Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gruby45

Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .

Post autor: Gruby45 »

Proszę o odnalezienie pradziadka - bezterminowo urlopowanego w 1873 r plutonowego Czerwiaczuk Teodor oraz dziadka Giermasz Nicefor Teodorowicz ur. 1873 w Kaliszu prawdopodobnie praporszczik lub porucznik, biorący udział w wojnie rosyjsko-japońskiej.
Nawalany_Dorota

Sympatyk

Szukam informacji o pradziadku żołnierzu

Post autor: Nawalany_Dorota »

Witam,
szukam informacji o pradziadku Janie Edwardzie Krodkiewskim, który służył w Radomiu w wojsku carskim w latach 80-tych XIX wieku. Wiem, że stacjonował tam 26. Mohylewski Pułk Piechoty, ale nic ponadto. Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam

Dorota nawalany
andziula

Post autor: andziula »

Bardzo proszę o sprawdzenie :

Sienkiewicz Witold ew.Witalis

Rutkowski Walery
l.potocki

Post autor: l.potocki »

Proszę o sprawdzenie pradziadka:
Potocki Piotr s.Wojciecha 1891-1928, z miasta: Goniądz/Guzy
Nawalany_Dorota

Sympatyk

Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej

Post autor: Nawalany_Dorota »

Szukam informacji o:
1) pradziadku Janie Edwardzie Krodkiewskim, synu Romualda, który służył w Radomiu w latach 80-tych XIX wieku (w 1885 roku był w stopniu chorążego), prawdopodobnie w 26 Mohylewskim Pułku Piechoty;
2) Kazimierzu Krodkiewskim, synu Faustyna, który służył w Symbirsku (obec. Uljanowsk) na początku XX wieku w 306 Mokszańskim pułku. Z Symbirska udał się w 1915 r. wraz z rosyjskim ekspedycyjnym korpusem do Francji. Zginął śmiercią bohaterską pod Paryżem w 1916 w obronie Reims.

Będę wdzięczna za każdą pomoc, m.in. gdzie mogłabym znaleźć informacje o pułkach, w których stacjonowali.

Dorota Nawalany
adrian.g

Sympatyk
Nowicjusz

Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej

Post autor: adrian.g »

Witajcie,
niedawno dowiedziałem sie że mój x2pradziadek miał brać udział w wojnie rosyjsko-japońskiej, czy ktokolwiek mógłby mi pomóc w poszukiwaniu informacji?
Jan Ezman (Esman) urodzony 25.06.1863 w Białutach powiat sierpecki
Pozdrawiam

Adrian
Awatar użytkownika
baharovsky

Post autor: baharovsky »

Здравствуйте, форумчане! Ищу информацию, об Антоне Маевском - это мой прапрадед.. Он служил в царской армии. Во время Крымской войны - на Флагманском корабле адмирала Нахимова. Был полный Георгиевский кавалер (награжден тремя крестами ).Во время Польского восстания 1863 года предводительствовал одним из отрядов восставших в Варшаве. Был ранен. Судом приговорен к пожизненной каторге в Сибирь (Иркутск). В Варшаве осталась его жена с младенцем. Потом вечную каторгу заменили 20-летней каторгой и жене разрешили ехать к мужу в Сибирь. Больше ничего не известно. Буду благодарен любой помощи из архивов и информации. :cry:
dariuszstefaniak

Sympatyk

Re: Miszczak,Kaszyński vel. Kasza,Makaruk

Post autor: dariuszstefaniak »

dzień dobry
proszę o sprawdzenie nazwiska STEFANIAK i GRABOWSKI
Awatar użytkownika
tatarak31
Nowicjusz

Re: Miszczak,Kaszyński vel. Kasza,Makaruk

Post autor: tatarak31 »

Szukam dziadka w armii carskiej:

Franciszek WOJTALIK urodzony 3.9.1830 karczmiska Lubelskie
syn Józefa i Łucji:
w 1866 ułan gwardii carskiej w W-wie zamieszkały koszary Ułanskie ul. Czerniakowska

11.2.1866 jako żołnierz pułku ułanów, wdowiec lat 35 zawarł w Warszawie małżeństwo z Urszulą KIJAK za pozwoleniem władz (wojskowych).
Pozwolenie numer 79 z dnia 29.1.1866
Rajmund, Warszawa.
Strzelczyk_Dariusz

Sympatyk

Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .

