metryki.genealodzy.pl - indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ale AAW nie co innego prześle, a właśnie to co jest podlinkowane w metryki.genealodzy.pl :)
no nieskompresowane do 1MB i bez znaków wodnych
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
pablopm

Sympatyk

Post autor: pablopm »

Witam

ale czemu ta wymiana zdań ma służyć ?
jeśli pomocy Pani Kingi to rozumiem, jeśli wykazaniu czyjejś niewiedzy to nie rozumiem.
Panie Włodzimierzu,swoją wypowiedzią Pan mnie kiedyś czegoś nauczył,
ale nie każdy ten ton zrozumie:)
Pozdrawiam Paweł
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

uświadomieniu skutków sugerowanych działań
odciążeniu archiwów (w tym AAW) - zwolnieniu ich "mocy przerobowych", tak aby szybciej można było pozyskać inne rzeczy - niedostępnych bezpłatnie on-line
promocji metryki.genealodzy.pl :)
i może trochę osłabieniu wrażenia "dobrze dobrze, tam coś może i ktoś w metryki.genealodzy.pl zrobił, ale to nie za wiele warte" (przejaskrawiając oczywiście:)
pablopm

Sympatyk

Post autor: pablopm »

może właśnie promocji:) czytania ze zrozumieniem,
o tym wcześniej nie pomyślałem, to jest chyba najważniejsze.
Pozdrawiam
Paweł
Avalon77

Sympatyk

dostęp do zdjęć z Grójca (metryki.pl) - od kiedy??

Post autor: Avalon77 »

Witam, proszę o informację kiedy będą dostępne zdjęcia aktów na stronie metryki.pl. Interesuję mnie Grójec (lata zindeksowane). AP odmówiło mi wykonania zdjęć poszukiwanych aktów z tej parafii wskazując na braki osobowe. Rozmawiałem z pracownikiem AP w Grodzisku Maz. Zgodnie z porozumieniem między PTG a ww. archiwum, te akty miały zostać udostępnione w internecie. Wskazywał, że dalej archiwum zasypywane jest wnioskami o zdjęcia aktów.

Nie można na bieżąco ich zamieszczać na stronie?
Nie róbmy sobie tyłów w archiwum, które zdecydowało się na współpracę.

Pozdr
A.

Wysłany: 09-02-2012 - 15:12*
Proszę wskazać przybliżony termin.

Pozdr
A.

Wysłany: 09-02-2012 - 16:23*
Proszę o kontakt osoby indeksujące.

Pozdr
A.

*(moderacja- scalenie postów m.j.n)
poddebie

Sympatyk

Post autor: poddebie »

Czy ktoś może mi pomodz otworzyc skan
zgony 1919 2446 Julian Birula 1624 W-wa św. Stanisław i Wawrzyniec (Wola)
oraz
zgony 1926 10156 Bronisław Birula 29 Karczew
z góry dziękuje
poddebie
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Popkowicz_Bronisław »

