Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Re: Indeksacja a błędy

Post autor: Komorowski_Longin »

Ale te warianty fonetyczne widnieją w dokumentach USC jako odrębne nazwiska, znane są przypadki nieporozumień a wręcz kłopotów osób z nazwiskami z znakiem zmiękczającym np. Rosłon i Rosłoń.

Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

No tak masz rację drogi Longin. Jest różnica między Geneteką a Genetyką. Też to mój subiektywny błąd z odsłuchania. Dopowiem, że ja czytam wszystko słuchając "mowy" komputera w systemie JAWS.

Wracając do tematu. Są takie zapisy gdzie ewidentnie źle usłyszano nazwisko np. Nowaciński i Nowaczyński. Nie chodzi mi o samo poprawianie metryk. Tylko aby w tutejszych indeksach wprowadzić możliwość opisania tego błędu ze wskazaniem w jakich aktach są one wymienione i jak powinny brzmieć. Wszystko po to aby nie wprowadzać w błąd następnych czytających te metryki.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Ależ taka jest praktyka, przynajmniej ja tak robię, jeśli mam wątpliwości co do brzmienia nazwiska to wpisuję w "Velach" prawdopodobne w/g mnie brzmienie, a czasem nawet kilka, a wyszukiwarka wskaże wszystkie warianty.
Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin
zlotko

Sympatyk

Post autor: zlotko »

Przepraszam, że odbiegnę jeszcze od głównego wątku. Longin ma zupełną rację. Dokumenty, są dokumentami i tu nie moze być żadnych form wariantywnych. Chciałem tylko zwrócić uwagę na coś takiego jak historia kształtowania się nazwisk.
To jest ogromny temat "rzeka". Bo jak np. traktować warianty Kamiński : Kamieński, jeśli wiadomo że np. na Mazowszu wschodnim nazwisko Kamiński niektórzy wymawiają jako Kamieński. A jest przecież Śląsk, z którego można podać jeszcze więcej różnych przykładów odmian fonetycznych nazwisk.
Pozdrawiam :)
Złotko
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Tak tak macie rację.

Ale nie wszyscy muszą o tym wiedzieć. Takie metryki w tamtych czasach miały bardzo nikły zakres czytających. Teraz dzięki internetowi są osiągalne na całym świecie. W Projekcie Poznańskim też na początku nie było takiej możliwości dopisania uwagi do indeksu. Teraz jest.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Grażyna_Przybysz

Członek PTG
Legenda

Post autor: Grażyna_Przybysz »

Marek z tym "wskazaniem w jakich aktach są one wymienione i jak powinny brzmieć" to ja bym miała mała zagadkę. W Latowiczu popularne było nazwisko Czmoch. Ksiądz jest odmieniał na Cmoch, Ćmoch lub Ćmuch. I tak zostało do dziś. Czasem bliska rodzina a nazwisko tylko fonetycznie to samo. To są takie "perełki" rodzinne.

Pozdrawiam
Grażyna
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

jakozak pisze: W metrykach miałam przypadki chrztu bliźniąt w jednym akcie. Wpisuję je w arkusz osobno z tym samym numerem. Dobrze?
Są też akty bliźniąt gdzie w numeracji aktu podano w jednym akcie - dwa numery i dalej dwa imiona z adnotacją "bliźniaki" oraz czworo rodziców chrzestnych. Dopisano jeszcze w niej później o śmierci jednego z nich - po 2 miesiącach. Ja mam taki akt w rodzinie. Tutaj w Genetece go brak - bo administrator stwierdził, że publikuje indeksy tylko dla całego rocznika danej parafii. Za nic nie chce przyjąć indeksu z metryki znajdującego się w SZWA. To kolejny paradoks Geneteki.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

sloniatko60 pisze: Są też akty bliźniąt gdzie w numeracji aktu podano w jednym akcie - dwa numery i dalej dwa imiona z adnotacją "bliźniaki" oraz czworo rodziców chrzestnych. Dopisano jeszcze w niej później o śmierci jednego z nich - po 2 miesiącach. Ja mam taki akt w rodzinie. Tutaj w Genetece go brak - bo administrator stwierdził, że publikuje indeksy tylko dla całego rocznika danej parafii. Za nic nie chce przyjąć indeksu z metryki znajdującego się w SZWA. To kolejny paradoks Geneteki.
Pozdrawiam
Marek
I dobrze robi, bo jesteś jednym z bardzo wielu poszukujących a mnie nie interesuje akt z twojej rodziny ale być może odnalazłabym w indeksach z całego roku taki akt, którego od dawna szukam. Pojedyncze indeksy z tego co się orientuję nie są przyjmowane do innych baz np. Poznan Project czy BaSIA.
I mam pytanie, dlaczego nie chcesz dodać do Geneteki całego rocznika albo i więcej UMZ tej parafii?

___
Krystyna
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

kwroblewska pisze: I mam pytanie, dlaczego nie chcesz dodać do Geneteki całego rocznika albo i więcej UMZ tej parafii?

___
Krystyna
A dlatego - jak pisałem wyżej korzystam z systemu udźwiękowienia kompa JAWS (proszę się zapoznać komu on jest potrzebny) - i dla mnie szczegółowy odczyt choćby jednej linijki jakiegoś aktu jest wyzwaniem. Odczyt takiego aktu trwa u mnie kilkakrotnie dłużej. Pomijam te, które na pierwszy rzut wydają mi się niezwiązane z wyszukiwaniem. Dodatkowo indeksy zapisuję nie jako tekst w excelu (czy pliku tekstowym), a w pliku dźwiękowym.

