More Maiorum - periodyk genealogiczny

Programy o tematyce genealogicznej w radiu prasie i telewizji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Ależ tu nie chodzi o to czy zgadzamy się z tym, czy nie. Chodzi jedynie o to, że ten tekst spłyca bardzo skomplikowany temat relacji polsko-żydowskich do granic absurdu i operuje schematami posługując się retoryką podobną do tej, którą sam wyśmiewa (głupi, zawistny i w dodatku fanatyczny religijnie Polak, Żyd-ofiara, którego jedyną winą jest, że ma pieniądze itd.). Takie podejście do tematu nie zachęca raczej do merytorycznej dyskusji z autorką tego tekstu.

pozdrawiam serdecznie
Jurek
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Alan_Jakman pisze:@deuter.
Jak już to Pani Lisak - autorka wielu świetnych książek. I nie ma co podważać jej pracy przez jeden artykuł, w którym wyraziła swoje zdanie.
Niekoniecznie muszę zgadzać się z tym co napisała, MM ma pokazywać poglądy różnych ludzi na różne sprawy w różnych kontekstach historycznych. Moich prywatnych poglądów akurat na pewno pani nie zna :) I nie wie pani też co myślę. Blog generalnie jest bardzo dobry - pokazuje historię z innej strony, nie z tej, z której znamy ją ze szkoły.
Witaj Alanie

Jeszcze raz popieram waszą działalność w zakresie wydawania More Maiorum i mam wielki szacunek dla Redaktorów tego periodyku. Co jakiś czas jesteście krytykowani, albo wręcz agresywnie atakowani za zamieszczane tam publikacje, czym chyba nie jesteście bardzo zdziwieni? Z reguły wiemy, że nie dogodzi się wszystkim i zawsze są malkontenci, którym coś się nie podoba, jednak wasza praca jest pożyteczna i bardzo ciekawa. Jako niemal 70 letnia osoba z wielkim szacunkiem i radością witam nowe pokolenie mądrych młodych ludzi, którym chce się coś zrobić dla innych.
Bardzo dobrze, że nie macie obaw w zakresie zamieszczania materiałów kontrowersyjnych, szczególnie w zakresie polskiej obyczajowości. Nikt nie lubi krytykowania lub opisywania paskudnych jego cech, ale to nie oznacza, że ich nie ma. Polacy są szczególnie wrażliwi na tym punkcie, a temat antysemityzmu to już niezwykle czułe miejsce na honorze Polaka.
Autorka bloga nie napisała naukowego wywodu na temat antysemityzmu, bo nie do tego służy blog. Jak zrozumiałam sens tego artykułu, to chciała pokazać podłoże społeczne powstawania niechęci do Żydów. Myślę, że jedną z przyczyn niechęci Polaków, ale nie tylko bo także nacjonalistów z hitlerowskich Niemiec, było zadłużenie się i uzależnienie od gospodarności tej nacji. Powstawanie długów i związanych ze spłatą problemów nie przysparzało im przyjaciół łagodnie mówiąc i wg mnie to właśnie chciała pokazać Pani Lisak. A tak na marginesie czy teraz zadłużeni Polacy pałają miłością do komorników i firm windykacyjnych? :wink:

Pozdrawiam, gratuluję matury, życzę studiów na wymarzonych kierunkach i proszę o dalsze artykuły.
Janina :D
Maria_Klimas

Sympatyk

Post autor: Maria_Klimas »

Marcin i Alan ja wam dziękuje za włożony trud i poświęcony czas. Ważne jest że 'Periodyk genealogiczny jest czytany i nie tylko przez tych co go chwalą ale i takich co mają inne zdanie. Krytykując można zrobić to z kulturą lub wszystkich po kolei obrazić.
Ja Wam gratuluję.

Pozdrawiam Maria
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Serdecznie zapraszamy do przeczytania najnowszego - sierpniowego numeru miesięcznika genealogicznego More Maiorum.

