Archiwum Państwowe w Siedlcach
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
jerzy_kolodynski
Re: Parafia Przesmyki siedlece nazwisko Kamińscy
"interesuje mnie parę metryk z Trzebieszowa" Na stronie http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php ... 52&par=147 pewnie znajdziesz to co Cię interesuje.
pozdrawiam
Jerzy
pozdrawiam
Jerzy
No, raczej nie. Bo tam są opracowane tylko metryki z AP w Lublinie, a temat wątku dotyczy AP Siedlce (w przypadku Trzebieszowa - od 1871 r. wzwyż).jerzy_kolodynski pisze:"interesuje mnie parę metryk z Trzebieszowa" Na stronie http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php ... 52&par=147 pewnie znajdziesz to co Cię interesuje.
pozdrawiam
Jerzy
Pozdrawiam,
Robert
Robert
-
Nowocin_Beata

Marko! Wysłałam PW.
Robert1 - interesują mnie metryki do 1870 roku, do których nie mam dostępu.
Jeżeli ktoś ma zdjęcia z Trzebieszowa do 1870 roku, które są czytelne, to mogę pomóc w indeksacji.
Pozdrawiam, Beata.
Robert1 - interesują mnie metryki do 1870 roku, do których nie mam dostępu.
Jeżeli ktoś ma zdjęcia z Trzebieszowa do 1870 roku, które są czytelne, to mogę pomóc w indeksacji.
Pozdrawiam, Beata.
Pozdrawiam, Beata.
-
Kublik_Anna

Witam,
Poszukuję
Franciszki Mróz/Mrozek/Mrozowskej, córki Tekli Kunegundy z Palczewskich Mrozowej i kowala Franciszka Mroza/Mrozka, urodzonego w Wodyniach. Większość z jej rodzeństwa urodzona jest w Strachominie, najstarsze jeszcze w Wodyniach. Franka - najmłodsza - urodziła się podobno w 1836 w Żeliszewie. Całą resztę znalazłam, o niej mam tylko informację, że akt w archiwum w Siedlcach. Gdyby ktoś przy okazji oglądania Żeliszewa zwrócił uwagę na pannę Franię Mróz lub Mrozek lub Mrozowską, córkę Franciszka i Tekli Kunegundy z Palczewskich?
Z góry dziękuję
pra-prawnuczka
Poszukuję
Franciszki Mróz/Mrozek/Mrozowskej, córki Tekli Kunegundy z Palczewskich Mrozowej i kowala Franciszka Mroza/Mrozka, urodzonego w Wodyniach. Większość z jej rodzeństwa urodzona jest w Strachominie, najstarsze jeszcze w Wodyniach. Franka - najmłodsza - urodziła się podobno w 1836 w Żeliszewie. Całą resztę znalazłam, o niej mam tylko informację, że akt w archiwum w Siedlcach. Gdyby ktoś przy okazji oglądania Żeliszewa zwrócił uwagę na pannę Franię Mróz lub Mrozek lub Mrozowską, córkę Franciszka i Tekli Kunegundy z Palczewskich?
Z góry dziękuję
pra-prawnuczka
-
Kublik_Anna

A jakby ktoś był bardzo pracowity, to jeszcze szukam aktu ślubu Józefa Kublika (ur. 7.01.1865 w Wodyniach, syn powyższej Franciszki i Wojciecha Kublika) i Pauliny Guzek, też miejscowej, urodzonej około 1875.
Czyli ślub powinien się odbyć nie wcześniej niż 1890 i nie później, niż luty - no, ostatecznie marzec 1897 (17.11.1897 się rodzi najstarszy syn - w Warszawie, u Loretańskiej).
Mogli się żenić już w Warszawie (Praga, u Loretańskiej), ale jeśli tak, to w 1895 (brak skanów); w innych prawdopodobnych latach nie ma.
Czyli ślub powinien się odbyć nie wcześniej niż 1890 i nie później, niż luty - no, ostatecznie marzec 1897 (17.11.1897 się rodzi najstarszy syn - w Warszawie, u Loretańskiej).
Mogli się żenić już w Warszawie (Praga, u Loretańskiej), ale jeśli tak, to w 1895 (brak skanów); w innych prawdopodobnych latach nie ma.
Ostatnio zmieniony śr 30 wrz 2015, 01:34 przez Kublik_Anna, łącznie zmieniany 4 razy.
Chyba "od", bo "do" są dostępne na Szwa.Nowocin_Beata pisze: Robert1 - interesują mnie metryki do 1870 roku, do których nie mam dostępu.
Pozdrawiam,
Robert
Robert
-
Nowocin_Beata

