ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

zbbudzik

Sympatyk
Mistrz

Post autor: zbbudzik »

Cały Cieksyn jest w GenBazie. Właściwie to wszystko co wrzucili z AP Mława w niej jest.

Zbyszek
Zbigniew
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ale wątek o szwa
szwa bez logowania
i "ciut więcej" niż parę skanów można - nie?
tzn przepraszam ale uważacie, że APy nie powinny skanować i publikować w szwa bo w jakimś logowanym serwisie już jest?
to może w ogóle nie ma sensu żeby istniało, bo FS, PTG..
halo:(

kwestię, że
http://metryki.genealodzy.pl/ar13-zs0431d
pominę:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Łuniewska_Ewa pisze:Jest beznadziejnie. Wszędzie zero skanów. Przycisk szukaj ze skanami nie aktualny. Mam nadzieję że to nie ostateczna wersja i jeszcze to naprawią.
Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
Mnie Ewo pomaga zadanie dla google :

Akta stanu cywilnego np. Kalisz, Konin itd
Gdy klikam pokazuje się konkretny zespół, patrzę na skany i pokazuję nie 15 ale wszystkie dostępne. Następnie otwieram nie 15, ale max 100 i szybko odnajduję spisy jeśli takie są.
Od dłuższego czasu widzę, że ten sposób jest bardziej skuteczny niż Pradziady i inne wyszukiwarki archiwów państwowych. Nie mówiąc już o stosowaniu tych filtrów.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Łuniewska_Ewa pisze:Jest beznadziejnie. Wszędzie zero skanów. Przycisk szukaj ze skanami nie aktualny. Mam nadzieję że to nie ostateczna wersja i jeszcze to naprawią.
Witaj Ewo,

z tego co się zorientowałam, czekałaś na Skulsk i Śleszyn z zasobu AP Konin? To nie jest tak, że jest tu zero skanów - skany są. Może nie udało Ci się ich odszukać?
Ze Skulska są dostępne:
UMZ - 1871-1881:
http://www.szukajwarchiwach.pl/54/808/0 ... bJednostki
Ze Ślesina:
UMZ - 1878 - 1884:
http://www.szukajwarchiwach.pl/54/815/0 ... bJednostki

Niewiele, ale zawsze coś w porównaniu do "nie ruszonych" jeszcze parafii.

Pozdrawiam
Aneta

Ps. Osobiście dziękuję za stary Krasbobród :-)
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Dziękuję Aneto za informacje. Te lata są w szwa już od kilku lat, przejrzałam je dokładnie. Znalazłam między innymi akt ur. mojej prababci Heleny Pilarskiej. W dostępnych w szwa nazwisko Pilarski występuje bardzo rzadko, ale z tego co wiem Pilarscy nie byli rodziną zbyt dzietną. Akta ślubów znalazłam na portalu śluby wielkopolskie. Na moją prośbę otrzymałam te dokumenty z AP w Koninie. Jednak moi wcześniejsi przodkowie mieli dzieci , umierali itp. Zlecenie kwerendy całego zbioru Skulska było by niesamowicie drogie, dlatego tak niecierpliwie czekam na pojawienie się tych akt w szwa. Ze Ślesinem związana jest moja rodzina Olkiewiczów i tu sytuacja jest podobna. Piszę kronikę rodzinną i nie mogę z nią ruszyć do przodu. Dlatego zawsze z wielką nadzieją oczekuję pojawienia się nowych skanów i jak dotychczas zawsze przeżywam wielkie rozczarowanie. Historią rodów zajmuję się już od 2012 roku, to już 5 lat. Ponieważ genealogia wymaga cierpliwości będę czekać cierpliwie kolejne 5 lat, a nawet dłużej. Na szczęście interesujące mnie regiony to także Kujawy i Podlasie, a tu jest trochę lepiej. Pozdrawiam życzę miłego dnia. Łuniewska Ewa.
bielecki

Sympatyk

Post autor: bielecki »

