Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
Proszę o odnalezienie pradziadka - bezterminowo urlopowanego w 1873 r plutonowego Czerwiaczuk Teodor oraz dziadka Giermasz Nicefor Teodorowicz ur. 1873 w Kaliszu prawdopodobnie praporszczik lub porucznik, biorący udział w wojnie rosyjsko-japońskiej.
-
Nawalany_Dorota

Szukam informacji o pradziadku żołnierzu
Witam,
szukam informacji o pradziadku Janie Edwardzie Krodkiewskim, który służył w Radomiu w wojsku carskim w latach 80-tych XIX wieku. Wiem, że stacjonował tam 26. Mohylewski Pułk Piechoty, ale nic ponadto. Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Dorota nawalany
szukam informacji o pradziadku Janie Edwardzie Krodkiewskim, który służył w Radomiu w wojsku carskim w latach 80-tych XIX wieku. Wiem, że stacjonował tam 26. Mohylewski Pułk Piechoty, ale nic ponadto. Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Dorota nawalany
-
Nawalany_Dorota

Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Szukam informacji o:
1) pradziadku Janie Edwardzie Krodkiewskim, synu Romualda, który służył w Radomiu w latach 80-tych XIX wieku (w 1885 roku był w stopniu chorążego), prawdopodobnie w 26 Mohylewskim Pułku Piechoty;
2) Kazimierzu Krodkiewskim, synu Faustyna, który służył w Symbirsku (obec. Uljanowsk) na początku XX wieku w 306 Mokszańskim pułku. Z Symbirska udał się w 1915 r. wraz z rosyjskim ekspedycyjnym korpusem do Francji. Zginął śmiercią bohaterską pod Paryżem w 1916 w obronie Reims.
Będę wdzięczna za każdą pomoc, m.in. gdzie mogłabym znaleźć informacje o pułkach, w których stacjonowali.
Dorota Nawalany
1) pradziadku Janie Edwardzie Krodkiewskim, synu Romualda, który służył w Radomiu w latach 80-tych XIX wieku (w 1885 roku był w stopniu chorążego), prawdopodobnie w 26 Mohylewskim Pułku Piechoty;
2) Kazimierzu Krodkiewskim, synu Faustyna, który służył w Symbirsku (obec. Uljanowsk) na początku XX wieku w 306 Mokszańskim pułku. Z Symbirska udał się w 1915 r. wraz z rosyjskim ekspedycyjnym korpusem do Francji. Zginął śmiercią bohaterską pod Paryżem w 1916 w obronie Reims.
Będę wdzięczna za każdą pomoc, m.in. gdzie mogłabym znaleźć informacje o pułkach, w których stacjonowali.
Dorota Nawalany
Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Witajcie,
niedawno dowiedziałem sie że mój x2pradziadek miał brać udział w wojnie rosyjsko-japońskiej, czy ktokolwiek mógłby mi pomóc w poszukiwaniu informacji?
Jan Ezman (Esman) urodzony 25.06.1863 w Białutach powiat sierpecki
niedawno dowiedziałem sie że mój x2pradziadek miał brać udział w wojnie rosyjsko-japońskiej, czy ktokolwiek mógłby mi pomóc w poszukiwaniu informacji?
Jan Ezman (Esman) urodzony 25.06.1863 w Białutach powiat sierpecki
Pozdrawiam
Adrian
Adrian
- baharovsky
Здравствуйте, форумчане! Ищу информацию, об Антоне Маевском - это мой прапрадед.. Он служил в царской армии. Во время Крымской войны - на Флагманском корабле адмирала Нахимова. Был полный Георгиевский кавалер (награжден тремя крестами ).Во время Польского восстания 1863 года предводительствовал одним из отрядов восставших в Варшаве. Был ранен. Судом приговорен к пожизненной каторге в Сибирь (Иркутск). В Варшаве осталась его жена с младенцем. Потом вечную каторгу заменили 20-летней каторгой и жене разрешили ехать к мужу в Сибирь. Больше ничего не известно. Буду благодарен любой помощи из архивов и информации. 
-
dariuszstefaniak

