Podkarpackie - spisy poddanych XVIII wiek

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Mciemala pisze:
marekzaborski pisze:Panie Michale, i ja dziękuję i podziwiam ogrom włożonej pracy i poświęconego czasu...

Jeśli to nie kłopot, chciałem zapytać o par Dobrzechów. Widziałem spis poddanych dla Kozłówka z 1773, i z Wysokiej pierwszą stronę z XVI wieku (byłaby możliwość udostępnienia wszystkich stron?)...
Czy jest może coś jeszcze w Pana zbiorach z tego rejonu? Moze Oparówka, albo właśnie Wysoka Strzyżowska dla 1773? Szukam generalnie nazwiska Pirga/ Pierga, z Wysokiej. W księgach Dobrzechowa od 1784 już są, ale np w Kozlowku 1773 nie ma, zapewne siedzieli tylko na Wysokiej.
Spis poddanych Wysokiej Strzyżowskiej (część zakonu cysterskiego z Koprzywnicy) rok 1773: https://spisypoddanych.blogspot.com/202 ... owska.html nazwisko Pierga występuje dość często.

Dla informacji, wydaje się mi, że mała część Wysokiej była w rękach szlacheckich (ta część nie została spisana w tych inwentarzu, być może byli też jacyś poddani plebana dobrzechowskiego także nie ujęci).

Oparówka, 1773: https://spisypoddanych.blogspot.com/20 ... -1773.html

Spisy z XVI wieku są online:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/17712281

Pozdrawiam,
Serdeczne dzięki za pomoc, jakoś nie widziałem tego linku do Wysokiej :/

Jednak widzę, że Pierga jest tylko jeden, Wojciech, i w dodatku Coloni. Jak wg Pana tłumaczyć ten podział mieszkańców? W Kozłówku nie było takiego rozróznienia [edit: a jednak jest]. Byli sprowadzeni z innych lokalizacji do Wysokiej?

DZiękuję za wszystkie linki, baaardzo mi Pan pomógł, bardzo.

pozdrawiam
Marek
Mciemala

Sympatyk
Adept

Post autor: Mciemala »

marekzaborski pisze: Serdeczne dzięki za pomoc, jakoś nie widziałem tego linku do Wysokiej :/

Jednak widzę, że Pierga jest tylko jeden, Wojciech, i w dodatku Coloni. Jak wg Pana tłumaczyć ten podział mieszkańców? W Kozłówku nie było takiego rozróznienia [edit: a jednak jest]. Byli sprowadzeni z innych lokalizacji do Wysokiej?

Coloni [Zagrodnicy, odrabiający pieszą pańszczyznę, być może osadzeni na nowo wydzielonej ziemi, podział dość standardowy grupujący ludność wsi na grupy: kmiecie, zagrodnicy (coloni), chałupnicy, komornicy]
11 Adalber [Wojciech] Pierga
73 Franc [Franciszek] Pierga
Inquilini [zwykle oznacza komorników, ale Ci tutaj mieli chałupki, więc to raczej bym tłumaczył jako chałupnicy]
129 Ant [Antoni] Pierga
130 Joan [Jan] Pierga
132 Ignat [Ignacy] Pierga

część wsi Grądy - Grądaczarne [też chałupnicy]
146 Petry [Piotr] Pierga

Pozdrawiam,
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Mciemala pisze:
marekzaborski pisze: Serdeczne dzięki za pomoc, jakoś nie widziałem tego linku do Wysokiej :/

Coloni [Zagrodnicy, odrabiający pieszą pańszczyznę, być może osadzeni na nowo wydzielonej ziemi, podział dość standardowy grupujący ludność wsi na grupy: kmiecie, zagrodnicy (coloni), chałupnicy, komornicy]
11 Adalber [Wojciech] Pierga
73 Franc [Franciszek] Pierga
Inquilini [zwykle oznacza komorników, ale Ci tutaj mieli chałupki, więc to raczej bym tłumaczył jako chałupnicy]
129 Ant [Antoni] Pierga
130 Joan [Jan] Pierga
132 Ignat [Ignacy] Pierga

część wsi Grądy - Grądaczarne [też chałupnicy]
146 Petry [Piotr] Pierga

Pozdrawiam,
Teraz dopiero zobaczyłem , że to nie całość...
Mógłbym Cię prosić o udostępnienie całości spisu 1773 dla Wysokiej i Kozłówka?