W odpowiedzi Avalon77
Na stronie projektu Metryki zindeksowane akta parafii Grójec są dostępne, sprawdziłem. Jeśli jakieś roczniki są niedostępne, to przede wszystkim znaczy, że nie zostały zindeksowane albo wręcz jeszcze nie sfotografowane. Nie umieszcza się samych zdjęć zanim nie zostaną opracowane indeksy. Nie można zamieszczać samych zdjęć na stronie Metryki z wielu powodów, powszechnie sądzę znanych.
Pyta Kolega o przybliżony termin, domyślam się, że publikacji indeksów i podlinkowanych do nich zdjęć. Ani w wykazie parafii będących w trakcie indeksacji, ani w wykazie zgłoszonych do indeksowania brak jest parafii Grójec. Oznacza to, że z jednej strony potrzebni są chętni do kontynuacji indeksacji, którzy zgłoszą akces jej koordynatorowi, a z drugiej potrzebny jest ktoś, kto się zajmie zrobieniem fotografii ksiąg brakujących roczników w AP GM. W miarę naszych skromnych możliwości staramy się księgi fotografować w ramach zawartego porozumienia PTG-AP GM. Fotografowanie ksiąg jest przez nas planowane i zależy od tego, czy są chętni do indeksacji. Nie byłoby logiczne, abyśmy fotografowali "na magazyn". Zachęcam więc Kolegę do podjęcia się indeksacji, to na pewno przyśpieszy pojawienie się fotografii aktów z ksiąg interesującej Kolegę parafii. Na dzień dzisiejszy nawet przybliżonego terminu pojawienia się zdjęć aktów z ksiąg parafii Grojec nikt nie jest w stanie podać z powodów jak wyżej.
Prosić o kontakt osoby indeksujące oczywiście można, ale proszę pamiętać, one nie maja takiego obowiązku, aby odpowiadać na każdą prośbę o kontakt. To raczej Kolega powinien zadać sobie trud i ustalić, kto indeksuje (jeśli indeksuje) i nawiązać z tą osobą kontakt.
Nie bardzo rozumiem także na czym miało by polegać robienie sobie tyłów w archiwum. Archiwum zna nasze problemy i my znamy problemy Archiwum. Staramy się sobie nawzajem pomóc i jak dotąd nie było na tym tle nieporozumień. Problemy osobowe są i z ubolewaniem należy powiedzieć, że chyba nadal będą.
Odpowiadam Koledze obszerniej, bo mam na myśli również wiele innych zniecierpliwionych Osób, które też chciałyby, aby wszystko było na już, bez wysiłku, zgodnie z ich potrzebami. Niestety, nie wszystkich można zadowolić. To jest praca na zasadach wolontariatu i nikt nikogo nie będzie poganiał. Poganianie z reguły kończy się szybko rezygnacją z pomagania, a nie o to w tym wszystkim chodzi.
Pozdrawiam
Bronisław
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Popkowicz_Bronisław pisze:W odpowiedzi Avalon77
...
Nie można zamieszczać samych zdjęć na stronie Metryki z wielu powodów, ...powszechnie sądzę znanych.

Bronisław
??? a mógłbyś coś bliżej, Bronku, na ten temat?
Odkąd powstał projekt metryki -od jego pierwszego dnia, po (jak mi się zdawało) dziś -jeśli był związek to odwrotny
nie ma indeksów bez publikacji zdjęć! Nie "nie ma publikacji zdjęć bez indeksów"
I ww (zdjęcia wpierw) na prośbę instytucji udostępniających., aby uniknąć niemożliwych do zrealizowania zamówień kopii kierowanych do nich na skutek publikacji indeksów

Czyli - można, należy, zawsze tak było i miałem nadzieję, że będzie. Coś się zmieniło?
Czy administrator metryki.genealodzy.pl, ew Jacek Młochowski mógłby tę "delikatną niezgodność" wyjaśnić?
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Ja jestem chętną do indeksacji np Baworowa lub Zabłotowa (parafi Zaburzańskich) Archiwum Akt Dawnych i co ktoś zrobi tam skany, bo jakoś nie słyszałam o takiej możliwości. My indeksujący bardzo często dostajemy to co jest już zfotografowane bez większego wyboru. Specjalnie nie przebieramy w materiałach.
Serdeczności Bożena Balawender
Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rzeszotek_Łukasz »

Witam,
Wywołany do tablicy spróbuję parę spraw wyjaśnić.
Może zacznę od samego procesu udostępniania zdjęć. Mogłoby się wydawać, że jest to zwykłe hop, albo hop siup, niemniej sprawa nie jest taka prosta.
Po pierwsze zdjęcia trzeba wykonać, a do tego zadania zasób ludzki jest wielce ograniczony. Zasób materiałów, które bierze się "pod nóż" jest wybierany na podstawie zainteresowania indeksacją. Faktem jest, że zdjęcia pojawiają się w sieci jeszcze przed stworzeniem indeksów i nie da się ukryć jest to zjawisko pozytywne. W miarę możliwości staramy się to robić. Stąd też Grójec ze stanu Archiwum Archidiecezji Warszawskiej został udostępniony choć nie było dla niego zainteresowanych. Pliki grójeckie z Grodziska - o ile zespół fotografów się powiększy, bądź jeżeli w ramach bieżących zadań uda się zrobić coś więcej - pojawią się w ramach uzupełnienia tego co jest z AAW, ale to też może potrwać.

