Więźniowie obozów koncentracyjnych/pracy, Gdzie szukać?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Richard1 »

Witam Cię Patrycjo.
W tej bazie http://straty.pl/index.php/pl/szukaj-w-bazie
występuje
STOKUSZKA EDWARD UR. 1913 R. W LEŚNIÓWCE.
Jak i STOKLUSKA EDWARD UR. 05-04-1913 W LEŚNIÓWCE.

STOKLUSKA EDWARD zmarł w GROSS ROSEN W 1944 ROKU.

Pozdrawiam Ryszard
boggora

Śladami dziadka

Post autor: boggora »

Witam wszystkich.
Chciałbym uzyskać informacje o moim dziadku. Ma niewiele informacji i w zasadzie nie posiadam żadnych dokumentów. Z inforacji wiem że został aresztowany w 1942 r. i przebywał w Oświęcimiu (nr 91099) W 1944 r. został przeniesiony do Buchenwaldu i zamordowany w ostatnich dniach przed wyzwoleniem. W chwili obecnej czekam na odpowiedź z archiwum oświęcimskiego. Proszę o radę gdzie jeszcze mogę uzyskać jakieś informacje.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Śladami dziadka

Post autor: Grazyna_Gabi »

Mozesz napisac do archiwum w Bad Arolsen, mozna po polsku z podaniem swoich wszystkich danych kontaktowych
adres emailowy w linku:
http://www.its-arolsen.org/de/kontakt/index.html
Wyszukiwarka zmarlych wiezniow z Buchenwald'u
http://totenbuch.buchenwald.de/recherch ... reset/true http://www.its-arolsen.org/de/kontakt/index.html
Link nie chce sie uaktywnic ale jest prawidlowy.
Albo lista od A do Z
http://totenbuch.buchenwald.de/names/list

Grazyna
boggora

Post autor: boggora »

Z Oświęcimia otrzymałem informację że na odpowiedź muszę poczekać ok 6 tygodni.

Czy do Bad Arolsen napisać pocztą elektroniczną czy tradycyjną.

Z podany linkiem nie mogę dać sobie rady lub jest w nim jakiś błąd.
Na liście A-Z nie ma jego nazwiska - wiem że z tym były kłopoty bo poniósł śmierć w ostatnich dniach przed wyzwoleniem i być może wtedy nie prowadzono już dokumentacji. Nwet na stronie Oświecimia jest informacja że został wyzwolony.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co mógłbym jeszcze zrobić?
Czy można dotrzeć do jakichś wykazów więzienia w Mysłowicach bo prawdopodobie było na jego drodze do obozu.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Witaj ???
Do archiwum w Bad Arolsen mozesz napisac e-maila.
Mozesz jeszcze sprawdzic tu ( nalezy sie zalogowac)
http://www.volksbund.de/graebersuche.html

Wszystkie linki otwieraja sie, poza tym dlugim ale to tez nie jest problem bo jest prawidlowy.

Grazyna
AgnieszkaGrabowska

Re: Więźniowie obozów koncentracyjnych

Post autor: AgnieszkaGrabowska »

[quote="gosiapodlecka"]Witam serdecznie. Wątek poruszany w tym poście jest dla mnie bardzo interesujący, dlatego, że mój pradziadek prawdopodobnie zginął w obozie. Do KL Stutthof trafił 16 lipca 1944 roku, a stamtąd został przeniesiony 29 września 1944 roku do KL Natzweiler. I ślad się urwał. Koresponduję z Międzynarodowym Biurem Poszukiwań a Arolsen, ale przypuszczam, że trochę się zejdzie zanim otrzymam jakieś informacje, o ile je otrzymam wogóle. Stąd moje pytanie: który wniosek mam wypełnić aby uzyskać informacje o pradziadku ( na stronie IPN jest ich kilka)?Czy długo czeka się na odpowiedź? Czy możliwe jest, że uzyskam informację na temat przyczyny aresztowania i pobytu pradziadka w aresztach zanim trafił do obozu ( został aresztowany w styczniu 1944, ado obozu trafił w lipcu)? ... [/quote]
Jestem wstrząśnięta Pani historią !!! Już wyjaśniam dlaczego. Mój dziadek Stanisław Grabowski - został uwięziony w Sztutthofie w lutym 1944 ( aresztowany był w listopadzie 43). Dziadek po wojnie nie wrocił do domu i babcia nie mam pojecia w jaki sposób uzyskała akt zgonu dziadka. Co ciekawe w akcie zgonu jest informacja o tym, że dziadek umarł w obozie w maju a ja mam obecnie materiały z obozu mówiące o tym ze w maju to dziadek byl w szpitalu. No i przezył bo 29 wrzesnia został przeniesiony, tak jak Pani dziadek, do KL Netzweiler ( komando Bisingen). Do Netzwieler dotarł 3 października 1944. No i niestety tutaj ślad sie urywa :(. Probuję zdobyc jakieś informacje co się z nim stalo. Czy przezył obóz czy zginął tam ? Ohh pytań jest mnóstwo. Zastanawiam sie też dlaczego babci "udało" sie zdobyć taki akt zgonu?

Czy udało się Pani czegoś dowiedzieć na temat Pani dziadka ? Czy dotarła Pani do jakiś informacji ? Prosze się podzielić Pani wiedza, odczuciami. Bede bardzo wdzięczna!!!
Czekam na odpowiedz w obawie, ze wątek ten na forum był dość dawno i nie przeczyta Pani tej informacji :(

Pozdrawiam

Agnieszka Gontarska zd. Grabowska
AgnieszkaGrabowska

Re: więźniowie hitlerowskich obozów

Post autor: AgnieszkaGrabowska »

[quote="szczesna"]Czy ktoś z Państwa ma pomysł jak znaleźć, w którym z hitlerowskich obozów mogła być uwięziona osoba?