Łuniewska_Ewa pisze:Dziękuję Aneto za informacje. Te lata są w szwa już od kilku lat, przejrzałam je dokładnie. Znalazłam między innymi akt ur. mojej prababci Heleny Pilarskiej. W dostępnych w szwa nazwisko Pilarski występuje bardzo rzadko, ale z tego co wiem Pilarscy nie byli rodziną zbyt dzietną. Akta ślubów znalazłam na portalu śluby wielkopolskie. Na moją prośbę otrzymałam te dokumenty z AP w Koninie. Jednak moi wcześniejsi przodkowie mieli dzieci , umierali itp. Zlecenie kwerendy całego zbioru Skulska było by niesamowicie drogie, dlatego tak niecierpliwie czekam na pojawienie się tych akt w szwa. Ze Ślesinem związana jest moja rodzina Olkiewiczów i tu sytuacja jest podobna. Piszę kronikę rodzinną i nie mogę z nią ruszyć do przodu. Dlatego zawsze z wielką nadzieją oczekuję pojawienia się nowych skanów i jak dotychczas zawsze przeżywam wielkie rozczarowanie. Historią rodów zajmuję się już od 2012 roku, to już 5 lat. Ponieważ genealogia wymaga cierpliwości będę czekać cierpliwie kolejne 5 lat, a nawet dłużej. Na szczęście interesujące mnie regiony to także Kujawy i Podlasie, a tu jest trochę lepiej. Pozdrawiam życzę miłego dnia. Łuniewska Ewa.
Przypominam tylko, że akta obu parafii są zmikrofilmowane i można je oglądać na komputerach w centrach Mormonów (Warszawa i Wrocław) lub też wypożyczyć mikrofilmy z AP w Poznaniu do dowolnego innego archiwum państwowego w kraju. Tak że nie trzeba koniecznie czekać na wstawienie do SzwA. Oczywiście mogę sobie wyobrazić, że z jakiegoś powodu wizyta w archiwum w żadnej mierze nie jest dla Ciebie możliwa.

Łukasz
Nastian

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Nastian »

CHR są też w Bydgoszczy i Łodzi.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

CHR w Bydgoszczy już działa?
Tu jest mapa - klik - pojawiają się adresy
https://www.familysearch.org/locations/centerlocator
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Nastian

Sympatyk
Ekspert

Tak, choć ze względu na rosnącą popularność trzeba umawiać wizyty z wyprzedzeniem.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Podasz adres, telefon?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Nastian

Sympatyk
Ekspert

Centrum Historii Rodziny w Bydgoszczy mieści się na ul. Jana i Jędrzeja Śniadeckich 8. Otwarte jest w środy między 13:00 a 15:00 oraz w soboty między 12:00 a 14:00. O numer telefonu nie pytałem, bo umawiam się osobiście.
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za informację o mikrofilmach i w związku z tym mam pytanie. Najbliższe mi archiwum to AP w Białymstoku, czy wobec tego powinnam zwrócić się do AP w Białymstoku o sprowadzenie mi tych mikrofilmów, czy zwrócić się np. do AP w Warszawie by na moją prośbę przekazały mikrofilmy do AP w Białymstoku. Czy należy kontaktować się z obydwoma archiwami. Nigdy z tej możliwości nie korzystałam i nie wiem jak się za to zabrać.
Pozdrawiam Łuniewska Ewa.
Nastian

Sympatyk
Ekspert

Powinnaś zwrócić się do AP w Białymstoku.
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję.
Piotr_M_Pytel

Sympatyk

Post autor: Piotr_M_Pytel »

Witam,

chciałem zapytać czy poprawnie działa Wam szukajwarchiwach.pl? Wpisuje np. Sterdyń i zawsze wyświetlało mi się przynajmniej około 15 pozycji, w których do przejrzenia były skany. Obecnie zaznaczając opcję szukaj (tylko ze skanami) nie wyświetla się nic. Czy nastąpiły jakieś zmiany, przeniesienia, przerwa techniczna?

Proszę o odpowiedź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”