Archiwum Diecezjalne w Kielcach

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wiciu

Sympatyk

Post autor: Wiciu »

Witam,

czy ktoś miałby ochotę pomóc mi i, przy okazji własnych poszukiwań, poszukać 4 aktów urodzenia w AD w Kielcach?

Karol Płowiński, syn Bartłomieja i Tekli Miśkowicz, urodzony między 1839-1844 w Waganowicach, parafia Niedźwiedź.
Agnieszka Kozera, córka Jacka i Ewy Gonciarz, urodzona 1854 lub 1855 w Wierzbicy, parafia Niegardów.
Ignacy Sadowski, syn Błażeja i Marianny Natkaniec, urodzony między 1844-1848 w Czechach, parafia Niegardów.
Marianna Nowak, córka Jana i Marianny Miłek, urodzona między 1857-1859 w Niegardowie, parafia Niegardów.

z góry bardzo bardzo dziękuję za pomoc

pozdrawiam serdecznie

Paweł
darek65

Sympatyk

Post autor: darek65 »

optyma pisze:
darek65 pisze:Szanowny Optymo.
Może w trakcie ''czesania" parafii Daleszyce Trafiłeś na nazwisko Gębski/Gębska ?
Pozdrawiam Darek
Witam.
Może takie było, ale ponieważ szukałem innych, więc nie pamiętam. Jeżeli bym wiedział o jakie lata mniej więcej chodzi, mógłbym sprawdzić w notatkach.
Optymo Dzięki za odzew. Interesują mnie każde dane. Szukam po omacku. Jak mam jakiś namiar występuję do AP w Kielcach z prośba o ksero. Jeżeli jest to przed 1810 to już jest problem bo pozostają archiwa kościelne. Tak że, jak coś Trafisz w swoich zapiskach to ślij na meila obojętnie z jakich lat. Dzięki i Pozdrawiam Darek
skunk

Sympatyk

Post autor: skunk »

Witam!

Mam serdeczną prośbę do osób wybierających się do AD Kielce o odszukanie i sfotografowanie dwóch aktów urodzenia:

1)Jan Terlecki ur. ok. 1841 w Balicach(?) parafia Janina (syn Ignacego i Małgorzaty z Czajów)

2)Józefa Piskorz ur. ok. 1847 w Jasieniu parafia Chmielnik (córka Franciszka i Franciszki z Gajków).

Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Kuba
optyma

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: optyma »

skunk pisze:Witam!

Mam serdeczną prośbę do osób wybierających się do AD Kielce o odszukanie i sfotografowanie dwóch aktów urodzenia:

1)Jan Terlecki ur. ok. 1841 w Balicach(?) parafia Janina (syn Ignacego i Małgorzaty z Czajów)

2)Józefa Piskorz ur. ok. 1847 w Jasieniu parafia Chmielnik (córka Franciszka i Franciszki z Gajków).

Kuba
Witam.
Żadna prośba nie pomoże.
W kieleckim AD nie ma akt powyższych parafii.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek T. Drożdżeński
skunk

Sympatyk

optyma pisze:

Kuba
Witam.
Żadna prośba nie pomoże.

Dziękuję za odpowiedź. W takim razie orientuje się Pan gdzie (jeśli są oczywiście) można takie dokumenty znaleźć?

Pozdrawiam
Kuba
optyma

Sympatyk
Kontakt:

skunk pisze:
optyma pisze:

Kuba
Witam.
Żadna prośba nie pomoże.

Dziękuję za odpowiedź. W takim razie orientuje się Pan gdzie (jeśli są oczywiście) można takie dokumenty znaleźć?

Pozdrawiam
Kuba
Witam ponownie.
Akta obydwu parafii są w AP w Pińczowie ale dopiero od 1875 roku, zatem pozostaje próbować w samych parafiach.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek T. Drożdżeński
skunk

Sympatyk

Witam!
Mam jeszcze jedno pytanie związane z AD w Kielcach. Czy ktoś się orientuje czy znajdują się tam księgi metrykalne od 1810 roku wstecz dotyczące parafii Gołcza? Czy pozostaje tylko szukać w samej parafii?

Dziękuję za odpowiedź.

Kuba
optyma

Sympatyk
Kontakt:

Mam jeszcze jedno pytanie związane z AD w Kielcach. Czy ktoś się orientuje czy znajdują się tam księgi metrykalne od 1810 roku wstecz dotyczące parafii Gołcza? Czy pozostaje tylko szukać w samej parafii?

Dziękuję za odpowiedź.

