Pochodzenie nazwisk (cz.3) podział*
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wladyslaw_Moskal

Czesc "moskiter" - czy Ty nosisz nawet w zimie siatke przeciw komarom?!
Wedlug danych prof. K. Rymuta z 1990 r.;
Skoropiński 26 By:9, Gd:17
Skorupiński 1386 Wa:130, BB:10, By:28, Ch:2, Gd:17, Go:47, JG:31, Kl:2, Ka:47, Kn:5, Ko:8, Kr:5, Lg:19, Ls:443, Lu:2, Łd:43, Op:21, Pl:7, Pt:32, Po:109, Ra:3, Sr:4, Sk:108, Sł:8, Sz:30, To:4, Wb:9, Wł:28, Wr:18, ZG:166
nazwisko Skoropiński wystepowalo w tym roku w bylym wojewodztwie bydgoskim i woj. gdanskim. Portal moikrewni.pl podaje
dokladniejsze dane.
Poniewaz nazwisko Skorupiński wystepuje szerzej, Twoje podejrzenia o "przekrecie" Skoropiński ze Skorupiński, byc moze sa sluszne.
Prawdopodobnie, wszyscy Skoropińscy w Polsce i na swiecie, sa krewnymi, ze wzgledu na niezwykla rzadkosc nazwiska .
Wladyslaw
Wedlug danych prof. K. Rymuta z 1990 r.;
Skoropiński 26 By:9, Gd:17
Skorupiński 1386 Wa:130, BB:10, By:28, Ch:2, Gd:17, Go:47, JG:31, Kl:2, Ka:47, Kn:5, Ko:8, Kr:5, Lg:19, Ls:443, Lu:2, Łd:43, Op:21, Pl:7, Pt:32, Po:109, Ra:3, Sr:4, Sk:108, Sł:8, Sz:30, To:4, Wb:9, Wł:28, Wr:18, ZG:166
nazwisko Skoropiński wystepowalo w tym roku w bylym wojewodztwie bydgoskim i woj. gdanskim. Portal moikrewni.pl podaje
dokladniejsze dane.
Poniewaz nazwisko Skorupiński wystepuje szerzej, Twoje podejrzenia o "przekrecie" Skoropiński ze Skorupiński, byc moze sa sluszne.
Prawdopodobnie, wszyscy Skoropińscy w Polsce i na swiecie, sa krewnymi, ze wzgledu na niezwykla rzadkosc nazwiska .
Wladyslaw
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Gordon (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Gordian. Imię, znane w Polsce ze źródeł od XIII wieku, pochodzenia łacińskiego od Gordianus, to od nazwy miasta Gordio.
Grunt (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od grunt, z gwarowego gront ‘fundament; pole’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Gordon (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Gordian. Imię, znane w Polsce ze źródeł od XIII wieku, pochodzenia łacińskiego od Gordianus, to od nazwy miasta Gordio.
Grunt (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od grunt, z gwarowego gront ‘fundament; pole’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