Re: Miszczak,Kaszyński vel. Kasza,Makaruk
dzień dobry
proszę o sprawdzenie nazwiska STEFANIAK i GRABOWSKI
proszę o sprawdzenie nazwiska STEFANIAK i GRABOWSKI
Re: Miszczak,Kaszyński vel. Kasza,Makaruk
Szukam dziadka w armii carskiej:
Franciszek WOJTALIK urodzony 3.9.1830 karczmiska Lubelskie
syn Józefa i Łucji:
w 1866 ułan gwardii carskiej w W-wie zamieszkały koszary Ułanskie ul. Czerniakowska
11.2.1866 jako żołnierz pułku ułanów, wdowiec lat 35 zawarł w Warszawie małżeństwo z Urszulą KIJAK za pozwoleniem władz (wojskowych).
Pozwolenie numer 79 z dnia 29.1.1866
Rajmund, Warszawa.
Franciszek WOJTALIK urodzony 3.9.1830 karczmiska Lubelskie
syn Józefa i Łucji:
w 1866 ułan gwardii carskiej w W-wie zamieszkały koszary Ułanskie ul. Czerniakowska
11.2.1866 jako żołnierz pułku ułanów, wdowiec lat 35 zawarł w Warszawie małżeństwo z Urszulą KIJAK za pozwoleniem władz (wojskowych).
Pozwolenie numer 79 z dnia 29.1.1866
Rajmund, Warszawa.
-
Strzelczyk_Dariusz

Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
Poszukuję dokumentów i akt na nazwisko Stanisław Strzelczyk z Klembowa k/Warszawy - w roku 1873 służył w armii carskiej.
Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
Witam,
Mam zdjecie dziadka, ktory sluzył w wojcsku carskim, byl na wojnie rosyjsko japonskiej.
http://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/krok-3
Chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej nt muduru, formacji jakiej sluzyl itd. prosze pisac - przesle zdjecie.
Pozdrawiam,
Mirek
Mam zdjecie dziadka, ktory sluzył w wojcsku carskim, byl na wojnie rosyjsko japonskiej.
http://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/krok-3
Chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej nt muduru, formacji jakiej sluzyl itd. prosze pisac - przesle zdjecie.
Pozdrawiam,
Mirek
-
Kublik_Anna

No to kto mu poszuka Antoniego Majewskiego z okrętu flagowego Admirała Nachimowa?baharovsky pisze:Здравствуйте, форумчане! Ищу информацию, об Антоне Маевском - это мой прапрадед.. Он служил в царской армии. Во время Крымской войны - на Флагманском корабле адмирала Нахимова. Был полный Георгиевский кавалер (награжден тремя крестами ).Во время Польского восстания 1863 года предводительствовал одним из отрядов восставших в Варшаве. Был ранен. Судом приговорен к пожизненной каторге в Сибирь (Иркутск). В Варшаве осталась его жена с младенцем. Потом вечную каторгу заменили 20-летней каторгой и жене разрешили ехать к мужу в Сибирь. Больше ничего не известно. Буду благодарен любой помощи из архивов и информации.
Po powstaniu styczniowym (dowodzil oddziałem powstańczym i był ranny) . zesłany na Sybir najpierw na dożywotnią katorgę, potem zamienili na 20-letnią i żonie pozwolili jechac do męża. No to wzięła dziecko i pojechała.
I tyle gościu wie. Rozumiem, że chciałby się dowiedzieć o reszcie rodziny z Polski? Szkoda, że Majewski takie popularne nazwisko
Za to ma informacje wojskowe - nie to, co mój dziadek (nazwisko nieczęste, ale o wojsku wiem tylko, że podobno był)
@Baharovsky -
to dziecko - to chłopiec czy dziewczynka? мальчик или деочка?
Majewskich urodzonych w Warszawie w latach 1862-64 jest w Genetece 1/2 strony, warto by znać płeć...
Ostatnio zmieniony pn 14 gru 2015, 02:10 przez Kublik_Anna, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Kublik_Anna

kto umie takie rzeczy wyszukiwać - poszukajcie pliz kawalerów orderu św. Jerzego za wojnę krymską! "Pełny kawaler orderu .." znaczy, że wszystkie 3 stopnie, czy co? Ten Majewski Antoni pływał na flagowej Imperatricy Marii Nachimowa, rozumiem, że jak zatonęła to wrócił do domu? Jako kombatant? Bo zdążył wziąć udział w powstaniu styczniowym.
Miał 3 dzieci, najmłodszy Stanisław urodzony w 1883 w Warszawie - jak to się ma do zsyłki na Sybir?
Skomplikowane, nie znamy imienia żony; te pozostałe dzieci to Antoni junior i Maria. Chyba starsze, ale nie na pewno, Antoni senior zmarł około 1890 roku.
W zindeksowanych nic takiego nie znajduję, mogę poprzeczesywać akta warszawskie, może coś znajdę?
Miał 3 dzieci, najmłodszy Stanisław urodzony w 1883 w Warszawie - jak to się ma do zsyłki na Sybir?
Skomplikowane, nie znamy imienia żony; te pozostałe dzieci to Antoni junior i Maria. Chyba starsze, ale nie na pewno, Antoni senior zmarł około 1890 roku.
W zindeksowanych nic takiego nie znajduję, mogę poprzeczesywać akta warszawskie, może coś znajdę?