Jak poszukiwać rodziny w USA? -..(cz.6)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Dziękuję serdecznie pani Joanno za trud w wyszukaniu interesujących mnie informacji.Wszystkie są dla mnie wazne. Nie mogę sobie tylko wytłumaczyć
dlaczego moja cioteczna babka Antonina zmieniła się na Annę i wszędzie występuje o 10 lat młodsza.To,że raz jako miejsce urodzenia podawane
są Węgry ,Polska ,Austria ,a męża Węgry, Czechosłowacja,Austria oraz różne datyprzybycia do USA jest zrozumiałe.Tego rodzaju rozbieżności występują nagminnie, miejsca urodzenia w czasach zaborów to inna przynależność niż w latach międzywojennych.
Jeśli to możliwe, to prosiłbym o dalsze informacje.
Pozdrawiam Ziutek
dlaczego moja cioteczna babka Antonina zmieniła się na Annę i wszędzie występuje o 10 lat młodsza.To,że raz jako miejsce urodzenia podawane
są Węgry ,Polska ,Austria ,a męża Węgry, Czechosłowacja,Austria oraz różne datyprzybycia do USA jest zrozumiałe.Tego rodzaju rozbieżności występują nagminnie, miejsca urodzenia w czasach zaborów to inna przynależność niż w latach międzywojennych.
Jeśli to możliwe, to prosiłbym o dalsze informacje.
Pozdrawiam Ziutek
Pani Joanno
Odnośnie Pani Post scriptum.
Antonina Daniel ur.1878 (wg.listów pasażerskich-1876) córka Walentego,
urodzona i zamieszkała Wolica Piaskowa, Galicja (może występować jako:
Wolica, Piaskowa, Austria). Przybyła do USA w 1908 wpisany wiek 32 lata.
Udała się do brata Wojciecha, do Buck Mountain, Schuilkill,PA.
W latach 1901 do 1920 w USA przebywali jej czterej bracia: Wojciech,Edward, Izydor i Władysław - mój dziadek oraz młodsza siostra- Maria. Wszyscy kierowali pierwsze kroki do Buck Mountain, pózniej osiedlali się chyba gdzie indziej bo w spisach okręgu Mahanoy nie występują.Wiem, że Władysław osiedlił się w Manayunk- Filadelfia i tam urodziło się czworo dzieci, w tym w 1916 roku moja mama.Dziadek ożenił się w 1913r już w Manayunk i powinien być ujęty w spisie 1920roku ale również go nie znalazłem.Edward wraz z żoną i córeczką Marianną, w 1916 roku mieszkał również w Manayunk pod adresem 4242Cresson Str. Prześledziłem całą ulicę ale akurat tego numeru nie ma.Najbliższy to 4246. Wszyscy bracia, po 1920 r powrócili do kraju, siostry pozostały w USA. O Marii i jej rodzinie, zamieszkałej w Mahanoy Cit, mam dużo informacji (brakuje tylko daty jej śmierci i miejsca pochówku) natomiast o Antoninie tylko to, że miała dwie córki Annę i Marię i dwu synów (imion nie znałem).Córka Anna miała troje dzieci, Maria była bezdzietna.Mąż Antoniny zmarł w 1943(może 1942 lub 1944). Po śmierci męża Antonina zamieszkała z synami. Co do imion i ilości dzieci informacje podane przez Panią potwierdzają się. To wszystko co mogę podać.
Pozdrawiam Ziutek
Odnośnie Pani Post scriptum.
Antonina Daniel ur.1878 (wg.listów pasażerskich-1876) córka Walentego,
urodzona i zamieszkała Wolica Piaskowa, Galicja (może występować jako:
Wolica, Piaskowa, Austria). Przybyła do USA w 1908 wpisany wiek 32 lata.
Udała się do brata Wojciecha, do Buck Mountain, Schuilkill,PA.
