Nazwiska w Regestr Diecezjów-właściciele ziemscy Korona 1783

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

eldroza54

Sympatyk

Post autor: eldroza54 »

Witam Łucjo !!!!!
Bardzo chciałabym się dowiedzieć ,czy w tym rejestrze występują Zawadzcy z Pomorza . Pozdrawiam .Elżbieta :)
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Łucjo, bardzo dziękuję za odpowiedź :)

tomek
Awatar użytkownika
mwpch

Sympatyk
Adept

Post autor: mwpch »

Bardzo bym prosił o sprawdzenie nazwiska Chamerski w obszarze Ziemi Sandomierskiej (np. Ożarów, Janików) . Czy w Regestrze występuje nazwisko Charmęski?
Pozdrawiam ,Marek.
Awatar użytkownika
Bogdaszewski_Marek

Członek PTG

Post autor: Bogdaszewski_Marek »

Łucja pisze:Marku,
nie ma nazwisk Bogdaszewski i Azulewicz

Bogdanowski Bogdański, nad "Bog.."

Łucja
bardzo dziekuję
pozdrawiam
Marek
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witaj Łucjo!

Bardzo dziekuję za przesłane informacje, są bardzo cenne i zawężają krąg poszukiwań dokumentów źródłowych. Czekam na kolejne, jeżeli oczywiście będziesz mogła je umieścić. Chciałabym zapytać, jak obszerne jest to opracowanie, czy znajdują się w nim opisy poszczególnych rodzin, imiona żródła pochodzenia informacji. Czy publikacja ta jest dostępna w księgarniach, czy ewentualnie w formie elektronicznej? Czy uważasz, że patrząc pod kątem moich poszukiwań warto ją zakupić?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Elżbieta
Ostatnio zmieniony śr 09 cze 2010, 14:18 przez Pawłowska_Ledke_Elżbieta, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Elżbieto, w sprawie Zawadzkich z Pomorza, to obawiam się, że "Regestr" akurat po nic, bo obejmuje on tereny I RP ale po I rozbiorze, więc jak Twoje tereny weszły w skład Prus w I rozbiorze, no to niestety.

Łucja
eldroza54

Sympatyk

Post autor: eldroza54 »

Witam !!!!!
Bardzo dziękuję za poświęcony mi czas w sprawie Zawadzkich.Pozdrawiam .Elżbieta :)
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Marku,
nazwisk Chamerski i Charmęski - nie ma w "Regestrze". Podobnych też nie widzę.
Janików jest w parafii Janików w dekanacie zawichostkim, diecezji krakowskiej. Są dwie nazwy miejscowe, właśnie Janików i Krukow chałupa. Właścicielką obu jest Dąbska, wojewodzina brzeska kujawska.
Ożarów jest w parafii Ożarów , na którą składają się Ożarów (Ozarow) i Wólka Lipowa. Właściciele - Ludwik Kossecki pułkownik wojsk koronnych (Ozarow i Wólka Lipowa) i Tarło (Ozarow).

Łucja
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Pawłowska_Ledke_Elżbieta pisze:Witaj Łucjo!

Bardzo dziekuję za przesłane informacje, są bardzo cenne i zawężają krąg poszukiwań dokumentów źródłowych. Czekam na kolejne, jeżeli oczywiście będziesz mogła je umieścić. Chciałabym zapytać, jak obszerne jest to opracowanie, czy znajdują się w nim opisy poszczególnych rodzin, imiona żródła pochodzenia informacji. Czy publikacja ta jest dostępna w księgarniach, czy ewentualnie w formie elektronicznej? Czy uważasz, że patrząc pod kątem moich poszukiwań warto ją zakupić?
Dopiszę tam jeszcze obie parafie o które pytałaś.
Opracowanie liczy 1000 stron, opisałam je dokładnie w "Lektury genealogiczne" na blogu (link w podpisie).
Nie ma za wiele informacji, tylko nazwiska i miejsca, z podziałem na parafie, dekanaty i diecezje. Czasami bliżej o osobie jak miała jakiś tytuł. Bardziej miejsca są w tym istotne niż nazwiska (bo te nie zawsze się pojawiają, np. brak danych). Ale opracowanie jest cenne i polecam, chociaż trudne w lekturze. Dla Twoich nazwisk jest bardzo dużo trafień, Krajewski to ponad 50 wskazań w indeksie co znaczy że może być na ponad 100 stronach i jest tam pewnie kilkaset miejsc dla tego nazwiska.
Podobnie Chrzanowski, bardzo liczne.