Wracając do samego procesu udostępniania:
Następuje on czteroetapowo:
Fotografowanie (Zespół fotografów)-> Obróbka wstępna - kadrowanie etc. (Zespół fotografów) -> Obróbka przed udostępnieniem (ja+parę dobrych dusz) -> Udostępnienie zdjęć w sieci (Jacek Młochowski).
Próbujemy ten proces w miarę możliwości skrócić zwiększając liczbę osób na poszczególnych etapach, ale tu też możliwości są ograniczone.
Także hop-siup zamieniło się w całkiem złożony proces "produkcyjny", gdzie wystarczy zerwanie jednego ogniwa, żeby była klapa.

Podsumowując, staramy się po uzgodnieni z archiwami udostępniać zdjęcia na bieżąco, często nawet jeżeli jeszcze nie ma jeszcze gotowych indeksów (w celu zachęcenia). Materiały w większości przypadków są wykonywane jeżeli są chętni do indeksowania (z paroma wyjątkami: AAW, AD Kielce, choć w drugim przypadku co chwila zgłaszają się chętni do indeksacji). Często też sama publikacja jest odroczona przez mniej lub bardziej znaczące braki zdjęć, tak aby wysłany materiał był jak najbardziej klarowny.

Pojawia się pytanie: czy warto pokazywać wszystkie zdjęcia jakie się ma? Moim zdaniem i tak, i nie. Tak, ponieważ dzięki temu możemy ułatwić sobie przygodę genealogiczną. Nie, ponieważ to niektórych może odwieść o chęci włączenia się do indeksacji (bo przecież swoje już dostałem).

Także ostatnimi słowy:
Zdjęcia jeżeli są, to jest będziemy publikować nawet przed indeksami, o ile braki w zdjęciach dają mimo wszystko c.a. 100% materiału
Wszelkie opóźnienia pojawiają się przeważnie na dwóch ostatnich etapach przez zwykłe ludzkie możliwości.
Pozdrawiam,
Łukasz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Bardzo dziękuję Łukaszu za odpowiedź
Dodam, że (o ile mi wiadomo:) najczęściej właśnie udostępnienie zdjęć (nie po indeksacji!) jest warunkiem współpracy. Chyba (?) nie było mowy nigdy o "zdjęcia można wstawić bo są gotowe ale czekamy, aż się indeksy (lub co gorsza chętni do zrobienia indeksów) pokażą!". Zdaje się, że takie postawienie sprawy jest "lekkim zdziwieniem" zarówno dla twórców programu jak i instytucji współtworzących. I dobrze, że doczekało się komentarza.