W latach 1901 do 1920 w USA przebywali jej czterej bracia: Wojciech,Edward, Izydor i Władysław - mój dziadek oraz młodsza siostra- Maria. Wszyscy kierowali pierwsze kroki do Buck Mountain, pózniej osiedlali się chyba gdzie indziej bo w spisach okręgu Mahanoy nie występują.Wiem, że Władysław osiedlił się w Manayunk- Filadelfia i tam urodziło się czworo dzieci, w tym w 1916 roku moja mama.Dziadek ożenił się w 1913r już w Manayunk i powinien być ujęty w spisie 1920roku ale również go nie znalazłem.Edward wraz z żoną i córeczką Marianną, w 1916 roku mieszkał również w Manayunk pod adresem 4242Cresson Str. Prześledziłem całą ulicę ale akurat tego numeru nie ma.Najbliższy to 4246. Wszyscy bracia, po 1920 r powrócili do kraju, siostry pozostały w USA. O Marii i jej rodzinie, zamieszkałej w Mahanoy Cit, mam dużo informacji (brakuje tylko daty jej śmierci i miejsca pochówku) natomiast o Antoninie tylko to, że miała dwie córki Annę i Marię i dwu synów (imion nie znałem).Córka Anna miała troje dzieci, Maria była bezdzietna.Mąż Antoniny zmarł w 1943(może 1942 lub 1944). Po śmierci męża Antonina zamieszkała z synami. Co do imion i ilości dzieci informacje podane przez Panią potwierdzają się. To wszystko co mogę podać.
Pozdrawiam Ziutek
DLa Ziutka
To powinni byc bracia Daniels,Edward i Wladyslaw
Census, 1920
name: Edward Daniels
residence: , Philadelphia, Pennsylvania
estimated birth year: 1887
birthplace: Poland
relationship to head of household: Self
race: White
marital status: Married
father's birthplace: Poland
mother's birthplace: Poland
film number: 1821617
digital folder number: 4384844
image number: 00518
sheet number: 1
Household Gender Age Birthplace
self Edward Daniels M 33y Poland
wife Bertha Daniels F 28y Poland
dau Marie Daniels F 5y Poland
son Louis Daniels M 2y10m Pennsylvania
son Adolph Daniels M 10m Pennsylvania
bro Walker Daniels M 28y Poland
Marie Daniels F 27y Poland
Stanislaw Daniels M 5y Pennsylvania
Bertha Daniels F 3y3m Pennsylvania
Stephen Daniels M 1y2m Pennsylvania
JOanna
To powinni byc bracia Daniels,Edward i Wladyslaw
Census, 1920
name: Edward Daniels
residence: , Philadelphia, Pennsylvania
estimated birth year: 1887
birthplace: Poland
relationship to head of household: Self
race: White
marital status: Married
father's birthplace: Poland
mother's birthplace: Poland
film number: 1821617
digital folder number: 4384844
image number: 00518
sheet number: 1
Household Gender Age Birthplace
self Edward Daniels M 33y Poland
wife Bertha Daniels F 28y Poland
dau Marie Daniels F 5y Poland
son Louis Daniels M 2y10m Pennsylvania
son Adolph Daniels M 10m Pennsylvania
bro Walker Daniels M 28y Poland
Marie Daniels F 27y Poland
Stanislaw Daniels M 5y Pennsylvania
Bertha Daniels F 3y3m Pennsylvania
Stephen Daniels M 1y2m Pennsylvania
JOanna
Do Joanny.
Dziękuję za ostatnią odpowiedz.Ten wpis znalazłem wcześniej ale go odrzuciłem.Dopiero Twoja sugestia uzmysłowiła mi, że jest właściwy. Żona Edwarda i moja mama miały na imię Bronisława,obydwie występują jako Bertha. dziadek Władysław , to Walter,zatem tróka dzieci Władysława zgadza się:Stanisław, Bronisława i Stefan.Czwarte dziecko - Czesław urodziło się w 1921. Dzieci Edwarda też się zgadzają.
Dziękuję: Ziutek
Dziękuję za ostatnią odpowiedz.Ten wpis znalazłem wcześniej ale go odrzuciłem.Dopiero Twoja sugestia uzmysłowiła mi, że jest właściwy. Żona Edwarda i moja mama miały na imię Bronisława,obydwie występują jako Bertha. dziadek Władysław , to Walter,zatem tróka dzieci Władysława zgadza się:Stanisław, Bronisława i Stefan.Czwarte dziecko - Czesław urodziło się w 1921. Dzieci Edwarda też się zgadzają.
Jest tez Wojciech Danielziutek pisze:Do Joanny.
Z tym ze ten Wojciech zyl i zmarl w USA.
Twoj Wojciech powrocil do kraju?
Karta poborowa
name: Albert Daniel
event: Draft Registration
registration date year range: 1917-1918
event place: Allentown City no 1, Pennsylvania, United States
birth date: 27 Mar 1893
birthplace: Wobea, Lugona Galicca, Poland (Wolica Lugowa?)
country of citizenship: Poland
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1524661769
Joanna
Witam!
