To widzialem tez, ale wyglada jak bajkaGawroński_Zbigniew pisze:Фамилия Калюта ведет свое начало от прозвища Калюта. Прозвище Калюта, по одной из версий, происходит от глагола "калiчити", который в украинском языке означает "калечить, увечить". Возможно, такое прозвище указывало на изъяны, недостатки или дефекты во внешнем виде человека.
Согласно другой версии, прозвище связано со старинным русским названием денежной сумки или мешка — калита. Оно упоминается в документах 14 в., касающихся имущества московских князей.
Z tego, co wiedziałem w necie w metrykach, Kaluta mieszkali na kresach (Białoruś), i dużo ich było Janów, woj. podlaskie. Parę osób widać kolo Warszawy i Pomorza. Po 1840-60r po prosto znika nazwisko z metryk, i pojawia się na listach promach do USA.
Dodatkowo poczytałem forum rosyjski z nazwiskiem Kaluta. Jest ich tam nie mało no i nie dużo. Wprawie wszystkie odpisali co ich pradziadki przyjechali z zachodniej Białorusi (okolic Baranowicz).
Hm, cos już wiem, na pewno trzeba poszukać na Białoruś metryk na swoich pradziadków, może cos dąsie połączyć to wszytko.