Jeńcy wojenni 1939 - 45
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Polscy żołonierze internowania na Węgrzech
Dzien dobry,
teraz mam dokument z CMJW (Centralne Muzeum Jeńców Wojennych w Łambinowicach-Opolu) i tam jest informacje, mój dziadek został złapany o Wehrmachtu dwa razy. Pierwszy raz o 16.09.1939r w polsce przez kampania wrześniowa i drugi raz 16.11.1939r w węgrzech. Dlatego myszle, mój dziadek był jeden o parę tyśiace polskie żołonierzy które został internowany w węgrzech. O taki akt muszę być też dokumentach w węgrzech, a pytanie jest, w kótrym archiwum w węgrzech.musze zapytać?
Pozdrawiam
Florian
teraz mam dokument z CMJW (Centralne Muzeum Jeńców Wojennych w Łambinowicach-Opolu) i tam jest informacje, mój dziadek został złapany o Wehrmachtu dwa razy. Pierwszy raz o 16.09.1939r w polsce przez kampania wrześniowa i drugi raz 16.11.1939r w węgrzech. Dlatego myszle, mój dziadek był jeden o parę tyśiace polskie żołonierzy które został internowany w węgrzech. O taki akt muszę być też dokumentach w węgrzech, a pytanie jest, w kótrym archiwum w węgrzech.musze zapytać?
Pozdrawiam
Florian
Szukam: Urbański (Skierniewice) + Gorzuch / Gałka (Łódż i Kielce)
-
Sroczyński_Włodzimierz

Polscy żołonierze internowania w węgrzech
ale gdyby był internowany to Wehrmacht na Węgrzech by go nie złapał
może po historii jednostki?>
wygląda na to, że uciekł z niewoli, do której się dostał 16 września i próbował dostać się przez Węgry dalej
najczęściej nie na Węgrzech, ale na Słowacji łapani byli przez zdecydowanie bardziej "osiowo-koalicynnych" niż Węgrzy Słowaków i przekazywani Niemcom
trcohę w bok do pytania "wktórym archiwum na Węrzech" ale
może po historii jednostki?>
wygląda na to, że uciekł z niewoli, do której się dostał 16 września i próbował dostać się przez Węgry dalej
najczęściej nie na Węgrzech, ale na Słowacji łapani byli przez zdecydowanie bardziej "osiowo-koalicynnych" niż Węgrzy Słowaków i przekazywani Niemcom
trcohę w bok do pytania "wktórym archiwum na Węrzech" ale
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Cześć,
tak, też mysyle po 16.09.1939 on uciekł z niewoli do węgrzech.
Fakticzne, te plotki w mójem rodizna powiedziali on został złapany Słowacji.
A w dokumentach niemieckim jest pisane UNGARN, Węgry...
Dlatego myszlałem on był interowany o węgerskie wojska, straż granice czy innich urząd
Jeszcze nie znam jego jednostki, w dokumentach o CMJW niema taka informacja.
Czekam jeszcze na informacja o CAW (Centralna Archiwum Wojskowe w Warszawie).
Przeprazam dla móje błędy, ale jeszcze ucze się polskiego.
Pozdrawiam
Florian
tak, też mysyle po 16.09.1939 on uciekł z niewoli do węgrzech.
Fakticzne, te plotki w mójem rodizna powiedziali on został złapany Słowacji.
A w dokumentach niemieckim jest pisane UNGARN, Węgry...
Dlatego myszlałem on był interowany o węgerskie wojska, straż granice czy innich urząd
Jeszcze nie znam jego jednostki, w dokumentach o CMJW niema taka informacja.
Czekam jeszcze na informacja o CAW (Centralna Archiwum Wojskowe w Warszawie).
Przeprazam dla móje błędy, ale jeszcze ucze się polskiego.
Pozdrawiam
Florian
Pare dni temu wysławem e-mail do honorarkonsulat w mojem regjonu i pytałem o moje sprawie. Jedna pani tutaj była bardzo miła specialnje dla mnie on dzwoniła do archiwum na węgrzech. Jak wyglłada tam jest Muzeum Wojskowe która też jest Archiwum i tam też moge zapytać z językiem niemieckiego:
Hadtörténeti Intézet és Múzeum
http://www.militaria.hu
Jeżli mój tziadek był po prawde internowany na węgrzech, mam szanze na dokumenty.
Jeżli nie, not pecha...
Hadtörténeti Intézet és Múzeum
http://www.militaria.hu
Jeżli mój tziadek był po prawde internowany na węgrzech, mam szanze na dokumenty.
Jeżli nie, not pecha...
Dostałem odpowiedzenia z archiwum na wegrzech. Niestety tam niema dokumenty o mój dziadek (tylko cos od jeden imiennik kto napewno nie jest on).
O CAW też dostałem negatiwne informacje, tam też niema dokumenty o mój dziadek.
Chyba nigdy będę wiedzić którym jednostki on był...
O CAW też dostałem negatiwne informacje, tam też niema dokumenty o mój dziadek.
Chyba nigdy będę wiedzić którym jednostki on był...
-
Sawicki_Julian

