Pochodzenie nazwisk (cz.7)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Irena_Skuła

- Ewa_Szczodruch

-
Irena_Skuła

- Tomasz_Mierzejek

- Kontakt:
nazwisko Koreywo nazwisko Niemiro(a)
Witam. Czy może ktoś podać informacje o nazwisku:
- Stefens
- Stefens
TomekM
Pozdrawiam i dziękuję.
Pozdrawiam i dziękuję.
Witam,
Proszę o pochodzenie nazwiska Szpyrc, Sperc, Waliczek,
Z góry dziękuje
Edmunda
Proszę o pochodzenie nazwiska Szpyrc, Sperc, Waliczek,
Z góry dziękuje
Edmunda
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Sperc, Szpyrc – w grupie nazwisk pochodzących od szperać ‘szukać, gmerać, zgłębiać, badać coś’, por. też staropolskie i gwarowe szpera, spera ‘napiwek dla dozorcy’, szperka, sperka, spyrka ‘słonina’.
Stefens - od imienia Stefan, pochodzenia greckiego Stephanos, od stephanus ‘wieniec, korona’. Łacińska forma Stephanus adaptowana była do języka polskiego w dwóch postaciach, starszej Szczepan i nowszej Stefan. Imię znane w Polsce już w XII wieku. Postać Szczepan poświadczona na początku XIII wieku; na Kresach Wschodnich forma Stepan.
Waliczek 1632 - od imion na Wal-, typu Walenty, Walerian lub od walić ‘burzyć, rozwalać; uderzać, sunąć powoli, ociężale’.
Źródło: Kazimierz Rymut, ‘Nazwiska Polaków. Słownik historyczno – etymologiczny’, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Sperc, Szpyrc – w grupie nazwisk pochodzących od szperać ‘szukać, gmerać, zgłębiać, badać coś’, por. też staropolskie i gwarowe szpera, spera ‘napiwek dla dozorcy’, szperka, sperka, spyrka ‘słonina’.
Stefens - od imienia Stefan, pochodzenia greckiego Stephanos, od stephanus ‘wieniec, korona’. Łacińska forma Stephanus adaptowana była do języka polskiego w dwóch postaciach, starszej Szczepan i nowszej Stefan. Imię znane w Polsce już w XII wieku. Postać Szczepan poświadczona na początku XIII wieku; na Kresach Wschodnich forma Stepan.
Waliczek 1632 - od imion na Wal-, typu Walenty, Walerian lub od walić ‘burzyć, rozwalać; uderzać, sunąć powoli, ociężale’.
Źródło: Kazimierz Rymut, ‘Nazwiska Polaków. Słownik historyczno – etymologiczny’, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Tomasz_Mierzejek

