Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...
Używam sporadycznie wersji 2.87 portable, zacząłem właśnie sprawdzać generowanie tablicy przodków i wygenerowany obraz jest jakoś poprzekrzywiany. Przodkowie nie są ładnie poukładani bezpośrednio nad swoimi potomkami, tylko "uciekają" na boki.
Da się to jakoś ładniej formatować?
myślę że dopasowuje do max szerokości/ilości osób w danym pokoleniu w drzewie, ale photosop robi cuda wystarczy wyciąć kolejne pokolenie i przesunąć w bok nad przodków, potem wygumkować skośne linie i po sprawie tyle tylko że wyjdzie jeszcze szersze drzewo /a nawet barrrdzo szerokie/ i większy wydruk
pozdrawiam
Grzegorz
Maślanek_Joanna pisze:Czy Ahnenblatt umożliwia pokazanie rodzinnego powiązania między 2 dowolnymi osobami z bazy? Nie umiem znaleźć takiej funkcji...
Pozdrawiam
Joanna
Tak - w przypadku osób spokrewnionych, mających wspólnego przodka, ale co ze spowinowaconymi? Czy da się pokazać np., że moja prababcia ze strony taty jest przeze mnie spowinowacona z moim pradziadkiem ze strony mamy?
J.
Maślanek_Joanna pisze:Tak - w przypadku osób spokrewnionych, mających wspólnego przodka, ale co ze spowinowaconymi? Czy da się pokazać np., że moja prababcia ze strony taty jest przeze mnie spowinowacona z moim pradziadkiem ze strony mamy?
J.
Mam wersję 2.91 a problem? Zamiast ą, ć, ś itd. są jakieś krzaczki. Było wcześniej dobrze. Może ważna podpowiedź - Gramps przestał działać całkowicie, a FTB zawiesza się przy próbie wygenerowania niektórych raportów. Może problem jest poza tymi programami.
Andrzej
Eder pisze:Mam wersję 2.91 a problem? Zamiast ą, ć, ś itd. są jakieś krzaczki. Było wcześniej dobrze. Może ważna podpowiedź - Gramps przestał działać całkowicie, a FTB zawiesza się przy próbie wygenerowania niektórych raportów. Może problem jest poza tymi programami.
Andrzej
najnowsza wesja to 2.92 ale to nie ma wpływu na
polskie literki. Zainstalowanie najnowszej wersji może usunąć błąd, który
objawia się i w innych programach. Napewno nie zaszkodzi, warto spróbować.
Eder pisze:Próba instalacji nowej wersji nie powiodła się. Pokazał się komunikat - The setup files are corrupted. Please obtain a new copy of the program.
pobrałeś program instalacyjny z tego adresu? Jeśli tak, to spróbuj jeszcze wersję przenośną. Ona nie wymaga instalacji. Jeśli to nie pomoże, to boję się o Twój Windows