Geneteka - nasze wspólne dzieło
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Komorowski_Longin

Re: Indeksacja a błędy
Ale te warianty fonetyczne widnieją w dokumentach USC jako odrębne nazwiska, znane są przypadki nieporozumień a wręcz kłopotów osób z nazwiskami z znakiem zmiękczającym np. Rosłon i Rosłoń.
Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin
- Marek.Podolski

No tak masz rację drogi Longin. Jest różnica między Geneteką a Genetyką. Też to mój subiektywny błąd z odsłuchania. Dopowiem, że ja czytam wszystko słuchając "mowy" komputera w systemie JAWS.
Wracając do tematu. Są takie zapisy gdzie ewidentnie źle usłyszano nazwisko np. Nowaciński i Nowaczyński. Nie chodzi mi o samo poprawianie metryk. Tylko aby w tutejszych indeksach wprowadzić możliwość opisania tego błędu ze wskazaniem w jakich aktach są one wymienione i jak powinny brzmieć. Wszystko po to aby nie wprowadzać w błąd następnych czytających te metryki.
Pozdrawiam
Marek
Wracając do tematu. Są takie zapisy gdzie ewidentnie źle usłyszano nazwisko np. Nowaciński i Nowaczyński. Nie chodzi mi o samo poprawianie metryk. Tylko aby w tutejszych indeksach wprowadzić możliwość opisania tego błędu ze wskazaniem w jakich aktach są one wymienione i jak powinny brzmieć. Wszystko po to aby nie wprowadzać w błąd następnych czytających te metryki.
Pozdrawiam
Marek
- Komorowski_Longin

Ależ taka jest praktyka, przynajmniej ja tak robię, jeśli mam wątpliwości co do brzmienia nazwiska to wpisuję w "Velach" prawdopodobne w/g mnie brzmienie, a czasem nawet kilka, a wyszukiwarka wskaże wszystkie warianty.
Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin
Przepraszam, że odbiegnę jeszcze od głównego wątku. Longin ma zupełną rację. Dokumenty, są dokumentami i tu nie moze być żadnych form wariantywnych. Chciałem tylko zwrócić uwagę na coś takiego jak historia kształtowania się nazwisk.
To jest ogromny temat "rzeka". Bo jak np. traktować warianty Kamiński : Kamieński, jeśli wiadomo że np. na Mazowszu wschodnim nazwisko Kamiński niektórzy wymawiają jako Kamieński. A jest przecież Śląsk, z którego można podać jeszcze więcej różnych przykładów odmian fonetycznych nazwisk.
Pozdrawiam
Złotko
To jest ogromny temat "rzeka". Bo jak np. traktować warianty Kamiński : Kamieński, jeśli wiadomo że np. na Mazowszu wschodnim nazwisko Kamiński niektórzy wymawiają jako Kamieński. A jest przecież Śląsk, z którego można podać jeszcze więcej różnych przykładów odmian fonetycznych nazwisk.
Pozdrawiam
Złotko
- Marek.Podolski

Tak tak macie rację.
Ale nie wszyscy muszą o tym wiedzieć. Takie metryki w tamtych czasach miały bardzo nikły zakres czytających. Teraz dzięki internetowi są osiągalne na całym świecie. W Projekcie Poznańskim też na początku nie było takiej możliwości dopisania uwagi do indeksu. Teraz jest.
Pozdrawiam
Marek
Ale nie wszyscy muszą o tym wiedzieć. Takie metryki w tamtych czasach miały bardzo nikły zakres czytających. Teraz dzięki internetowi są osiągalne na całym świecie. W Projekcie Poznańskim też na początku nie było takiej możliwości dopisania uwagi do indeksu. Teraz jest.
Pozdrawiam
Marek
- Grażyna_Przybysz

Marek z tym "wskazaniem w jakich aktach są one wymienione i jak powinny brzmieć" to ja bym miała mała zagadkę. W Latowiczu popularne było nazwisko Czmoch. Ksiądz jest odmieniał na Cmoch, Ćmoch lub Ćmuch. I tak zostało do dziś. Czasem bliska rodzina a nazwisko tylko fonetycznie to samo. To są takie "perełki" rodzinne.
Pozdrawiam
Grażyna
Pozdrawiam
Grażyna
- Marek.Podolski

Są też akty bliźniąt gdzie w numeracji aktu podano w jednym akcie - dwa numery i dalej dwa imiona z adnotacją "bliźniaki" oraz czworo rodziców chrzestnych. Dopisano jeszcze w niej później o śmierci jednego z nich - po 2 miesiącach. Ja mam taki akt w rodzinie. Tutaj w Genetece go brak - bo administrator stwierdził, że publikuje indeksy tylko dla całego rocznika danej parafii. Za nic nie chce przyjąć indeksu z metryki znajdującego się w SZWA. To kolejny paradoks Geneteki.jakozak pisze: W metrykach miałam przypadki chrztu bliźniąt w jednym akcie. Wpisuję je w arkusz osobno z tym samym numerem. Dobrze?
Pozdrawiam
Marek
- kwroblewska

