Co to za imię i skąd pochodzi?

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

:D
Pytam poważnie. Jak wół stoi napisane: Деметїй. Zresztą były inne osoby o tym imieniu, np.:
http://ostoya.org/wiki/index.php?title=Raczko_Dementij

Ta osoba, która w tym spisie się pojawia, też była zresztą związana z pow. dryskim.

Pozdrawiam
mlszw
apss

Sympatyk

Post autor: apss »

Деметїй to wariant prawosławnego imienia Доментиан (Domencjan) - Serba, ucznia św. Sawwy.
W 1264 r. napisał żywoty serbskich świętych Sawwy i Symeona.
Imię w katolicyzmie nie używane.
mlszw

Sympatyk

@apss

Bardzo dziękuję. Ten Dementij był prawie na pewno katolikiem. Reszta rodziny była na pewno. Czy mam rozumieć, że ksiądz odmówiłby chrztu, gdyby rodzice o takie imię poprosili? Ta osoba żyła na przełomie XVIII i XiX wieku.

Pozdrawiam
mlszw
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
apss

Sympatyk

@mlszw
Raczej greko-katolikiem czyli unitą, jak większość mieszkańców województwa witebskiego do rozbiorów.

Pozdrawiam
apss
mlszw

Sympatyk

Z całą pewności byli katolikami. Ta rodzina miała siedzibę w Inflantach. Mam ich metryki z kościołów katolickich z tych terenów, choć nie wiem nic o Dementiju. Dlatego mnie to zaskoczyło.

Więc jak to mogło wyglądać?

mlszw
apss

Sympatyk

Ależ ja nie twierdzę, że nie byli. Jednakże Dementij - katolik ochrzczony był w obrządku greckim, na co jednoznacznie wskazuje jego imię.
Poza tym poszczególne gałęzie jednej rodziny mogły należeć do różnych kościołów, tzn, łacińskiego i unickiego, co nie było niczym nadzwyczajnym na terenach WKL.
Metryki masz z jakiego okresu?
mlszw

Sympatyk

Od roku 1835 do 1909. Z Raduraksti. Lista, na której go znalazłem jest z 1832. Faktem jest, że w metrykach się na niego nie natknąłem. Czy mógł się "przechrzcić" na greko-katolicyzm?

mlszw
apss

Sympatyk

To nie tak, że "się przechrzcił".
Zmiana obrządku nie była niczym wyjatkowym ani nagannyn. Obrządek bowiem (łaciński lun grecki) to nie to samo, co wyznanie. Dla obu obrządków wyznanie było jedno - katolickie.
Jego dzieci mogły być łacinnikami.
Na jakiej liście go znalazłeś?
mlszw

Sympatyk

"Dvorjanskije spiski Dinaburskogo Ujezda" 1832.

mlszw
apss

Sympatyk

"Spiski" - to "spiski", a metryki - to metryki.
Dopóki nie masz dokumentalnie potwierdzonego związku owego Dementija z Twoimi przodkami, nie łącz ich w jedną całość.
Radziłabym poszukać w archiwach tzw. "Dieło o dworianstwie".
mlszw

Sympatyk

Tak toczno.
Nie mniej nie ja go połączyłem, a tworzący te "spiski". Dementij figuruje jako członek rodziny. Więc, jak to interpretować?
apss

Sympatyk

Gdzie figuruje?
mlszw

Sympatyk

W tych "spiskach" figuruje.
apss

Sympatyk

Jako członek Twojej rodziny? Tzn., że znajdujesz go potem w swoich metrykach jako męża/ojca/zmarłego?
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Pomijając kwestię, że faktycznie na tych terenach było dużo katolików obrządku greckiego, to u mnie akurat podobny przypadek występuje z rodziną szlachecka z pow. słuckiego woj. mińskiego, gdzie potomkowie uwaga: Dominika, jako że przeszli na prawosławie w oficjalnych dokumentach nazywali ojca Dementijem w miejsce Dominika, ponieważ imię takie u prawosławnych nie występuje i tak najwyraźniej było wygodniej. Również ów Dominik żył na przełomie XVIII i XIX w. Może więc istnieć jakaś doza prawdopodobieństwa, że ew. Twój Dementij również mógł być Dominikiem, no ale równie dobrze "prawdziwym" Dementijem.

Pozdrowienia

Wiktor
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”