pozdrawiam
Marek
Mciemala

Sympatyk
Adept

Re: Podkarpackie - spisy poddanych XVIII wiek

Kiełb_Grzegorz pisze:Dzień dobry Panie Michale.
Czy dla wsi Gawłuszowice, Kliszów, Krzemienica, Wola Zdakowska, Młodochów, Chrząstów zachowały się spisy ?
Tak jak sądziłem oryginał fasji z 1773 dla klucza nizieńskiego roku trafił do KZCG w Krakowie. Sygnatura ANK, 29/279/0/5.1/1394. Wsie: Górki, Rożniaty, Krzemienica, Wola Zdakowska, Młodochów, Kębłów, Tarnówek, Borki Nizieńskie, Jaślany, oraz Ostrówek [folwarki Ostrów i Glinki], indeksy:
https://spisypoddanych.blogspot.com/202 ... niaty.html

pozdrawiam,
Awatar użytkownika
IwonkaP

Sympatyk

Post autor: IwonkaP »

A czy istnieją spisy dla Majdanu Sieniawskiego? Chodzi o nazwiska Buniowski i Brzyski.
Iwona Prask z d.Brzyska
ulubione: Lwów Borysław Drohobycz; Bochnia Wieliczka Gorlice; Leżajsk Wierzawice Brzóza Stadnicka; Majdan Sieniawski Cieplice Rudka /podkarpacie/; Bohemia Reichenau = Rychnov nad Kněžnou
Mciemala

Sympatyk
Adept

IwonkaP pisze:A czy istnieją spisy dla Majdanu Sieniawskiego? Chodzi o nazwiska Buniowski i Brzyski.
Fasje dla wsi Majdan Sieniawski w kluczu Sieniawa spisano pod Pełkiniami, występuje tam nazwisko Brzyski:
https://spisypoddanych.blogspot.com/202 ... ski-i.html

W Muzeum Narodowym Kraków oddział Archiwum Czartoryskich znajduje się znacząca liczba inwentarzy dla Majdanu Sieniawskiego co najmniej od 1727 roku.
Nazwisko Buniowski nie występuje w tym spisie, jest nazwisko Buń w nieodległych Cieplicach należących też do Czartoryskich.

Pozdrawiam,
Kiełb_Grzegorz

Sympatyk

Post autor: Kiełb_Grzegorz »

Mciemala pisze: Tak jak sądziłem oryginał fasji z 1773 dla klucza nizieńskiego roku trafił do KZCG w Krakowie. Sygnatura ANK, 29/279/0/5.1/1394. Wsie: Górki, Rożniaty, Krzemienica, Wola Zdakowska, Młodochów, Kębłów, Tarnówek, Borki Nizieńskie, Jaślany, oraz Ostrówek [folwarki Ostrów i Glinki], indeksy:
https://spisypoddanych.blogspot.com/202 ... niaty.html
Dziękuję bardzo
Serdecznie Pozdrawiam
Grzegorz Kiełb
waldemarb

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: waldemarb »

Gocha_D pisze:
waldemarb pisze: Ja mam u siebie:
Barbara Dołęga
ur:1788
zm:26.12.1842 Opaleniska, Podkarpackie, Poland
Córka Wawrzyńca, zona Jakuba Baj.

Waldek
Witaj!
Jeżeli Barbara Dołęga jest 10 lat młodsza (ur. 38.11.1798r) w Grodzisku i jest córką Wawrzyńca Dołęgi i Katarzyny Kosior, to jest starszą siostrą mojego 3xpradziadka.

Pozdrawiam
Gocha_D
Witam,

A kiedy zmarła Twoja Barbara ?
Moja w 26.12.1842 Opaleniska,
i wg aktu zgonu miała 54 lata, ale tu mogą się mylić.
Była już wdową, a to by się zgadzało.

W.
mwysocki

Sympatyk

Post autor: mwysocki »

Dzien dobry,
Czy ktos może spotkał sie w spisach z nazwiskiem Dolmajer/Dolmayer/Tohlmayer. Niestety pozniejsze zapisy są różne.
Z gory dziekuję! pozdrawiam
Pozdrawiam
Marcin
Mciemala

Sympatyk
Adept

mwysocki pisze:Dzien dobry,
Czy ktos może spotkał sie w spisach z nazwiskiem Dolmajer/Dolmayer/Tohlmayer. Niestety pozniejsze zapisy są różne.
Z gory dziekuję! pozdrawiam
Galizien German Descendants (https://galiziengermandescendants.org) notuje
nazwisko Tomajer/Tomayer wieś Bruckenthal - kolonizacja józefińska z 1786 roku.

