Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp ...(cz.7)

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

sirdaniel

Sympatyk

Post autor: sirdaniel »

Szpytma_Wiesława pisze:
sirdaniel pisze:http://www.jewishgen.org/databases/EIDB ... =passenger
Jedyne co mogę odczytać to że w roku 1905 przybył Jan Szpytma z Markowa (Harkawa) lat 28, ożeniony, jechał do kuzyna Andrzeja ........... (stan Nowy Jork) Razem z nim jechał Paweł Bacal (nie markowskie nazwisko lub błędne) też ożeniony, lat 26, jechał do wujka, (tego samego ) Andrzeja ............. I jeszcze ktoś z Markowej Inglot Paweł też ożenony, lat 36, jechał do siostry do innego miasta (stan Filadelfia) Franciszki Inglot.

Dziękuję za odpowiedź. Wydawało mi się, że tym kuzynem był Sebastyan Szpytman :( Kuzyn bez nazwiska to duży kłopot w dalszym szukaniu.
Nazwisko Bącal jest prawidłowe, tacy są w Markowej. Nie pamiętam żadnego pokrewieństwa z Bącalami.

Pozdrawiam
To będzie Andrzej Szawan z Markowej. Był w USA chyba dwukrotnie, w 1902 i 1909 roku.
Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel

Obrazek
Dawid99

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dawid99 »

Witam !
Poszukuję informacji o moim przodku- Antonim Sierockim (ur.1885),który emigrował do USA na początku XX wieku. Podobno bardzo się tam wzbogacił ( było go stać na kupno kamienicy),ale niestety został okradziony jeszcze na statku.Na tym moja wiedza się kończy. Pomożecie mi dowiedzieć się czegoś więcej ? Z góry dziękuję

Dawid
krakers

Sympatyk

Podróż do USA na gapę ?

Post autor: krakers »

Dzięki. Skąd pewność,że Brema i Hamburg?
Pozdrawiam

Agnieszka
zergoline

Post autor: zergoline »

Witam

Znalazłem przodka na liście pasażerów, znalazłem go również na liście United States World War I Draft Registration Cards. Z przekazów rodzinnych przebrzmiewa informacja, iż do siebie (USA) ściągnął żonę i córkę (po czasie). Pośrednio ten fakt potwierdza owa lista "United States World War I Draft Registration Cards" na której przodek podaje adres zamieszkania najbliższego krewnego (a jest nią żona i ich wspólnym adresem zamieszkania). Te dwie informacje dzieli 9 lat. Dwa lata wcześniej rodzi im się dziecko (dane metrykalne i adres urodzenia jest ten sam jaki podany jest w polskim akcie zgonu- adres). Więc na papierze jest tak jakby byli faktycznie razem.
I tu następuje zaczynają się kolejne schody. Nie mogę nigdzie trafić (a szukałem w familisearch, ancestry, libertyellisfoundation):
a) kiedy i jak żona przypłynęła (a przypłynęła do swojego męża z ich pierwszym dzieckiem) -> tym razem nie mogę tego faktu potwierdzić na listach pasażerskich
(libertyellisfoundation) , czyżby płynęli pod innym nazwiskiem?!?
b) amerykański dokument narodzin drugiego dziecka
c) informacji jak i kiedy wrócili do Polski (cała czwórka)
Jedno jest pewne cało i zdrowo wrócili. Polski potwierdzony ślad przypada na rok 1932 po ponad 20 latach od chwili kiedy jedno z nich jako pierwsze wyruszyło do USA.
Wtajemniczonych w temat poproszę o pomoc w podaniu kierunku moich dalszych poszukiwać, by odpowiedzieć sobie na powyższe trzy punkty.

Artur
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Dziękuję wszystkim za pomoc i mam jeszcze jedną prośbę. Proszę o informację czy żeby przeglądać listy pasażerów należy być zarejestrowanym na http://libertyellisfoundation.org/passenger-result czy nie koniecznie, nie wiem z jakich powodów, ale nie radzę sobie z tą stroną i jeszcze jedno , skoro są listy pasażerów płynących do USA, to czy są również listy pasażerów wracających z Ameryki do Europy. Co się zaś tyczy żony Kazimierza to była Anna z domu Kosińska, natomiast Franciszek Mikielski do którego płynął Kazimierz był mężem siostry Kazimierza, natomiast Paulina i Stanisław byli rodzeństwem Anny Kosińskiej, żony Kazimierza Walendykiewicza. Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam. Ewa.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Podróż do USA na gapę ?

Post autor: Grazyna_Gabi »

Jan Maruschefsky, Serotzk
poz.9 str. 1
http://www.libertyellisfoundation.org/s ... cGciOw==/1
str.2 nie widze, moze to
http://www.libertyellisfoundation.org/s ... cGciOw==/1

Grazyna
krakers

Sympatyk

Podróż do USA na gapę ?

Post autor: krakers »

Pani Grażyno,kocham Panią !!!
Aż mi się płakać chce z radości !
Po tych amerykańskich zniekształceniach nazwiska pradziadka (Mowyzeski,Mowerzeski,Maruozeski) w życiu nie wpadłabym na to, żeby pisać Jego nazwisko z niemiecka...

