Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Kornelia_Major

- Kontakt:
Nieszczęsny ?- Szczęsny bo już księgi są sfotografowane i przygotowywane do indeksacji.Marszycki pisze:Dziekuję.
Miałem nadzieje że to te w gminie Wodzisław, a Suwalski to przekręcone przez proboszcza nazwisko Szuwalski co często się zdarzało.
Pani Kornelio.
Co z nieszczęsnym Opatowcem???
Stefan
Dodam jeszcze, bo kilka osób jest zaintersowanych tymi drugimi
Piotrkowicami k/ Wodzisławia - te księgi wg. planu sfotografuję w marcu.
Pozdrawiam.
Kornelia Major
Ostatnio zmieniony ndz 18 sty 2015, 21:30 przez Kornelia_Major, łącznie zmieniany 1 raz.
Na forum spotkalem sie z planami zdjec gminy Tuczepy pow Busko pod koniec 2015.
Ja jestem chetny do indeksacji o ile to jest po polsku. Przy okazji ta gmina ma w AP Kielce lata 1875-1912, natomiast w genetyce jest zindeksowanych 1879-1884.
Czy w planach jest zrobienie zdjec z AP Kielc dot. tej parafi. Chocby spisow nazwisk z ostatnich stron tych metryk.
Czy wogole ktos zajmuje sie fotografowaniem z AP Kielce, a moze tego nie mozna robic?
Ja jestem chetny do indeksacji o ile to jest po polsku. Przy okazji ta gmina ma w AP Kielce lata 1875-1912, natomiast w genetyce jest zindeksowanych 1879-1884.
Czy w planach jest zrobienie zdjec z AP Kielc dot. tej parafi. Chocby spisow nazwisk z ostatnich stron tych metryk.
Czy wogole ktos zajmuje sie fotografowaniem z AP Kielce, a moze tego nie mozna robic?
- jarekmadej

Chciałbym delikatnie przypomnieć się z moim pytaniem.
Chciałbym wiedzieć na jakim etapie jest indeksacja ksiąg parafii Smogorzów 1810-1873 ? Wiem, że księgi te są sfotografowane przez Państwa i chyba są dostępne w Genbazie. Co trzeba zrobić aby mieć do tych skanów dostęp? Mógłbym pomóc w indeksacji jednak moje doświadczenie jest niewielkie.
Chciałbym wiedzieć na jakim etapie jest indeksacja ksiąg parafii Smogorzów 1810-1873 ? Wiem, że księgi te są sfotografowane przez Państwa i chyba są dostępne w Genbazie. Co trzeba zrobić aby mieć do tych skanów dostęp? Mógłbym pomóc w indeksacji jednak moje doświadczenie jest niewielkie.
- Kornelia_Major

- Kontakt:
Nikt nie indeksuje Smogorzowa.jarekmadej pisze:Chciałbym delikatnie przypomnieć się z moim pytaniem.
Zgłoś chęć indeksacji -adres mail : swietogen.kielce(at)op.pl
Pozdrawiam,
Kornelia Major
do keret
Ano przeczytalem to co wyszukalem o Tuczepach, i odpowiedzi nie znalazlem, j. znalazles odpowiedzi na te pytania to wklej link gdzie jest jaka kolwiek informacja o tymi. Niestety forum to slabo sie wyszukuje. Natomiast nie przeczytalem wszystkich 107 stron. Nie ma tu wiekszego porzadku wg mnie. Watki dot. parafi sa zakladane w wielu miejscach. To samo j. chodzi o plany indeksacji czy fotografowania. Nad tym forum spedzilem juz 2 dzien i nadal tego co chcialem sie dowiedziec sie nie dowiedzialem.
Czyli kto/kiedy/co bedzie fotografowal? Czemu zineksowanych zdjec nie ma / albo nie wiem gdzie sa? Czemu zawieraja tylko 5lat a nie 37?
zatem moze ktos mnie oswieci?
PS. pytanie o fotografowanie AP Kielce pewnie wydalo sie drazniace - troche sie zirytowalem, przepraszam - dopiero pozniej doczytalem, ze p. Kornelia jakas zgode uzyskala i teraz moze. Niemniej jednak reszta pytan pozostaje aktualna.
PS2. czy wogole praktykujecie robienie zdjec jedynie spisow z ostanich stron (przynajmniej tak na kilku metrykach widzialem), czy zawsze wszystko?
Ano przeczytalem to co wyszukalem o Tuczepach, i odpowiedzi nie znalazlem, j. znalazles odpowiedzi na te pytania to wklej link gdzie jest jaka kolwiek informacja o tymi. Niestety forum to slabo sie wyszukuje. Natomiast nie przeczytalem wszystkich 107 stron. Nie ma tu wiekszego porzadku wg mnie. Watki dot. parafi sa zakladane w wielu miejscach. To samo j. chodzi o plany indeksacji czy fotografowania. Nad tym forum spedzilem juz 2 dzien i nadal tego co chcialem sie dowiedziec sie nie dowiedzialem.
Czyli kto/kiedy/co bedzie fotografowal? Czemu zineksowanych zdjec nie ma / albo nie wiem gdzie sa? Czemu zawieraja tylko 5lat a nie 37?
zatem moze ktos mnie oswieci?
PS. pytanie o fotografowanie AP Kielce pewnie wydalo sie drazniace - troche sie zirytowalem, przepraszam - dopiero pozniej doczytalem, ze p. Kornelia jakas zgode uzyskala i teraz moze. Niemniej jednak reszta pytan pozostaje aktualna.
PS2. czy wogole praktykujecie robienie zdjec jedynie spisow z ostanich stron (przynajmniej tak na kilku metrykach widzialem), czy zawsze wszystko?
-
Piotr_Juszczyk

