Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Bożena
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

i stamtąd też przytoczyłem o 12:07 treść zapisu dotyczącego Bronisławy Ludwiki
o spisie/spisach nic nie wiemy , nadal
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

A ja, jakoś utknąłem na:

1. Władysławie Witkowskim (ur. ok. 1864), robotniku.
2. Józefie Zaręba (ur. ok. 1865).
Ich synem był Stanisław Witkowski (ur. 13.06.1898 Trzciano, par. Duninów Nowy, akt nr 88, który 18.08.1918 r. w par. Wielgie poślubił Franciszkę Matysiak (ur. 05.05.1892 Kobyla Wola, par. Górzno, akt 63).
3. Wawrzyńcu Matysiak (ur. ok. 1862).
4. Agnieszce Jeziorek albo Jeziorskiej (ur. ok. 1860).

Będę wdzięczny za dalsze namiary metrykalne na osoby wymienione pod poz. 1-4.

Robert
Marcin_Kotulski

Sympatyk

Post autor: Marcin_Kotulski »

puszek pisze:To jest Księga stałej ludności miasta Włoszczowy T. VI
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/15221162
i Mogonie
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... fa681be213
Dziękuję, ten spis na pewno mi pomoże! Wychodzi na to że Bronisławie nie bardzo podobało się jej imię posługiwała się imieniem Weronika. Jestem jeszcze ciekawy czy jest szansa znaleźć mapę Włoszczowy z numerami domów? Mi niestety udało się tylko mapę powiatu bez większych szczegółów.
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Dzień dobry

Miałbym wielką prośbę o pomoc w odnalezieniu metryki zgonu (lub ewentualnego ślubu) Franciszki Talma (najprawdopodobniej tożsamej z Franciszką Bogusławą Talma, córką Franciszka i Zofii Stompke, urodzoną w 1852 w parafii Chabielice). W 1889 mieszkała na terenie parafii Św. Aleksandra w Warszawie, była niezamężną służącą i urodziła syna Wacława, który zmarł rok później w tej samej parafii. Niestety tutaj ślad się urywa.
Poszukiwałem jej bezskutecznie w różnych parafiach warszawskich, a także poprzez USC.
Nie mogę wykluczyć, że po 1890 nie wyszła jednak za mąż i nie zmarła pod innym nazwiskiem. Oczywiście nie mam także pewności, że pozostała już do śmierci w Warszawie.
Może ktoś natknął się na tę osobę w swoich poszukiwaniach, byłbym wdzięczny za każdą informację mogącą wyjaśnić jej losy.

serdecznie pozdrawiam
Jerzy
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Robert_Kostecki pisze:A ja, jakoś utknąłem na:

1. Władysławie Witkowskim (ur. ok. 1864), robotniku.
2. Józefie Zaręba (ur. ok. 1865).
Robercie - akt 30:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=561309
Pozdrawiam.
Elża
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Bardzo dziękuję za namiar: ślub Władysława Witkowskiego (*ok. 1863 Piastowo/Piastów), lat 23, robotnika, syna Rocha i Urszuli Pyszyńskiej z Józefą Zarębą (*ok. 1864 Duninów), lat 22, córką Franciszka i Marianny Świerczyńskiej.
Może teraz pójdzie dalej, bo Urszula Pyszyńska, to chyba ta sama, co Pyszorska, a więc ślub Rocha Witkowskiego w 1860 roku w parafii Ligowo. :-)
A zakończyłem na Michale Witkowskim (zm. 07.07.1801 r. Skępe), jego żonie Mariannie (zm. Rogowo, pow. rypiński) oraz ich synu Antonim (ur. 29.05.1789 Rogowo).

