Geneteka -- Błędy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Geneteka-błędy.
Witam !
W akcie ślubu 83/1882 z parafii Przemienienia Pańskiego w Warszawie podane jest nazwisko pana młodego Garbowski Franciszek , a prawidłowo powinno być Gardowski Franciszek
www.genetyka.genealodzy.pl
Dziękuję
Hanna D
W akcie ślubu 83/1882 z parafii Przemienienia Pańskiego w Warszawie podane jest nazwisko pana młodego Garbowski Franciszek , a prawidłowo powinno być Gardowski Franciszek
www.genetyka.genealodzy.pl
Dziękuję
Hanna D
Geneteka-błędy.
Witam
Łopiennik woj lubelskie (zgony rz-k)
wyświetla sie 1 akt datowany na 1033 r
Kuba Ch
Kuba Ch
Re: Geneteka-błędy.
W roku tym zmarł brat Mieszka II, Otto...kuba_ch pisze:Witam
Kuba Ch
Pozdrawiam,
Łukasz
- Czyżewski_Bartłomiej

Geneteka-błędy.
Dzień dobry!
Parafia Narodzenia NMP ślub 110/1872 jest Józef Mierzejewski+Ludwika Zarzycka winno być Zaczyńska
ta sama parafia ślub Piotr Mierzejewski+Julianna Toczewska winno być Adolf Mierzejewski
Parafia Nawiedzenia NMP zgon jest Ignacy Mierzejewski winno być Jan
pozdrowienia Ewa
Parafia Narodzenia NMP ślub 110/1872 jest Józef Mierzejewski+Ludwika Zarzycka winno być Zaczyńska
ta sama parafia ślub Piotr Mierzejewski+Julianna Toczewska winno być Adolf Mierzejewski
Parafia Nawiedzenia NMP zgon jest Ignacy Mierzejewski winno być Jan
pozdrowienia Ewa
Geneteka-błędy.
Piotr Mierzejewski ślub nr 311/1884 a zgon Ignacy nr 4/1843
Zbytni pośpiech.Ewa
Zbytni pośpiech.Ewa
Geneteka-błędy.
Parafia Św.Krzyżą w Poznaniu (ewangelicka).
Jest: 1826 nr 57 Christoph Inst i Anna Catharina Zerbe
Powinno: 1826 nr 57 Christoph Just i Anna Catharina Zerbe
Aby wyszukać nazwisko Krüger trzeba wpisać Kru?ger. Wpisanie Kruger daje zerowy wynik wyszukiwania.
Jest: 1826 nr 57 Christoph Inst i Anna Catharina Zerbe
Powinno: 1826 nr 57 Christoph Just i Anna Catharina Zerbe
Aby wyszukać nazwisko Krüger trzeba wpisać Kru?ger. Wpisanie Kruger daje zerowy wynik wyszukiwania.
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
- Śmiech_Michał

Geneteka -- Błędy
Witam. W akcie małżeństwa z 1879roku, kat nr 61 parafii Pułtusk jest błąd.
Jest napisane Kazimierz Pieńkosz a powinno być Pieńkos.
Proszę samemu zobaczyć, link do aktu- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/54c ... fb034.html
Michał
Jest napisane Kazimierz Pieńkosz a powinno być Pieńkos.
Proszę samemu zobaczyć, link do aktu- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/54c ... fb034.html
Michał
Geneteka -- Błędy
Witam!
W akcie małżeństwa z 1873 nr 46 z parafiśw. Andrzeja w Warszawie jest błąd w nazwisku pana młodego w genetece jest Antoni Kołonski a w metryce Antoni Kotoński bardzo proszę o poprawienie.Serdecznie pozdrawiam Grażyna
W akcie małżeństwa z 1873 nr 46 z parafiśw. Andrzeja w Warszawie jest błąd w nazwisku pana młodego w genetece jest Antoni Kołonski a w metryce Antoni Kotoński bardzo proszę o poprawienie.Serdecznie pozdrawiam Grażyna
- Kaczmarek_Aneta

Geneteka-błędy.
W genetyce jest metryka: 1843/123 Karo Kulesza i Maryanna Majewska z par. W-wa św. Andrzej
link w indeksie wskazuje na rok: 1838.
A jak znalazłam metrykę to nazwiska są inne niż w indeksie - może jakaś pomyłka w roku ?
http://szukajwarchiwach.pl/skan/img/6HY ... nK8afqKF_A
Pozdrawiam
Dorota
link w indeksie wskazuje na rok: 1838.
A jak znalazłam metrykę to nazwiska są inne niż w indeksie - może jakaś pomyłka w roku ?
http://szukajwarchiwach.pl/skan/img/6HY ... nK8afqKF_A
Pozdrawiam
Dorota
- PiotrGerasch

- Kontakt:
Geneteka-błędy.
Chociaż takie pojedyncze poprawki są - w mojej ocenie - i tak stosunkowo mało istotne (w odniesieniu do ogromu materiału poddanego indeksacji), ale i ja zgłoszę jedną korektę. W akcie nr 34/1891 z Przemienienia Pańskiego w Warszawie nazwisko panny młodej zapisano wyraźnie jako Fopp, co sama zainteresowana potwierdziła niezwykle czytelnym podpisem. W genetece pod tym numerem odnotowano akt ślubu, ale Pauliny Farys. Nazwisko Fopp jest również czytelnie zapisane w indeksie, więc nie jest w tym przypadku istotne, skąd indeksujący wprowadził dane. Kwestia, dlaczego mając trzykrotnie - raz w rosyjskim, raz w polskiej transkrypcji i raz w polskim podpisie zapisane Fopp, zapisał Farys. Proszę mnie źle nie zrozumieć - nie chodzi tu o krytykę - ale być może trzeba bardziej po sobie sprawdzać. Zindeksowałem kilka parafii dla jednego projektu i wiem, jak istotna jest korekta. Bez niej daleko się nie pojedzie...
pozdrawiam
Piotr
pozdrawiam
Piotr