Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

USA-Buffalo NY św. Stanisław (PO) -- M 1874-86

Post autor: igoriosso »

Wow!
Geneteka wyszła poza Europę ;) tak trzymać!
IgorD.
Bożena_Prymus

Sympatyk
Legenda

Post autor: Bożena_Prymus »

A wszystko to dzięki Kasi Dane

dziękujemy Ci Kasiu
pozdrawiam Bożena
Bożena_Prymus

Sympatyk
Legenda

Post autor: Bożena_Prymus »

Witajcie

Już są następne lata małżeństw 1895-1902

Pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Bardzo dobrze , że Bożenka Prymus napisała to szybciej
( w ostatnich 4 dniach przebywałem na Kurpiach ) .
Po rozmowach z moimi znajomymi zza Oceanu postanowiłem wyjść z
inicjatywą indeksowania ksiąg polskich kościółów rzym-kat. w USA ( na ile to będzie możliwe) .
Najłatwiejszy dostęp mamy do indeksów , które już wykonała
Kasia Dane i tu poproszę o wsparcie przy wpisywaniu danych do
excella .
Dorobek Kasi to http://freepages.genealogy.rootsweb.anc ... dspage.htm
Dodatkowo podaję indeksy ze stanu Connecticut ( najbardziej mi bliskie ze względu na moją rodzinę :) ) na stronie http://www.pgsctne.org/Marriage_Databas ... abase.aspx
Zapraszam do współpracy.
Pozdrawiam
Waldemar
margolab

Sympatyk

Post autor: margolab »

Czapki z głów i kapelusze też ;-) Fantastyczne. Kłaniam się nisko twórcom, pomysłodawcom i każdemu, kto przyczynił się do powstania tej wersji. Niesamowita praca, a efekty zdumiewające. Dziękuję bardzo, bardzo serdecznie.
Z pozdrowieniami
Małgorzata
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

fajnie, ale wydaje mi się że sortowanie powinno być po roku/akcie, a nie osobno po roku a osobno po akcie - taka kolejność jest malo przydatna, ale sortowanie WEDŁUG KOLEJNOŚCI ORYGINALNEJ bardzo brakowało

pozdrwiam
Mar_Herr

Sympatyk

Post autor: Mar_Herr »

Mam pytanie co do zgłaszania poprawek przez formularz. Czy tutaj wszystko działa ok? Sygnalizowałem błąd już ładnych kilka tygodni temu, a wpis jest w niezmienionej formie. Zastanawiam się, czy moje zgłoszenie dotarło (dotyczyło aktu urodzenia z Mińska Mazowieckiego z 1819 roku nr 179).

Pozdrawiam

Marcin
Pozdrawiam

Marcin
x_hanna

Sympatyk
Mistrz

Post autor: x_hanna »

Mar_Herr pisze:Mam pytanie co do zgłaszania poprawek przez formularz. Czy tutaj wszystko działa ok? /.../
Kilka poprawek zgłoszonych przeze mnie przez formularz zostało (po jakimś czasie, rzędu paru tygodni) wprowadzonych. Zakładam więc, że zgłoszenia docierają i są stopniowo przetwarzane.
Pozdrawiam, Hanna
Litwos

Sympatyk

Re: Orszymowo (Płock)- Księga Urodzeń

Post autor: Litwos »

janden pisze:
Jutro jest Walne, znakomita okazja do spotkań i dyskusji, także o Genetece. Dlatego podrzucam kilka tematów do przemyśleń dla biorących udział w Walnym (a w szczególności dla nowego Zarządu):

1. W którą stronę powinna zmierzać Geneteka? Ma pozostać tym czym jest, czy też powinna się w jakiś sposób "uspołecznić" przez interakcję z korzystającymi (np. przez dodawanie komentarzy do rekordów czy zgłaszanie/wprowadzanie poprawek z poziomu wyników wyszukiwania)?
Dodawanie komentarzy zdecydowanie nie, ale poprawianie i dorzucanie informacji zdecydowanie tak.

Prosze uwzglednic mozliwosc "indeksowania" list, spisow, inwentarzy, wywodow, ksiag grodzkich, ziemskich i sadowych, etc. etc. zobacz Temat : http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=

Rowniez dobrym pomyslem, moze byc "encyklopedia" na podstawie mechanizmu wiki - w niej mozna by bylo umieszczac przerozne przydatne informacje.
Pozdrawiam
Robert
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Chrzanowski_Stanisław »

