Centrum Historii Rodziny - Mormoni w Warszawie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Mirek.Kozak pisze:
Worwąg_Sławomir pisze:Nie powinno być wymagane zalogowanie w CHR. Jeżeli stanowisko komputerowe jest prawidłowo skonfigurowane, to można skany z Ukrainy oglądać BEZ logowania.
Jeżeli jest inaczej, tzn że jest zapewne zainstalowany Windows XP lub starszy, na którym nie można uruchomić Internet Explorera 9.
Co ma do tego IE 9 ?
Skany sa on-line w internecie, dostepne dla kazdego posiadajacego konto LDS, na dowolnym komputerze, z dowolna przegladarka.
Bez zalogowania sie kontem LDS ogladanie skanow nie jest mozliwe.
Logowanie moze byc za kazdym wejsciem na strone, po okolo godzinnym braku aktywnosci nastepuje wylogowanie, lub na okres 2 tygodniowy - wowczas wchodzimy automatycznie na strone przez dwa tygodnie. Zasady te sa obowiazujace rowniez dla konta indeksujacego.
Jesli w centrum komputer nie jest uruchomiony, lub w przegladarce nie dokonano wejscia kontem LDS na strone ukrainskich skanow, to skany beda niewidoczne - wowczas nalezy poprosic misjonariusza lub siostre o zalogowanie ich kontem i wtedy skany sie pokaza.
Zapewniam, że wiem co mówię.
Nie ma potrzeby logowania, jeśli komputer w CHR jest prawidłowo skonfigurowany jako terminal FHC. Jeśli musi się logować misjonariusz, to znaczy, że prawidłowo skonfigurowany nie jest.
I nie kłóć się ze mną proszę, jeżeli takiej wiedzy nie posiadasz.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

zapewne masz racje, ze wiesz co mowisz, a raczej piszesz...
zapewne znasz sie na komputerach, chociaz ten IE9 temu przeczy...
zapewne wiele razy byles w centrum i znasz tamtejsze komputery i ich systemy operacyjne, chociaz ten xp i starszy temu przeczy...
wszystko rozumiem, tylko ten terminal Family History Center - tego nie rozumiem...
mozesz wyjasnic jak to dziala?
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Spróbuj wejść na familysearch IE niższym niż 9.
Wymagane jest zainstalowanie poniższego oprogramowania:
https://fhc.familysearch.org/resources.html
I odpowiedniej konfiguracji.
Po czym uzyskujemy dostęp do Ukrainy bez logowania.
A także dostęp do witryn wymienionych w linku poniżej:
https://help.familysearch.org/publishin ... ublic.html

A jeszcze chciałbym Ci przypomnieć, że obiecałeś kiedyś wyjaśnić, czemu pomimo zindeksowaniu na familysearch 10000 pkt, nie mam dostępu do materiałów zastrzeżonych, a Ty masz.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
Morawicka_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Morawicka_Justyna »

Na komputerach się nie znam ;) Ale zawsze gdy korzystałam z komputera w CHR nie musiałam nikogo prosić o pomoc, tylko włączałam komputer i przeglądałam metryki z Ukrainy :)

Pozdrawiam
Justyna Krogulska
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Morawicka_Justyna pisze:Na komputerach się nie znam ;) Ale zawsze gdy korzystałam z komputera w CHR nie musiałam nikogo prosić o pomoc, tylko włączałam komputer i przeglądałam metryki z Ukrainy :)

Pozdrawiam
Justyna Krogulska
No bo właśnie tak to działa. Nie ma potrzeby logowania.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Worwąg_Sławomir pisze:Spróbuj wejść na familysearch IE niższym niż 9.
Wymagane jest zainstalowanie poniższego oprogramowania:
https://fhc.familysearch.org/resources.html
I odpowiedniej konfiguracji.
Po czym uzyskujemy dostęp do Ukrainy bez logowania.
A także dostęp do witryn wymienionych w linku poniżej:
https://help.familysearch.org/publishin ... ublic.html

A jeszcze chciałbym Ci przypomnieć, że obiecałeś kiedyś wyjaśnić, czemu pomimo zindeksowaniu na familysearch 10000 pkt, nie mam dostępu do materiałów zastrzeżonych, a Ty masz.
Mirku, czy doczekamy się spełnienia obietnicy?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marcinguzek »

Witam! czy ktoś z Was korzystał z mikrofilmów z parafii Smogorzewo?
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
pracownik CHR nie mógł znaleźć mikrofilmów 1895302 i 1895303 ?? czy one są w CHR w Warszawie? pisałem do nich wcześniej maila, bez odpowiedzi :(

przy okazji czy to literówka czy inna parafia Smogarzewo ?
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Zamówiłeś je i przyszły do CHR w Warszawie ale nie można ich odnaleźć?
Ciekawe. Bo są wykazane jako dostepne do sprawadzenia.

