Marcin16091995 pisze:Marcin16091995 pisze:NIEAKTUALNE !Marcin16091995 pisze:Witam!
Zwracam się z wielką prośbą do osób bywających w AP Łódź bądź akurat będących . Chodzi oczywiście o numery aktów :
1) Maria Kubiak - c.Pawła i Antoniny z Kuźnickich - Borki - parafia Szadek - rok 1894/1895 . zespół : 1691
2) Antonina Kuźnicka - c.Tomasza i Marianny Nastarowicz - Borki - parafia Szadek - rok 1873/ styczeń 1874 zespół : 1691
3) Paweł Kubiak - s.Kazimierza i Franciszki Micugi (Micuga) - Borki - parafia Szadek - rok 1867/ styczeń 1868 zespół : 1691
Oczywiście są to akty urodzeń.
Jeśli można by też sprawdzić ewentualne małżeństwo Tomasza Kuźnickiego z Marianną Nastarowicz oraz Kazimierza Kubiaka z Franciszką Micugą. Mógł to być rok urodzenia ich dziecka albo wcześniejszy rok. Z góry dzięki
Ponaglam prośbę
Jeśli ktoś w końcu będzie w tym AP , to byłbym jeszcze wdzięczny za sprawdzenie, czy w księgach z Szadku jest akt urodzenia Antoniego Kubiaka , urodzonego 3 września 1900 roku . Czy był to brat mojej prababci ? Jeśli jest jego akt urodzenia i jest synem Pawła i Antoniny z Kuźnickich , to tak![]()
Dzięki bardzo
To jeszcze tak
Archiwum Państwowe w Łodzi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Marynicz_Marcin

AP w Łodzi
Witam, czy ktoś z szanownych Forumowiczów wybiera się w najbliższym czasie do AP Łódź? Mam ogromną prośbę o sprawdzenie poniższych akt urodzin parafii rzymskokatolickiej w Złoczewie:
Osoby do sprawdzenia:
1] Józef Grygiel ur. 1852, s. Bonawentura Grygiel i Konstancyja Jagusiak [?]
2] Jan Grygiel ur. 1859, s. Bonawentura Grygiel i Konstancyja Maślak
3] Konstanty Grygiel ur. 1862
4] Andrzej Grygiel
5] Antoni Grygiel ur. 1864 s. Bonawentura Grygiel i Konstancyja Maślak
6] Wiktoria Grygiel
Za wszelkie informację będę bardzo wdziczny.
Pozdrawiam
Grzegorz
Osoby do sprawdzenia:
1] Józef Grygiel ur. 1852, s. Bonawentura Grygiel i Konstancyja Jagusiak [?]
2] Jan Grygiel ur. 1859, s. Bonawentura Grygiel i Konstancyja Maślak
3] Konstanty Grygiel ur. 1862
4] Andrzej Grygiel
5] Antoni Grygiel ur. 1864 s. Bonawentura Grygiel i Konstancyja Maślak
6] Wiktoria Grygiel
Za wszelkie informację będę bardzo wdziczny.
Pozdrawiam
Grzegorz
-
Marynicz_Marcin

Wypełnianie rewersu - co wpisać?
Witajcie!
W poniedziałek mam zamiar wysłać zgłoszenie użytkownika zasobu archiwalnego oraz rewersy .
Zamawiam mikrofilmy akt z zasobu AA w Łodzi - księgi metrykalne parafii Warta (1727-1807) oraz parafii Zadzim (1775-1828).
Mikrofilmy znajdują się w AP Łódź.
Nie wiem co wpisać w rewersie w miejscu :
-nazwa zespołu(zbioru) archiwalnego,
- sygnatura jednostki archiwalnej (nr mikrofilmu)
-data zamówienia (jaką datę wpisać, bo wysyłam w poniedziałek (17.10), ale list dojdzie po ok. dwóch dniach, więc zamówienie będzie zrealizowane około 19.10.
Z góry dziękuję
Witajcie!
W poniedziałek mam zamiar wysłać zgłoszenie użytkownika zasobu archiwalnego oraz rewersy .
Zamawiam mikrofilmy akt z zasobu AA w Łodzi - księgi metrykalne parafii Warta (1727-1807) oraz parafii Zadzim (1775-1828).
Mikrofilmy znajdują się w AP Łódź.
Nie wiem co wpisać w rewersie w miejscu :
-nazwa zespołu(zbioru) archiwalnego,
- sygnatura jednostki archiwalnej (nr mikrofilmu)
-data zamówienia (jaką datę wpisać, bo wysyłam w poniedziałek (17.10), ale list dojdzie po ok. dwóch dniach, więc zamówienie będzie zrealizowane około 19.10.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Panie Marcinie
Bo nie za bardzo jest ta wypowiedź zrozumiała .
Po pierwsze Zadzimia nie ma w AA Łódź .
Po drugie w Ap Łódź jest zespół Zadzim ale to są metryki stanu cywilnego
Więc zespół nazywa się a.s.c ( akta stanu cywilnego ) Zadzim
A sygnatura wygląda tak ,iż przeażnie dla każdego roku jest inna sygnatura .
Zasoby są na stronie AP Łódź więc też sygnatury .
Ale kompletnie nie wiem co ma do tego AA w Łodzi .?
A poza tym już na pewno w AP w Łodzi nie ma lat 1775-1799 bo nie było wtedy akt stanu cywilnego
Bo nie za bardzo jest ta wypowiedź zrozumiała .
Po pierwsze Zadzimia nie ma w AA Łódź .
Po drugie w Ap Łódź jest zespół Zadzim ale to są metryki stanu cywilnego
Więc zespół nazywa się a.s.c ( akta stanu cywilnego ) Zadzim
A sygnatura wygląda tak ,iż przeażnie dla każdego roku jest inna sygnatura .
Zasoby są na stronie AP Łódź więc też sygnatury .
Ale kompletnie nie wiem co ma do tego AA w Łodzi .?
A poza tym już na pewno w AP w Łodzi nie ma lat 1775-1799 bo nie było wtedy akt stanu cywilnego
Ponieważ posiadam a.s.c Zadzim więc wiem jak wyglądają .
Są to na pewno te lepsze czyli stanu cywilnego
Są to na pewno te lepsze czyli stanu cywilnego
-
Marynicz_Marcin

Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Marcin Marynicz
Szukam pomocy w Łodzi - pomogę w Toruniu
Witam
chciałbym prosić przeglądających w archiwum w Łodzi księgi parafii Grabów o dwa skany, chrzty Marcina (ok.1803) i Wojciecha (1826) Fabiniaków. W zamian pomogę w Toruniu (lub we Włocławku, ale to dopiero w styczniu).
Pozdrawiam, Wójtowicz
chciałbym prosić przeglądających w archiwum w Łodzi księgi parafii Grabów o dwa skany, chrzty Marcina (ok.1803) i Wojciecha (1826) Fabiniaków. W zamian pomogę w Toruniu (lub we Włocławku, ale to dopiero w styczniu).
Pozdrawiam, Wójtowicz
-
Gabriela_Ch

- kwroblewska

Jeśli jest to par. Grabów dawne woj. konińskie obecnie woj łódzkie to w AP w Łodzi są księgi urodzeń z lat 1812-1823, 1826-1875 ale ksiąg z lat ok.1803 to ani w AA ani w AP w Łodzi nie znajduję.Eder pisze:chciałbym prosić przeglądających w archiwum w Łodzi księgi parafii Grabów chrzty Marcina (ok.1803) i Wojciecha (1826). Na pewno będzie
Wg Bazy Pradziad księgi z tej parafii z lat ok. 1803 w AA w Poznaniu powinny być, chyba że się mylę.
______-
Krystyna
- Chicken_19

Witam, czy ktoś z szanownych Forumowiczów wybiera się w najbliższym czasie do AP Łódź przy pl.Wolności?
Jeśli ktoś będzie w najbliższym czasie to bardzo mocno prosiłbym o sprawdzenie nazwisk:
1. Zespół: 1562/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Najświętszej Marii Panny w Łodzi
Marcin Chmielewski - ur. 1880-1890???? nie mam dokładnych danych. Nic poza nazwiskiem i krótką informacją, że całe życie mieszkał na ul. Rybnej w Łodzi...
Tutaj brakuje mi wszystkiego - rodziców, rodzeństwa etc. Nawet nie wiem na którym cmentarzu w Łodzi jest pochowany 
2. Zespół:1473/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Głogowcu
Józef Grabarczyk 1882 - 1944
Józefa Ziemlewska 1890 - 1979
Jan Filipczak 1876 - 1956
Eleonora lub Leokadia Smolczewska 1879 - 1939 (w dokumentach z USC wpisana jest jako Eleonora, ale na pomniku widnieje imię Leokadia)
3. Zespół: 1537/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Kutnie
Wojciech Wojtczak 1894 - 1972
Michalina Czajkowska 1893 - 1980
Z góry bardzo dziękuję za okazaną pomoc
Jeśli ktoś będzie w najbliższym czasie to bardzo mocno prosiłbym o sprawdzenie nazwisk:
1. Zespół: 1562/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Najświętszej Marii Panny w Łodzi
Marcin Chmielewski - ur. 1880-1890???? nie mam dokładnych danych. Nic poza nazwiskiem i krótką informacją, że całe życie mieszkał na ul. Rybnej w Łodzi...
2. Zespół:1473/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Głogowcu
Józef Grabarczyk 1882 - 1944
Józefa Ziemlewska 1890 - 1979
Jan Filipczak 1876 - 1956
Eleonora lub Leokadia Smolczewska 1879 - 1939 (w dokumentach z USC wpisana jest jako Eleonora, ale na pomniku widnieje imię Leokadia)
3. Zespół: 1537/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Kutnie
Wojciech Wojtczak 1894 - 1972
Michalina Czajkowska 1893 - 1980
Z góry bardzo dziękuję za okazaną pomoc
- cichocka.karolak

Witam.Mam pytanie,jak znależć Swiadectwo Cechu szewców w Łodzi z lat 1935-1937-8. Mój chrzestny Edward Cichocki - ur.1917 r. w Sompolnie syn Józefa i Józefy/,w w/w latach uczył się szewstwa ,czyli poszedł w termin do majstra szewskiego w Łodzi,nie znam nazwiska majstra, ale wiem,że wuj został czeladnikiem,i w Łodzi i pracował,aż do wybuchu wojny,jako czeladnik,może ktoś mi jest w stanie pomóc?, za co byłabym wdzięczna.Dziękuję.