Pozdrawiam

Robert
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Robert_Kostecki pisze:3. Wawrzyńcu Matysiak (ur. ok. 1862).
4. Agnieszce Jeziorek albo Jeziorskiej (ur. ok. 1860).
Robercie,
może będzie pomocne dotarcie do AZ Wawrzyńca i AZ Anieli, która może okazać się Agnieszką, w miejscowości Wielgie?
Pozdrawiam.
Slawinski_Jerzy pisze:Miałbym wielką prośbę o pomoc w odnalezieniu metryki zgonu (lub ewentualnego ślubu) Franciszki Talma (najprawdopodobniej tożsamej z Franciszką Bogusławą Talma, córką Franciszka i Zofii Stompke, urodzoną w 1852 w parafii Chabielice).
Jerzy,
jest AZ Franciszki Talma – nr 1797/1890, niezamężnej służącej, l.44, miejsca ur. i rodziców nieznanych, zm. w szpitalu:
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 169&zoom=1
Pozdrawiam.
Elża
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Ogromnie dziękuję za pomoc w odnalezieniu tego aktu. To niesamowite jak szybko udało Ci się go tak szybko namierzyć. :shock:
Przyznam, że przeszukiwałem samodzielnie niezindeksowane parafie warszawskie począwszy od 1890, ale nie znalazłem. Tym bardziej raz jeszcze ogromne dzięki :D

serdecznie pozdrawiam
Jerzy
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Dzień dobry

Chciałbym zwrócić się jeszcze o pomoc w odnalezieniu aktu ślubu, którego od długiego czasu nie mogę niestety nijak namierzyć.

Chodzi mi o akt ślubu Marcelego Sobocińskiego (wpisywany w różnych aktach jako Marcel, Marceli lub Marcelli) i Bronisławy Talma. Ślub musieli oni wziąć przed 1896 - w tym bowiem roku w parafii Św. Trójcy w Warszawie odnalazłem urodzenie ich dziecka (córki Janiny, niestety nie jestem pewien czy była ona ich pierwszym dzieckiem).
Nigdzie w Warszawie nie udało mi się odnaleźć takiego ślubu, wykluczyłem także parafię Kobiele Wielkie, w której urodziła się Bronisława, Dobrzyń nad Wisłą, gdzie urodził się Marceli oraz Baranowo, gdzie ślub brała czwórka rodzeństwa Bronisławy.

Zakładałem, że ponieważ oboje młodzi pochodzili z różnych stron to poznali się w Warszawie i to tutaj odbył się ślub. Z drugiej strony mogli ślubować oczywiście gdzieś indziej i dopiero potem przyjechać do Warszawy. W 1896 Bronisława miała już 30 lat, zatem przypuszczać można, że Janina nie była jednak ich pierwszym dzieckiem. Pytanie tylko gdzie mogły urodzić się ewentualne poprzednie (w Warszawie nie odnalazłem żadnych wcześniejszych dzieci tej pary).

Byłbym ogromnie wdzięczny gdyby komuś udało się natknąć się na poszukiwany akt ślubu. Przyznam, że już nie mam pomysłu jak to rozwikłać.

serdecznie pozdrawiam
Jerzy
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

W akcie zgonu Marcelego Sobocińskiego napisano, iż urodzony w Płocku.
Bożena
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

To prawda, ale to pomyłka albo celowe przekręcenie (jak wiemy często występujące zwłaszcza w aktach zgonu). W rzeczywistości miejscem jego urodzenia był Dobrzyń nad Wisłą, tam też pobrali się jego rodzice, których dane wpisane zostały w akcie zgonu Marcelego o dziwo poprawnie.

Tak czy inaczej, w Płocku także nie było takiego ślubu.

EDIT: Chciałem jedynie poinformować, że moja powyższa prośba stała się już nieaktualna. Udało mi się bowiem odnaleźć w genetece brata Marcelego, urodzonego w parafii Sanniki. Idąc tym tropem w końcu odnalazłem długo poszukiwany akt - Marceli Sobociński i Bronisława Talma pobrali się w 1891 w parafii Sanniki. A więc wszystko stało się już jasne.

serdecznie pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie
Jerzy
SzymonB

Sympatyk

Prośba o pomoc

Post autor: SzymonB »

Witam
Poszukuję aktu urodzenia Wawrzyńca Czajki. Poślubił on Mariannę Puchalik w 1839r. w Jaśle.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Z góry dziękuję za pomoc.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a ten akt małżeństwa, z którego indeks linkujesz ? masz?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
SzymonB

Sympatyk

Post autor: SzymonB »

Nie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”