Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
"Marku, źle się chyba wyraziłam..
nie chodzi mi o to, żeby nazwisko napisać mi po rosyjsku tylko: polskimi literami różne przekształcenia:
np. Sawicki - Sawickoj, Sawickij
Filip - Filipow"
Z tego co wiem, nazwisko zawsze było pisane Bloch, o innych przekształceniach nie słyszałem, oryginalne dokumenty zaginęły w czasie wojny, posługuje sie tylko dokumentami z lat 20 lub powojennymi, pozdrawiam marek
nie chodzi mi o to, żeby nazwisko napisać mi po rosyjsku tylko: polskimi literami różne przekształcenia:
np. Sawicki - Sawickoj, Sawickij
Filip - Filipow"
Z tego co wiem, nazwisko zawsze było pisane Bloch, o innych przekształceniach nie słyszałem, oryginalne dokumenty zaginęły w czasie wojny, posługuje sie tylko dokumentami z lat 20 lub powojennymi, pozdrawiam marek
- Jabłonowski_Marek

- t.dzwonkowski

joannayvona2302 pisze:Pani Joannojerkre pisze:Witam ponowniejoannayvona2302 pisze:Witam...
dopisałam 2 nowe nazwiska, uzupełniłam też te, które wcześniej wpisałam;
chciałam poinformować też, że nazwisk, których nie ma na liście opracowanych - to znaczy, że jeszcze nic nie znalazłam na ich temat...
mam też prośbę do osób, które wpisały n/w nazwiska do poszukiwań:
Ropelewski, Dzwonkowski , Harasimowicz, Filipek, Skąpski, Bąkowski, Błoch, Kułak, Szcześniak, Skręta, Tkaczyk, Woźniak...
potrzebuję różnorakich przekształceń na j. rosyjski ;
Nazwisko Bąkowski w aktach w j.rosyjskim pisane jest jako Bonkowski.
Dzwonkowski - Дзвонковский, ale też Дзвонковски, lub starsze Звонковский lub Звонковски
Pozdrawiam Tadeusz Dzwonkowski
-
Jadwiga_Goray

-
skapska_honorata

Witajcie...
jeszcze raz bardzo serdecznie wszystkich proszę, żeby w temacie: wykaz nazwisk polskich w wojsku carskim - opracowanie
nie wpisywać żadnych postów...
specjalnie poprosiłam Marię (Moderatora) o utworzenie w/w tematu, żeby nazwiska były czytelne dla wszystkich - nie ukrywam , że dla mnie też jest o wiele wygodniej wpisywać a nie biegać po stronach i szukać - gdzie tu dopisać a gdzie - nie ;
co prawda jedna osoba już mi zarzuciła, że nie jest to moje forum ale przecież nie ' tworzę ' tego dla siebie...nie wpisuję swoich nazwisk...
proszę o zrozumienie
jeszcze raz bardzo serdecznie wszystkich proszę, żeby w temacie: wykaz nazwisk polskich w wojsku carskim - opracowanie
nie wpisywać żadnych postów...
specjalnie poprosiłam Marię (Moderatora) o utworzenie w/w tematu, żeby nazwiska były czytelne dla wszystkich - nie ukrywam , że dla mnie też jest o wiele wygodniej wpisywać a nie biegać po stronach i szukać - gdzie tu dopisać a gdzie - nie ;
co prawda jedna osoba już mi zarzuciła, że nie jest to moje forum ale przecież nie ' tworzę ' tego dla siebie...nie wpisuję swoich nazwisk...
proszę o zrozumienie
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
- Babcia_Ela

Bardzo proszę o sprawdzenie - Wiliński (Wilińskij) Józef s. Mariana, ur. w 1888 roku powiat kaniowski guberni kijowskiej.
Podobno służył w jednostce saperów w Kijowie.
Może znajdą się też informacje o jego braciach: Teofil, Ludwik i Konstanty Wilińscy synowie Mariana.
Z góry serdecznie dziękuję
Monika
Podobno służył w jednostce saperów w Kijowie.
Może znajdą się też informacje o jego braciach: Teofil, Ludwik i Konstanty Wilińscy synowie Mariana.
Monika
Joanno proszę o sprawdzenie nazwiska Łukowski vel Lukowski jednego znalazłem powinno być jeszcze minimum trzech o których wiem znalazłem jednego - Starszy aptekarski felczer 141 Możajskogo pieszego pułku Łukowskij Anton Tomaszewicz 27 lat w trakcie odbywania służby wykształcił się za co skrócono mu służbę o dziesięć lat.
Paweł Łukowski
Paweł Łukowski
Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Witam
Proszę o sprawdzenie nazwiska Kamieński (Kamiński) Aleksander ur. 1888
Dziękuję Tadeusz
Proszę o sprawdzenie nazwiska Kamieński (Kamiński) Aleksander ur. 1888
Dziękuję Tadeusz
- Brzezicka_Ilona

Witaj...Szczepaniak pisze:Witam!!!
Uprzejmie prosze o sprawdzenie mego pra pra ur 1847r w Kunowie Gubernia Radomska -Stanislaw Ponczkowski/Penczkowski w 1875 czasowo urlopowanym. Pozwolenie na zawarcie małżeństwa wydane przez Naczelnika Powiatu Pulawskiego dn 2,1,1875
Joanna
w przyszłym tygodniu do opracowanych nazwisk wprowadzę PECZKOWSKI, sporo ich figuruje...być może Twoje poszukiwane nazwisko tak było też pisane...
Joanna z d. Sawicka