Archiwum Państwowe w Lublinie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Nadal nie wszystkie. Aneksy (alegaty) nie są dokumentami masowo publikowanymi priorytet mają UMZ.
Po za tym jak ktoś nie chce czekać, a nie może być osobiście, ten korzysta z usług oferowanych przez AP.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

W mojej sprawie archiwum kilka dni temu odpowiedziało - niestety aneks nie zachował się, a co do czasu oczekiwania - widzocznie wydłużył się. Pani potwierdziła, że moja sprawa była zarejestrowana w styczniu.

Pozdrawiam,
Aneta
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Tak z ciekawości. Nie zachował się czy po prostu nie został wytworzony?
Chodzi mi o podstawę, na której wnosiłaś, że powinien być.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Darku,

nie mam pojęcia czy nie zachował się, czy nie został wytworzony - po prostu takiego aneksu nie odnaleziono.
Podstawa mojego wnioskowania była taka, że w księgach krasnobrodzkich brakuje metryki urodzenia mojego przodka a z pewnością w Krasnobrodzie się urodził. Oczekiwałam, że zachowa się alegat w postaci np. aktu znania bądź innego dokumentu potwierdzającego fakt urodzenia mojego antenata.

Pozdrawiam,
Aneta
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

Kaczmarek_Aneta pisze: Podstawa mojego wnioskowania była taka, że w księgach krasnobrodzkich brakuje metryki urodzenia mojego przodka a z pewnością w Krasnobrodzie się urodził.
Aneta
Aneto,

a z jakiego dokumentu wynika, że na pewno urodził się w Krasnobrodzie?

W nieodległej parafii - Józefów - mój przodek miał w akcie ślubu wpisane, że urodził się w Stanisławowie. Problem w tym, że on urodził się ok. 1780r., a Stanisławów powstał dopiero w 1791r.

Inny przodek miał w akcie ślubu wpisane jako miejsce urodzenia Majdan Nepryski. Po dotarciu do jego aktu urodzenia okazało się, że urodził się w Pardysówce. W momencie zawierania małżeństwa mieszkał w Majdanie Nepryskim i tę miejscowość wpisano jako miejsce urodzenia.

Też szukam w Józefowie jednego przodka ur. ok. 1815r w Nepryszu (Majdanie Nepryskim) i takiego aktu brak (przejrzałam 1810-1820).
W momencie ślubu mieszkał on w Nepryszu i zastanawiam się, czy też przypadkiem gdzie indziej się nie urodził, a jedynie taką miejscowość wpisano w akcie ślubu.

Kasia
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witaj Kasiu,

dziękuję bardzo za zainteresowanie :wink:

Mój przodek - Dominik Śliwiński - urodził się ok. 1820 roku.
Z aktu małżeństwa z pierwszą żoną (1841 r.) wynika, że urodził się we wsi Podklasztor (parafia Krasnobród), natomiast w akcie ślubu z moją antenatką (1848 r.), który miał miejsce w Goraju, napisano, że urodził się w Krasnobrodzie. Niestety, alegata z Goraja za rok 1848 nie zachowały się.

Dodam, że w Krasnobrodzie w roku 1820 pobrali się rodzice Dominika - Maciej Śliwiński i Katarzyna Gumielówna, a w roku 1824 we wsi Podklasztor przyszła na świat siostra Dominika - Salomea Śliwińska.

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

Aneto,

a co z ze slubem z Marianna Rosolowska w 1841?
W jakiej to bylo parafii i czy tam sa alegaty?
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Mirku,

to ślub, który miał miejsce w Krasnobrodzie i aneksy, mimo że dla rocznika są, dlatego konkretnego ślubu nie zachowały się (lub nie zostały wytworzone).

Pozdrawiam,
Aneta
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Czy Dominik nie ożenił się przypadkiem po raz trzeci?
Danka
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witaj Danusiu :)

nic o tym nie wiem - czy to Twoja hipoteza czy odnalazłaś jakieś potwierdzenie, że tak było?

Pozdrawiam,
Aneta
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

To tylko hipoteza.
Sama miałam podobny przypadek.Jeden z moich pra.. ożenił się w W-wie i byłam święcie przekonana, że tylko raz.Jednak w alegatach mi przysłanych były wszystkie dane dotyczące mojej praprababci, a żadnego dokumentu dotyczącego prapradziadka.Zaczęłam szukać więc następnego ożenku.Znalazłam.Ale tam też nie było jego dokumentów.Drugiej żony były.I dopiero następne poszukiwania przyniosły rezultat.Ożenił się po raz trzeci już w sędziwym wieku.
Danka
PS Gdzie zmarł Dominik?Czy zapisano w akcie zgonu imię zostawionej żony?
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Podejrzewam, że oboje w Goraju, ale tego jeszcze nie sprawdzałam.
AP Lublin posiada niewielki zakres lat z tej parafii, tak więc pozostaje zamówienie mikrofilmów i kwerenda w CHR.
Na pewno Dominik był w związku z moją antenatką (Magdaleną z Matraszków) jeszcze w 1863 r., kiedy urodziła się im najmłodsza córka.

Pozdrawiam,
Aneta
Musiej_M

Sympatyk

Post autor: Musiej_M »

Dzien dobry, czy moze ktos sie wybiera do Archiwum w Lublinie?
Mialabym ogromna prosbe o sprawdzenie metryki, urodzenia Stanisław Musiej 1914 Tyśmienica
Dziekuje bardzo
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Na pewno rocznika 1914 nie ma jeszcze w archiwum.

Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

Witam. Czy jest tu ktoś z Lublina? Potrzebuję pomocy w archiwum państwowe w Lublinie na zasadzie płatnej lub za poszukiwania w archiwum Wołyńskim (w Łucku).
Znam dokładną lokalizację sprawy, potrzebuję tylko sfotografować 17 stron.
zespół: 18 Komisja Cywilno-Wojskowa Województwa Ruskiego Ziemi Chełmskiej Powiatu Krasnostawskiego
sygnatura: 2 (str. 374-390)

Pozdrawiam,
Sergij
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”