To drugie wygląda na literówkę.
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marcinguzek »

nie zamawiałem tych filmów; pracownik CHR sprawdził w szufladach gdzie są filmy które są na stale w Centrum ; moze ktoś je zamówił i czekają "na nazwisko"? - stad moje pytanie na forum czy ktoś z korzystał z mikrofilmów Smogorzewo/Somgarzewo?

mieszkam na stale w Londynie i mogę kogoś poprosić o zrobienie mi zdjęć - muszę jednak wiedzieć czy mikrofilmy sa w CHR Warszawa i gdzie? czy trzeba je zamówić?

z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i rady
pozdrawiam
Marcin
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Moi drodzy,

Mam ogromną prośbę do odwiedzających CHR w Warszawie.

Jakiś czas temu zamówiłem mikrofilm nr 715087 - jest to mikrofilm Kopie księg metrykalnych, 1721-1902 Kościół rzymsko-katolicki. Parafja Mazowsze (Lipno), dokładnie Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1781-1815.

Chodzi mi o sprawdzenie dokładnych metryk. Szukałem ich w zasobach w AP we Włocławku oraz AD we Włocławku i Płocku, ale w każdym z tych zasobów dane metryki to tylko sumariusze nie zawierające innych danych. Myślę, że u Mormonów mogą być pełne akty.

Chodzi o dwie dokładne metryki:

1) 9 marca 1806r. w Kijaszkowcu urodził się Kazimierz Dąbkowski (w akcie może być imię Jan) syn Józefa i Rozalii Dąbkowskich.

2) 13 stycznia 1804r. lub 12 lutego 1805r. ślub Józefa Dąbkowskiego i Rozalii z Kuziemków. Dlaczego te dwie dziwne daty? Bo w indeksach z AP we Włocławku były na jednej stronie indeksów dwa śluby, 13.01.1804 Józef Dąbkowski i Rozalia Koziembowna a 14.02.1805 Józef Dąbkowski i Rozalia Kaziemkowna. To prawdopodobnie ten sam ślub i błąd w indeksach.

Jeśli te metryki okażą się pełne, tzn. zawierające więcej danych, siłą rzeczy będę musiał przyjechać jakoś do Warszawy. Póki co ogromnie liczę na pomoc, bo może się okazać, że te metryki to znane mi wcześniej sumariusze...

Bardzo proszę o kontakt na prywatną wiadomość.
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

marcinguzek pisze:...mieszkam na stale w Londynie i mogę kogoś poprosić o zrobienie mi zdjęć - muszę jednak wiedzieć czy mikrofilmy sa w CHR Warszawa i gdzie? czy trzeba je zamówić?
jesli mieszkasz na stale w Londynie, to zamow film do Londynu...
zamawia sie przez internet...
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
W.Badurek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: W.Badurek »

Vasquez, zrobiłem zdjęcia tych 3 akt. Jeżeli aktualne, to prosze o informację na Priv.
Pozdrawiam
Waldek
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Napisałem na priv. Ogromnie dziękuję!
Pozdrawiam,

Karol.
tomekpn

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomekpn »

Czy ktoś wie jak dostać się na stronę Centrum Historii Rodziny w Warszawie przez nową stronę www.mormoni.pl ?
Nigdzie nie mogę znaleźć linku do tych informacji... :-(
Pozdrawiam
Tomek
tomekpn

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomekpn »

tomekpn pisze:Czy ktoś wie jak dostać się na stronę Centrum Historii Rodziny w Warszawie przez nową stronę www.mormoni.pl ?
Nigdzie nie mogę znaleźć linku do tych informacji... :-(
Hallooo...
Czy ktoś może pomóc..?
Pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”