Fotografie - datowanie zdjęć

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kotik7

Sympatyk
Mistrz

Bardzo prosze o pomoc: data wykonania zdjęcią??

Post autor: kotik7 »

http://imageshack.us/a/img834/4293/marc ... ierska.png
http://imageshack.us/a/img5/6375/marcja ... sadows.jpg

Tutaj są jeszcze dwa zdjęcia owej kobiety, którą opisałem. Zdjęcie z dzieckiem i nianią zostało zrobione prawie na pewno w 1912 roku. Jeśli mała dziewczynka na krześle wygląda na dziecko po ceremonii chrztu(a ochrzczona była w wieku 3 lat w 1912 r.) to musi to być właśnie 1912. Natomiast matka wygląda już dużo poważniej i starzej niż na zdjęciu z dzieckiem od komunii. Myślę że to nie mogła być różnica 2-4 lat. Dodam, że ta kobieta i mężczyzna z poprzednich zdjęć to małżeńśtwo z X 1895, więc jeśli zdjęcia-portreciki były zrobione w jednym dniu, to zapewne już po ślubie.

Na portreciku Marcjanny (tak się nazywała ta kobieta) widać też elementy stroju.

Kuba
elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Post autor: elżbieta »

Matka wygląda poważniej gdyż jest w ciąży.
Pozdrawiam
Elżbieta
Zosia_S

Sympatyk

Post autor: Zosia_S »

Nie byłabym taka pewna, czy ta mała dziewczynka stojąca na krześle ma tylko 3 lata. Wg mnie wygląda na trochę starszą. Chyba pewniejszym sposobem zdefiniowania daty wykonania zdjęcia byłoby sprawdzenie dat urodzenia dzieci Marcjanny i ustalenie z kim jest w ciąży na zdjęciu.
Warto by było się także zastanowić, czy cokolwiek na tym zdjęciu wskazuje na to, że zostało ono zrobione po chrzcie? Gdyby tak było, to na fotografii byliby raczej oboje rodziców oraz chrzestni. Mi wygląda to po prostu na scenę rodzinną, bo nie znając historii Twojej rodziny powiedziałabym, że ta druga dziewczynka nie jest żadną nianią tylko starszą córką Marcjanny - ale może o czymś nie wiem.
Pozdrawiam
ZS
kotik7

Sympatyk
Mistrz

No właśnie, a historia tutaj jest dość pogmatwana. Marcjanna wyszła za mąż w 1886 r., owdowiała w 1894. Znalazłem tylko jedno dziecko z tego okresu, syna. W 1895 wyszła za mąż po raz drugi. I w tym związku nie było dzieci, a dziewczynka "od chrztu" była zaadoptowaną córką, ochrzczoną w grudniu 1912. Urodziła się natomiast w grudniu 1909. A więc Marcjanna nie może być raczej w ciąży, zresztą jeśli to 1912 rok (a nie może to być wcześniej niż 1911-1912) to miała już 44 lata. No i możliwe że wiedziałbym coś więcej, ta mała dziewczynka to moja prababcia.

Kuba
Zosia_S

Sympatyk

Post autor: Zosia_S »

To faktycznie dziwne - dałabym słowo, że wygląda jakby była w ciąży! A czy przypadkiem, nie miała dzieci, które umarły zaraz po urodzeniu? Przeważnie w takich przypadkach zapis znajdował się w tylko księdze zgonów (chodzi mi o to, że wtedy dziecko nie figuruje w księdze chrztów i można przeoczyć fakt, że się w ogóle urodziło).
A jeśli chodzi o ciąże w wieku 44 lat - wiek niby zaawansowany, ale nie widzę w tym nic niezwykłego, np. prababka mojego męża urodziła ostatnie dziecko w wieku 48 lat.

Pozdrawiam
ZS
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Wątpię, żeby takie dzieci były, skoro zdecydowała się na adopcję w 1912. Jeśli mogła mieć swoje dzieci to od 1895 roku chociaż jedno by przeżyło. Tymczasem prababcia była jedynaczką. Nie wiem zresztą co się stało z synem z pierwszego małżeństwa. Do tego, niestety nie mam dostępu do ksiąg po 1912.

Kuba
PrzemS

Sympatyk

Kiedy zrobiono zdjęcie?

