Warszawa cmentarz Stare Powązki
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Sroczyński_Włodzimierz

najlepiej byłoby przeczytać pozostałe wątku dot. Starych Powązek (i także w nich pisać:) nie w "ofertowym"
ale ad rem
dokumentacja pochówków a dokumentacja grobów to nie to samo
szczególnie, jeśli nie są opracowane to użyteczność w poszukiwaniach tych dwóch, trochę różnych zbiorów, jest inna
a właściwie nie użyteczność, a możliwość/efektywność
'baza pogrzebów" (czy elektroniczna czy papierowa) -przy znajomości daty (czym dokładniej tym łatwiej) i nazwiska - umożliwia znalezienie miejsca spoczynku (niestety nie można napisać "wiecznego"_ "na dzień pochówku", czasem dokumentów związanych (w tym aktu zgonu)
"baza grobów" - przy znajomości dokładnej lokalizacji - historię miejsca (w tym często pochówków)
o ile "bazę pochówków" sprzed 1945 możemy uznać za nieistniejącą
to "bazy grobów"..czyli dokumenty związane z miejscem i tak ułożone, z taką możliwością szukania...temat otwarty:)
i nie piszę o inwentaryzacjach AD ca1960, ca1980, ca2010:)
pozdrawiam
ale ad rem
dokumentacja pochówków a dokumentacja grobów to nie to samo
szczególnie, jeśli nie są opracowane to użyteczność w poszukiwaniach tych dwóch, trochę różnych zbiorów, jest inna
a właściwie nie użyteczność, a możliwość/efektywność
'baza pogrzebów" (czy elektroniczna czy papierowa) -przy znajomości daty (czym dokładniej tym łatwiej) i nazwiska - umożliwia znalezienie miejsca spoczynku (niestety nie można napisać "wiecznego"_ "na dzień pochówku", czasem dokumentów związanych (w tym aktu zgonu)
"baza grobów" - przy znajomości dokładnej lokalizacji - historię miejsca (w tym często pochówków)
o ile "bazę pochówków" sprzed 1945 możemy uznać za nieistniejącą
to "bazy grobów"..czyli dokumenty związane z miejscem i tak ułożone, z taką możliwością szukania...temat otwarty:)
i nie piszę o inwentaryzacjach AD ca1960, ca1980, ca2010:)
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Udało mi się zdobyć dane o lokalizacji grobu mojego pra...dziadka - zakładam, że wiarygodne i pozwalające grób odnaleźć.
Gdyby więc ktoś wybierał się dokumentować zdjęciami groby na Powązkach, a mógłby i mnie "dopisać do listy" to byłbym niezmiernie wdzięczny za zdjęcie grobu:
Makarewicz Kazimierz, zm. 1852, grób 30-1-14 (wspólnie pochowany jest tam jeden z jego synów, Aleksander, zm. 1869)
Pozdrawiam, Marek.
Gdyby więc ktoś wybierał się dokumentować zdjęciami groby na Powązkach, a mógłby i mnie "dopisać do listy" to byłbym niezmiernie wdzięczny za zdjęcie grobu:
Makarewicz Kazimierz, zm. 1852, grób 30-1-14 (wspólnie pochowany jest tam jeden z jego synów, Aleksander, zm. 1869)
Pozdrawiam, Marek.
To i ja się podepnę, trochę po sąsiedzku.
Władysław Trochimowicz, kwatera B 28, rząd 5, grób 13.
Serdecznie pozdrawiam,
Stanisław
stachoo.pl@wp.pl
Władysław Trochimowicz, kwatera B 28, rząd 5, grób 13.
Serdecznie pozdrawiam,
Stanisław
stachoo.pl@wp.pl
Ostatnio zmieniony pn 14 lis 2011, 22:11 przez stachoo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
AlicjaSurmacka

Witam!
Z okazji zbliżających się Świąt zapewne niektórzy odwiedzą groby bliskich na cmentarzu powązkowskim. Mam zatem prośbę o zdjęcie grobu mojego krewnego Ludwika Warwasińskiego zmarłego 05.06.1964 roku. Kwatera 93, rząd 4, grób 29.
Mam nadzieję, że będzie pochowany razem ze swoją trzecią żoną o której praktycznie wiem tylko tyle, że była.
Pozdrawiam Alicja
Z okazji zbliżających się Świąt zapewne niektórzy odwiedzą groby bliskich na cmentarzu powązkowskim. Mam zatem prośbę o zdjęcie grobu mojego krewnego Ludwika Warwasińskiego zmarłego 05.06.1964 roku. Kwatera 93, rząd 4, grób 29.
Mam nadzieję, że będzie pochowany razem ze swoją trzecią żoną o której praktycznie wiem tylko tyle, że była.
Pozdrawiam Alicja
- A.Michałowski

Powązki
Czy ktoś mógłby pomóc i zrobić to zdjęcie.Na stronie Urzędu Miasta (Powązki),jest zdjęcie tego grobu,ale z daleka i słabej jakości.Nie widać napisów.A.Michałowski pisze:Witam,
Mam prośbę o zrobienie zdjęcia grobu wraz z napisami, Romana Młodzianowskiego referendarza stanu zm.15.XI.1852, w kwaterze 28
wprost,rząd 5 ,poz.7,8,9,10,w pobliżu katakumb. Grób z krzyżem żelaznym otoczony niskim metalowym ogrodzeniem.W tym samym miejscu są jeszcze pochowani jego bracia;Jan i Benedykt,oraz członkowie rodziny Szymanowskich.
Pozdrawiam,
Aleksander.
Aleksander.
-
AlicjaSurmacka

Powązki
Witam!
Chciałam tylko odświeżyć wątek:
Mam prośbę o zrobienie zdjęcia grobu mojego krewnego Ludwika Warwasińskiego zmarłego 05.06.1964 roku. Kwatera 93, rząd 4, grób 29.
Pozdrawiam Alicja
Chciałam tylko odświeżyć wątek:
Mam prośbę o zrobienie zdjęcia grobu mojego krewnego Ludwika Warwasińskiego zmarłego 05.06.1964 roku. Kwatera 93, rząd 4, grób 29.
Pozdrawiam Alicja
-
AlicjaSurmacka

Witam wszystkie osoby co robią zdjęcia na Starych Powązkach.
Proszę o pomoc. Może ktoś przypadkiem natknął się na grób mojego przodka. Chodzi o moją prababkę Emilię Brzumińską vel Brzemińską. Zmarła około 1912 - 1914 r. Pochowana w bliskiej odległości, pobliżu Katakumb. Być może mogą być pochowane w tym grobie inne osoby.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Marek
Proszę o pomoc. Może ktoś przypadkiem natknął się na grób mojego przodka. Chodzi o moją prababkę Emilię Brzumińską vel Brzemińską. Zmarła około 1912 - 1914 r. Pochowana w bliskiej odległości, pobliżu Katakumb. Być może mogą być pochowane w tym grobie inne osoby.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Marek
- pozmirowski

- dorocik133

-
AlicjaSurmacka

- A.Michałowski