaniali Indeksujący zamawiają skany indeksów do opracowania na koszt własny! Więc powinniśmy być im tylko wdzięczni za takie poświęcenie. Więc proszę nie obwiniaj moich Indeksujących za coś za co oni w większości przypadków nie odpowiadają. Bo jakoś nie widzę żebyś dołożył swoją cegiełkę do projektu indeksacji.
Tomku, a kto kazał Tobie zamówić ten akt bez wcześniejszego sprawdzenia, czy dotyczy on nazwiska Ciebie interesującego? Wystarczy napisać do archiwum mail o treści:
"Czy w roku 1907 w parafii Biłgoraj został zawarty ślub na nazwisko Tarnicki? Prawdopodobny numer aktu to xx. Jeśli tak, to chciałbym zamówić skan tego aktu".
Prosto i pewnie.
Pozdrawiam serdecznie,
Marta Nalazek
Oczywiście, że w bazie zdarzają się błędy. I w większości przypadków nie jest to wina Indeksującego. Większość indeksów powstała na podstawie spisów rocznych z końca księgi. A ksiądz nie zawsze przywiązywał wagę do dokładności tego typu zapisów. Więc jeśli błąd był w spisie rocznym, to również błąd będzie w indeksie. To chyba oczywiste. Nie wszyscy mają możliwość zweryfikowania spisów rocznych z metrykami! Co więcej, nasi wspaniali Indeksujący zamawiają skany indeksów do opracowania na koszt własny! Więc powinniśmy być im tylko wdzięczni za takie poświęcenie. Więc proszę nie obwiniaj moich Indeksujących za coś za co oni w większości przypadków nie odpowiadają. Bo jakoś nie widzę żebyś dołożył swoją cegiełkę do projektu indeksacji.
Tomku, a kto kazał Tobie zamówić ten akt bez wcześniejszego sprawdzenia, czy dotyczy on nazwiska Ciebie interesującego? Wystarczy napisać do archiwum mail o treści:
"Czy w roku 1907 w parafii Biłgoraj został zawarty ślub na nazwisko Tarnicki? Prawdopodobny numer aktu to xx. Jeśli tak, to chciałbym zamówić skan tego aktu".
Prosto i pewnie.
Pozdrawiam serdecznie,
Marta Nalazek
-
Sroczyński_Włodzimierz

Geneteka-błędy.
Wiem, że to nie geneteka, ale na podstronie metryki.genealodzy.pl jako mail do administratora metryki jest geneteka@genealodzy.pl więc:
1 marca Ewa_Os zgłaszała:
"Witam !
Nie wiem,czy ktoś już o tym pisał :w chrztach z roku 1888 zamieszczone są zdjęcia z roku 1878,natomiast z 1888 nigdzie nie zauważyłam.Generalnie jest sporo braków w zdjęciach o czym już wcześniej pisałam ale jak dotąd .bez odzewu.
Pozdrawiam,Ewa"
może możnaby ten 1888 po prostu usunąć? Jeśli nie zastąpić - to niech będzie dziura. Osoby nie posługujące się rosyjskim ew. nie czytające dat cały czas mają problem z:
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... y=156&kt=1
Pozdrawiam
1 marca Ewa_Os zgłaszała:
"Witam !
Nie wiem,czy ktoś już o tym pisał :w chrztach z roku 1888 zamieszczone są zdjęcia z roku 1878,natomiast z 1888 nigdzie nie zauważyłam.Generalnie jest sporo braków w zdjęciach o czym już wcześniej pisałam ale jak dotąd .bez odzewu.
Pozdrawiam,Ewa"
może możnaby ten 1888 po prostu usunąć? Jeśli nie zastąpić - to niech będzie dziura. Osoby nie posługujące się rosyjskim ew. nie czytające dat cały czas mają problem z:
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... y=156&kt=1
Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Re: Geneteka-błędy.
Czuję się wywołany do tablicy - bo sam te skany obrabiałem. I w spisie kolego jest rosyjska literka "T", nie przeglądałem dokładnie samych aktów bo ich nie miałem. Co ciekawe nawet sugerując się pozycją alfabetyczną nie dojdziesz - bo np. 2 pozycje wyżej jest niejaki "Starzyński".Skibiński_Tomasz pisze:W zindeksowanych metrykach są błędy. Dlaczego wpisy umieszczają osoby, które mają problemy z czytaniem (wzrokiem) lub tłumaczeniem? Np. w parafii Biłgoraj w 1907 (jak dobrze pamiętam) nie żenił się żaden "Tarnicki" tylko "Parnicki"! Niepotrzebnie tylko zamówiłem kserokopię aktu w Archiwum w Zamościu!
NIE WIEM JAK TY ale ja poświęciłem wiele lat pracy, kilkanaście tysięcy złotych na poszukiwania (choć jakby doliczyć paliwo i poświęcony czas to z pewnością i wiele więcej), żeby tacy jak Ty mieli na tacy podane wszystko i mogli sobie ponarzekać, że przez sposób bazgrania zapisującego (tu akurat jednego z księży - Koziołkiewicza, który był Polakiem a zmuszony był do prowadzenia ksiąg po rosyjsku) wpisana została nie ta literka. Sorry ale chyba się nie rozumiemy. Znalazłeś błąd to popraw - jeśli nie wiesz czemu służy bezinteresowna praca wielu osób tu udzielających się to nikt cię nie zmusza do korzystania z wyników tej pracy. Sorry ale szlag mnie trafia czasami jak widzę takie teksty... Nic sam nie zrobi a potrafi tylko narzekać.
Arek
-
michalina180