Kuba
Witam.
Tak, są takie księgi.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek T. Drożdżeński
optyma

Sympatyk
Kontakt:

darek65 pisze:
optyma pisze:
darek65 pisze:Szanowny Optymo.
Może w trakcie ''czesania" parafii Daleszyce Trafiłeś na nazwisko Gębski/Gębska ?
Pozdrawiam Darek
Witam.
Może takie było, ale ponieważ szukałem innych, więc nie pamiętam. Jeżeli bym wiedział o jakie lata mniej więcej chodzi, mógłbym sprawdzić w notatkach.
Optymo Dzięki za odzew. Interesują mnie każde dane. Szukam po omacku. Jak mam jakiś namiar występuję do AP w Kielcach z prośba o ksero. Jeżeli jest to przed 1810 to już jest problem bo pozostają archiwa kościelne. Tak że, jak coś Trafisz w swoich zapiskach to ślij na meila obojętnie z jakich lat. Dzięki i Pozdrawiam Darek
Witam.
Jeżeli to ma być po omacku, to proszę na zachętę:
Parafia Nakło, rok 1806
Ślub Felicjana Gębskiego kawalera lat 20 z Grabkowską Magdaleną panną lat 26, świadek Szymon Gębski;
We wsi Wąsosz parafii Nakło 14. kwietnia 1815 ur. Marianna Forczykowska córka Józefa i Reginy z Gębskich.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek T. Drożdżeński
skunk

Sympatyk

Witam!
Pytanie do Pana Jacka, bo widzę że odpowiada ekspresowo.
Czy w AD Kielce znajdują się dokumenty z parafii Gnojno (urodzenia) po 1866 roku?
Interesuje mnie przedział 1867-1874 bo reszta jest w AP Kielce.

Dziękuję z góry za odpowiedź
Kuba
optyma

Sympatyk
Kontakt:

Pytanie do Pana Jacka, bo widzę że odpowiada ekspresowo.
Czy w AD Kielce znajdują się dokumenty z parafii Gnojno (urodzenia) po 1866 roku?
Interesuje mnie przedział 1867-1874 bo reszta jest w AP Kielce.

Dziękuję z góry za odpowiedź
Kuba
Witam
Akta urodzeń parafii w Gnojnie w kieleckim AD kończą się na roku 1860 lub 1867.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek T. Drożdżeński
darek65

Sympatyk

Post autor: darek65 »

optyma pisze:
darek65 pisze:
optyma pisze: Witam.
Witam.
Jeżeli to ma być po omacku, to proszę na zachętę:
Parafia Nakło, rok 1806
Ślub Felicjana Gębskiego kawalera lat 20 z Grabkowską Magdaleną panną lat 26, świadek Szymon Gębski;
We wsi Wąsosz parafii Nakło 14. kwietnia 1815 ur. Marianna Forczykowska córka Józefa i Reginy z Gębskich.

Dzięki Optymo. Tego śladu nie spotkałem. Mam kilka takich odnóg:

-Odrowążek - Kołomań;
-Oksa – Chycza - Węgleszyn;
-Długojów – Bartków – Kaniów – Tumlin – Samsonów – Kołomań – Krajno (Daleszyce) - !!;
-Samsonów – Kołomań – Janaszów – Występa – Jasiów - Zagnańsk;
-Chołowiana Góra – Gwoździec –Poręba Radlna – Kamień – Łękawica;

i nie moge ich powiązać w jedno drzewo.
Może kiedyś się to uda, jak będę miał więcej danych z lat wcześniejszych niż 1810 , czyli z akt znajdujących się w AD.
Dzięki raz jeszcze i polecam się na przyszłość. Darek
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jerkre »

Witam!

Mam serdeczną prośbę do osób wybierających się do AD Kielce o odszukanie i sfotografowanie aktu zgonu:

* ? Klamczyńska parafia Cisów lub Ociesęki rok 1799-1800 (zona Krzysztofa)
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
optyma

Sympatyk
Kontakt:

jerkre pisze:Witam!

Mam serdeczną prośbę do osób wybierających się do AD Kielce o odszukanie i sfotografowanie aktu zgonu:

* ? Klamczyńska parafia Cisów lub Ociesęki rok 1799-1800 (zona Krzysztofa)
Witam
Sprawdziłem księgę zmarłych parafii Cisów z lat 1790-1805 (mniej więcej w zależności od wsi) oraz księgę zmarłych parafii Ociesęki z lat 1797-1810 j.w - nazwisko Klamczyńska(i) nie występuje
Pozdrawiam serdecznie
Jacek T. Drożdżeński
Awatar użytkownika
aniaosin

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: aniaosin »

Witam .
Zwracam sie z uprzejmą prośbą do odwiedzających AD Kielce.
Może ktos przy okazji wlasnych poszukiwan mogłby sprawdzic czy w archiwum znajdują się akta slubu moich 3xpradziadkow.

Machejek Franciszek (ur 1829 Pstroszyce)s.Krzysztofa i Anny
z Marianną rok ok 1853 lub ewentulnie pozniejsze lata.
parafia Miechow

oraz slubu

slubu Jakuba Kani (ur Pstroszyce ok.1827) z Barbarą Bogacz
parafia Miechow
slub rowniez w latach ok 1853

Pozdrawiam i dziękuje za poświęcony czas.
Ania B.
Pozdrawiam Ania Bernat
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”