Witam, w czasie indeksacji trafiłam na nadanie na chrzcie takich imion :
Jan Ewangelista
Jan Kanty
Stanisław Kostka
Mając możliwość wpisania imion do dwóch oddzielnych rubryk zastanowiło mnie, czy to są na pewno podwójne imiona, czy pojedyncze „rozbudowane” ?
Co prawda ksiądz wpisywał w niektórych aktach imię Kanty zamiast Jan Kanty ale wyglądało to dziwnie.
Współcześnie byłby problem wpisania takich imion w formularzach (pierwsze imię, drugie imię)
Pozdrawiam
Irena
Bardziej chodziło mi o to, czy są to dwa imiona, czy jedno imię składające się z dwóch wyrazów,
do tej pory nie zastanawiałam się nad tym dopiero przy indeksacji, zwłaszcza gdy zobaczyłam w metrykach : Kanty Kowalski , a może w 1 połowie XIX wieku mogło być imię Kanty ?
Pozdrawiam Irena
Często natrafiam na takie imiona. Jest rozbieżność pomiędzy imieniem urzędowym a chrzcielnym.
Na chrzcie patronem może być jeden z wielu św. Janów, ale urzędowo każdy z nich to po prostu Jan.
Ja indeksuję jako jedno imię np. Jan Chrzciciel, Jan Ewangelista, Jan Nepomucen, Jan Kanty, Stanisław Kostka, Franciszek Salezy.
Nie spotkałem się z osobnym drugim członem żadnego z tych imion.
Czasami mam imiona: Stanisław Biskup, Andrzej/Paweł/Jakub Apostoł, Katarzyna ze Sieny, Antoni z Padwy.
W takim przypadku wpisuję tylko pierwsze imię, a w uwagach daję adnotację o imieniu w akcie.
Pozdrawiam, Grzegorz
To są pojedyncze imiona z dodatkową informacją, który Święty był patronem dziecka....
Zdarzało się że w rodzinie było 3 Janów, ale każdy z nich miał innego patrona (np. Jan Ewangelista, Jan Kanty, Jan Nepomucen itd.) i dla rozróżnienia w metrykach chrztu dziecka wpisywano imię Świętego wraz z przydomkiem, który jest jego patronem.
Zdarza się także zapis :"...nadane zostało imię Antoni z Padwy.." imię dziecka to Antoni, Antoni z Padwy vel Antoni Padewski to jego patron...
Rzeczywiście, gdy zobaczyłam w aktach imię Kanty podane samodzielnie coś mi nie pasowało.
Znalazłam też taką informację Rady Języka Polskiego : http://www.rjp.pan.pl/index.php?option= ... &Itemid=58
z której wynika, że oficjalnie drugi człon imienia nie może być wpisany w dokumentach ?
Pozdrawiam serdecznie Irena
Jan to imię. Kanty, Ewangelista, Gwalbert, Chryzostom etc, etc to patron tegoż imienia. Świętych Janów jest kilkudziesięciu. Nie odkrywajmy ponownie koła.
Niby prawdę piszecie, lecz czy rację macie?
To, że coś jest zjawiskiem częstym a może i dominującym nie musi być jedynie słusznym.
1. Nie zawsze intencją nadającego imię/ona jest oddanie dziecka pod patronat świętego/ych. To tylko jeden ze zwyczajów.
2. To co najczęściej jest przydomkiem bywa także samodzielnym imieniem.
Przykład - Franciszek Salezy czy Salezjusz to jak twierdzicie Franciszek z Sales, ale czy w każdym przypadku? Salezy i Salezjusz to nie tylko przydomek św. Franciszka, ale także samodzielne imiona ("... h. Prus 1; Wiśniewski Konstanty-Karol-Salezjusz (3ch imion), t. h.; ..." - Gazeta Warszawska, 1850 r., nr 341). Nie można, więc wykluczyć intencji nadania 2 imion Franciszek Salezy.
Podobnie jest z Janem Nepomucenem i pewnie także wieloma innymi przykładami.
3. Jan Gwalbert jest jeszcze bardziej kłopotliwy gdyż jest św. Jan Gwalbert, ale jest też wielu św. Janów i kilku Gwalbertów. Więc nie można być w prosty sposób pewnym czy jakiś Jan Gwalbert ma jednego czy też dwóch patronów o ile w ogóle o patronów chodziło przy nadawaniu.
Kłopot oczywiście będzie tam gdzie nie będzie w ręku metryki chrztu rozstrzygającej intencję nadającego imię/imiona .
Co w niej może być pomocne:
- konkretny zapis typu „2ch imion” - nie zawsze jednak jest stosowany, więc jego brak niczego nie rozstrzyga;
- „i” - równie ważne, co w „i czasopisma” - w metryce może być zapis „nadane zostało imię Franciszek Salezy” lub „nadane zostały imiona Franciszek i Salezy”.