Post autor: Strzelczyk_Dariusz »

Poszukuję dokumentów i akt na nazwisko Stanisław Strzelczyk z Klembowa k/Warszawy - w roku 1873 służył w armii carskiej.
mirek321

Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .

Post autor: mirek321 »

Witam,

Mam zdjecie dziadka, ktory sluzył w wojcsku carskim, byl na wojnie rosyjsko japonskiej.
http://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/krok-3
Chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej nt muduru, formacji jakiej sluzyl itd. prosze pisac - przesle zdjecie.
Pozdrawiam,
Mirek
Kublik_Anna

Sympatyk

Post autor: Kublik_Anna »

baharovsky pisze:Здравствуйте, форумчане! Ищу информацию, об Антоне Маевском - это мой прапрадед.. Он служил в царской армии. Во время Крымской войны - на Флагманском корабле адмирала Нахимова. Был полный Георгиевский кавалер (награжден тремя крестами ).Во время Польского восстания 1863 года предводительствовал одним из отрядов восставших в Варшаве. Был ранен. Судом приговорен к пожизненной каторге в Сибирь (Иркутск). В Варшаве осталась его жена с младенцем. Потом вечную каторгу заменили 20-летней каторгой и жене разрешили ехать к мужу в Сибирь. Больше ничего не известно. Буду благодарен любой помощи из архивов и информации. :cry:
No to kto mu poszuka Antoniego Majewskiego z okrętu flagowego Admirała Nachimowa?
Po powstaniu styczniowym (dowodzil oddziałem powstańczym i był ranny) . zesłany na Sybir najpierw na dożywotnią katorgę, potem zamienili na 20-letnią i żonie pozwolili jechac do męża. No to wzięła dziecko i pojechała.
I tyle gościu wie. Rozumiem, że chciałby się dowiedzieć o reszcie rodziny z Polski? Szkoda, że Majewski takie popularne nazwisko :(
Za to ma informacje wojskowe - nie to, co mój dziadek (nazwisko nieczęste, ale o wojsku wiem tylko, że podobno był)

@Baharovsky -
to dziecko - to chłopiec czy dziewczynka? мальчик или деочка?
Majewskich urodzonych w Warszawie w latach 1862-64 jest w Genetece 1/2 strony, warto by znać płeć...
Ostatnio zmieniony pn 14 gru 2015, 02:10 przez Kublik_Anna, łącznie zmieniany 2 razy.
izadw

Sympatyk

Post autor: izadw »

Witam
Poszukuję informacji nt. mojego pra wcielonego do armii carskiej ok. roku 1904 - 1905. Uczestniczył w wojnie rosyjsko-japońskiej. Proszę o sprawdzenie nazwiska MICHAŁ DWORAK
Pozdrawiam
Iza
Kublik_Anna

Sympatyk

Post autor: Kublik_Anna »

kto umie takie rzeczy wyszukiwać - poszukajcie pliz kawalerów orderu św. Jerzego za wojnę krymską! "Pełny kawaler orderu .." znaczy, że wszystkie 3 stopnie, czy co? Ten Majewski Antoni pływał na flagowej Imperatricy Marii Nachimowa, rozumiem, że jak zatonęła to wrócił do domu? Jako kombatant? Bo zdążył wziąć udział w powstaniu styczniowym.
Miał 3 dzieci, najmłodszy Stanisław urodzony w 1883 w Warszawie - jak to się ma do zsyłki na Sybir?
Skomplikowane, nie znamy imienia żony; te pozostałe dzieci to Antoni junior i Maria. Chyba starsze, ale nie na pewno, Antoni senior zmarł około 1890 roku.
W zindeksowanych nic takiego nie znajduję, mogę poprzeczesywać akta warszawskie, może coś znajdę?
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

Witam! Proszę o sprawdzenie Mikołaj Drzewakowski urodzony w 1833 roku w Rybnie w okolicach Przedcza.

Pozdrawiam

Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”