Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
justineciepluch

Dzień dobry.
Szukam informacji o Feliksie Karaśkiewiczu, urodzonym w Pułtusku 19 maja 1889 roku, syna Jana i Wiktorii Karaśkiewiczów. Wzięty to armii carskiej ok. 1911-1912 (możliwe ,że do 13 pułku piechoty carskiej stacjonującego w Pułtusku) na 25 lat służby. stacjonował we Władywostoku(jego jednostka została przerzucona na Ural , skąd uciekł z rodziną w 1917 i przemaszerował piechotą trasę z Uralu do Pułtuska
Dziękuję za najmniejśz anwet informację
Pozdrawiam
Justyna Ciepłuch
Szukam informacji o Feliksie Karaśkiewiczu, urodzonym w Pułtusku 19 maja 1889 roku, syna Jana i Wiktorii Karaśkiewiczów. Wzięty to armii carskiej ok. 1911-1912 (możliwe ,że do 13 pułku piechoty carskiej stacjonującego w Pułtusku) na 25 lat służby. stacjonował we Władywostoku(jego jednostka została przerzucona na Ural , skąd uciekł z rodziną w 1917 i przemaszerował piechotą trasę z Uralu do Pułtuska
Dziękuję za najmniejśz anwet informację
Pozdrawiam
Justyna Ciepłuch
-
MonikaSwiniarska

Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
Witam
Poposzę o sprawdzenie czy są jakieś informacje o Janie Markiewiczu ur 28. 01.1889 w Puszczy Solskiej. Wiem, że dziadek był w wojsku carskim we Władywostoku od ok 1910, potem w Petersburgu od ok 1914. W 1920 wrócił do Puszczy Solskiej, tam zmarł w 1964.
Pozdrawiam
Monika
Poposzę o sprawdzenie czy są jakieś informacje o Janie Markiewiczu ur 28. 01.1889 w Puszczy Solskiej. Wiem, że dziadek był w wojsku carskim we Władywostoku od ok 1910, potem w Petersburgu od ok 1914. W 1920 wrócił do Puszczy Solskiej, tam zmarł w 1964.
Pozdrawiam
Monika
Dzień dobry,
interesują mnie osoby Antoni i Franciszek Strebej(y)ko.
Choć jeśli byli też inni Strebejkowie, to też bym chciał się o nich dowiedzieć.
Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Kokomo
interesują mnie osoby Antoni i Franciszek Strebej(y)ko.
Choć jeśli byli też inni Strebejkowie, to też bym chciał się o nich dowiedzieć.
Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Kokomo
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Witam,
Szukam osoby o nazwisku Józef Granosik. W akcie małżeństwa z 1900 r. jest napisane, że jest żołnierzem rezerwy wojsk carsko - rosyjskich. Urodził się około 1872 w Czerchowie (parafia Modlna, woj. łódzkie), syn Wojciecha i Katarzyny.
Pozdrawiam
Marianna
Szukam osoby o nazwisku Józef Granosik. W akcie małżeństwa z 1900 r. jest napisane, że jest żołnierzem rezerwy wojsk carsko - rosyjskich. Urodził się około 1872 w Czerchowie (parafia Modlna, woj. łódzkie), syn Wojciecha i Katarzyny.
Pozdrawiam
Marianna
Witam,
Proszę o pomoc w sprawdzeniu mojego pradziadka Stanisława Piotrowskiego ur. około 1846r we wsi Dębowiec pow.Lipnowski
Dziękuję z góry,
Grzegorz
Proszę o pomoc w sprawdzeniu mojego pradziadka Stanisława Piotrowskiego ur. około 1846r we wsi Dębowiec pow.Lipnowski
Dziękuję z góry,
Grzegorz
-
igorczajka

Jak się okazuje również inny mój pradziadek był najprawdopodbniej kapralem w carskim wojsku - Władysław Rejchert (lub Rajchert) ur. ok. 1849 r. w pow. Mariampol (na Litwie).igorczajka pisze:Poszukuję informacji o Janie Czarneckim ur. w 1885 r. w Warszawie, synu Jana i Antoniny:
Służył w latach: 1907-1911 (nieznana jednostka),
1914-1918, najprawdopodobniej 3 gwardyjska dywizja piechoty (zakończone w niewoli austriackiej)
1920 - udział w wojnie bolszewickiej w 205 ochotniczym pułku piechoty.
Poszukuję także informacji o jego ojcu, Janie Czarneckim ur. ok. 1854 r., który był szeregowym w armii carskiej, najprawdopodobniej w latach 1875-1881.
Będę wdzięczny za najmniejszą wskazówkę, gdzie szukać.
Interesują mnie informacje dot. jednostek oraz wszelkie informacje mogące służyć potwierdzeniu stopni i okresu służby.
Pozdrawiam - Igor
Witam.
Szukam informacji dot. służby mojego dziadka w armii carskiej - Edward Rakowski, s. Piotra i Michaliny ur. 1894 r. Niwno.
W czasie I wojny służył na froncie rumuńskim, jako podoficer artylerii. W tym samym okresie w armii rosyjskiej służył brat dziadka Rafał. Niestety nie wiem na jakim froncie i w jakiej jednostce. W 1917 r. obaj bracia spotkali się w Moskwie, gdzie wykonano pamiatkową fotografię.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
Piotr
Szukam informacji dot. służby mojego dziadka w armii carskiej - Edward Rakowski, s. Piotra i Michaliny ur. 1894 r. Niwno.
W czasie I wojny służył na froncie rumuńskim, jako podoficer artylerii. W tym samym okresie w armii rosyjskiej służył brat dziadka Rafał. Niestety nie wiem na jakim froncie i w jakiej jednostce. W 1917 r. obaj bracia spotkali się w Moskwie, gdzie wykonano pamiatkową fotografię.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
Piotr
-
Doniec_Henry

- Jan.Ejzert

-
Monika_Gierczak

Dzień dobry,
jeśli to nie będzie kłopotem proszę o sprawdzenie informacji o Józefie Szypulskim (ewentualnie Sipulskim, różnie to zapisywano) urodzonym w 1888 r. w Taciewie (dzisiejsza Suwalszczyzna). Z informacji posiadanych przeze mnie wynika, że służył w XX wieku w gwardii carskiej. Nie jestem pewien w jakim pułku, ale po jego zdjęciu w mundurze podejrzewam, że w jegierskim pułku lejbgwardii.
Będę wdzięczny.
Z poważaniem
Tomasz
jeśli to nie będzie kłopotem proszę o sprawdzenie informacji o Józefie Szypulskim (ewentualnie Sipulskim, różnie to zapisywano) urodzonym w 1888 r. w Taciewie (dzisiejsza Suwalszczyzna). Z informacji posiadanych przeze mnie wynika, że służył w XX wieku w gwardii carskiej. Nie jestem pewien w jakim pułku, ale po jego zdjęciu w mundurze podejrzewam, że w jegierskim pułku lejbgwardii.
Będę wdzięczny.
Z poważaniem
Tomasz