Pozdrawiam,
Mciemala

Sympatyk
Adept

Mciemala pisze:
Gunnar pisze:Na mapie zauważyłem, że nie ma spisu dla Wojaszówki. Czy istnieją dokumenty dotyczące tej miejscowości?
Wojaszówka w 1773 była, o ile się nie mylę, własnością Jabłonowskich, niestety nie znalazłem jeszcze spisu z tego roku dla tej wsi.
Udało się odnaleźć fasję z 1773 roku dla Wojaszówki, indeks umieściłem na blogu:
https://spisypoddanych.blogspot.com/202 ... -1773.html

Pozdrawiam,
BartoszHist

Sympatyk

Wilcza Wola, okolice

Post autor: BartoszHist »

Dzień dobry.

Widzę tu ogrom świetnej roboty! Jestem pod wrażeniem.
Ja mam natomiast pytanie dotyczące wsi Wilcza Wola (okolic - Laski, Nart, Cisów Las, Sójkowa etc). Czy są jakieś spisy poddanych sprzed 1785 roku?
Zerkałem na AGAD, jest tam jedna lustracja klucza lipnickiego.

Pozdrawiam wszystkich.
Bartosz
Mciemala

Sympatyk
Adept

Re: Wilcza Wola, okolice

BartoszHist pisze: Ja mam natomiast pytanie dotyczące wsi Wilcza Wola (okolic - Laski, Nart, Cisów Las, Sójkowa etc). Czy są jakieś spisy poddanych sprzed 1785 roku?
Zerkałem na AGAD, jest tam jedna lustracja klucza lipnickiego.
Na blogu dodałem odczyt inwentarza z grudnia 1772 roku dla wsi Wilcza Wola:
https://spisypoddanych.blogspot.com/202 ... -1772.html

Ten spis przesłano na podstawie rozporządzenia gubernatora Galicji Pergena z 16 października 1772 roku. Dotyczył on dóbr królewskich. Następnie 22 grudnia 1772 roku wydano rozporządzenie nakazujące wypełnić dla wszystkich dóbr (prywatnych, królewskich, duchownych) inwentarze na druku fasji. Tym samym dla wsi królewskich wypisano dwa inwentarze, jeden w 1772 roku i drugi już w 1773. Dla większości wsi ekonomii sandomierskiej nie odnalazłem na razie fasji z 1773 roku.
Uwaga, w spisie z 1772 nie podawano konkretnych kolumn do wypełnienia. W tym konkretnym spisujący podał liczbę dzieci: synów i córek przy każdym z gospodarzy.

Dla najbliższej okolicy mogę przepisać indeksy dla wsi Nart, Kopcie, Rusinów.

Inwentarze imienne ekonomii sandomierskiej z 1744 roku są w AGAD, online:
http://agadd.home.net.pl/metrykalia/4/7 ... _4.htm#307

Pozdrawiam,
Gussie

Post autor: Gussie »

Dzień dobry Panie Michale,
Codziennie wchodzę na Pana stronę i sprawdzam, czy pojawiły się może jakieś "moje" ;) inwentarze.
Czy będzie Pan w posiadaniu inwentarzy dla wsi: Grębów, Żupawa, Wielowieś, Nowosielec (Nisko) i poza puszczą sandomierską Stojańce (mościski)?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie,
Olga
hlpedersen7

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: hlpedersen7 »

Gussie pisze:Dzień dobry Panie Michale,
Codziennie wchodzę na Pana stronę i sprawdzam, czy pojawiły się może jakieś "moje" ;) inwentarze.
Czy będzie Pan w posiadaniu inwentarzy dla wsi: Grębów, Żupawa, Wielowieś, Nowosielec (Nisko) i poza puszczą sandomierską Stojańce (mościski)?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie,
Olga
I visited AGAD in May 2023 and took photos of the 1773 inventory for the Mokrzyszów Estate: https://1drv.ms/f/c/fab49f6f213c4342/Ek ... A?e=Zo7ezD

This includes Grębów and Sokolniki.

Best,
Heather
Heather Pedersen
Minnesota, USA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”