Bardzo,bardzo Pani dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie

Agnieszka
Pozdrawiam

Agnieszka
Albertinio

Sympatyk

Podróż do USA na gapę ?

Post autor: Albertinio »

Wiem o tych portach z relacji rodziny.
Patryk
Matuszewicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Matuszewicz_Wojciech »

Do Łuniewska_Ewa:

Musisz się zarejestrować aby przeglądać tą stronę. Jak będziesz miała dalej problemy to napisz do mnie na priv to postaram się pomóc.
Co do listy pasażerów z Ameryki do Europy to ja się osobiście nie spotkałem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Re: rodzina-swistun, polska usa

Post autor: cichocka.karolak »

Witam . Mam pytanie , czy jest już " jakaś " możliwość odnależć ancestry dla mego dziadka tj Józef Cichocki ur. 1885 r. w Sompolnie , jak powrócił lato-jesień 1938 roku z USA do Polski , do Sompolna, ciekawi mnie kiedy pojechał do kogo ? , i jakie były daty itp. , był to JEGO drugi w życiu wyjazd i powrót do Ameryki i z Ameryki . Na pierwszy wyjazd z 1913 roku ,posiadam dane-ancestry . Dziękuję .pozdrawiam .
Matuszewicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Matuszewicz_Wojciech »

Do cichocka.karolak.
Witam,
Za pierwszym razem Twój dziadek przypłynął z Hamburga (z Hamburga wypłynął 9 lutego 1913) do Nowego Yorku 23 lutego 1913 roku na statku President Grant. Podróżował do Józefa Cichockiego, zamieszkałego w Erie, Pensylwania. Z zapisu wynika iż Józef był jego kuzynem.

Znalazłem na myheritage (strona zarządzana przez Henryka Kubiaka) informację iż Józef Cichocki urodzony w 1885 w Sempolnie, syn Marianny Cichockiej z domu Radomska, który był ożeniony z Józefą z Kubiaków, zmarł 12 stycznia 1936. Pochówek Otyń.
Czy to zbieżność?

Innego zapisu który by pasował do Twojego Józefa Cichockiego powyżej roku 1913 nie znalazłem.

Pozdrawiam,
Wojtek
e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Post autor: e_emyli »

Dobry wieczór,

bardzo proszę o odczytanie cenzusów:
1) Julia Lewandowska, mąź Stanley
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 1&uidh=286

2) trzeci od góry, Julia Lewandowska, Wayne, Michigan, bez męża
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 1&uidh=286

Poszukuję już od dłuższego czasu siostry mojej praprababki. Julia(nna) Godlewska, ur. ok 1891, wyjazd do Stanów 1908, ślub 1910 w Detroit ze Stanisławem Lewandowskim, rozwód w 1923. Myślę, że wreszcie udało mi się znaleźć pasujące cenzusy.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Emilia Borowicz.
Ostatnio zmieniony czw 12 lis 2015, 12:11 przez e_emyli, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
Szpytma_Wiesława

sirdaniel napisał:

Post autor: Szpytma_Wiesława »

sirdaniel napisał:[/quote]To będzie Andrzej Szawan z Markowej. Był w USA chyba dwukrotnie, w 1902 i 1909 roku.[/quote]

Ponownie bardzo dziękuję za info. Też tak niby odczytałam, problem w tym, że nie pamiętam, by takie nazwisko istniało w Markowej. Owszem, teraz są Szawany, ale to napływowi w latach 60-tych XX w. Próbuję też szukać krewnych wśród Bącali. Mam jeszcze jedną prośbę, jak odczytać (tak przypuszczam) informację za Andrzejem Szawan, to chyba miejscowość, bo dalej jest Ny - stan New York? Czy to nie jest czasem Norfolk?
sirdaniel

Sympatyk

Post autor: sirdaniel »

Żona Andrzeja to Wiktoria Szawan. W listach pasażerów pisze wyraźnie, ze Szawan pochodzi z Markowej, w Galicji.
W 1902 Andrzej był ożeniony, jego rocznik to 1871/1872. Jechał do jakiegoś znajomego.
W 1909 Andrzej Szawan jechał do szwagra Ignacego Ulmy.

Jan Szpytma jechał do tego samego miasta gdzie przebywał Ignacy Ulma. New Jersey, miasto Bohaes/Bohacs - niestety nie mogę się doszukać co to za miasto.

Może to pomoże ustalić dalszych członków rodziny :)
Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel

Obrazek
Szpytma_Wiesława

Post autor: Szpytma_Wiesława »

Im dalej w las, tym więcej drzew - tak sparafrazuję moje poszukiwania przy pomocy tego forum :(
Nieznajomość języka angielskiego oraz brak wprawy w poruszaniu się po wszystkich materiałach źródłowych w USA dodatkowo mnie dołuje. Niemniej jednak dziękuję za dodatkowe informacje, choć podane nazwiska jakoś mi nie przystają do mojej, nawet dalszej rodziny. Muszę znowu pogrzebać w archiwach parafialnych i szukać dalej.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”