co Grójca: Avalon77 - o tym, że materiały z AAW (w tym Grójec) czekają na chętnych, którzy je przygotują do publikacji pisałem niejednokrotnie. To już miesiące trwa całe i jakoś zgłoszenia Twojego nie odnotowano. Przeszkodą w ich ukazaniu się w metryki.genealodzy.p był m.in. brak Twojego zainteresowania przygotowaniem ich do publikacji. Teraz nie wiem, czy coś innego "nie wskoczyło", co mogłem to zrobiłem
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.php?op=sy&zs=9301d
bierz resztę do obróbki -a potem wymagaj
hm?
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Dziękuję za odpowiedź.
Myślę, że nas indeksujących nie zniechęca ilość publikowanych skanów, a jeżeli możemy przy okazji indeksować parafie nas interesujące to dobrze. Ja nie mam takiego szczęścia. Moich parafi nie ma zindeksowanych i nie ma ich w planach, ale mnie to nie przeszkadza, bo kiedyś może się doczekam. Pozdrawiam
Serdeczności Bożena Balawender
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
A ja mam pytanie skierowane głównie do Włodka Sroczyńskiego jako eksperta w temacie indeksacji parafii warszawskich. Jak daleko posunięte są prace i ile i jakich indeksów można się jeszcze spodziewać. Interesują mnie głównie małżeństwa, bo w skorowidzach bardzo często brak jest w ogóle nazwiska młodej, a jeżeli jest to trzeba by przeglądać całe roczniki. W urodzeniach i zgonach też mam luki.
Ciekawą sprawą jest (fizyczny) brak aktu małżeństwa w parafii św. Antoniego z 1911 roku nr 516. Jest 515 i 517, a tego środkowego brak. Czy jest jakaś szansa dotarcia do niego w AP, bo rocznik jest raczej kompletny.
Na razie sama nie jestem w stanie zająć się indeksacją Warszawy, bo włączyłam się w akcję indeksacji jednej z podwarszawskich parafii i na razie pracy mam full i nie chcę się z tego wycofywać.
Będę wdzięczna za odpowiedź na co - jeżeli chodzi o Warszawę - można jeszcze liczyć.

Pozdrawiam
Dorota
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

O ile mi wiadomo: poza Św. Janem, to nad warszawskimi aktami nie pracuje od dzisiaj żaden zespół, być może dwie osoby zajmą się jakąś częścią, raczej niewielką małżeństw z Wsz. Św.
Nie liczyłbym na nic..teoria samorództwa upadła dawno temu:)
Pozdrawiam
P.S. ale najlepszym źródłem informacji jest administrator metryki.genealodzy.pl i do Łukasza Rzeszotka lepiej kierować pytania. Ja mogę impresje swoje jedynie, nie twarde dane przedstawić
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam,

z przyjemnością przeczytałem wytłumaczenie Łukasza jak działa proces udostępnienia zdjęć. Faktycznie jego wydajność zależy w dużej mierze od ilości lokalnie zaangażowanych osób. Inna sprawa to indeksacja, ona może być wykonana przez bardziej większe grono osób, jeśli odpowiednio stymulowana.

Z własnego doświadczenia wiem że nie mam czasu ani chęci (trzeba być szczerym) zaangażować się w proces indeksacji. Z drugiej jednak strony, często, choć bardzo nieregularnie, są dni kiedy mam czas (wieczorem) na przeglądanie całego rocznika księgi małżeństw pewnej interesującej mnie parafii w celu wyszukania aktu ślubu moich krewnych. W tym momencie dokonanie indeksacji nie było by większym trudem; i tak muszę przeczytać każdy akt aby sprawdzić kogo dotyczy i np. kim byli rodzice pan i panny młodej. Gdybym miał odpowiednie środki i wyszkolenie to mógł bym podjąć się zadania indeksacji na wąskim pasmie interesującego rocznika i parafii. Uważam również że osób takich jak ja jest sporo: przynajmniej tyle ile regularnie odwiedza forum genealodzy.pl .To właśnie ich duża ilość mogła by w sposób bardzo skuteczny zwiększyć wydajność procesu. Według mnie, każdy z nas jest skłony do indeksacji wąskiej liczby metryk (na pewno tych w których są te go interesujące) i ich udostępnienie jeśli w zamian za to będzie miał możliwość dostępu do indeksacji zrobionych przez inne osoby: coś za coś ...
Na tym samym pojęciu działa forum, ktoś odpowiada dzisiaj na pytanie innych bo wie że będzie mógł mieć odpowiedz od innych w przyszłości !

Aby ten proces dał rzetelne wyniki każdy z angażujących się osób powinien przejść małe przeszkolenie (może nawet mały sprawdzian na samym początku) aby móc publikować swoje indeksacje i w czasie każdego roku zindeksować pewien numer metryk aby być pewnym że nie straciła swoje umiejętności :)
Taki system (typu prawo jazdy) jest niezbędny aby zapewnić stałą jakość indeksacji wraz w wzrostem numeru zaangażowanych osób.

Pozdrawiam,
Kuba
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”