Nowe opłaty w Archiwach

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

AP miasta stołecznego Warszawy - wymagania

Post autor: Bozenna »

Dzien Dobry,
Zawsze mialam tego typu problemy z archiwami, nie tylko z AP m.st. Warszawy. AA Poznan pobija w tej dziedzinie wszystkie rekordy. Poprosic o kopie z zagranicy i zaplacic przelewem miedzynarodowym powoduje natychmiast reakcje "biznes" ze strony archiwum.
Problem sie sam rozwiazal w chwili, kiedy zostawilam kieszonkowe w Polsce i wplaty za kopie zostaja dokonane przez kolege z Polski, nie przez przekaz miedzynarodowy.
To trudna droga, ale jedyna jaka znalazlam, zeby ominac te biurokracje.
Kopie dostaje e-mail'em na moj adres. Poniewaz moja znajomosc jezyka polskiego jest poprawna, nikt nawet nie zauwaza, ze pisze z Francji. Musze tylko pilnowac, zeby buchalter archiwum polaczyl wplate od pana X z moja prosba, ktora jest na inne nazwisko. To niestety czasem zle dziala.

Jeszcze prosciej jest poprosic kogos w Polsce, zeby zlozyl kwerende na wlasne nazwisko i zaplacil za kopie. Potem zwrocic mu koszt poszukiwan. Tak tez robie, kiedy trafiam na milych kolegow, gotowych do pomocy.
W wypadku naszego kolegi z Estonii to drugie wyjscie wydaje mi sie najlepsze.

Ten problem to moja codziennosc od lat, ale dzieki dobrej woli kolegow i duzej solidarnosci wsrod genealogow, daje sobie doskonale rade.
A moze nasz kolega z Estonii moglby skorzystac z tej solidarnosci, ktora Wy mnie od lat obdarzacie ?
Serdecznosci,
Bozenna
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

W ostatnich tygodniach kilka razy byłem w sytuacji, gdy "musiałem" się wypowiedzieć o cenach kwerend w archiwach. Dwa razy nawet bez specjalnego przymusu;) ot lekko sprowokowany, a jakoś zeszło na "moje zdanie w tej sprawie" - zawsze zastrzegając, że nie jest to opinia jakiegoś środowiska, tylko moja osobista, subiektywna, choć poparta argumentami.
Wypada i tu, bo lepiej bezpośrednio niż jakoś z trzeciej ręki i z przekłamaniami jakie się z tym wiążą.

Otóż nie tylko nie jestem przeciwny, ale popieram (ba! wręcz zgłaszam!) postulat radykalnego zwiększenia opłat w AP za kwerendy w materiałach opublikowanych w sieci bezpłatnie. Może nie "w sieci" ale w serwisach "firmowanych przez NDAP".
Czyli na przykład - za poszukiwanie wśród ASC opublikowanych w szukajwarchiwach.pl nie 30 zł za godzinę a 300 zł.
Może zniechęciłoby to do zlecania takich prac APom i zajmowania kolejki, skróciłoby czas oczekiwania na wyniki przeszukania materiałów nie tylko nieobecnych w sieci, ale i nieudostępnianych "na salę".

Co o tym myślicie?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Wlodek,
A czy Ty myslisz, ze prawdziwy genealog woli zlecic kwerende archiwum niz sam szukac ?
Osobiste poszukiwania to wielka frajda, a jak juz sie samemu cos znajdzie to.....rewelacja, spi sie w nocy z otwartymi oczami.
Kwerenda w archiwum to juz ostatecznosc, jak naprawde nie mozna zrobic inaczej, gdyz parafia jest niedostepna w sieci.