Witam Florian, na Węgrzech szukanie to trudna sprawa, tam tylko za opłatą firmy chcą pomagać. Ale czy ten Twój dziadek przeżył wojnę i co dalej, należy szukać w metrykach, w tych do tyłu, np. kim byli jego rodzice. Bo w przód w naszą strone myśle ze znasz jego synow i wnuków, inaczej by Cię tu nie było ; pozdrawiam - Julian
- janus_daniel

Nigdy nie wpadłem na pomysł szukania papierowych dowodów pobytu mojego taty jako internowanego sierżanta Wojska Polskiego Mam zdjęcia z obozu, mam nawet wysłane do niego zdjęcia moich sióstr. Nie mam adreu, lecz tam był od roku 1939 do przełomu 1940/41 roku.
To mi wystarczyło ale gdyby możliwe było poznanie szczegółów. Chyba marzenie!
Jeżeli chodzi o obozy internowania w Rumunii to w Instytucie Sikorskiego mają to: http://pism.co.uk/ESW/Files/AXII55.pdf
Ktoś korzystał?
Ktoś korzystał?
Polecam album autorstwa Krystyny i Grzegorza Lubczyków: "PAMIĘĆ II - EMLĖKEZĖS II. Polscy uchodźcy na Węgrzech 1939-1946", Oficyna Wydawnicza RYTM, Warszawa 2012.janus_daniel pisze:Nigdy nie wpadłem na pomysł szukania papierowych dowodów pobytu mojego taty jako internowanego sierżanta Wojska Polskiego Mam zdjęcia z obozu, mam nawet wysłane do niego zdjęcia moich sióstr. Nie mam adreu, lecz tam był od roku 1939 do przełomu 1940/41 roku.
W bogato ilustrowanym tomie "Pamięć II" została ukazana historia przez pryzmat osobistych losów wielu Polaków. Przy odrobinie szczęścia możesz tam trafić na trop swojego Taty.
Łączę serdeczne pozdrowienia -
Lidia
- janus_daniel

-
Grellmann_Robert

Hallo Florek
Tu strona gdzie mozna czytac o internowana 10. pulk strzelcow konnych z Lancuta w wegrzech
http://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=& ... 5533,d.bGg
Oni potem walczyli w 1.diwisii pancerni
pozdrawiam Robert
Tu strona gdzie mozna czytac o internowana 10. pulk strzelcow konnych z Lancuta w wegrzech
http://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=& ... 5533,d.bGg
Oni potem walczyli w 1.diwisii pancerni
pozdrawiam Robert
-
czyzewskap
Lazaret lista pomoc w odszyfrowaniu
Witam. Mam problem z odczytaniem znaczenia trzech ostatnich rubryk załączonej listy. Chodzi o zaznaczone na czerwono nazwisko - to mój Dziadek Tadeusz Czyżewski. Nie wiem co może oznaczać II a - blok??? I ostatnia rubryka czy to po prostu podpis lekarza który dokonał wypisu.
Oraz rubryka 6 chodzi tu o nację - czy ktoś może określić co tam jest wpisane. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Oraz rubryka 6 chodzi tu o nację - czy ktoś może określić co tam jest wpisane. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

-
jamiolkowski_jerzy

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gli ... derung.htm
rzecz o lazaretach w Niemczech. Wymieniony tu jest Lazarett Freising.
W 6 rubryce wpisano Pole, a ostatnia Oflag Murnau.
IIa oznacza najprawdopodobniej oddział chirurgiczny lazaretu.
Pozdrawiam
Roman M.
rzecz o lazaretach w Niemczech. Wymieniony tu jest Lazarett Freising.
W 6 rubryce wpisano Pole, a ostatnia Oflag Murnau.
IIa oznacza najprawdopodobniej oddział chirurgiczny lazaretu.
Pozdrawiam
Roman M.