Po pięciu latach poszukiwań chyba wreszcie udało mi się dotrzeć do mojego pradziadka Franciszka Maryańskiego. Ale mam problem, gdyż najprawdopodobniej wypłynął on do USA, gdzie zmienił ponoć nazwisko.
Znalazłem na Ellis Island informację o jego przypłynięciu do Stanów. Czy ktoś z dostępem do Ancestry.com byłby tak uprzejmy i przeszukał mi bazę pod jego kątem?
Na Ellis Island jest opisany jako Franc Marjanski, wiek 33 lata, data przybycia: 4 czerwca 1896 r. na statku Aachen, który wypłynął z portu w Bremen.
Byłbym niezwykle zobowiązany, jestem u progu rozwiązania tajemnicy rodzinnej sprzed ponad 100 lat...
Pozdrawiam
Zbigniew Maryański
Po pięciu latach poszukiwań chyba wreszcie udało mi się dotrzeć do mojego pradziadka Franciszka Maryańskiego. Ale mam problem, gdyż najprawdopodobniej wypłynął on do USA, gdzie zmienił ponoć nazwisko.
Znalazłem na Ellis Island informację o jego przypłynięciu do Stanów. Czy ktoś z dostępem do Ancestry.com byłby tak uprzejmy i przeszukał mi bazę pod jego kątem?
Na Ellis Island jest opisany jako Franc Marjanski, wiek 33 lata, data przybycia: 4 czerwca 1896 r. na statku Aachen, który wypłynął z portu w Bremen.
Byłbym niezwykle zobowiązany, jestem u progu rozwiązania tajemnicy rodzinnej sprzed ponad 100 lat...
Pozdrawiam
Zbigniew Maryański
Jest tez Wojciech Daniel
Karta poborowa
Joanna[/quote]
Niestety , to nie ten Wojciech.Mój powrócił do Kraju.Wymienionego przez Ciebie Wojciecha z Wolicy Ługowej (sąsiednia wioska) namierzyłem również na listach Ellis Island.
Pozdrawiam: Ziutek
Karta poborowa
Joanna[/quote]
Niestety , to nie ten Wojciech.Mój powrócił do Kraju.Wymienionego przez Ciebie Wojciecha z Wolicy Ługowej (sąsiednia wioska) namierzyłem również na listach Ellis Island.
Pozdrawiam: Ziutek
Emigracja do Stanów Zjednoczonych
Dobry wieczór.
Chciałabym prosić o pomoc w wyszukaniu informacji na temat małżeństwa Hładków: Czesław Hładko (Cheslav Hladko) i jego żona Marina N Hładko (Marina N Hladko). Przez przypadek natknęłam się na nich na familyserch.org i wiele wskazuje, że Czesław może być bratem mojej prababci. W oparciu o dostępne bezpłatnie dane na familyserch udało mi się ustalić, że Czesław urodził się w 1885 roku w Brześciu Litewskim, jako syn Jana i Marii. W 1952 r. przybył z Chin do Brazylii. W 1972 r. zmarł w Sonomie w Kalifornii. Jego żona Marina, ur. w 25.02.1892, córka Rackhoffa, zmarła w 1981 w San Francisco. Oboje figurują w "California, Death Index, 1940-1997" (za familyserch: https://familysearch.org/search/record/ ... e%3AHladko ).
Portal myheritage.pl informuje jeszcze o czymś takim, jak "Zmarli w Arizonie, 1940 - 1997", gdzie ponoć również znajdują się informacje na temat obojga (zwłaszcza nazwiska panieńskie ich matek). Niestety, dostęp do tej części informacji jest płatny. Czy ktoś ma możliwość sprawdzenia tego? Z góry dziękuję za pomoc. Magda.
Chciałabym prosić o pomoc w wyszukaniu informacji na temat małżeństwa Hładków: Czesław Hładko (Cheslav Hladko) i jego żona Marina N Hładko (Marina N Hladko). Przez przypadek natknęłam się na nich na familyserch.org i wiele wskazuje, że Czesław może być bratem mojej prababci. W oparciu o dostępne bezpłatnie dane na familyserch udało mi się ustalić, że Czesław urodził się w 1885 roku w Brześciu Litewskim, jako syn Jana i Marii. W 1952 r. przybył z Chin do Brazylii. W 1972 r. zmarł w Sonomie w Kalifornii. Jego żona Marina, ur. w 25.02.1892, córka Rackhoffa, zmarła w 1981 w San Francisco. Oboje figurują w "California, Death Index, 1940-1997" (za familyserch: https://familysearch.org/search/record/ ... e%3AHladko ).
