Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

1918 z Bielan jest
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Irku,
Oczywiście ślepota (znaczy starość chyba nadchodzi) :)
ten ślub Kaliksta to Marymont 1919
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 654&zoom=1
w ogóle to będzie ciekawa historia jak się potwierdzi. Ludwik zapewne miał brata Teodozego, obaj ożenili się z siostrami Krzyżanowskimi (Wiktoria zmarła zapewne i wtedy ożenił się z Wysocką). Obaj także urodzili się jako Grzynkowscy a nie Burzyńscy i pewnie Tomasz Burzyński ich usynowił. Ale to już zupełnie inna historia
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Jesteście wielcy:).
Zastanawiam się jak ugryźć temat IPN, bo o ile pamiętam musiałbym być albo naukowcem albo dziennikarzem, żeby dostać materiały osoby niespokrewnionej. A tak fatalnie się składa, że nie jestem żadnym z nich. Tylko to chyba nie temat na ten temat...
Pozdrawiam, Irek
Wolender

Sympatyk
Nowicjusz

Re: poszukuję dzieci urodzonych z Antoniego Majewskiego i Ag

Post autor: Wolender »

UrszulaB pisze:Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź i poświęcony czas. Medarda Majewskiego odnalazłam już wcześniej.Odkryłam,że 6 razy żenił się.najbardziej interesuje mnie dziecko Antoniego i Agnieszki z d.Chlewska-Jan Niepomucen(dwóch imion),bo to mój prapradziadek,kiedy i gdzie się urodził.Jego rodzice,czyli Antoni I Agnieszka Majewscy,ślub brali w 1814 r w Lipe.Jan Niepomucen ur się ok 1817 r,ślub brał w 1839 r w par św.Mikołaja w Kaliszu z Balbiną Sieradzką bądź Sierecką. Ród Chlewskich h. Korab do 1579 r zajmował wieś Chlewo-sieradzkie.Trudno jest cokolwiek znależć gdyż wielokrotnie się przeprowadzali. Podobnie jak Jan Niepomucen- jego dzieci też każde gdzie indziej urodzone.- Też nie mogę znależć imion rodziców i nazwisk rodowych matek Antoniego Majewskiego i Agnieszki z d.Chlewska. Bardzo proszę o pomoc.Urszula .

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem połączono z istniejącym już tematem.
Witam

Na geni.com statram sie zbudowac drzewo rodziny Chlewskich zarowno tych z Chlewa jak i z parafii Tur oraz innych.

pozdrawiam

Jacek
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Dzień dobry.
Udało mi się zdobyć informację odnośnie potencjalnego męża Haliny Burzyckiej. Szukam teraz aktu ślubu jej ze Zygmuntem Chorosiem. Ślub mógł odbyć się w Warszawie-Marymont przed 1942 (wtedy urodził się ich syn Daruś), ale w indeksach do 1942 roku nie znalazłem. W akcie zgonu Zygmunta pochowanego na Cmentarzu Wojskowym wynika, że umarł w wieku 69 lat jako wdowiec, co minimalnie zwiększa szansę, że to ten sam Zygmunt, szczególnie że leży w bliskiej Halinie kwaterze.
Dzięki,
Irek
Pozdrawiam, Irek
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Irku,
piszesz ile lat miał wg nagrobka Zygmunt Choroś ale nie piszesz, w którym roku zmarł więc nie mogę wyższej matematyki zastosować :)
jest taki Zygmunt jako trop
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... _date=1910
wcześniej pisałeś coś o Łomnej i wyszło mi, że to relatywnie niedaleko (choć Wisła na przeszkodzie).
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Tak jestem tajemniczy, że dodaję Ci i potencjalnie innym niepotrzebnej roboty, więc dziękuję i przepraszam.
Zygmunt urodził się w Warszawie w ~1920 roku, jako syn Aleksandra i Leokadii Krawczyk. Przypuszczam, że w parafii Warszawa-Marymont MB Królowa Polski, ale akt nie znalazłem ani na Skanotece, ani w poczekalni. Zygmunt umarł w 1989. Halina z kolei urodziła się w 1923, również w Warszawie, jako córka Kaliksta i Władysławy Turek.
Halinie i Darusiowi zapalam zwyczajowo lampkę i po prostu chciałem wiedzieć, czy jesteśmy spokrewnieni/spowinowaceni. Niezależnie od wyniku śledztwa, zamierzam dalej to robić.
Pozdrawiam, Irek
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

na pewno w 1915 urodził się tamże jego brat Aleksander
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 763&zoom=1
malgorzata601

Sympatyk

Post autor: malgorzata601 »

Witam
Burzyccy byli właścicielami ziemi we wsi Młociny B w obrębie ulic Kiełpińska, Rochulewska, Ogólna.
Dzierżawili działki. Moja rodzina (Adamczyk i Kropielnniccy) dzierżawiła działke od 1913 roku na ul. Kiełpińskiej 9
od Ludwika Burzyckiego. Obok na Roculewskiej 4 mieszkał m.in. Kaliks Burzycki.
A Chorosz Zygmunt wziął ślub z Haliną Burzycką w 1941 roku w Parafii Św Jozefata.
Są juz akta z parafii Sw Jozefata 1922 - 1942

Małgorzata
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

I faktycznie w 1941 jest ten ślub, niestety tylko indeks. Szukałem tam wcześniej i daję słowo, nie było! Starość, drodzy państwo, starość
Pozdrawiam, Irek
Sz_Filip

Sympatyk

Re: Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Post autor: Sz_Filip »

Dzień dobry,
poszukuję aktu ślubu osób: Jan Wolter (Walter) i Maryanna Theurer (Tayer, Tajer). On urodzony około 1801 roku, ona około 1806. Nie mam ani aktów urodzenia, ani zgonów. Jedynie akt urodzenia ich syna - Krystiana Karola Woltera w 1831 roku w miejscowości Chynów parafia Sobików.

Pozdrawiam Filip
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Filipie,
ww. rodzina pojawia się w aktach par. Stara Iwiczna ewang.
Sugerowałabym Ci przyjrzeć się AM 10/1852 - być może jest to powtórne małż. Marianny?
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 494&zoom=1
Pozdrawiam.
Elża
Sz_Filip

Sympatyk

To jest bardzo prawdopodobne, że to ona. Jej mąż na pewno zmarł przed 1851, więc to by się zgadzało. Bardzo dziękuję za pomoc. Możliwe, że ich ślub i akty urodzenia są w Wirtembergii, poszukam na FS. Jeszcze raz dziękuję bardzo.

Pozdrawiam.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Sz_Filip pisze:To jest bardzo prawdopodobne, że to ona. Jej mąż na pewno zmarł przed 1851, więc to by się zgadzało. Bardzo dziękuję za pomoc. Możliwe, że ich ślub i akty urodzenia są w Wirtembergii, poszukam na FS. Jeszcze raz dziękuję bardzo.

Pozdrawiam.
wcześniejsze tropy prowadzą tu
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... 831&near=1
Sz_Filip

Sympatyk

Tak, ten akt urodzenia był moim punktem wyjścia.

Pozdrawiam F.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”