Posiadam zdjęcie mojego wujka z jakiegoś dokumentu obozowego. Na zdjęciu widoczny jest numer obozowy. Nie zachowała się żadna pieczątka ani nic co mogłoby naprowadzić na jakiś ślad. Z wujka opowieści wynikało, że był więziony gdzieś niedaleko granicy szwajcarskiej. Jednak nigdy nie chciał o tym mówić. Wuj uciekł z obozu, potem wraz z II Korpusem był we Włoszech (m.in. Ancona, Loreto itd), a w 1947w Korpusie Przysposobienia i Rozmieszczenia w WLK. Brytanii. Jak się dostał do polskiego wojska nie wiem? Zachował jednak zdjęcia z miejsc swojej wędrówki wojennej.
Obóz pozostaje jedną z niewyjaśnionych i zabranych do grobu tajemnic rodzinnych.
Proszę o pomoc. ... [/quote]
Witam,
obóz [b]KL Netzweiler[/b] jest stosunkowo blisko od Szwajcarii. Może tam warto zapukać. Ja kiedyś napisałam do Muzeum tego obozu i dość szybko potwiedzili mi fakt, że dziadek tam był. Może warto tam poszperać.

Pozdrawiam
Agnieszka Grabowska
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Jak znaleźć informacje nt. osoby zmarłej w obozie w Stuthoff

Post autor: Piotr_Romanowski »

Witam.
Bardzo proszę osoby, które mają doświadczenie w sprawie odnalezienia dokumentów i okoliczności zgonu osoby będącej w tym obozie i tam zmarłej.
Z góry serdecznie dziękuję
piotrek romanowski
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Nie mam doświadczenia, ale może tutaj coś znajdziesz:
http://www.straty.pl/
jest wyszukiwarka
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
roza.kruza

Sympatyk
Adept

Post autor: roza.kruza »

Witam,kilka lat temu również poszukiwałam śladów moich krewnych w Stutthofie. Pisałam na adres
stutthof()stutthof.pl .Trzeba napisać wszystko co się wie o krewnym,podać swój adres domowy bo korespondencja przychodzi tradycyjnie pocztą.Z działu dokumentacji dostałam kopię karty personalnej,fragment listy transportowej.Takie same poszukiwania prowadzi również PCK i ITS.
pozdrawiam i życzę powodzenia
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Witam.
Właśnie w ubiegłym tygodniu otrzymałam z Archiwum w Stutthofie kartę personalną mojego wujka.
Napisałam maila , wkleiłam informację ze straty.pl.Odpowiedź przyszła po kilku dniach.
Powodzenia.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

a mnie ze Stutthofu nie odpisali ...
ale tu: http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=49&t=7235 poradzono mi jak szukać... i znalazłam. W tym wątku opisuję co i jak się dowiedziałam.
Szkoda, że nie ma zdjęcia w przesłanych dokumentach... ale przynajmniej nie jest już "zaginiony".
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Radkiewicz_Beata

Poszukuje informacji o pradziadku - więzień obozu Stutthof

Post autor: Radkiewicz_Beata »

Witam,

poszukuję jakiejkolwiek informacji na temat mojego pradziadka Wacława Radzickiego ur. 6.09.1907 w W-wie więźnia obozu Stutthof (nr obozowy 78572) data osadzenia 31.08.1944 ostatnio widzianego na placu apelowym w czasie ewakuacji obozu w 1945 r., po tem ślad się urywa. W muzeum w Stutthofie jest adnotacja nie ma go wżywych ani w umarłych. Nigdy po wojnie z rodziną się nie skontaktował. Jego brat Jan wrócił do domu ale żadnych wieści o nim nie miał (zostali rozdzieleni na placu apelowym).

pozdrawiam
Beata
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Beato,

na pewno możesz wystąpić o kopie akt ze sprawy sądowej z 1949 roku (uznanie Twojego pradziadka za zmarłego) do Archiwum Państwowego w Warszawie:

DANE OSOBOWE
nazwisko Radzicki
imię Wacław
INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH
Źródło: Archiwum Państwowe m.st. Warszawy
Sygnatura: VII Zg 1322/49/655/8
cywilna ofiara wojny
cywilna ofiara wojny zaginiony w l.1939-1945 - w 1949 uznany za zmarłego - sąd grodzki w Warszawie
Dane z bazy: http://www.straty.pl/

Można również napisać do PCK:
http://www.pck.pl/pages,13.html

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

Post autor: Dampc_Kasia »

hej! A czy wiesz, w jakim kierunku był ewakuowany po tym apelu?
W moim powiecie - lęborskim, jak i okolicznych, jest sporo cmentarzy ofiar KL Sutthof, które zmarły podczas ewakuacji. Ale niestety co do zasady są to mogiły bezimienne, bo nie miał kto rozpoznać zmarłych. Miejscowa ludność zadbała o pochówek i pamięć o tych osobach np. poprzez cmentarze czy pomniki.
Swoją drogą - moja ciocia miała szczęście i zdołała uciec z marszu śmierci. Ale wróciła do rodziny.
Brat mojego pradziadka również nie wrócił z marszu - więc został uznany za zmarłego w 1958 r. z datą śmierci 09.05.1946 r.
Więc trudno powiedzieć, co mogło się stać.

pozdrawiam
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”