Portal myheritage.pl informuje jeszcze o czymś takim, jak "Zmarli w Arizonie, 1940 - 1997", gdzie ponoć również znajdują się informacje na temat obojga (zwłaszcza nazwiska panieńskie ich matek). Niestety, dostęp do tej części informacji jest płatny. Czy ktoś ma możliwość sprawdzenia tego? Z góry dziękuję za pomoc. Magda.
Dla Sylwii
name: Andrew Jurek
event place: Detroit City no 13, Michigan, United States
birth date: 04 Nov 1885
birthplace: , ,
country of citizenship: Austria Hungary
nara publication title: World War I Selective Service System Draft Registration Cards
nara publication number: M1509
film number: 2032355
digital folder number: 005257982
image number: 01899
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n933019145
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :266634364
Joanna
name: Andrew Jurek
event place: Detroit City no 13, Michigan, United States
birth date: 04 Nov 1885
birthplace: , ,
country of citizenship: Austria Hungary
nara publication title: World War I Selective Service System Draft Registration Cards
nara publication number: M1509
film number: 2032355
digital folder number: 005257982
image number: 01899
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n933019145
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :266634364
Joanna
Czyli na podstawie tego spisu mogę zakładać, że Andrzej nie walczył w czasie I wojny światowej, bowiem pracował w Detroit.
Nie widnieje na wykazach ellisisland, czy możliwe jest, że nie wszyscy przyjeżadzający do USA byli rejestrowani?
Bardzo dziękuje za ten trop ::D
Pozdrawiam
Sylwia
Nie widnieje na wykazach ellisisland, czy możliwe jest, że nie wszyscy przyjeżadzający do USA byli rejestrowani?
Bardzo dziękuje za ten trop ::D
Pozdrawiam
Sylwia
Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp do ancestry.com(cz.4)
Sylwio,
Jest wpis na Ancestry ,lista pasazerska dla Andrzeja Jurek,
popros Krystyne Czerniga o odczytanie 3-ch pierwszych wpisow:
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... &cp=0&so=2
Joanna
Jest wpis na Ancestry ,lista pasazerska dla Andrzeja Jurek,
popros Krystyne Czerniga o odczytanie 3-ch pierwszych wpisow:
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... &cp=0&so=2
Joanna
Dziękuje serdecznie Joanno 
Sylwia
Sylwia
-
Jolanta_Koz

Serdecznie Witam
Bardzo proszę o wyszukanie wszelakich informacji o rodzinie Zuchowskich. Wyjechali do Ameryki, między 1905-1910 r.. Zamieszkali w Buffalo NY.
Poszukuję informacji o:
Zuchowska Ludwika ur.1893r Narol, ojciec Michał Zuchowski
Zuchowski Jakub(mąż Ludwiki), ur.1883r Narol, ojciec Andrzej Zuchowski
Zuchowski Stanisław(brat Ludwiki)ur...Narol,ojciec Michał
Proszę o jakiekolwiek dane o w/w osobach,bo są one brakującym ogniwem do całości wiedzy o mojej rodzinie ( nie posiadam dostępu do danych płatnych)
Serdecznie dziękuję
Pozdrawiam
Jolanta (początkująca w temacie Emigracja)
Bardzo proszę o wyszukanie wszelakich informacji o rodzinie Zuchowskich. Wyjechali do Ameryki, między 1905-1910 r.. Zamieszkali w Buffalo NY.
Poszukuję informacji o:
Zuchowska Ludwika ur.1893r Narol, ojciec Michał Zuchowski
Zuchowski Jakub(mąż Ludwiki), ur.1883r Narol, ojciec Andrzej Zuchowski
Zuchowski Stanisław(brat Ludwiki)ur...Narol,ojciec Michał
Proszę o jakiekolwiek dane o w/w osobach,bo są one brakującym ogniwem do całości wiedzy o mojej rodzinie ( nie posiadam dostępu do danych płatnych)
Serdecznie dziękuję
Pozdrawiam
Jolanta (początkująca w temacie Emigracja)
Ostatnio zmieniony wt 26 lut 2013, 15:33 przez Jolanta_Koz, łącznie zmieniany 1 raz.