Kulwieć / Kulwiec - szukam
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Dzień dobry!.Moja prababcia, Kulvits Jadwiga Frantsevna (Кульвиц Ядвига Францевна), prawdopodobnie urodziła się w Вильно, po skrajnie mierze, z jej słów, dzieciństwo ona przeprowadziła tam, rok w przybliżeniu 1888г. -1995г. Podczas wojny spłonęły jej dokumenty i rok urodzenia ona zdradziła sobie, kiedy ponawiała ich. Matka jej wcześnie umarła, ojciec Франц zaślubił do innego razu, kobietę wołały Maryjczyk. .
Jeszcze znam, że prababcia Jadwiga miała młodsza siostrę Klemensa i brata Piotr. Po wojnie oni żyli w Witebsku i tu umarli. Prababcia Jadwiga wyszła za mąż za Litoshko Iwana (Литошко Ивана Иссаковича)Izaaka i уних urodził się syn, mój dziad Litoshko Robert Ivanovic
. Po wojnie prababcia Jadwiga pozostałość życia przeprowadziła z nami, w rodzinie, kiedy jego dorosły syn zaślubił i u jego urodziły się dwie córki, jedna z ich - moja matka. O swoim dzieciństwie i młodości prababcia Ядвига nigdy nic nie opowiadała. Bardzo chciało się by poznać gdzie rzeczywiście ona urodziła się, dokładny rok jej urodzenia, kto ona za narodowością, kto były jej ojcowie
Jeszcze znam, że prababcia Jadwiga miała młodsza siostrę Klemensa i brata Piotr. Po wojnie oni żyli w Witebsku i tu umarli. Prababcia Jadwiga wyszła za mąż za Litoshko Iwana (Литошко Ивана Иссаковича)Izaaka i уних urodził się syn, mój dziad Litoshko Robert Ivanovic
. Po wojnie prababcia Jadwiga pozostałość życia przeprowadziła z nami, w rodzinie, kiedy jego dorosły syn zaślubił i u jego urodziły się dwie córki, jedna z ich - moja matka. O swoim dzieciństwie i młodości prababcia Ядвига nigdy nic nie opowiadała. Bardzo chciało się by poznać gdzie rzeczywiście ona urodziła się, dokładny rok jej urodzenia, kto ona za narodowością, kto były jej ojcowie
-
szycwieslaw

- Małgorzata_Kulwieć

-
szycwieslaw

Pani Małgorzato,
mogłem się pomylić zapisując numer. Zwróciłem uwagę na to nazwisko, które jest dosyć rzadkie.
Przejrzałem blisko 600 gazet z tego rocznika zarówno z wydania porannego jak i wieczornego
szukając nekrologu osoby ze swojego drzewa, całe szczęście że z efektem. To jest to jak na nagrobku
wpiszą tylko rok zgonu.
Pozdrawiam
Wiesław Szyc
mogłem się pomylić zapisując numer. Zwróciłem uwagę na to nazwisko, które jest dosyć rzadkie.
Przejrzałem blisko 600 gazet z tego rocznika zarówno z wydania porannego jak i wieczornego
szukając nekrologu osoby ze swojego drzewa, całe szczęście że z efektem. To jest to jak na nagrobku
wpiszą tylko rok zgonu.
Pozdrawiam
Wiesław Szyc
Małgosiu,
w Dzienniku Powszechnym z 1907, nr 256, str. 2, jest zamieszczone zawiadomienie o zebraniu Polskiego Towarzystwa Krajoznawczego. W programie między innymi wystąpienie K. Kulwiecia "Wycieczka po Białorusi" (z obrazami). Towarzystwo spotykało się w lokalu Uranii na ul. Brackiej 18.
Przy okazji mam pytanie, które wynikło z innej wiadomości. Tam prelegent ilustrował odczyt obrazami niknącymi. Cóż to takiego?
pozdrawiam, Helena
w Dzienniku Powszechnym z 1907, nr 256, str. 2, jest zamieszczone zawiadomienie o zebraniu Polskiego Towarzystwa Krajoznawczego. W programie między innymi wystąpienie K. Kulwiecia "Wycieczka po Białorusi" (z obrazami). Towarzystwo spotykało się w lokalu Uranii na ul. Brackiej 18.
Przy okazji mam pytanie, które wynikło z innej wiadomości. Tam prelegent ilustrował odczyt obrazami niknącymi. Cóż to takiego?
pozdrawiam, Helena
-
Warakomski