Ale wracając do tematu przewodniego.

W Genetece powinna być wprowadzona - moim zdaniem - opcja dopisania do danego aktu uwag, nie tylko osoby indeksującej.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Marku żeby wykorzystać Twoją ciężką pracę indeksacyjną byłoby dobrze dotrzeć choćby do skorowidzów z tej parafii i je zindeksować włączając Twoje pozycje.Czy dysponujesz skorowidzami ? Jeśli nie to napisz z jakiego są Archiwum - może jakaś dobra dusza to sfotografuje - a ja zobowiązuję się to zindeksować :D
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Z indeksami czy jednym regionem będzie trudno wymienić. Fragment większej monografii przedstawiłem na blogu:

http://mieleckaopozycja.type.pl/6220/adolf-nowaczynski/

Zawarte są tu jakby miejsca poszukiwania. W zależności na ich pracę przenoszeni (delegowani) byli do rożnych miejscowości. Prześledziłem ich drogę zawodową w dość licznych zachowanych Szematyzmach. W większości akt metrykalnych tych miejsc nie ma ani w SZWA i AGAD ani u Was. Zachowało się wiele oryginałów rodzinnych, fotografii, dokumentów.

Z poszukiwanych mam: Podgórze (Kraków, podobno miały się ukazać w SZWA na początku 2014 r.), Zalesie (Rzeszów, mają się ukazać w SZWA w 2015 r.), Jasło (parafia p.w. WNMP), Świder, Raszyn (tu jest indeks chyba w waszej Poczekalni), Warszawa, Tarnów, Dębica, Dzikowiec koło Kolbuszowy.

A tutaj w poniższym linku jest większość rodziny Ungeheuer mojej jak i dwóch innych (możliwe że spokrewnionych). Może się uda komuś je zindeksować w całości.

http://www.szukajwarchiwach.pl/59/1132/ ... bJednostka

To tyle w odpowiedzi pani Bogumile.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

I dobrze robi, bo jesteś jednym z bardzo wielu poszukujących a mnie nie interesuje akt z twojej rodziny ale być może odnalazłabym w indeksach z całego roku taki akt, którego od dawna szukam. Pojedyncze indeksy z tego co się orientuję nie są przyjmowane do innych baz np. Poznan Project czy BaSIA.
I mam pytanie, dlaczego nie chcesz dodać do Geneteki całego rocznika albo i więcej UMZ tej parafii?

___
Krystyna
Nie jestem taki pewien czy dobrze robi. Przyjmuje się tylko indeksy "hurtowników" a nie "detalistów". To jest poważny błąd. Nawet indeksy od "detalistów" uzbierane w całość dają bardzo dobre rezultaty. W ten sposób też buduje się bardzo dobrą bazę danych. Tylko tyle, że idzie to wolniej i wymaga troszkę więcej pracy od strony administratora serwisu.

Większość jakby nie rozumiała co jest w temacie wpisu "Indeksacja a błędy". Intencją jest dodanie do Waszego indeksu opcji dodawania uwag. Mogą być to np. uwagi moderowane przez administratora. Aby forumowicze nie wpisywali głupot. Tak dla przykładu podam w tym indeksie Geneteki:

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... te=&w=09pk

Do wymienionego tu Jana Tyrka podano zgodnie z zapisem tej metryki rodziców Macieja i Zofię z d. Sysło. Zapis ten stoi w sprzeczności z metryką urodzenia Jana. Zamieszczam ją tutaj:

https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

Rodzicami Jana Tyrka są Maciej i Zofia z d. Bieda.

Opcja wstawiania uwag w Genetece wprowadziłaby swoiste sprostowania i uzupełnienia.

Pozdrawiam
Marek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

To wykraacza poza temat wątku.
Powód jest podstawowy we wszystkich programamch indeksacyjnych:
spisanie jedneej jednostki (jeden typ w jednym roczniku) jest minimum z prostego powodu:
użytkownik (szukający/kwerendzista/pytacz - a dla niego jest baza) gdy dostanie wynik "szukano w UrokuX, nie znaleziono" poiwnien mieć podsrawy do sądzenia:
przesukano całe Uz roku X
nie "przeszukano jeden rekord"

nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyś zbierał wpisy pojedyncze i publikował np w htmlu\
wtedy i wujek google i jefo rodzinka znajdzie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Ależ ja nie pisze o jednym wpisie. Ja wpiszę kilka, ktoś dopisze następne. itd... Ale to nie jest ten temat.

Cały temat jaki zadałem tyczy się dodania do waszej Geneteki opcji dodawania uwag!

Wydaje się mi, że dość przejrzyście to piszę - prawie łopatologicznie

:roll: :roll:
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

oki, gromadź ty jeden, ktos trzy
jak będzie pełny rocznik danego typu - prześlij
wtedy będą dostępne w genetece
dopóki będzie "kilka" - mogą być gdzie indziej dostępne
w czym problem?

uwagi - to też nie jest temat na "indeksacja a błędy"

każdy program można rozwijać wrmach sił i środków:)
chcesz jakoś zwiekszyć możliwości rozwoju? poza postulatami "co warto zrobić"?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”