Indeksacja - prośba o pomoc - j. niemiecki

Tłumaczenia dokumentów pisanych po niemiecku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki oraz Pomoce w tłumaczeniu..

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Malrom

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 124 times

Post autor: Malrom »

Das Jahr 1802

20. Zbytowo, den Acht=und Zwanzigsten May desselben Jahres, starb
hierselbst Johann Schultz, der Würth /gospodarz na roli/ an Schwäche;
Alt 66 Jahr, und wurde den 31.sten ejusdem Monaths/Mensis auch hier
begraben.

Pozdrawiam
Roman M.
gorzolnik

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time

Re: Indeksacja - prośba o pomoc - j. niemiecki

Post autor: gorzolnik »

Dzień dobry,

indeksując urodzenia 1778 z parafii w Kietrzu, natrafiłem na problematyczny dla mnie wpis. Chodzi o pierwszy wpis kwietniowy, układ wpisu odmienny od pozostałych. Udało mi się wyłapać 05.04.1778, Christina Sophia, Carl Franz Leittenberg (?), ale mogę się mylić. Prosiłbym o pomoc w rozszyfrowaniu kogo dotyczy ten wpis.

link do skanu całej karty: https://digi.archives.cz/da/permalink/2 ... a615ec1883

Pozdrawiam,
Artur
Malrom

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 124 times

Re: Indeksacja - prośba o pomoc - j. niemiecki

Post autor: Malrom »

odpis:
1778. Den 5ten Aprilis hat die Christina Sophia verwittibte /owdowiała/ Korreißerin
gebürtig /rodem z/ Frankenhauße, aus dem Tyringischen Lande /z Turyngii/, lutherana in
allhießiger /tutejszej parafii / Pfarrkirche, in die Hände des pleno titulo /z zachowaniem wszystkich
tytułów/ Hochwürdigen /przewielebnego/ Herrn Reverendus Dominus Carl Franz Reittenhardt,
den Zeiten Pfarrherrn und Land-Dechandt /dziekan zamiejscowy/wiejski , stojący na czele dekanatu,
poza stolicą diecezji/, catholische Glaubens Bekenntniß öffentlich abgelegt, in beysein zweyer Zeugen,
nemlich /teraz nämlich-mianowicie/ des Herrn Ferdinand Altschaffel Consulis Dirigentis und Herr Ignatius Weiss/ß/ Bürger und Handelsmann in Katscher.

Pozdrawiam
Roman M.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - niemiecki”