Tom II Herbarza szlachty łukowskiej... (komentarz)
Moderator: maria.j.nie
Dziękuję za odpowiedz. Mam dodatkowe pytanie jak to jest z tym herbem,pan pisze że Wyczółkowscy są h.Zagroba ,a ja mam pamiątki po dziadkach (jego rodzina z Popław,Lipiny)z h.ślepowron.W sieci znalazłem coś takiego- " Wyczółkowscy występują w XVIII w. z herbem Ślepowron. W XVI w. niektórzy Wyczółkowscy używali przydomku Zagroba . Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy chodzi tu o herb Zagłoba." . Czy przydomek to w domyśle herb? Pozdrawiam Jerzy
-
wolenski_pipis

Nowakowscy h. Przyjaciel. Krótkie informacje z tomach I-II, głównie XVIII i XIX wiek, więcej informacji będzie w tomie III.
Wyczółkowscy legitymowali się herbem Zagroba (Zagłoba). Przy niewiedzy jakim herbem legitymowała się rodzina, przy legitymacji szlachectwa w XIX wieku, korzystano z herbarza Niesieckiego, gdzie występują jedynie Wyczółkowscy h. Ślepowron. Oto dlaczego w XIX wieku powstało wiele rodzin, których wcześniej nie odnotowano. Były przypadki, gdzie potomkowie tej samej osoby legitymowali się (2-6) różnymi (5-6). Zdarzało się też, że rodzeni bracia wylegitymowali z różnymi herbami. Czasem przydomek był tożsamy z własnym herbem, ale nie zawsze.
Pozdrawiam – Marek Woliński
Wyczółkowscy legitymowali się herbem Zagroba (Zagłoba). Przy niewiedzy jakim herbem legitymowała się rodzina, przy legitymacji szlachectwa w XIX wieku, korzystano z herbarza Niesieckiego, gdzie występują jedynie Wyczółkowscy h. Ślepowron. Oto dlaczego w XIX wieku powstało wiele rodzin, których wcześniej nie odnotowano. Były przypadki, gdzie potomkowie tej samej osoby legitymowali się (2-6) różnymi (5-6). Zdarzało się też, że rodzeni bracia wylegitymowali z różnymi herbami. Czasem przydomek był tożsamy z własnym herbem, ale nie zawsze.
-
wolenski_pipis

Pniewscy herbu Ślepowron z dóbr Pniewiski (Pniewiska), w parafii Paprotnia w pow. siedleckim. Wiadomości o rodzinie występują w tomach I, II, III i IV. W II i III najwięcej informacji. Najstarsza informacja pochodzi z 1569 r. Występowali w parafii Paprotnia, Zbuczyn, Suchożebry i Łukowskiej.
-
wolenski_pipis

Witam
Proszę o informację czy w Herbarzu szlachty ziemi łukowskiej na Lubelszczyźnie występuje nazwisko Szuwalski
dotarłem do informacji właścicieli wsi Kraszew C /Krasew parafia Ulan
Mikołaj Szuwalski ~1780–1846 rodzice: Andrzej i Marianna Gruszecka
Wincenty Szuwalski ~1790–1854 rodzice: Andrzej i Marianna Gruszecka
Tekla Łaszewska z Szuwalskich
Paweł Szuwalski
Pozdrawiam
Proszę o informację czy w Herbarzu szlachty ziemi łukowskiej na Lubelszczyźnie występuje nazwisko Szuwalski
dotarłem do informacji właścicieli wsi Kraszew C /Krasew parafia Ulan
Mikołaj Szuwalski ~1780–1846 rodzice: Andrzej i Marianna Gruszecka
Wincenty Szuwalski ~1790–1854 rodzice: Andrzej i Marianna Gruszecka
Tekla Łaszewska z Szuwalskich
Paweł Szuwalski
Pozdrawiam
Andrzej
-
wolenski_pipis

-
kasia_wilcz

-