Pochodzenie nazwisk (cz.8)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wladyslaw_Moskal

Pochodzenie nazwisk Milo, Miloch, Milos i Miłoś.
Mamy w Polsce stosunkowo liczne nazwisko Miloch i rzadkie Milos, ktore wystepuja w Bulli Gnieznienskiej zapisane po łacinie jako Miloch lub Milos i ktore pochodza wg prof. K. Rymuta od nazwiska Milo, a to nazwisko pochodzi od słowa "miły";
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... wisko=milo
Dodam, ze "milo" w j. bulgarskim znaczy "słodki", w bosniackim "dobry" i jest starozytnym nazwaniem/nazwiskiem slowianskim od ktorego powstaly roznorodne formy nazwisk i imion, zwiazane z rozwojem jezykow slowianskich.
Np liczne formy balkanskiego nazwiska Milošević [Serbia - 34 711 osob w 2014 r] i imienia Miloš [Serbia 30 105 osob], rumunskiego nazwiska Milos[1 748 osob], czy polskiego nazwiska Miłoś [710 osob w 2002 r].
Zatem kiedys polskie nazwanie/nazwisko Milos chyba znaczylo miły, dobry, słodki.
Pozdrawiam - Wladyslaw
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... wisko=milo
Dodam, ze "milo" w j. bulgarskim znaczy "słodki", w bosniackim "dobry" i jest starozytnym nazwaniem/nazwiskiem slowianskim od ktorego powstaly roznorodne formy nazwisk i imion, zwiazane z rozwojem jezykow slowianskich.
Np liczne formy balkanskiego nazwiska Milošević [Serbia - 34 711 osob w 2014 r] i imienia Miloš [Serbia 30 105 osob], rumunskiego nazwiska Milos[1 748 osob], czy polskiego nazwiska Miłoś [710 osob w 2002 r].
Zatem kiedys polskie nazwanie/nazwisko Milos chyba znaczylo miły, dobry, słodki.
Pozdrawiam - Wladyslaw
Nazwisko Certa
prośba o określenie pochodzenie nazwiska Certa
przodkowie zamieszkiwali Kaplityny ( Prusy Wschodnie)
przodkowie zamieszkiwali Kaplityny ( Prusy Wschodnie)
- Ewa_Szczodruch

-
elizamathia

Dzień dobry,
interesują mnie nazwiska Kostas i Blumski i ich etymologia. Chodzi o jedną i tę samą osobą, bierze ślub jako Kostas, a potem czasem używa Blumski, ale generalnie używa Mathia po żonie. Mowa tu o rejonie Olsztyna na Warmii, Kostas z 1677 (a więc nie wiadomo, czy wymawiał Kostas czy Kostaś, generalnie końcowe s zapisane takim niemieckim S, ale tak wtedy zapisywano dużo s, np. końcowe w Joannes) a jako Blumski pojawia się w aktach ślubu dzieci między 1713-15. Nadmieniam, iż osobnik był pszczelarzem, tak mi się z tym Blumskim kojarzy.
Eliza
interesują mnie nazwiska Kostas i Blumski i ich etymologia. Chodzi o jedną i tę samą osobą, bierze ślub jako Kostas, a potem czasem używa Blumski, ale generalnie używa Mathia po żonie. Mowa tu o rejonie Olsztyna na Warmii, Kostas z 1677 (a więc nie wiadomo, czy wymawiał Kostas czy Kostaś, generalnie końcowe s zapisane takim niemieckim S, ale tak wtedy zapisywano dużo s, np. końcowe w Joannes) a jako Blumski pojawia się w aktach ślubu dzieci między 1713-15. Nadmieniam, iż osobnik był pszczelarzem, tak mi się z tym Blumskim kojarzy.
Eliza
Eliza
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Kostas - w grupie nazwisk pochodzących od kość, na terenach wschodnich także od imienia Konstanty.
Blumski - od niemieckiego apelatywu Blume ‘kwiat’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Kostas - w grupie nazwisk pochodzących od kość, na terenach wschodnich także od imienia Konstanty.
Blumski - od niemieckiego apelatywu Blume ‘kwiat’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
elizamathia

Pięknie dziękuję, nigdy bym nie wpadła, że to od kości. A czy prof. Rymut odróżnia Kostas od Kostaś, czy to jedno i to samo u niego w sensie etymologii?
Eliza
Eliza
Eliza
- Ewa_Szczodruch