Zwiekszenie oplat za kwerendy dotyczace poszukiwan dostepnych w siecie ? Dlaczego nie, nie jestem przeciwna, ale to uderzy w kieszen starszych osob, ktore slabo posluguja sie komputerem, nie umieja szukac w internecie, ale maja jeszcze wystarczajaco energii i mlodosci ducha, aby robic poszukiwania genealogiczne.
Serdecznosci,
Bozenna
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

"wykluczenie cyfrowe" - masz rację i jest to argument

tyle, że to co jest w "sieci" jest też w pracowniach

a co do tego, że "prawdziwy" czy farbowany...to jest dyskurs w bok:) jeśli chcesz mnie przekonać, że takich zleceń nie ma - to nie przekonasz:) jest sporo
Tak jak osób, które "zajmują miejsca"w pracowni oglądając te same zdjęcia z płyt - mimo, że mogłyby (a jestem pewien, że mogłyby -dostęp do sieci mają - sprawdziłem) poza pracownią.
Znak wodny? nie sądzę -przy przeglądaniu. Przy zamówieniu kopii -czasem istotne, ale nie przy znalezieniu

Z perspektywy Warszawy i kolejek warszawskich do kwerend piszę, tam gdzie obciążenie inne - to nie problem, że 7 dni zamiast pięciu czas oczekiwania wynosi.

Ale masz rację - uderzyłoby w tych, co nie z lenistwa ale autentycznego braku umiejętności. Nie oszacuję jaka to grupa, ale pewnie jakaś jest.

No nic...może inaczej jakoś...
ale jak? jak zmniejszyć zapotrzebowanie?
Jeśli nie będzie zróżnicowania cen, to pewnie wszystkie skoczą znacząco, bardzo znacząco:(
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

wysłać dowód wpłaty na mail

Post autor: jakozak »

Napisałam do AP w Piotrkowie Trybunalskim prośbę o przysłanie mi metryki. Odpisano mi, że znaleźli i wyślą pod warunkiem, że wpłacę 6 złotych i wyślę im dowód wpłaty na maila. Czyli mam zrobić dowodowi wpłaty zdjęcie i wysłać im na maila? Bo innej możliwości nie mam. Tak będzie dobrze?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Zdjęcie, skan ?? Jeśli płatność przez internet, to można przesłać w pdf-ie potwierdzenie przelewu :)

Praktykuję to od dłuższego czasu i nikt nie narzeka :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Będę wpłacać na poczcie na konto AP. Skanera nie mam.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

A jak przelew tradycyjny to skan lub zdjęcie tez będzie dobre... i tak nie wyślą dopóki nie sprawdzą że pieniądze sa u nich a tak moga szybciej znaleźć....

POzdrawiam

Magda
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Po raz pierwszy spotkałam się z tym wysyłaniem dowodu wpłaty. Wcześniej wystarczyła w Archiwach sama wpłata...
Pozdrowienia. Jola Kozak
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

tym razem tez wystarczy
wysłanie potwierdzenia przyspieszy
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Przy zamawianiu skanów/kserokopii (znając lokalizację), najpierw wysyłam pieniądze, po czym w mailu zamówienia załączam dowód wpłaty i wówczas następna wiadomość/list ze strony Archiwum to otrzymanie zamówionej usługi :) Polecam.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

a ja nie
jeśli nie oszacowałeś dokładnie ile się należy -tj zapłaciłeś bez wyceny/informacji ile masz zapłacić, to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie
w księgowości moga dostawać wypieków na widok Twoich wpłat:)
Awatar użytkownika
Kuc_Adam

Sympatyk

Re: wysłać dowód wpłaty na mail

Post autor: Kuc_Adam »

Marynicz_Marcin pisze:Przy zamawianiu skanów/kserokopii (znając lokalizację), najpierw wysyłam pieniądze, po czym w mailu zamówienia załączam dowód wpłaty i wówczas następna wiadomość/list ze strony Archiwum to otrzymanie zamówionej usługi :) Polecam.
No i tu kiedyś miałem problem. Zamówiłem w Łódzkim archiwum 2 skany metryk i zapłaciłem 2 x 12 = 24 .-
Po tygodniu zamówiłem 4 skany i zapłaciłem też 24 pln
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

To jakie to były skany?
Ja ostatni zamawiałem, to płaciłem normalnie 6 zł od skanu :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Awatar użytkownika
Kuc_Adam

Sympatyk

Post autor: Kuc_Adam »

To były metrylki urodzenia. Nie miałem czasu dzwonić do archiwum i pytać się skąd taka różnica
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”