Od dzisiejszych czasów do 1870.Robert1 pisze:Chyba "od", bo "do" są dostępne na Szwa.Nowocin_Beata pisze: Robert1 - interesują mnie metryki do 1870 roku, do których nie mam dostępu.
Składam raport z czwartkowej wizyty w AP 
- Zbuczyn jest digitalizowany włącznie z aktami łacińskimi sprzed XIXw.. Z tym, że akta łacińskie nie będą dostępne w SzWA lecz na stronie siedleckiego AP. Kiedy? Ciężko stwierdzić ( prczyny w pkt.2 )
- W najbliższym czasie nie zanosi sie na udostępnienie w SzWA akt z Wojcieszkowa, Domanic etc. AP dysponuje bardzo ograniczonymi "mocami przerobowymi" w postaci, niestety, tylko jednej osoby odpowiadającej za digitalizację.
@Nowocin_Beata: mam trzy wiadomości. Zacznę od złej: Trzebieszowa nie ma dostępnego na komputerach w AP a mi się nazbierało tyle ksiąg, że nie starczyło mi czasu nawet na swoją robotę. Tak to bywa...
- Nie wyrobiłem się w ten czwartek, więc tak czy siak będę zmuszony jeszcze raz jechać do Siedlec ( najprawdopodobniej po 7 października ). Tak więc jeśli jesteś dalej zainteresowana to to przy tej następnej wizycie posprawdzam to co Cię interesuje.
- ostatnia i chyba najlepsze wiadomość jest taka, że Trzebieszów ma być w przyszłym roku dostępny on-line
@KublikAnna: W międzyczasie zerknąłem w komputerach na Żeliszew 1836. To co znalazłem wysyłałem na PW.
To by było chyba na tyle.
- Zbuczyn jest digitalizowany włącznie z aktami łacińskimi sprzed XIXw.. Z tym, że akta łacińskie nie będą dostępne w SzWA lecz na stronie siedleckiego AP. Kiedy? Ciężko stwierdzić ( prczyny w pkt.2 )
- W najbliższym czasie nie zanosi sie na udostępnienie w SzWA akt z Wojcieszkowa, Domanic etc. AP dysponuje bardzo ograniczonymi "mocami przerobowymi" w postaci, niestety, tylko jednej osoby odpowiadającej za digitalizację.
@Nowocin_Beata: mam trzy wiadomości. Zacznę od złej: Trzebieszowa nie ma dostępnego na komputerach w AP a mi się nazbierało tyle ksiąg, że nie starczyło mi czasu nawet na swoją robotę. Tak to bywa...
- Nie wyrobiłem się w ten czwartek, więc tak czy siak będę zmuszony jeszcze raz jechać do Siedlec ( najprawdopodobniej po 7 października ). Tak więc jeśli jesteś dalej zainteresowana to to przy tej następnej wizycie posprawdzam to co Cię interesuje.
- ostatnia i chyba najlepsze wiadomość jest taka, że Trzebieszów ma być w przyszłym roku dostępny on-line
@KublikAnna: W międzyczasie zerknąłem w komputerach na Żeliszew 1836. To co znalazłem wysyłałem na PW.
-
Maślanek_Joanna

-
Nowocin_Beata

Marko,Szalony_Marko pisze:Składam raport z czwartkowej wizyty w AP
...
...
dzięki bardzo za informacje dot. Wojcieszkowa i Domanic.
No cóż, zostanie mi dłuższe czekanie.
Ale dobra wiadomość to Trzebieszów. Tam też mam sporo do szukania
Pozdrawiam Gabriel
-
kasia_wilcz

To PRZECUDOWNA wiadomość!!!Szalony_Marko pisze:Składam raport z czwartkowej wizyty w AP
- Zbuczyn jest digitalizowany włącznie z aktami łacińskimi sprzed XIXw..
dziękuję
Kasia z Wilczewskich
Szukam:
Macieja Wilczewskiego, pomiędzy 1750 a 1839 - Kujawy lub Wielkopolska
Mochyła / Mochiła/ Mohyła - lubelskie i mazowieckie, czas nieograniczony
Szukam:
Macieja Wilczewskiego, pomiędzy 1750 a 1839 - Kujawy lub Wielkopolska
Mochyła / Mochiła/ Mohyła - lubelskie i mazowieckie, czas nieograniczony
-
Kublik_Anna

Wiadomości wspaniale, nie dość, że Franciszka, to jeszcze z bratem bliźniakiemSzalony_Marko pisze: (...)
To już tylko tej Guzkówny szukam - ślub Pauliny Guzek z Józefem Kublikiem, synem w/w Franciszki prawdopodobnie w Wodyniach między rokiem 1890 a 1897 (lata skrajne mało prawdopodobne, urodziła się około 1875 a syn 1897 w Warszawie już). Wiem, że to już nie takie proste, kilka lat do przejrzenia, na dodatek wcale nie ma pewności, że w Wodyniach
(mogli się pobrać w W-wie w 1895 - bo z tego roku nie ma skanów z Floriana, a we wcześniejszych i późniejszych latach nie ma takiego ślubu)