Odróżnia.
W jego 'Słowniku' występuje nazwisko Kostaś i jego etymologia jest taka sama. Przyrostki i końcówki raczej nie decydują o etymologii nazwiska, a rdzeń w/w jest ten sam.
W jego 'Słowniku' występuje nazwisko Kostaś i jego etymologia jest taka sama. Przyrostki i końcówki raczej nie decydują o etymologii nazwiska, a rdzeń w/w jest ten sam.
Dzień dobry,
Prosiłbym o pomoc w identyfikacji pochodzenia głównych nazwisk, występujących w liniach prostych mojego drzewa genealogicznego. Wszyscy przodkowie posiadający to nazwisko, przynajmniej od 17 wieku osiadli na terenie województwa świętokrzyskiego. Interesują mnie nazwiska:
1. Olczyk
2. Oleś
3. Gubała
4. Śnioch
Pozdrawiam,
Marcel
Prosiłbym o pomoc w identyfikacji pochodzenia głównych nazwisk, występujących w liniach prostych mojego drzewa genealogicznego. Wszyscy przodkowie posiadający to nazwisko, przynajmniej od 17 wieku osiadli na terenie województwa świętokrzyskiego. Interesują mnie nazwiska:
1. Olczyk
2. Oleś
3. Gubała
4. Śnioch
Pozdrawiam,
Marcel
- Ewa_Szczodruch

Szmulikowski
Witam 
Gubała 1608 - od gubić lub od staropolskiego gubać ‘stulać się; zwijać’, od staropolskiego gub ‘fałd’, czasm od gęba.
Olczyk - od imion na Ol-, typu Oleksy, Oleksander.
Oleś 1791 - od imion na Ol-, typu Oleksy, Oleksander.
Śnioch w grupie nazwisk pochodzących od sen.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Gubała 1608 - od gubić lub od staropolskiego gubać ‘stulać się; zwijać’, od staropolskiego gub ‘fałd’, czasm od gęba.
Olczyk - od imion na Ol-, typu Oleksy, Oleksander.
Oleś 1791 - od imion na Ol-, typu Oleksy, Oleksander.
Śnioch w grupie nazwisk pochodzących od sen.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
-
KubaPogodno
Nazwisko Kadłuczka
Dzień dobry,
Poszukuję informacji o nazwisku Kadłuczka. Ja jestem ze Szczecina do którego wyjechał mój dziadek, wiem, że mój pradziadek pochodził z Suchej Beskidzkiej. Niestety nie wiem nic o starszych członkach rodziny.
Poszukuję informacji o nazwisku Kadłuczka. Ja jestem ze Szczecina do którego wyjechał mój dziadek, wiem, że mój pradziadek pochodził z Suchej Beskidzkiej. Niestety nie wiem nic o starszych członkach rodziny.
- Krystyna.waw

Re: Nazwisko Kadłuczka
Nie dowiesz się bez dokumentów - aktów zgonu, ślubu, urodzeniaKubaPogodno pisze:nie wiem nic o starszych członkach rodziny.
W dowolnym urzędzie stanu cywilnego dostaniesz aktu urodzenia dziadka - (musisz znać datę i miejscowość). W nim będa dane rodziców.
Akt ślubu dziadków także byłby bardzo pomocny
Potem tutaj zajrzyj
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... pol&exac=1
https://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=8253
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
u.masztaler
Pochodzenie nazwisk
Witam,
pochodzenie kilku nazwisk występującyh w moim drzewie genealogicznym mnie zastanwia, proszę o pomoc w odkryciu potencjalnego pochodzenia:
Masztaler
Moroszczuk
Hajdamacha
Najdzion
Będę wdzięczna za pomoc
pochodzenie kilku nazwisk występującyh w moim drzewie genealogicznym mnie zastanwia, proszę o pomoc w odkryciu potencjalnego pochodzenia:
Masztaler
Moroszczuk
Hajdamacha
Najdzion
Będę wdzięczna za pomoc
- Ewa_Szczodruch

Pochodzenie nazwisk
Witam 
Masztaler - od masztalerz, Mastalerz ‘człowiek zajmujący się końmi, stajenny’.
Moroszczuk (z fonetyką wschodniosłowiańską) - w grupie nazwisk pochodzących od mróz, mrozić, też od imion staropolskich i gwarowych typu Jamroz, to od Ambroży.
Hajdamacha - od hajdamach, hajdamak, hajdamaka ‘Kozak, chłop ukraiński biorący udział w walkach na prawobrzeżnej Ukrainie w XVII wieku’.
Najdzion - od najdować ‘znajdować’, najda ‘znajda’.
Masztaler - od masztalerz, Mastalerz ‘człowiek zajmujący się końmi, stajenny’.
Moroszczuk (z fonetyką wschodniosłowiańską) - w grupie nazwisk pochodzących od mróz, mrozić, też od imion staropolskich i gwarowych typu Jamroz, to od Ambroży.
Hajdamacha - od hajdamach, hajdamak, hajdamaka ‘Kozak, chłop ukraiński biorący udział w walkach na prawobrzeżnej Ukrainie w XVII wieku’.
Najdzion - od najdować ‘znajdować’, najda ‘znajda’.