- Kontakt:
-
Janiszewska_Janka

Witam pani Ewo
Najek – nie zanalazłam ☹
Niestety będę miała z tym Najkiem problem, bo we wsi Dobrosołowo w Wielkopolsce nie tylko ten Filip Najek występował, ale także Marcin, Maciej i Antoni z rodzinami w połowie XVIII wieku oraz zapisywano ich jako nazwisko, a nie zawołanie. Czy mogli stosować skrót od Najkowski ? Miałam w rodzinie Snopczyńskiego, którego wymiennie nazywano Snopek i zastanawiam się nad analogią sytuacji. Pod koniec XVIII wieku Filip i Antoni Najek zmienili nazwisko na Wietecki, a nazwisko Najek tam zaniknęło.
Dziękuję za próbę pomocy i pozdrawiam
Janka
Najek – nie zanalazłam ☹
Niestety będę miała z tym Najkiem problem, bo we wsi Dobrosołowo w Wielkopolsce nie tylko ten Filip Najek występował, ale także Marcin, Maciej i Antoni z rodzinami w połowie XVIII wieku oraz zapisywano ich jako nazwisko, a nie zawołanie. Czy mogli stosować skrót od Najkowski ? Miałam w rodzinie Snopczyńskiego, którego wymiennie nazywano Snopek i zastanawiam się nad analogią sytuacji. Pod koniec XVIII wieku Filip i Antoni Najek zmienili nazwisko na Wietecki, a nazwisko Najek tam zaniknęło.
Dziękuję za próbę pomocy i pozdrawiam
Janka
Serdeczne dzięki 
Edmunda
Edmunda
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/
Łęczyca 10 II 1829
Łęczyca 10 II 1829
Skąd pochodzi nazwisko
Witam.
Krotko:
Po linii rodowej taty pochodze z Wielkopolski (wies nedaleko Poznania, czasu jak tam byla Prussia, takie mam info od rodziny) i miasto Pruzana, wies Niemkowicze (Bialorus, kresy).
Nazwisko w kirilice napisane Калюта, W dowodzie polskim mam Kaljuta.
Moze ktos z was kiedys slyszal to nazwisko, moze kto ma pomysl z kont poszlo.
Cos na polskie nie jest podobne
Dziekuej bardzo!
Krotko:
Po linii rodowej taty pochodze z Wielkopolski (wies nedaleko Poznania, czasu jak tam byla Prussia, takie mam info od rodziny) i miasto Pruzana, wies Niemkowicze (Bialorus, kresy).
Nazwisko w kirilice napisane Калюта, W dowodzie polskim mam Kaljuta.
Moze ktos z was kiedys slyszal to nazwisko, moze kto ma pomysl z kont poszlo.
Cos na polskie nie jest podobne
Dziekuej bardzo!
Skąd pochodzi nazwisko
Twoje nazwisko prawdopodobnie zostało zdeformowane przez zapis cyrylicą i może brzmieć oryginalnie Kaluta. A to nazwisko występuje nawet w tych niewielkich zindeksowanych zasobach z Białorusi z XIX wieku.
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=
Pozdrawiam
Baśka
Pozdrawiam
Baśka
Nazwiska w kręgu zainteresowań: Obidzińscy, Rutkowscy, Goździewscy, Trętowscy, Ponikiewscy, Szczepkowscy, Gutowscy. Miejsca: okolice Ciechanowa i Różana.
Re: Skąd pochodzi nazwisko
Aha, dziekuje!Obidka pisze:Twoje nazwisko prawdopodobnie zostało zdeformowane przez zapis cyrylicą i może brzmieć oryginalnie Kaluta. A to nazwisko występuje nawet w tych niewielkich zindeksowanych zasobach z Białorusi z XIX wieku.
Pozdrawiam
Baśka
-
Wladyslaw_Moskal

Nieco inna wersja pochodzenia i zapisu nazwiska Kaljuta;
https://forebears.io/surnames/kalyuta
Ale przypuszczam, ze pochodzi od slowianskiej ….. sakiewki:
https://forebears.io/surnames/kaleta
https://forebears.io/surnames/kalyuta
Ale przypuszczam, ze pochodzi od slowianskiej ….. sakiewki:
https://forebears.io/surnames/kaleta
-
Gawroński_Zbigniew

Фамилия Калюта ведет свое начало от прозвища Калюта. Прозвище Калюта, по одной из версий, происходит от глагола "калiчити", который в украинском языке означает "калечить, увечить". Возможно, такое прозвище указывало на изъяны, недостатки или дефекты во внешнем виде человека. 
Согласно другой версии, прозвище связано со старинным русским названием денежной сумки или мешка — калита. Оно упоминается в документах 14 в., касающихся имущества московских князей.
Согласно другой версии, прозвище связано со старинным русским названием денежной сумки или мешка — калита. Оно упоминается в документах 14 в., касающихся имущества московских князей.
Zbigniew
Dzień dobry,
Uprzejmie proszę o podanie pochodzenia dla nazwisk podanych poniżej:
Kantor, Gąsiorek, Kostecki, Stanowski.
z góry bardzo dziękuję
Uprzejmie proszę o podanie pochodzenia dla nazwisk podanych poniżej:
Kantor, Gąsiorek, Kostecki, Stanowski.
z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam,
Mateusz ;D
Mateusz ;D