Witam,

czy ktoś jest zorientowany w temacie obsługi błędów zgłaszanych poprzez formularz ?
Jakiś czas temu rzeczywiście błędy zgłaszane w ten sposób były niemal natychmiast korygowane.
Ostatnio zgłoszone nie doczekały się korekty (świętokrzyskie, jakieś 2-3 tyg. temu)
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

tak - pisz na Berdyczów ;-)
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Nic dziwnego, że Tomek rezygnuje z administrowanie. Nie dość, że 3-4 godziny dzień w dzień wprowadza nowe dane ( to i tak, zawsze Mu ktoś przygada. Że to nie tak, że długo, że się nie zgłasza, że nie odpisuje, że nie poprawia. A przecież to nie jest praca. Za to się nie otrzymuje nawet napiwku. Nic dziwnego, że chętnych nie ma. Nikt nie lubi być połajany. A do Zarządu PTG podobnie chętnych nie ma. Nawet głosować nikt z Polski nie przyjeżdża. Więc o czym piszemy. Po prostu MUSI być wielu administratorów terenowych. Na "swoim podwórku" zawsze będzie czyściej > lepiej, sprawniej, mniej pracochłonnie. "Kupą mości Panowie, kupą". W tym siła. Żeby nie było, że ja nic nie robię a tylko gadam. Ja fotografuję. Myślę, że każde towarzystwo genealogiczne powinno z siebie oddelegować jedną osobę, która po przeszkoleniu na komunikatorach u Administratora Geneteki, miała na swych barkach terytorium działania towarzystwa. Podpowiada:
Krzycho z Koszalina
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: janden »

Wygląda na to, że miałem źle ustawione priorytety i zamiast robić porządki w bazie czy wprowadzać poprawki, powinienem był bardziej udzielać się na forum.

Nie chcę po raz kolejny pisać, że dla pracujących każdy "długi weekend" jest niepowtarzalną okazją, żeby... nie, nie żeby powprowadzać zaległe poprawki. Każda kilkudniowa czy tygodniowa nieobecność spowodowana urlopem czy chorobą powoduje zator, którego rozładowanie trwa przynajmniej kilka dni i tego się nie zmieni w systemie wolontariatu.
Dławichowski pisze:3-4 godziny dzień w dzień wprowadza nowe dane
Nie mam i nigdy nie miałem tyle czasu na Genetekę. Bliższe prawdy byłoby może 15-25 godzin tygodniowo, ale nigdy nie liczyłem tego (pewnie, żeby się nie denerwować).
Chrzanowski_Stanisław pisze: czy ktoś jest zorientowany w temacie obsługi błędów zgłaszanych poprzez formularz ?
Błędami zgłaszanymi przez formularz zajmują się poszczególni administratorzy - świętokrzyskim zajmuję się ja. Wprowadzanie poprawek ma niższy priorytet niż np. dodawanie nowych indeksów, więc 2-3 tyg. na wprowadzenie poprawki to i tak by był dobry wynik.

Formularz, jak wiele innych rzeczy w Genetece, jest pewnego rodzaju protezą. Czymś co mogłem zrobić sam i był pierwszym krokiem do rejestracji zmian w Genetece i zarządzania nimi (forum się do tego nie nadaje).
Pierwsze zgłoszenia przez formularz są z grudnia 2014 r., ale formularz nie był zbyt popularny (do czasu uruchomienia nowej odsłony Geneteki uzbierało się ok. 500 zgłoszeń). Teraz link do formularza jest nie na forum, a od razu w wynikach wyszukiwania, co spowodowało (i było spodziewane) znaczne zwiększenie liczby zgłoszeń (od stycznia prawie półtora tysiąca). To i tak mniej niż się podziewałem (formularz nie jest wystarczająco wygodny), ponieważ miesięcznie przybywa w Genetece ok. 200 tys. rekordów. Optymistycznie zakładając, że 0,5% z nich wymaga wprowadzenia jakiś korekt, daje to liczbę ok. 1000 poprawek miesięcznie do wprowadzenia.

Nie robiłem tego do tej pory, ale chyba zacznę docierać do tych zgłaszających, którzy nie mogą się oprzeć pokusie i muszą w komentarzach powyżywać się na indeksujących. Zbiorczo piszę teraz do tych, których wkład w Genetekę jest zerowy lub bliski zeru - zróbcie pierwszy tysiąc indeksów, a może przekonacie się czy jest to takie banalne. Za zgłoszenia wszelkich rozbieżności indeksów z aktami jesteśmy wdzięczni, ale komentarze zostawcie dla siebie.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Chrzanowski_Stanisław »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Nie podejrzewałem, że zadanie pytania zostanie odebrane jako wyżywanie.
Nie to miałem na celu.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: janden »

Chrzanowski_Stanisław pisze: Nie podejrzewałem, że zadanie pytania zostanie odebrane jako wyżywanie.
Nie to miałem na celu.
Nie zostało tak odebrane. To co napisałem, kieruję do osób, które wykorzystują pole "uwagi" w formularzu zgłoszeniowym do przekazania wszystkiego co mają na wątrobie, co myślą o indeksującym itd.

Zawsze broniłem, bronię i będę bronił indeksujących (nawet gdy nie będę już administratorem). Różne bywają problemy z indeksami, ale to nie jest powód do wylewania żółci.

Jeżeli ktoś widzi jakiś "skopany" indeks - niech pisze na geneteka @ genealodzy.pl - wezmę X roczników skopanej parafii, przejrzę wszystko i poprawię. To jest konstruktywne, żółć nie jest.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”