Na pewno polecam, teraz jest II wydanie do kupienia, ja mam pierwsze (ale autor opracowania zapewniał że zmian merytorycznych nie ma).
Dużo wynika im bardziej się w to wczytuję, między wierszami tez trzeba czytać i przez analogię do innych nazwisk, bardzo pożyteczna lektura.
Ja mialam jedno trafienie na początku (nawet jak tekst na blogu pisałam), a teraz się okazuje, że pierwsze nazwisko i miejsce w tym wątku, na samej górze - to też pewnie mój - Roch Kiełczewskj. Od jednego z forumowiczów dostałam rozpiskę z której wynika, że matka mojej praprababci miała takiego prapradziadka. Właśnie, daleko - bo 1784 r. to naprawdę bardzo wiele pokoleń, i to jest okres do którego najczęściej nie sięgają już metryki.
I podejrzewam że może być trzecie trafienie, w innej linii zupełnie, w miarę lektury trafia się na różne rzeczy.
"Regestr" jest przede wszystkim "obrazkiem" jak wyglądała Polska w 1784 r., jak uda się tam osadzić przodka to super, ale i tak lektura bardzo ciekawa. Ja lubię mapy, a tu jest mapa pisana słowami i jeszcze nazwiska, no naprawdę super opracowanie.

Łucja
Tomek1973

Sympatyk

Łucjo,
prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Kobyłecki. W grę mogą wchodzić parafie: Suchcice, Drużbice, Wadlew, Srock /Srocko/, Krzepczów, Dłutów, Gomulin, Bogdanów.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Tomku,

Nazwisko Kobyłecki występuje w dwóch parafiach dekanatu zgierskiego diecezji gnieźnieńskiej:
parafia Brzeziny -Przanowice (ten majątek ma 6 częśći właścicieli różnych, także: Gołębiewski, Kawecki, Koluszkowski, Przanowski, Wojciechowski.
i parafia Kozle - Osse (Kobyłecki kapitan), Sadowka (ten sam Michał Kobyłecki kapitan 3 pułku przedniej straży) i Wrzask (Kobyłecka)

Co do parafii, które wymieniłeś, to:
dekanat tuszynski:
parafia Bogdanów - majątki mają: Rychłowski, Kempista, Dobrzelewski, Rudnicki, Walewski, Zabicki, Trepka, Bielowski.
parafia Dłutow - kanonicy krakowscy i biskup kujawski, a w pozostałych przypadkach brak informacji o właścicielu (Laziska, Mierziącka, Pustkowia)
parafia Gomolin - Turski i Jabłkowski
parafia Srocko - Kempiscina i "szlachta różna" (kilka majątków), Bogusławski, Małachowski, Krobanowski, Kamocki, Węzyk
parafia Suchcyce - Suchecki

dekanat szadkowski:
parafia Druzbice - Tymowski, Zarębina, Kobierzycki, Słucki, Potocki, Bierski i biskup kujawski
Wadłow jest w parafii Druzbice (biskup kujawski)

Pozdrawiam
Łucja
Ostatnio zmieniony czw 10 cze 2010, 14:00 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1973

Sympatyk

Dziękuję, Łucjo.
To strasznie frustrujące być cyt. "szlachtą różną" :cry:

tomek :cry:
Awatar użytkownika
joannakov

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: joannakov »

Witaj Łucjo
proszę Cię bardzo o sprawdzenie nazwiska Grabkowski
dziękuję z góry i pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Tomku,
jeszcze parafia Krzepczow, dekanat szadkowski:
tu majątki mają: biskup kujawski, cystersi sulejowscy, proboszcz suchcycki, Chrzanowski, Olszowski, Walewski i Pągowski.
Jeden majątek nazywa się Kobyłki Większe (Stanisław Chrzanowski podwojewodzi piotrkowski)

A co do "szlachty różnej" w parafii Srocko to majątki: Dąbrówka, Dziwle, Gołygow, Rzepki i "szlachta": Lubonia, Lutosławice, Szyszki, Wodzyn i Wodzynek.

Ja tam gdzie znalazłam "13 części i dziedziców tyleż" domyślam się przodka, chociaż nazwa majątku zniekształcona, tylko parafia się zgadza.

Łucja
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Joanno,
nazwisko Grabkowski:
diecezja gnieźnieńska, dekanat małogoski, parafia Węgleszyn - Rębiechowa, Zakrzow
dekanat żarnowski:
parafia Bedlno - Swoszyce, Szoczowki - oba Kajetan Grabkowski, sędzia grodzki chęciński

diecezja krakowska, dekanat kiyski, parafia Lisow - Brudzow
dekanat skalski:
parafia Giebułtow - Pękowice

Łucja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”