Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Katarzyna26

Sympatyk

Post autor: Katarzyna26 »

Witam ponownie, mój prapradziadek Aleksander Fijałkowski służył w armii carskiej, najprawdopodobniej odbywał ją w Taszkiencie, najprawdopodobniej w końcu XIX wieku lub na przełomie XIX i XX wieku. Urodził się w 1876 roku w miejscowości Drzazgowa Wola, syn Wawrzyńca i Julianny z Adamusów. Do służby poszedł pewnie ok. 1897 roku. Czy mogę prosić o pomoc? Sama nie znalazłam nic konkrentego. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MarylaW. »

Dzień dobry
Proszę bardzo o sprawdzenie nazwiska : Mitkowski Wojciech (winno być Miatkowski lecz Rosjanie skrócili nazwisko) służył w Dnieprowskim Pułku Piechoty- zmarł w lazarecie pułku 26 marca 1847
Pozdrawiam serdecznie
Maryla
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
geniusz

Sympatyk

Armia Carska

Post autor: geniusz »

Dzień dobry
Proszę o sprawdzenie Wojciech Gałek lub Gołek, ur w 1876 roku odbywał najprawdopodobniej służbę w armii carskiej w latach 1897-1902. Pozdrawiam Mirosław Zborowski
jotbul

Szukam dziadka Marcin Grzeszczyk

Post autor: jotbul »

Witam,
Mój dziadek Marcin Grzeszczyk nie wrócił z wojny 1914 r. Urodził się we wsi Krzczonów gubernia lubelska. Z przekazów wracających z wojny wiadomo. że zachorował i zmarł w szpitalu na terenie Austrii.Możliwe, że był w niewoli.
Gorąca prośba o sprawdzenie tego nazwiska w wykazach.
Pozdrawiam.Józef
Stawska_Mirosława

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Stawska_Mirosława »

Witam.
Proszę o sprawdzenie nazwiska Markiewicz Stefan ur. w 1886 roku w Bałuczu par. Borszewice Sieradzkie. Syn Jana i Marianny z Banachowskich.Zginął w wojsku carskim za słowo Polska. Pozdrawiam Mireczka
termos

Sympatyk

Post autor: termos »

Dzień dobry,
jeśli mogę prosić w temacie dziadek w armii carskiej; poszukuję Stanisława Stemplewskiego (bądź Stęplewskiego) syna Józefa powołanego jako rezerwista w Dąbrowicach pow. Kutno w 1914 r.
pozdrawiam
Teresa
Constanta

Nieaktywny

Post autor: Constanta »

Witam serdecznie
Bardzo proszę o sprawdzenie mojego dziadka : Nikodem KONOPELKO. Urodzony w Wołkowysku, ale - uwaga - podawał ,ze w Izabelinie. Wiem ,że był ranny.
Dziękuje
Summer
Jóźwikiewicz_Leszek

Sympatyk
Nowicjusz

Podziękowanie

Post autor: Jóźwikiewicz_Leszek »

Bardzo dziękuję za te linki-super wiadomości.Pozdrawiam,Leszek.
Gransztof_Anna

Sympatyk
Adept

Post autor: Gransztof_Anna »

Witam,

poszukuję informacji o prapradziadku Wincentym Feliksie Gransztof, poruczniku wojska carskiego, urodzonego w 1842 roku, w Mścisławiu obwodu mohylewskiego.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam serdecznie,
Anna
sleepyseven

Sympatyk

Post autor: sleepyseven »

Szukam prapradziadka który służył w Armii Carskiej, urodzonego w 1875 roku. Filip Turyk, spotkałam się również z formą Turik oraz Turczynszew.
Wiechowicz_Marek

Post autor: Wiechowicz_Marek »

Bardzo proszę o sprawdzenie mojego pradziadka Bolesława Lewandowskiego urodzony 1891 r służył w pałacu cara Mokołaja I.
I Adam Pierścieniak urodzony 1885 r służył wojsku carskim to mój drugi pradziadek .
Pozrawiam Marek
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
pod Lewandowski pisze...
Левандовский Болеслав Станиславович
(1895--,1944) поляк, (в 1945/49?) интернирован в проверочно-фильтрационном лагере НКВД №283 в г.Сталиногорск Московск.обл. (ныне Новомосковск Тульск.обл.) [www.memo.ru/history/POLAcy/vved/]

Doniec_Henry
Doniec_Henry
pozdrawiam
Wiechowicz_Marek

Post autor: Wiechowicz_Marek »

Bolesław Lewandowski 1918 wrócił już do Polski .
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam
no,to inny Lewandowski Bolesław
się cieszy

Doniec_Henry
Doniec_Henry
pozdrawiam
elżbietaadamczyk

Re: Miszczak,Kaszyński vel. Kasza,Makaruk

Post autor: elżbietaadamczyk »

Witam,

Szukam informacji o Walentym Franczaku, ur.1831 r. Podobno był w wojsku carskim. Pochodził z Kużaja, Łódzkie. Z góry dziękuję za pomoc.
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”