Geneteka-błędy.
Witam
Chciałabym wprowadzić drobną poprawkę w ślubach w parafii Pałuki
Jest ślub Augustyn Guraździeński i Małgorzata Ostaszewska Akt Nr 306
Powinno być Augustyn Gwiazdzieński.
Nazwisko sprawdzone w akcie stanu cywilnego z AP w Mławie.
Ksiądz który pisał akt po łacinie niestety nie uczył się kaligrafii i nazwisko można było czytać na różne sposoby.
Jeśli będzie czas proszę o tę drobną poprawkę
Pozdrawiam Michalina
Chciałabym wprowadzić drobną poprawkę w ślubach w parafii Pałuki
Jest ślub Augustyn Guraździeński i Małgorzata Ostaszewska Akt Nr 306
Powinno być Augustyn Gwiazdzieński.
Nazwisko sprawdzone w akcie stanu cywilnego z AP w Mławie.
Ksiądz który pisał akt po łacinie niestety nie uczył się kaligrafii i nazwisko można było czytać na różne sposoby.
Jeśli będzie czas proszę o tę drobną poprawkę
Pozdrawiam Michalina
Geneteka-błędy.
Witaj Michalino,
Dziękuję za informacje. Poprawię za jakiś czas gdy będę miała możliwość korekty poszczególnych wpisów.
Pozdrawiam serdecznie,
Marta Nalazek
Dziękuję za informacje. Poprawię za jakiś czas gdy będę miała możliwość korekty poszczególnych wpisów.
Pozdrawiam serdecznie,
Marta Nalazek
- osaczony30