I dobrze robi, bo jesteś jednym z bardzo wielu poszukujących a mnie nie interesuje akt z twojej rodziny ale być może odnalazłabym w indeksach z całego roku taki akt, którego od dawna szukam. Pojedyncze indeksy z tego co się orientuję nie są przyjmowane do innych baz np. Poznan Project czy BaSIA.sloniatko60 pisze: Są też akty bliźniąt gdzie w numeracji aktu podano w jednym akcie - dwa numery i dalej dwa imiona z adnotacją "bliźniaki" oraz czworo rodziców chrzestnych. Dopisano jeszcze w niej później o śmierci jednego z nich - po 2 miesiącach. Ja mam taki akt w rodzinie. Tutaj w Genetece go brak - bo administrator stwierdził, że publikuje indeksy tylko dla całego rocznika danej parafii. Za nic nie chce przyjąć indeksu z metryki znajdującego się w SZWA. To kolejny paradoks Geneteki.
Pozdrawiam
Marek
I mam pytanie, dlaczego nie chcesz dodać do Geneteki całego rocznika albo i więcej UMZ tej parafii?
___
Krystyna
- Marek.Podolski

A dlatego - jak pisałem wyżej korzystam z systemu udźwiękowienia kompa JAWS (proszę się zapoznać komu on jest potrzebny) - i dla mnie szczegółowy odczyt choćby jednej linijki jakiegoś aktu jest wyzwaniem. Odczyt takiego aktu trwa u mnie kilkakrotnie dłużej. Pomijam te, które na pierwszy rzut wydają mi się niezwiązane z wyszukiwaniem. Dodatkowo indeksy zapisuję nie jako tekst w excelu (czy pliku tekstowym), a w pliku dźwiękowym.kwroblewska pisze: I mam pytanie, dlaczego nie chcesz dodać do Geneteki całego rocznika albo i więcej UMZ tej parafii?
___
Krystyna
Ale wracając do tematu przewodniego.
W Genetece powinna być wprowadzona - moim zdaniem - opcja dopisania do danego aktu uwag, nie tylko osoby indeksującej.
Pozdrawiam
Marek
- Skrzypczak_Bogumiła

Marku żeby wykorzystać Twoją ciężką pracę indeksacyjną byłoby dobrze dotrzeć choćby do skorowidzów z tej parafii i je zindeksować włączając Twoje pozycje.Czy dysponujesz skorowidzami ? Jeśli nie to napisz z jakiego są Archiwum - może jakaś dobra dusza to sfotografuje - a ja zobowiązuję się to zindeksować 
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
- Marek.Podolski

Z indeksami czy jednym regionem będzie trudno wymienić. Fragment większej monografii przedstawiłem na blogu:
http://mieleckaopozycja.type.pl/6220/adolf-nowaczynski/
Zawarte są tu jakby miejsca poszukiwania. W zależności na ich pracę przenoszeni (delegowani) byli do rożnych miejscowości. Prześledziłem ich drogę zawodową w dość licznych zachowanych Szematyzmach. W większości akt metrykalnych tych miejsc nie ma ani w SZWA i AGAD ani u Was. Zachowało się wiele oryginałów rodzinnych, fotografii, dokumentów.
Z poszukiwanych mam: Podgórze (Kraków, podobno miały się ukazać w SZWA na początku 2014 r.), Zalesie (Rzeszów, mają się ukazać w SZWA w 2015 r.), Jasło (parafia p.w. WNMP), Świder, Raszyn (tu jest indeks chyba w waszej Poczekalni), Warszawa, Tarnów, Dębica, Dzikowiec koło Kolbuszowy.
A tutaj w poniższym linku jest większość rodziny Ungeheuer mojej jak i dwóch innych (możliwe że spokrewnionych). Może się uda komuś je zindeksować w całości.
http://www.szukajwarchiwach.pl/59/1132/ ... bJednostka
To tyle w odpowiedzi pani Bogumile.
Pozdrawiam
Marek
http://mieleckaopozycja.type.pl/6220/adolf-nowaczynski/
Zawarte są tu jakby miejsca poszukiwania. W zależności na ich pracę przenoszeni (delegowani) byli do rożnych miejscowości. Prześledziłem ich drogę zawodową w dość licznych zachowanych Szematyzmach. W większości akt metrykalnych tych miejsc nie ma ani w SZWA i AGAD ani u Was. Zachowało się wiele oryginałów rodzinnych, fotografii, dokumentów.
Z poszukiwanych mam: Podgórze (Kraków, podobno miały się ukazać w SZWA na początku 2014 r.), Zalesie (Rzeszów, mają się ukazać w SZWA w 2015 r.), Jasło (parafia p.w. WNMP), Świder, Raszyn (tu jest indeks chyba w waszej Poczekalni), Warszawa, Tarnów, Dębica, Dzikowiec koło Kolbuszowy.
A tutaj w poniższym linku jest większość rodziny Ungeheuer mojej jak i dwóch innych (możliwe że spokrewnionych). Może się uda komuś je zindeksować w całości.
http://www.szukajwarchiwach.pl/59/1132/ ... bJednostka
To tyle w odpowiedzi pani Bogumile.
Pozdrawiam
Marek
- Marek.Podolski