W numerze można znaleźć:

- Wywiad z Panią Anną Sołtyszewską,
- Korzenie wieszczów – Cyprian Kamil Norwid,
- Tadeusz „Zośka” Zawadzki (wraz z metryką chrztu probanta!),
- Jakub Kazimierz Rubinkowski,
- Mieczkowski i jego muzealia,
- Polacy w wojnie secesyjnej,
- Wczesne wychowanie patriotyczne,
- Genealogia, genetyka i medycyna,
- Jarmark a targ,
- Akuszerki,
- Rozmowa z Aleksandrą Petrażycką,
- Genealogiczne województwo - łódzkie,
- Osoba miesiąca - Władysław Albert Anders,
- Wydarzenie miesiąca – I powstanie śląskie,
- Z pierwszych stron gazet,
- Nowości,
- Humor.

Aktualny numer znaleźć można pod adresem: http://www.moremaiorum.pl/aktualny-numer/

Poprzedni numer jutro pojawi się w Archiwum.
Ostatnio zmieniony pn 11 sie 2014, 16:47 przez Marynicz_Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Jak serdecznie zapraszają Alan i Marcin do sierpniwego miesięcznika ; Wieka Pamięć, przejrzałem ciekawe są i tym razem tu wiadomości i także serdecznie dzjękuję za ich prace na rzecz Polaków z przypominanie tej prawdziwej historii.
Tak sobie myślę, że jakby tak zacząć o genealogii np. od pierwszego króla - Bolesława Chrobrego i tak kolejnie o każdym coś napisać.
Drugi temat, to dwory w zaniedbaniu, to przecież wizytówka dawnej kultury i nadal własność naszych przodków, na to są akta własności z pieczęcią króla, nie PKWN ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony pn 11 sie 2014, 16:51 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję za uwagę! Zmieniłem i zapraszamy do sierpniowego numeru :)

Dziękuję również za propozycje tematów. Może i coś z tego niedługo pojawi się w More Maiorum. A może Pan by chciał coś napisać?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Sawicki_Julian

Sympatyk

Marcin ( piszemy sobie po imieniu ) wiem bardzo dużo o swojej rodzinie, ale chyba pisać ładnie nie umiem i po drugie dużo osób mnie zna z żyjących, a za prawdę podaną za wcześnie można mieć kłopoty.
Ja wszystko piszę w postaci książki i kiedyś po mnie ktoś z tego skorzysta ; pozdrawiam - Julian
Ps. - chciałem sobie zmienić prace w Hucie na Stalowni z kowala, ślusarza - spawacza, potem telemontera, na taką by nie tracić słuchu po zaleceniu lekarza, chciałem zostać wartownikiem na bramie, odpowiedź była w kadrach ; nie można bo za bardzo mnie ludzie znają.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Sawicki_Julian pisze: Ps. - chciałem sobie zmienić prace w Hucie na Stalowni z kowala, ślusarza - spawacza, potem telemontera, na taką by nie tracić słuchu po zaleceniu lekarza, chciałem zostać wartownikiem na bramie, odpowiedź była w kadrach ; nie można bo za bardzo mnie ludzie znają.
Witaj Julianie!

Uwielbiam to Twoje poczucie humoru! Całe szczęście, że jesteś tu znany i teraz nareszcie to wielka zaleta. Posyłam serdeczny uśmiech na dobry nowy tydzień :D

Janina
Sawicki_Julian

Sympatyk

Dziękuje Janino, moja przyjaciółko, poczucie humoru to wyrabianie cierpliwości, której mają od zawsze więcej kobiety ; pozdrawiam - Julian
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Serdecznie zapraszamy do przeczytania najnowszego (dwudziestego! - okrągła rocznica :) ) - wrześniowego numeru miesięcznika genealogicznego More Maiorum.

W numerze można znaleźć:
- Wywiad z Panem Krzysztofem Dławichowskim,
- Czekając na śmierć...
- Genealogia pary młodej z „Wesela” Wyspiańskiego,
- Dama modna,
- Zygmunt Działowski,
- Nieznane fakty z życia Romana Dmowskiego,
- O jowialistach słów kilka,
- Liczna rodzina Krzysztofa Komorowskiego,
- Regulamin jazdy na rowerze,
- Skąd pochodzimy?
- Tadeusz Adamowicz – pierwszy w plutonie zwiadowców,
- Genealogiczne województwo - świętokrzyskie,
- Osoba miesiąca – Michał Drzymała,
- Wydarzenie miesiąca – kampania wrześniowa 1939,
- Nowości,
- Humor.