-
Aleksandra_Słobódka

Pochodzenie nazwiska Weide
witam! interesuje mnie pochodzenie nazwiska Weide z którym wiąże się jak dla mnie niezrozumiala historia... Otóż w moim jak i mojego ojca paszporcie niemieckim figuruje nazwisko Weide (ustalono że jest to nazwisko mojego przodka czyli mam pochodzenie niemieckie) ale z moich przodków tych najbliższych nikt takiego nazwiska nie nosil. Praprababka miala na nazwisko Dietrich wyszla za mąż za Pawla Woicika, ich synem byl Piotr Woicik i już mój dziadek ma na nazwisko Wójcik. Z tego co wiem to po 1945 r na tych terenach odzyksanych(opolskie)trzeba bylo "spolszczyć"nazwisko albo przetlumaczyć. I teraz nie rozumiem skąd Weide w paszporcie a Woicik w metrykach? albo nadano nam inne nazwisko albo Weide jest niewlaściwe... Proszę serdecznie o pomoc
Re: Pochodzenie nazwiska Weide
Witaj Aleksandro,Aleksandra Słobódka naposała / pisze:[...] interesuje mnie pochodzenie nazwiska Weide z którym wiąże się jak dla mnie niezrozumiala historia...
nie wszystkie nazwiska powstały w sposób czytelny i schematyczny, oparty na ogólnych zasadach słowotwórstwa. Nie zawsze też współczesne nazwisko musi być identyczne z tym, jakie nosili przodkowie wcześniej. Dlatego też samo nazwisko, to za mało na dowodzenie czegokolwiek, a tym bardziej aby móc wyjaśnić historię z niemieckim nazwiskiem Weide w paszportach Twoim i Twojego Taty (niezrozumiałą i tajemniczą nawet dla rodziny)
Mało prawdopodobne, aby rzecz mogła wyjaśnić etymologia (językoznawcza interpretacja), ani też germanizacja oraz repolonizacja nazwiska.
W tym przypadku (Weide, Woicik, Wójcik) nie chodzi o nazwisko motywowane, tzn. takie którego treść jest rozumiana i zostało przetłumaczone na inny język (np. z niemieckiego na polski, czy uprzednio z polskiego na niemiecki).
Obecnie istnieje zasada nieprzetłumaczalności nazw własnych.
Etymologię nazwiska Weide należy wyjaśnić na gruncie języka niemieckiego.
W celu przybliżenia problematyki polszczenia nazwisk genetycznie niemieckich, polecam lekturę Wstępu książki, dostępnej w Internecie: Edward Breza, Nazwiska Pomorzan. Pochodzenie i zmiany, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2000.
Odsyłam też do „GenWiki” „genealogy.net” zawierającej leksykon nazwisk niemieckich.
Wortal „Genealogia Polska” („GENPOL.com”) podaje wykaz: Opracowania nazwisk pochodzenia niemieckiego. Sama tematu nie zgłębiałam, bo i też języka niemieckiego nie znam, niestety.
Na stronie „moi krewni.pl” znajdują się dane o frekwencji (częstotliwości występowania) i rozmieszczeniu geograficznym interesujących Cię nazwisk w Polsce, a na stronie „verwandt.de” w Niemczech.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
-
Żołędowski_Marek
Re: Pochodzenie nazwiska Weide
Jeżeli mógłbym w przypadku Pani coś poradzić, to niech Pani przejży miesięczniki Spotkanie z zabytkami, oraz miesięczniki Relax z lat 80. Tam były zamieszczne ciekawe informację dotyczące heraldyki, oraz od[powiedzi na pytania dotyczące historii rodów. Szczególnie w Kolekcjoner Polski, Relax, chyba tak one się nazywały, zresztą znajdzie pani informację o nich w itnernecie. Widziałem też to w Miesięczniku Heraldycznym (kwartalniku?)z przed 1939. Jeżeli Pani nie znajdzie, to dowie się Pani sporo ciekawych rzeczy. No i herbarzu Wittyga, Nieznana szlachta.
Pochodzenie nazwisk Grobelny,Tyl,Kręgiel,Chybalska,Niełacna
Witam.
Interesuję mnie pochodzenie następujących nazwisk.
Grobelny,
Tyl ,
Kręgiel ,
Dudek ,
Komorowski ,
Niełacna/Niełacka.
Chybalska .
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Piotrek.
Interesuję mnie pochodzenie następujących nazwisk.
Grobelny,
Tyl ,
Kręgiel ,
Dudek ,
Komorowski ,
Niełacna/Niełacka.
Chybalska .
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Piotrek.
- Ewa_Szczodruch

Witam
Błaszkiewicz 1733 - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Bła-, typu Błażej.
Hamera (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego hamer ‘kuźnia’ lub od niemieckiej nazwy osobowej Hammer; lub od gwarowego hamera ‘burza, zawierucha’.
Siwiec 1421- w grupie nazwisk pochodzących od siwy ‘białoszary, neibieskofioletowy’.
Róg 1423 - w grupie nazwisk pochodzących od róg ‘wyrostek kostny na głowie niektórych zwierząt; przedmiot wykonany ze zwierzęcego rogu; instrument dęty blaszany; skraj, ostra krawędź’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Błaszkiewicz 1733 - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Bła-, typu Błażej.
Hamera (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego hamer ‘kuźnia’ lub od niemieckiej nazwy osobowej Hammer; lub od gwarowego hamera ‘burza, zawierucha’.
Siwiec 1421- w grupie nazwisk pochodzących od siwy ‘białoszary, neibieskofioletowy’.
Róg 1423 - w grupie nazwisk pochodzących od róg ‘wyrostek kostny na głowie niektórych zwierząt; przedmiot wykonany ze zwierzęcego rogu; instrument dęty blaszany; skraj, ostra krawędź’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
- Ewa_Szczodruch

Witam
Gryl (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Grill, ta od średnio-wysoko-niemieckiego grill ‘przeraźliwy krzyk’ lub grille ‘świerszcz’, może też od imienia Grzegorz.
Gryl (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Grill, ta od średnio-wysoko-niemieckiego grill ‘przeraźliwy krzyk’ lub grille ‘świerszcz’, może też od imienia Grzegorz.
-
Agnieszka_Szumska

- Ewa_Szczodruch

Witaj Agnieszko
Fyk (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od fikać ‘tańczyć, skakać’ lub od staropolskiego fik, fika ‘figa’.
Fyk (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od fikać ‘tańczyć, skakać’ lub od staropolskiego fik, fika ‘figa’.