witam,
fakt geneteka - nigdy nie twierdzilem, ze jestem eksperem w czytaniu

i Twoje przypuszczenie, ze to nie wynik pomylki pisania, a parsowania jest prawidlowe (uzywanie parsowania to zboczenie zawodowe - indeksacja jest tylko szczegolnym wyjatkiem parsowania

) - gratuluje ofski
hmm, wlasnie brakowalo mi linka do tych rejestrow (nie wiadomo gdzie kliknac) - o ile w genetece mozna wybrac z select'a (wiec niej jest to potrzebne), o tyle do metryk nie znalazlem tego nigdzie
jednak ciagle mam pytanie: P. Wlodzimierzu mowi pan metryki zawieraja zdjecia - sa - klinke na mape i moge wybrac, ale gdzie sa te indeksy, bo w w przytoczonym liku jest lista miejsc (sa zrodla podane - w sensie z jakiego zbioru - to chyba Pan mial na mysli piszac zweryfikowane), ktora co prawda da sie kliknac, ale po klinkieciu pojawia sie tylko statystyka aktow, czy zatem j. ktos zindeksuje te metryki to one pojawiaja sie wlasnie w genetece? czy jednak ten indeks jest jakos osiagalny w ramach metryk? albo po prostu tam cos nie dziala, bo niby wybiera sie inny adres strony (dla konkretnej parafi), a tresc jest ciagle ta sama.
ciagle nierozumiem - bo uzytkownicy forum pisza tu, ze beda cos robic albo w metrykach, albo w genetece - zatem to zadania rozlaczne.
Wysłany: 24-01-2015 - 19:34
*
tak oczywiscie chodzi o wyszkukiwanie a nie raport (szukajac osoby o popularnym nazwisku, nie znajac dat - dostajemy wiele wynikow, a przy wyszukiwaniu po wojewodztwie nie ma stronicowania, obejsc to mozna np. wyszukujac po 1 roku - robilem tak - co prowokuje takie pomysly i pewnie powoduje wieksze obciazenie na DB),
obciazenie sprzetu? czemuz to? - nawet j. to kwestia jakies indeksacji na bazie i tego ze z jakis wzgledow dodatkowy indeks by byl zbyt "drogi" w utrzymaniu (w co watpie - bo tam macie max miliony rekordow, wiec ani wielkosc bazy, ani czas wstawiania - ktory jest bardzo rzadki nie wydaje sie problemem, macie przewage odczytywania wiec warto indeksowac co sie da), to nadal to mozna zrobic na kliencie (czyli po odebraniu z bazy danych, a przed pokazaniem na stronie ),
mozna tez dodac do strony wyszukiwanie w ramach raportu (ale to juz wieksze skompikowanie - i wielu moze wprowadzic w blad)
no i nie widac dopiskow/dodaktow czy jak to zwiecie - trzeba patrzec na zrodlo strony i wtedy mozna przeczytac ze ktos tam umiescil imiona,
jeszcze 1 wiekszy pomysl:
tez jak sa bledy to mozna by dodac jakies notatki dostepne dla uzytkownikow forum, rozumiem oczywiscie, ze ktos moze to poprawic, ale czasem blad jest w zrodlach i tego zmieniac nie chce sie (bo trzeba by sprawdzic czy to na 100% blad),
a j. jakis genealog juz to wykryl dodawal by notke - powiedzmy max 1 do kazdego rekordu, i nie wiecej niz 1 na dzien, wtedy kazdy inny uzytkownik by to mogl zobaczyc, tylko ten wpis (ale to juz jest zmiana funkcjonalnosci, oczywiscie wpisy te moglyby byc zupelnie w innej bazie trzymane, a wyszukiwanie byloby po 1 rekordzie),
a moze juz macie jakis sposob na rozwiazywanie tego problemu - ustalenia genealoga by wspoldzielic i wiazac z konkretnym rekordem (pewnie po prostu przez opisywanie na forum)
a propo skryptow/bazy - mam doswiadczenie w wielu bazach, skrytpach na bazie jaki i dotyczacych obrabiania tekstu, m.in. python, awk, rozne jvm, bash, sql'e, optymalizacja zapytan, indeksacja kolekcji w bazach, rozne formaty, linux/windows
jestem zainteresowany wszystkim co nie wymaga GUI, tworzenia stron, itp. - chyba, ze proste jak z imieniem (wg mnie)
wiec slucham - moj mail najpewniejszy - niedomnie at gmail dot com,
przynajmniej info, ze jest cos gdzies dla mnie na forum
doczytalem oto cos takiego
sebastian_gasiorek
"Obecnie nasza baza danych obsługuje 24mln zapytań na dobę co daje średnio 1mln na godzinę. Większość z tych 24mln przypada na godziny dzienne i wieczorne. Przy takiej ilości jedna zdawałoby się prosta zmiana potrafi zabić wszystkie portale"
tu autor myli moim zdaniem przyczyne ze skutkiem, bardziej waski indeks to mniej wyszukiwania, mniejsze zwroty, i wcale nie wolniejsze wyszukiwanie (czy nawet bardziej procozerne), na tym co juz i tak trzeba zlaczyc, wyfiltrowac uruchamiany jest jeszcze 1 filtr, chyba, ze to spowoduje uzycie innego indeksu wlasnie z imienia - ale to blad zapytania,
nie wyobrazam sobie zauwazalnego negatywnego wplywu na obciazenia ze wzgledu na wprowadzenie imienia,
natomiast mam dowod po sobie, ze wykonywalem setki zapytan do geneteki, by obejsc ograniczenia serwisu dot. wyszukiwania (czyli imie, brak page'owania dla calych wojewodztw, utrudnione api, brak imienia, i co z tego wynika wiele stron i wiele zapytan by te dane z wielu stron osiagnac, ilu jest takich jak ja? i ile ruchu oni generuja?
moge wykonac takie testy wydajnosciowe zapytan do geneteki na calej bazie - o ile ja dostane, moze byc za'hash'owana (byle by madrze), w najgorzym razie strukture, nazwe/wersje bazy (rozumiem ze relacyjna) i postaram sie przeprowadzic jakies symulacje, wielu zapytan na raz z i bez wyszukiwana po nazwie (mysle ze sprzet bedzie w tym nie tak istotny),
wogole chetnie zobaczylbym strukture bazy, i najczestsze zapytania, moze nie wszystko jest idealnie - i moglbym pomoc?
* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych, co kilka minut na Forum)