Fotografowane są wszystkie akta w AP ( w AD już to zrobiono).
Kto dokładnie to chyba nie ma znaczenia, kto może to pomaga.
Kiedyś kiedy nie było dobrego dostępu do AP i AD fotografowano nawet tylko spisy. Teraz fotografuje się wszystko co jest, czasem są tylko spisy.
Jeśli coś zawiera 5 czy 37 lat to sprawdzasz w bazie Pradziad co faktycznie jest w posiadaniu AP. Może tylko te lata są.
Na większości forum są problemy z wyszukiwaniem.
Na co mogłem nie uczestnicząc w tym dziele to Ci odpowiedziałem.
PS. Pani Kornelio - wielu osobom zapewne poprawiłby się humor gdyby się ukazała jakaś nowa wersja spisu fotografowanych akt
Kto dokładnie to chyba nie ma znaczenia, kto może to pomaga.
Kiedyś kiedy nie było dobrego dostępu do AP i AD fotografowano nawet tylko spisy. Teraz fotografuje się wszystko co jest, czasem są tylko spisy.
Jeśli coś zawiera 5 czy 37 lat to sprawdzasz w bazie Pradziad co faktycznie jest w posiadaniu AP. Może tylko te lata są.
Na większości forum są problemy z wyszukiwaniem.
Na co mogłem nie uczestnicząc w tym dziele to Ci odpowiedziałem.
PS. Pani Kornelio - wielu osobom zapewne poprawiłby się humor gdyby się ukazała jakaś nowa wersja spisu fotografowanych akt
-
Sawicki_Julian

Witam Gościu nowy i nie zadowolony ( by z samego rana tak psuć humor ) z ciężkiej pracy genealogów za darmo i jeszcze źle. Wiec o tym ze choć nie podasz swego imienia, czy nazwiska, ale jesteś połączony z siecią i Twój komputer ma nr na który tak samo można pluć ile wejdzie, jak tu to robisz na armię ludzi którzy tworzą to dzieło genetyczne w dzień i w nocy i tak od lat. Ale widocznie za mało poświęcają swój czas odkładając swe obowiązki rodzinne, bo w dwa dni nie możesz nic znaleźć.
Ps. - gość może pisać na złość - Julian
Ps. - gość może pisać na złość - Julian
Ostatnio zmieniony sob 31 sty 2015, 19:33 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Proszę bardzo:Piotr_Juszczyk pisze: PS. Pani Kornelio - wielu osobom zapewne poprawiłby się humor gdyby się ukazała jakaś nowa wersja spisu fotografowanych akt
http://cwiklinski.pl/ptg/apkielce_AD.pdf
- bozenabalaw