- Kontakt:
Geneteka-błędy.
Witam, proszę o poprawienie wpisów w Genetece w parafii Lubraniec
małżeństwa:
jest
1857 22 Józef Zientara Marianna Kabasińska
powinno być:
1857 22 Józef Zientara Marianna Habasińska
Urodzenia
jest
1843 Ignacy Zetara 65
powinno byc
1843 Ignacy Zientara 65
Dziękuję i pozdrawiam
Darek
małżeństwa:
jest
1857 22 Józef Zientara Marianna Kabasińska
powinno być:
1857 22 Józef Zientara Marianna Habasińska
Urodzenia
jest
1843 Ignacy Zetara 65
powinno byc
1843 Ignacy Zientara 65
Dziękuję i pozdrawiam
Darek
Geneteka-błędy.
Dla mnie wszelkie katalogi Geneteki okazują się aktualnie niedostępne. Czy coś robię źle, czy też zawartość naprawdę nie jest aktualnie dostępna?
Danuta
Danuta
-
Zacharewicz_Zuzanna
Geneteka -- Błędy
T: Zacharewicz
przeszukując bazy natknęłam się na błąd w nazwisku:
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... ac=&w=07mz
powinno być Kiejstut Zacharewicz (Kiejstut Anton Zacharewicz) a nie Zacharkiewicz
A przy okazji - w jaki sposób mona zdobyć więcej informacji nt. tej księgi? Czy jest szansa na uzyskanie większej ilości danych z aktu ślubu? Gdzie tego szukać?
Będę wdzięczna za podpowiedź.
Zuzanna Zacharewicz
przeszukując bazy natknęłam się na błąd w nazwisku:
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... ac=&w=07mz
powinno być Kiejstut Zacharewicz (Kiejstut Anton Zacharewicz) a nie Zacharkiewicz
A przy okazji - w jaki sposób mona zdobyć więcej informacji nt. tej księgi? Czy jest szansa na uzyskanie większej ilości danych z aktu ślubu? Gdzie tego szukać?
Będę wdzięczna za podpowiedź.
Zuzanna Zacharewicz
- Śmiech_Michał

Geneteka -- Błędy
Witam. W akcie małżeństwa z 1879roku, kat nr 61 parafii Pułtusk jest błąd. Jest napisane Kazimierz Pieńkosz a powinno być Pieńkos. Dane małżonki są poprawne. Bardzo bym prosił o skorygowanie błędu to są moi praprapradziadkowie
Kłaniam się- Michał
http://michalstanislawsmiech.blogspot.com/
http://michalstanislawsmiech.blogspot.com/
-
Szymański_Wojciech

Geneteka -- Błędy
Witam!
W akcie małżeństwa z par. Glinianka 1854/10 panna młoda to FRANCISZKA ROGUSKA (nie - Bogucka!). To moja cioteczna prababka; dysponuję reprodukcją tego dokumentu. Na marginesie: już kilkakrotnie, w różnym czasie wysyłałem sprostowanie tej treści na adres autorki wpisu Marciszewska_maria i za każdym razem serwer kwestionował istnienie takiego adresata! Więc może i to warto wyjaśnić!?
Pozdrawiam,
W.Szymański.
W akcie małżeństwa z par. Glinianka 1854/10 panna młoda to FRANCISZKA ROGUSKA (nie - Bogucka!). To moja cioteczna prababka; dysponuję reprodukcją tego dokumentu. Na marginesie: już kilkakrotnie, w różnym czasie wysyłałem sprostowanie tej treści na adres autorki wpisu Marciszewska_maria i za każdym razem serwer kwestionował istnienie takiego adresata! Więc może i to warto wyjaśnić!?
Pozdrawiam,
W.Szymański.
-
Marciszewska_maria

Geneteka -- Błędy
Witam
Sprawdzę czy rzeczywiście wkradł się tu błąd i postaram się go poprawić przy najbliższym kontakcie z Administratorem Geneteki.
Dziękuję za zwrócenie uwagi.
Pozdrawiam
M.Marciszewska
Sprawdzę czy rzeczywiście wkradł się tu błąd i postaram się go poprawić przy najbliższym kontakcie z Administratorem Geneteki.
Dziękuję za zwrócenie uwagi.
Pozdrawiam
M.Marciszewska
Geneteka -- Błędy
Witam,
parafia Stanowiska (SK) - nie wyświetlają się żadne rekordy (parafia była chyba wcześniej przypisana do woj. łódzkiego, może w selekcie jest jakis warunek na województwo - SK, a w tabelach ciągle jest LD, tak strzelam...).
Pozdrawiam,
Jarek
parafia Stanowiska (SK) - nie wyświetlają się żadne rekordy (parafia była chyba wcześniej przypisana do woj. łódzkiego, może w selekcie jest jakis warunek na województwo - SK, a w tabelach ciągle jest LD, tak strzelam...).
Pozdrawiam,
Jarek