Aktualny numer znaleźć można pod adresem: http://www.moremaiorum.pl/aktualny-numer/

Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam i tym razem jest chyba dla każdego coś ciekawego z dawnych lat, genealogia to odkrywanie jak żyli nasi przodkowie, a dobitniej to jak przetrwali poniżanie od sąsiednich państw z wszystkich strony Polski. Dzisiaj nie mam humoru, bo trzeba jechać na pogrzeb młodego po szkole inżyniera, który zginął w wypadku na motorze ; Julian
Ps.- trudno w to uwierzyć, czy są duchy, ale to co napisałem powyżej, było ostatnim zapisaniem i komputer się spalił, czyli w sumie zajeździłem dwie drukarki i dwa komputery w poszukiwaniu genealogii.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Serdecznie zapraszamy do przeczytania najnowszego - październikowego numeru miesięcznika genealogicznego More Maiorum.

W numerze można znaleźć:

- Wywiad z Panem Zbigniewem Szybką,
- „Króliki” obozowe, część 1,
- Genealogia Mirona Białoszewskiego,
- Dandys, część 2,
- Porady dla potomków mieszczan,
- 17 września 1939r. – fakty i mity,
- Drobna szlachta,
- O nazwiskach,
- O burdach sejmowych,
- O takim teraz marzę powrocie...,
- Ferić – Polak walczący w bitwie o Anglię,
- Genealogiczne województwo - mazowieckie,
- Osoba miesiąca – Maria Dąbrowska,
- Wydarzenie miesiąca – III rozbiór Polski,
- Nowości,
- Humor,
- NOWOŚĆ! Geneo-program TV.

Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Alan_Jakman »

Zapraszamy do przeczytania najnowszego - listopadowego, numeru periodyku genealogicznego More Maiorum!

A w aktualnym wydaniu możecie znaleźć:

1. Wywiad z Panem Damianem Jureczko
2. Umierając z głodu
3. Gombrowicza spotkanie z metrykami
4. Początki polskiej państwowości
5. Refleksje nad mogiłami
6. Poszukiwania genealogiczne na Ukrainie
7. Genealogia Marii z Szumskich Dąbrowskiej
8. Bronisława Stecka - młodość
9. Wojciech Korfanty i jego korzenie
10. Polski cmentarz przy granicy ukraińsko-mołdawskiej
11. O teatralnych bójkach
12. Siostra generała
13. Chciał umrzeć w Polsce ...
14.Jak ugryźć chmurę?
15. List z Kozielska
16. Woj. kujawsko-pomorskie i genealogia
17. Osoba miesiąca - Jan Alojzy Matejko
18. Z pierwszych stron gazet
19. Nowości
20. Humor
21. Geneo-Program TV

Aktualny numer znaleźć można pod adresem: http://www.moremaiorum.pl/listopadowy-n ... e-maiorum/

Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Alan_Jakman »

Zapraszamy do przeczytania najnowszego numeru More Maiorum. W grudniowym – ostatnim w tym roku – wydaniu, można znaleźć:

Wywiad z Jolantą Ilnicką
Arbeit macht frei…
Stanisław Mikulski – genealogia
Pierwsze koronacje, czyli Polska w XI w.
Nie święci garnki lepią
Historia noworocznych przebierańców
Król Artur był Słowianinem?
Dobry urzędnik
Moje niezwykłe cioteczki
Bronisława Stecka – lata w Jaśniszczach
Co widziały ściany kamienicy?
Ukraina – tu jest mój polski dom
Co w chmurze piszczy?
Order Orła Białego dla Göringa?
Kartka z Katynia…
Woj. lubuskie i genealogia
Osoba miesiąca – Artur Grottger

Z pierwszych stron gazet, Nowości, Humor, Geneo-program TV
http://www.moremaiorum.pl/grudniowy-numer-maiorum/
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Numer całkiem fajny - szkoda tylko, że nie napisaliście, że kolędowanie jest przedchrześcijańską tradycją słowiańska związaną ze Szczodrymi Godami (podobnie jak np. sianko pod obrusem i inne zwyczaje, którym usiłuje się nadawać chrześcijańskie znaczenie)
Dla zainteresowanych https://www.youtube.com/watch?v=9UQafI4Wg0w
Pozdrawiam
Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia w mediach”