Witam,Ćwikliński_Leszek pisze:Proszę bardzo:Piotr_Juszczyk pisze: PS. Pani Kornelio - wielu osobom zapewne poprawiłby się humor gdyby się ukazała jakaś nowa wersja spisu fotografowanych akt
http://cwiklinski.pl/ptg/apkielce_AD.pdf
Czy widniejąca w spisie "Małoszowa" to parafia Małoszów, gmina Skalbmierz?
Jeżeli tak, na kiedy sa planowane zdjęcia tych ksiąg?
dziekuje Ćwikliński_Leszek, za spis - niemniej jednak nie wszyscy sie tym zajmuja i np. 368 Tuczepy pisze 49 ksiegi, metry 0.5, AP - co to znaczy ? gdzie mozna zobaczyc jakie to ksiegi (tytuly), co znaczy metry? gdzie sa te zdjecia? czy ja np. moglbym miec do nich dostep?
dziekuje, Piotr_Juszczyk - 1 konkretna odpowiedz ( i 2 obelgi od innych ),
AD to archiw. diecezjalne? zrobiono ? czyli np. takie Tuczepy mozna gdzies odnalezc? zdjecia?
PS. Sawicki_Julian, powiem:
popracuj troche nad polskim, tak by sie dalo zrozumiec co Ty tam piszesz (ja nie pisze polskich znakow ale przynajmniej uzywam polskich slow). Co do mojego dziadka to tak wyrzucal gnuj (mozesz poswiecic pare sekund ze swojego prywatnego czasu by to dopisac do jakiegos spisu). Rozumiem ze moje 1 wypowiedz (pare zdan) odebrales jako plucie. Te twoje wypociny a propo kompa - Ty wiesz co piszesz? chodzi Ci o to ze mozesz mi na maila cos wyslac? A Ty pluc mozesz balwanie - smialo. Widac ze to Ci wychodzi calkiem niezle.
I dobrze, ze sie nie przedstawilem - sadzac z podejscia P. Sawickiego trzeba by wynajac jakas ochrone.
PS2. dostalem 2 odpowiedzi i w zadnej z nich nie ma odpowiedzi na moje pytania:
- czy tych lat nie ma, czy tylko nie ma indeksacji ich, rozumiem ze w AP Kielce mozna to sprawdzic (nie mam mozliwosci obecnie), ale na jakiejs podstawie te indeksy wprowadzono (np. na podstawie zdjec, ktore sa w posiadaniu genealodzy.pl) - zatem mozna sprawdzic?. Ba - sam bym sprawdzil gdybym wiedzial gdzie i gdyby byl dostep.
Po prostu stwierdzam fakty. Sam gotow jestem do indeksowania (oczywiscie tego co mnie interesuje, zawsze wg mnie to cos), ale niestety materialu nie moge nigdzie zobaczyc, ani wiedziec czy istnieje. Nie sadzicie, ze taka postawa tylko odstrasza od pomocy Wam?!
dziekuje, Piotr_Juszczyk - 1 konkretna odpowiedz ( i 2 obelgi od innych ),
AD to archiw. diecezjalne? zrobiono ? czyli np. takie Tuczepy mozna gdzies odnalezc? zdjecia?
PS. Sawicki_Julian, powiem:
popracuj troche nad polskim, tak by sie dalo zrozumiec co Ty tam piszesz (ja nie pisze polskich znakow ale przynajmniej uzywam polskich slow). Co do mojego dziadka to tak wyrzucal gnuj (mozesz poswiecic pare sekund ze swojego prywatnego czasu by to dopisac do jakiegos spisu). Rozumiem ze moje 1 wypowiedz (pare zdan) odebrales jako plucie. Te twoje wypociny a propo kompa - Ty wiesz co piszesz? chodzi Ci o to ze mozesz mi na maila cos wyslac? A Ty pluc mozesz balwanie - smialo. Widac ze to Ci wychodzi calkiem niezle.
I dobrze, ze sie nie przedstawilem - sadzac z podejscia P. Sawickiego trzeba by wynajac jakas ochrone.
PS2. dostalem 2 odpowiedzi i w zadnej z nich nie ma odpowiedzi na moje pytania:
- czy tych lat nie ma, czy tylko nie ma indeksacji ich, rozumiem ze w AP Kielce mozna to sprawdzic (nie mam mozliwosci obecnie), ale na jakiejs podstawie te indeksy wprowadzono (np. na podstawie zdjec, ktore sa w posiadaniu genealodzy.pl) - zatem mozna sprawdzic?. Ba - sam bym sprawdzil gdybym wiedzial gdzie i gdyby byl dostep.
Po prostu stwierdzam fakty. Sam gotow jestem do indeksowania (oczywiscie tego co mnie interesuje, zawsze wg mnie to cos), ale niestety materialu nie moge nigdzie zobaczyc, ani wiedziec czy istnieje. Nie sadzicie, ze taka postawa tylko odstrasza od pomocy Wam?!
-
GG_Grudzien