Post autor: PrzemS »

T:"potrzebuję pomocy"

Witam
Czy ktoś z Państwa mógłby się wypowiedzieć na temat tego zdjęcia. Jest to siostra mojego pradziadka. Zdjęcie było robione najprawdopodobniej w Krakowie. Nie mam informacji żadnych o tych osobach, nie wiem też kiedy zdjęcie zostało zrobione.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/460 ... 0a810.html

Dziękuję za wszelkie informacje....
Ostatnio zmieniony czw 27 cze 2013, 21:06 przez PrzemS, łącznie zmieniany 1 raz.
Nazwiska które mnie interesują: Złocki, Kapera, Zapała, Pietrzak, Cieśla, Cieślik,
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

potrzebuję pomocy

Post autor: matix123 »

Witam.

Na moje oko lata 30 - te, co stwierdzam po barwach zdjęcia i ubiorze osób.
Musisz poczekać na posty ekspertów.

Pozdrawiam.
Mateusz.
PrzemS

Sympatyk

potrzebuję pomocy

Dzięki za odpowiedź...
Nazwiska które mnie interesują: Złocki, Kapera, Zapała, Pietrzak, Cieśla, Cieślik,
Sawicki_Julian

Sympatyk

potrzebuję pomocy

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, trudno to ocenić, na zdjęcie przedwojenne za krótka ta suknia ślubna i panna młoda bez welonu, to bardziej na lata powojenne mi wygląda.
Ale można policzyć inaczej każde zdjęcie, zakładając ze masz 20 lat w 2010 roku, na każde pokolenie odjąć plus minus po 25 lat, czyli rodzice Twoi brali ślub w około 1990 roku, dziadkowie w ok. 1965 roku, a pradziadkowie w ok. 1940 roku. A siostra pradziadka może najmłodsza z rodziny brała ślub w około 1946 roku, tak by wypadało według tych strojów ze po wojnie brali ślub, ale na to są metryki by być pewnym ; pozdrawiam - Julian
Wiktor_Witek

Sympatyk

potrzebuję pomocy

Post autor: Wiktor_Witek »

Ja to szczerze mówiąc inaczej widzę, jak dla mnie zdjęcie było zrobione około 1925 roku.

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

potrzebuję pomocy

Post autor: ELADAB »

Witam. Popieram Wiktora.
Zdjecie jest robione napewno okolo 1925 roku. Mam zdjecie slubne moich Dziadkow z roku 1926. Babcia moja jest w identycznej sukni i ma identyczny welon (Julian pisze, ze nie ma welonu co jest nieprawda!!) cieniutki, tiulowy z delikatnym haftem na obrzezach. Welon na zdjeciu ktore zamiescil PrzemS jest upiety z tylu glowy za wiankiem, a dol jego widac wyraznie z prawej strony panny mlodej, zwisa z krzesla. Nawet moja Babcia ma identyczne buty tyle, ze koloru bialego. Tak samo maja biale rekawiczki i ..... galazka asparagusa upieta pod katem na piersi .... No ale moi Dziadkowie byli z Mazowsza.

Pozdrawiam
Elzbieta

PS do "PrzemS" - jesli nie jest to tajemnica to milo by bylo bys sie podpisal pod postem, wowczas latwiej sie zwracac do Ciebie ... :)
Sawicki_Julian

Sympatyk

potrzebuję pomocy

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, w dzień widać inaczej, może być to welon z tyłu dopięty do koronki panny młodej na głowie i może to być jednak zdjęcie przed wojenne, jest też jeden z panów z tyłu z kołnierzem u koszuli stojącym, czyli lata miedzy 20, a 30 przed wojną. Z moich powyższych wyliczeń trzeba jednak brać na pokolenie po 30 lat, tak wszyscy genealodzy liczą ( np. dr Marek Minakowski ), a zważywszy ze to miasto Kraków, to i moda na krótkie sukienki już nastawała, pozdrawiam - Julian
PrzemS

Sympatyk

potrzebuję pomocy

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi...

ELADAB - nie, to żadna tajemnica

Pozdrawiam
Przemek
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Łemkowie - rok wykonania zdjęcia.

Post autor: Oskar_Tymczyszyn »

Witam,
w zbiorach rodzinnych odnalazłem zdjęcie, które prawdopodobnie przedstawia moją praprababkę (kobieta siedząca w środku)... Mam kłopot z datowaniem tego zdjęcia. Czy ktoś się orientuję jaki mógłby być mniej więcej rok wykonania tej fotografii ? Dla ułatwienia dodam, że z tego co wiem rodzina pochodziła z terenów Gorlic, tereny łemkowskie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ad ... 8bdbe.html

Pozdrawiam,
Oskar.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”