Indeksacja - Jak odczytać, zapisać imię

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Indeksacja-prosba o uzupelnienie

Post autor: kasiek »

Dziekuje serdecznie osobie, ktora uzupelnila wszystkie brakujace imiona i nazwiska.
Jestem bardzo wdzieczna, sama nie moglam sobie poradzic.

Pozdrawiam anonymous :D
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Jan Ewangelista imię pojedyncze czy podwójne

Post autor: Augustyniak_Irena »

Witam, w czasie indeksacji trafiłam na nadanie na chrzcie takich imion :
Jan Ewangelista
Jan Kanty
Stanisław Kostka
Mając możliwość wpisania imion do dwóch oddzielnych rubryk zastanowiło mnie, czy to są na pewno podwójne imiona, czy pojedyncze „rozbudowane” ?
Co prawda ksiądz wpisywał w niektórych aktach imię Kanty zamiast Jan Kanty ale wyglądało to dziwnie.
Współcześnie byłby problem wpisania takich imion w formularzach (pierwsze imię, drugie imię)
Pozdrawiam
Irena
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

dwa pola w formularzu są jedynie dla ułatwienia wprowadzania (autouzupełnianie)
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Bardziej chodziło mi o to, czy są to dwa imiona, czy jedno imię składające się z dwóch wyrazów,
do tej pory nie zastanawiałam się nad tym dopiero przy indeksacji, zwłaszcza gdy zobaczyłam w metrykach : Kanty Kowalski , a może w 1 połowie XIX wieku mogło być imię Kanty ?
Pozdrawiam Irena
Zasoova

Sympatyk

Post autor: Zasoova »

To są pojedyncze imiona :)

Anna
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

A tak na marginesie to w Boglewicach w powiecie czerskim w 1819 r urodzil sie ... Jan Boży.
Pzdr
Elżbieta
GrzeS

Sympatyk
Mistrz

Post autor: GrzeS »

Często natrafiam na takie imiona. Jest rozbieżność pomiędzy imieniem urzędowym a chrzcielnym.
Na chrzcie patronem może być jeden z wielu św. Janów, ale urzędowo każdy z nich to po prostu Jan.
Ja indeksuję jako jedno imię np. Jan Chrzciciel, Jan Ewangelista, Jan Nepomucen, Jan Kanty, Stanisław Kostka, Franciszek Salezy.
Nie spotkałem się z osobnym drugim członem żadnego z tych imion.

Czasami mam imiona: Stanisław Biskup, Andrzej/Paweł/Jakub Apostoł, Katarzyna ze Sieny, Antoni z Padwy.
W takim przypadku wpisuję tylko pierwsze imię, a w uwagach daję adnotację o imieniu w akcie.
Pozdrawiam, Grzegorz
Rudolfi

Sympatyk

Post autor: Rudolfi »

A ja mam dziadka dwojga imion - Jan Gwalbert Czesław
Awatar użytkownika
robert.kantorek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: robert.kantorek »

To są pojedyncze imiona z dodatkową informacją, który Święty był patronem dziecka....
Zdarzało się że w rodzinie było 3 Janów, ale każdy z nich miał innego patrona (np. Jan Ewangelista, Jan Kanty, Jan Nepomucen itd.) i dla rozróżnienia w metrykach chrztu dziecka wpisywano imię Świętego wraz z przydomkiem, który jest jego patronem.
Zdarza się także zapis :"...nadane zostało imię Antoni z Padwy.." imię dziecka to Antoni, Antoni z Padwy vel Antoni Padewski to jego patron...
Rudolfi

Sympatyk

Post autor: Rudolfi »

A ja mam dziadka dwojga imion - Jan Gwalbert Czesław
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Rzeczywiście, gdy zobaczyłam w aktach imię Kanty podane samodzielnie coś mi nie pasowało.
Znalazłam też taką informację Rady Języka Polskiego : http://www.rjp.pan.pl/index.php?option= ... &Itemid=58
z której wynika, że oficjalnie drugi człon imienia nie może być wpisany w dokumentach ?
Pozdrawiam serdecznie Irena
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Jan to imię. Kanty, Ewangelista, Gwalbert, Chryzostom etc, etc to patron tegoż imienia. Świętych Janów jest kilkudziesięciu. Nie odkrywajmy ponownie koła.
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Chciałam tylko upewnić się co do interpretacji, przedtem nie zwracałam na to uwagi.
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Gdyby komuś nadano imiona Jan i Nepomucen, to najprawdopodobniej byłby dopisek "dwojga imion". To samo tyczy się, gdy ktoś ma wpisane trzy imiona.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Niby prawdę piszecie, lecz czy rację macie?
To, że coś jest zjawiskiem częstym a może i dominującym nie musi być jedynie słusznym.

1. Nie zawsze intencją nadającego imię/ona jest oddanie dziecka pod patronat świętego/ych. To tylko jeden ze zwyczajów.
2. To co najczęściej jest przydomkiem bywa także samodzielnym imieniem.
Przykład - Franciszek Salezy czy Salezjusz to jak twierdzicie Franciszek z Sales, ale czy w każdym przypadku? Salezy i Salezjusz to nie tylko przydomek św. Franciszka, ale także samodzielne imiona ("... h. Prus 1; Wiśniewski Konstanty-Karol-Salezjusz (3ch imion), t. h.; ..." - Gazeta Warszawska, 1850 r., nr 341). Nie można, więc wykluczyć intencji nadania 2 imion Franciszek Salezy.
Podobnie jest z Janem Nepomucenem i pewnie także wieloma innymi przykładami.
3. Jan Gwalbert jest jeszcze bardziej kłopotliwy gdyż jest św. Jan Gwalbert, ale jest też wielu św. Janów i kilku Gwalbertów. Więc nie można być w prosty sposób pewnym czy jakiś Jan Gwalbert ma jednego czy też dwóch patronów o ile w ogóle o patronów chodziło przy nadawaniu.

Kłopot oczywiście będzie tam gdzie nie będzie w ręku metryki chrztu rozstrzygającej intencję nadającego imię/imiona .
Co w niej może być pomocne:
- konkretny zapis typu „2ch imion” - nie zawsze jednak jest stosowany, więc jego brak niczego nie rozstrzyga;
- „i” - równie ważne, co w „i czasopisma” - w metryce może być zapis „nadane zostało imię Franciszek Salezy” lub „nadane zostały imiona Franciszek i Salezy”.

Pozdrawiam
Hubert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”