Pani Małgorzato, pomóż nam nic wiedzieć o mojej babci Kulvits Jadwiga Frantsevna (Kulvits Jadwiga Frantsevna). Mieszkała niedaleko Wilna. Urodziła się prawdopodobnie w 1888 roku (dokumenty wojenne zostały spalone, a ona zmieniła datę urodzenia) .ui miała braci Piotra i Klemensa. Przed wojną wyjechał z braćmi do Witebska
- Małgorzata_Kulwieć

- Małgorzata_Kulwieć

Milena.
Извините, но я не всё поняла.
Я напишу всё как я поняла, а вы исправьте, пожалуйста мои ошибки.
Ваша прабабушка Кульвиц Ядвига Францевна родилась около 1888 в Вильнюсе (?).
Её мать умерла когда она была ещё маленькая (вы знаете как её звали?), а отец Франц женился второй раз на женщине фанилия которой была Maryjczyk. Где они венчались, вы не знаете?
У Ядвиги была сестра Klemensa (или это был брат Klemens?) и брат Piotr. Это были дети той же матери что Ядвига, или этой другой женщины?
Ядвига вышла за муж за Ивана Иссаковича Литошко и у них был сын Pоберт Иванович Литошко. Они до войны жили в Витебске, а где они жили потом?
Вы пишете что она тоже жила недалеко от Вильнюса, значиться где и когда?
Я до сих пор не нашла никаких следов Ядвиги дочери Франца, но если узнаю больше обо ней, тогда мне будет легче найти что нибудь.
Извините, но я не всё поняла.
Я напишу всё как я поняла, а вы исправьте, пожалуйста мои ошибки.
Ваша прабабушка Кульвиц Ядвига Францевна родилась около 1888 в Вильнюсе (?).
Её мать умерла когда она была ещё маленькая (вы знаете как её звали?), а отец Франц женился второй раз на женщине фанилия которой была Maryjczyk. Где они венчались, вы не знаете?
У Ядвиги была сестра Klemensa (или это был брат Klemens?) и брат Piotr. Это были дети той же матери что Ядвига, или этой другой женщины?
Ядвига вышла за муж за Ивана Иссаковича Литошко и у них был сын Pоберт Иванович Литошко. Они до войны жили в Витебске, а где они жили потом?
Вы пишете что она тоже жила недалеко от Вильнюса, значиться где и когда?
Я до сих пор не нашла никаких следов Ядвиги дочери Франца, но если узнаю больше обо ней, тогда мне будет легче найти что нибудь.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Ядвига Францевна Кульвиц родилась предположительно 1888-1895г. в Вильно (с ее слов). Как звали ее родную мать, мы не знаем. Мачеху (вторую жену отца) звали Марийка, это имя, фамилию не знаем. Где они венчались, мы не знаем. У Ядвиги была младшая сестра Клементина и младший брат Петр. Мне кажется, что это дети Франца и Марийки, но я не уверена. До войны Ядвига с сыном Робертом жили в Витебске, с какого времени не знаю, но перед войной, точно. С мужем она прожила не долго, он был членом Витебского ГУБЧК, его вроде как расстреляли, она никогда не говорила про это. Поле войны Ядвига со взрослым сыном и его семьей прожили до смерти в Витебске. Ее сестра Клима и брат Петр тоже жили до смерти в Витебске. Одна из дочерей Роберта – моя мать. Нам очень хотелось бы узнать про то, откуда Ядвига действительно родом, кто она по национальности, кто были ее родители? При жизни Ядвига ничего не рассказывала о себе, только несколько фраз о том, что мать умерла, когда она была маленькая, что отец женился во второй раз, что она нянчила младших детей, про мужа вообще молчала. Возможно, она была напугана тем, что произошло с ее мужем и решила молчать. Спасибо, что ответили нам.
- donchichot

- Kontakt:
Braclaw
Witam
Podłączę się i zapytam.
Gdzie szukać metryk parafii Bracław (Braslaw) dawny powiat Nowoaleksandrowski gubernia kowieńska. Chodzi mi o dostęp internetowy do archiwów litewskich.
Pozdrawiam
Henryk
Podłączę się i zapytam.
Gdzie szukać metryk parafii Bracław (Braslaw) dawny powiat Nowoaleksandrowski gubernia kowieńska. Chodzi mi o dostęp internetowy do archiwów litewskich.
Pozdrawiam
Henryk
Henryk
-
Warakomski

Natknąłem się - zdjęcia z cmentarza na Rossie, może Ci się przydadzą.
http://www.rossa.lt/media/rossadb/photo ... 0Jozef.JPG
http://www.rossa.lt/index.php/pomniki/k ... try&id=538
Krzysztof
http://www.rossa.lt/media/rossadb/photo ... 0Jozef.JPG
http://www.rossa.lt/index.php/pomniki/k ... try&id=538
Krzysztof