Nie jestem taki pewien czy dobrze robi. Przyjmuje się tylko indeksy "hurtowników" a nie "detalistów". To jest poważny błąd. Nawet indeksy od "detalistów" uzbierane w całość dają bardzo dobre rezultaty. W ten sposób też buduje się bardzo dobrą bazę danych. Tylko tyle, że idzie to wolniej i wymaga troszkę więcej pracy od strony administratora serwisu.
I dobrze robi, bo jesteś jednym z bardzo wielu poszukujących a mnie nie interesuje akt z twojej rodziny ale być może odnalazłabym w indeksach z całego roku taki akt, którego od dawna szukam. Pojedyncze indeksy z tego co się orientuję nie są przyjmowane do innych baz np. Poznan Project czy BaSIA.
I mam pytanie, dlaczego nie chcesz dodać do Geneteki całego rocznika albo i więcej UMZ tej parafii?
___
Krystyna
Większość jakby nie rozumiała co jest w temacie wpisu "Indeksacja a błędy". Intencją jest dodanie do Waszego indeksu opcji dodawania uwag. Mogą być to np. uwagi moderowane przez administratora. Aby forumowicze nie wpisywali głupot. Tak dla przykładu podam w tym indeksie Geneteki:
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... te=&w=09pk
Do wymienionego tu Jana Tyrka podano zgodnie z zapisem tej metryki rodziców Macieja i Zofię z d. Sysło. Zapis ten stoi w sprzeczności z metryką urodzenia Jana. Zamieszczam ją tutaj:
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
Rodzicami Jana Tyrka są Maciej i Zofia z d. Bieda.
Opcja wstawiania uwag w Genetece wprowadziłaby swoiste sprostowania i uzupełnienia.
Pozdrawiam
Marek
-
Sroczyński_Włodzimierz

To wykraacza poza temat wątku.
Powód jest podstawowy we wszystkich programamch indeksacyjnych:
spisanie jedneej jednostki (jeden typ w jednym roczniku) jest minimum z prostego powodu:
użytkownik (szukający/kwerendzista/pytacz - a dla niego jest baza) gdy dostanie wynik "szukano w UrokuX, nie znaleziono" poiwnien mieć podsrawy do sądzenia:
przesukano całe Uz roku X
nie "przeszukano jeden rekord"
nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyś zbierał wpisy pojedyncze i publikował np w htmlu\
wtedy i wujek google i jefo rodzinka znajdzie
Powód jest podstawowy we wszystkich programamch indeksacyjnych:
spisanie jedneej jednostki (jeden typ w jednym roczniku) jest minimum z prostego powodu:
użytkownik (szukający/kwerendzista/pytacz - a dla niego jest baza) gdy dostanie wynik "szukano w UrokuX, nie znaleziono" poiwnien mieć podsrawy do sądzenia:
przesukano całe Uz roku X
nie "przeszukano jeden rekord"
nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyś zbierał wpisy pojedyncze i publikował np w htmlu\
wtedy i wujek google i jefo rodzinka znajdzie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Marek.Podolski

-
Sroczyński_Włodzimierz

oki, gromadź ty jeden, ktos trzy
jak będzie pełny rocznik danego typu - prześlij
wtedy będą dostępne w genetece
dopóki będzie "kilka" - mogą być gdzie indziej dostępne
w czym problem?
uwagi - to też nie jest temat na "indeksacja a błędy"
każdy program można rozwijać wrmach sił i środków:)
chcesz jakoś zwiekszyć możliwości rozwoju? poza postulatami "co warto zrobić"?
jak będzie pełny rocznik danego typu - prześlij
wtedy będą dostępne w genetece
dopóki będzie "kilka" - mogą być gdzie indziej dostępne
w czym problem?
uwagi - to też nie jest temat na "indeksacja a błędy"
każdy program można rozwijać wrmach sił i środków:)
chcesz jakoś zwiekszyć możliwości rozwoju? poza postulatami "co warto zrobić"?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila: