Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Katarzyna26

Witam ponownie, mój prapradziadek Aleksander Fijałkowski służył w armii carskiej, najprawdopodobniej odbywał ją w Taszkiencie, najprawdopodobniej w końcu XIX wieku lub na przełomie XIX i XX wieku. Urodził się w 1876 roku w miejscowości Drzazgowa Wola, syn Wawrzyńca i Julianny z Adamusów. Do służby poszedł pewnie ok. 1897 roku. Czy mogę prosić o pomoc? Sama nie znalazłam nic konkrentego. Pozdrawiam.
Armia Carska
Dzień dobry
Proszę o sprawdzenie Wojciech Gałek lub Gołek, ur w 1876 roku odbywał najprawdopodobniej służbę w armii carskiej w latach 1897-1902. Pozdrawiam Mirosław Zborowski
Proszę o sprawdzenie Wojciech Gałek lub Gołek, ur w 1876 roku odbywał najprawdopodobniej służbę w armii carskiej w latach 1897-1902. Pozdrawiam Mirosław Zborowski
Szukam dziadka Marcin Grzeszczyk
Witam,
Mój dziadek Marcin Grzeszczyk nie wrócił z wojny 1914 r. Urodził się we wsi Krzczonów gubernia lubelska. Z przekazów wracających z wojny wiadomo. że zachorował i zmarł w szpitalu na terenie Austrii.Możliwe, że był w niewoli.
Gorąca prośba o sprawdzenie tego nazwiska w wykazach.
Pozdrawiam.Józef
Mój dziadek Marcin Grzeszczyk nie wrócił z wojny 1914 r. Urodził się we wsi Krzczonów gubernia lubelska. Z przekazów wracających z wojny wiadomo. że zachorował i zmarł w szpitalu na terenie Austrii.Możliwe, że był w niewoli.
Gorąca prośba o sprawdzenie tego nazwiska w wykazach.
Pozdrawiam.Józef
-
Stawska_Mirosława

Witam.
Proszę o sprawdzenie nazwiska Markiewicz Stefan ur. w 1886 roku w Bałuczu par. Borszewice Sieradzkie. Syn Jana i Marianny z Banachowskich.Zginął w wojsku carskim za słowo Polska. Pozdrawiam Mireczka
Proszę o sprawdzenie nazwiska Markiewicz Stefan ur. w 1886 roku w Bałuczu par. Borszewice Sieradzkie. Syn Jana i Marianny z Banachowskich.Zginął w wojsku carskim za słowo Polska. Pozdrawiam Mireczka
Witam serdecznie
Bardzo proszę o sprawdzenie mojego dziadka : Nikodem KONOPELKO. Urodzony w Wołkowysku, ale - uwaga - podawał ,ze w Izabelinie. Wiem ,że był ranny.
Dziękuje
Summer
Bardzo proszę o sprawdzenie mojego dziadka : Nikodem KONOPELKO. Urodzony w Wołkowysku, ale - uwaga - podawał ,ze w Izabelinie. Wiem ,że był ranny.
Dziękuje
Summer
-
Jóźwikiewicz_Leszek

Podziękowanie
Bardzo dziękuję za te linki-super wiadomości.Pozdrawiam,Leszek.
-
Gransztof_Anna

-
sleepyseven

-
Wiechowicz_Marek
-
Doniec_Henry

witam,
pod Lewandowski pisze...
Левандовский Болеслав Станиславович
(1895--,1944) поляк, (в 1945/49?) интернирован в проверочно-фильтрационном лагере НКВД №283 в г.Сталиногорск Московск.обл. (ныне Новомосковск Тульск.обл.) [www.memo.ru/history/POLAcy/vved/]
Doniec_Henry
pod Lewandowski pisze...
Левандовский Болеслав Станиславович
(1895--,1944) поляк, (в 1945/49?) интернирован в проверочно-фильтрационном лагере НКВД №283 в г.Сталиногорск Московск.обл. (ныне Новомосковск Тульск.обл.) [www.memo.ru/history/POLAcy/vved/]
Doniec_Henry
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Wiechowicz_Marek
-
Doniec_Henry

-
elżbietaadamczyk
Re: Miszczak,Kaszyński vel. Kasza,Makaruk
Witam,
Szukam informacji o Walentym Franczaku, ur.1831 r. Podobno był w wojsku carskim. Pochodził z Kużaja, Łódzkie. Z góry dziękuję za pomoc.
Szukam informacji o Walentym Franczaku, ur.1831 r. Podobno był w wojsku carskim. Pochodził z Kużaja, Łódzkie. Z góry dziękuję za pomoc.