Jaki to mundur, jakie wojsko?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sawicki_Julian

Sympatyk

Jaki to mundur; austryiacki?

Post autor: Sawicki_Julian »

Tak, czapka trochę inna, ale po trzy gwiazdki na kołnierzu lub coś podobnego, ale tak samo ułożone i w tym samym miejscu na kołnierzu widzę i są tu i w podanym linku, czyli wypada że masz w mundurach austriackich tych wojaków u siebie - Julian
pomponik

Sympatyk

Post autor: pomponik »

Rysiu,

Pod tym linkiem jest 'twoja' czapka w kolorze:

http://www.military-antiques.cz/headgea ... m1878.html

Tak wyglada ze chlop sluzyl w altylerii.

Pomponik

:k: :k:
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Ad.1
Nakrycie głowy przypomina czako paradne artylerii.
Trzy gwiazdki na kołnierzu wskazują na rangę Zugsführer – plutonowy.

Ad. 2
To raczej dowcipne, papierowo-piórowe nakrycie głowy ma może wskazywać na lotnika?

Ad. 3
Ten napis, to: „K.u.K KREISKOMMANDO” - czyli Cesarska i Królewska Komenda Powiatowa
Skrót „K.u.K” pochodzi od niem. kaiserlich und königliche.

Łączę pozdrowienia –
Lidia
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarymi »

Wielkie dzieki WSZYSTKIM za pomoc

Rysiek
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Dzień dobry,
chciałbym wtrącić swoje trzy grosze ( trzy gwiazdki), osobiście uważam, że podoficerowie nie nosili " szabelek" a co najwyżej bagnet, bo i po co? Plutonowy " szabeklą" jeszcze by sobie oko wybił, w piechocie, w ręku trzymał karabin i ciągnął pierwszą linię tuż za oficerem, a w artylerii był dowódcą działonu, czyli bardziej potrzebna mu była lornetka do kierowania ogniem. Dlatego uważam, że ten stopień to kapitan. Nosił " szabelkę" do munduru paradnego jak i polowego.

Bogdan
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Ja jestem pewny, że to jest stopień oficerski.
Tu jest oryginał jego patentu: https://picasaweb.google.com/1060095274 ... 7393047122

Ale to trzeba by przetłumaczyć a ja z niemieckim "0" - doczttałem się tylko, że patent podpisano w imieniu K.u.K Apostolskiego Majestatu

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Panie Ryszardzie,
a jaki to problem wstawić zdjęcie patentu w dziale proszę o tlumacznie aktu j. niemiecki i po temacie. W tyle głowy mam obraz podobnego zdjęcia z K.u.K i teraz nie pamietam gdzie i czy to była sprawa mobilizacji, czy końca I wojny światowej czy kolejne obchody urodzin Najjaśnieszego Cysorza.

Bogdan
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki za radę - wystawiłem z prośbą o tłumaczenieI

futura10

Sympatyk

mundury z okresu I wojny światowej

Post autor: futura10 »

Dzięki za radę.Już wiem,że pierwsze zdjęcie to strzelcy polowi. Próbowałem zapisać się do forum Austro-Węgier,ale czekam już ponad tydzień na aktywację.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Co to za zdjęcie?

Post autor: matix123 »

Witam.

Są to żołnierze Wojska Polskiego, fotorafia wykonana najaprawdopodobniej przed II wojną światową w latatch 30 - tych. XX wieku. Rozpoznanie jednostki jest trudne ponieważ wszyscy żołnierze są w płaszczach. Mogę tyle powiedzieć że siedzącyw środkowej części fotografii mężczyzna to podpułkownik. Odznaczony został Krzyżem Walecznych wz. z 1920 r. (z wstążką nadawaną do roku 1941). Odznaczony został tym orderem 3- krotnie. O czym świadczą dwie listewki na wstażce orderu. Nie jestem do końca pewny ale osoba ta ma na sobie chyba mundur z przed reformy mundurowej w 1935/ 1936 r.

Pozdrawiam.
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Co to za zdjęcie?

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Podobne zdjęcie widziałem kiedyś w łódzkiej gazecie...
Było wykonane na dziedzińcu jednego z fabrycznych kompleksów i tutaj też widać krajobraz typowo łódzki ;)

Pozdrawiam Tomek
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Co to za zdjęcie?

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
To typowa pamiątkowa fotografia kompanii (piechoty?) z ok. 1930 r. W środku (bez płaszczy) siedzi dwóch poruczników: dowódca kompanii (z Krzyżem Walecznych) i dowódca 1. plutonu, obok (w prawo i lewo) kilku podoficerów. Typowa "zakała kompanii" z niedopałkiem papierosa w zębach w górnym szeregu, szósty od lewej :)
Pozdrawiam
WZ
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Co to za zdjęcie?

Post autor: Szymański_Wojciech »

Zawadzki_Wojciech pisze:Witam,
To typowa pamiątkowa fotografia kompanii (piechoty?) z ok. 1930 r. W środku (bez płaszczy) siedzi dwóch poruczników: dowódca kompanii (z Krzyżem Walecznych) i dowódca 1. plutonu, obok (w prawo i lewo) kilku podoficerów. Typowa "zakała kompanii" z niedopałkiem papierosa w zębach w górnym szeregu, szósty od lewej :)
Pozdrawiam
WZ
Pytanie: czy nie jest to czasem kompania jakiś kursantów? Zwraca uwagę fakt, że kilku (?) żołnierzy ma emblematy na rogach kołnierzy płaszczów - proporczyki materiałowe lub metalowe znaczki (jakość zdjęcia nie pozwala na ich identyfikację). Mogli być więc oddelegowani z różnych jednostek. Zaryzykuję - może to kurs łączności w Zegrzu?
W. Szymański
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Re: Co to za zdjęcie?

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
Nie sądzę by to byli kursanci. Przemawiaja za tym głównie w miarę jednolite odcienie otoków rogatywek. Oznaka metalowa jest identyfikowalna, to oznaka podoficera, majstra wojskowego lub szeregowego wyspecjalizowanego. Podobnych koszar jak w tle, znam przynajmniej kilka.
Pozdrawiam
WZ
Maneiro

Sympatyk

mundury z okresu I wojny światowej

Post autor: Maneiro »

Witam wszystkich.

Mam prośbę o identyfikację munduru. Jest to mój prapradziadek ale nie mam pojęcia, z którego roku może być to zdjęcie.
https://docs.google.com/file/d/0BzuLsoT ... sp=sharing

Pozdrawiam,

Tomasz Frołow
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”