Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
ciekawoscpoznawcza

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ciekawoscpoznawcza »

dzieki
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

alegata

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witaj z Krakowa!
Coś jest w naszej skanotece:

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 0&zoom=2.5

Pozdrawiam
Bogusław
Awatar użytkownika
ciekawoscpoznawcza

Sympatyk
Mistrz

alegata

Post autor: ciekawoscpoznawcza »

dziekuje, to widze ten sam dokument:)
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

alegata

Post autor: benyzet »

Koleżanki i koledzy proszę o pomoc. Dotarłem do ściany 🙁. Poszukuję aktu urodzenia Michała Siąkowskiego ( Sionkowski) urodzony około roku 1835/36. Odszukałem jego akt ślubu w parafii Dolsk ( Wielkopolska) z Anną Molską 09.02.1859. Annę już rozpracowałem, ale Michał? Nie wiem skąd przybył ( był stelmachem). W akcie ślubu, nie ma wzmianki o rodzicach. Myślałem, że może świadkowie naprowadzą mnie na jakiś ślad, ale niestety, wszyscy tutejsi. Ich pierwszy syn Leon rodzi się w Małachowie ( parafia Kunowo), reszta dzieci Iłówiec ( Iłowcu) powiat Śrem ( tu rodzi się mój pradziadek Wincenty, był obuwnikiem). Może ktoś z Was trafił gdzieś na to nazwisko? Pomożecie ? ;)
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Marck57

Sympatyk
Legenda

Post autor: Marck57 »

A tego Michała ur. 1835 w Otorowie widziałeś?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Pozdrawiam
Marta
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Witaj Marto. Tak, widziałem, tylko że to jest 100 km od Dolska. Wiesz, jeszcze żeby ktoś w rodzinie mojej mamy był żołnierzem, to rozumiem, ale kołodziej żeby tak daleko zawędrował ? Zamierzam dotrzeć do tej metryki, może będzie wpisany zawód jego ojca. Myślę,że zawód może być punktem wspólnym. Syn tego mojego Michała ( też Michał) również był kołodziejem.
Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki.
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Marck57

Sympatyk
Legenda

Grzegorzu,
to nic, że tak daleko. Spójrz na dostępny akt chrztu brata Michała (ci sami rodzice) - Ignacego
Akt 34
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 488dfc_max
W rubryce "zawód ojca" napisano Famatus Lignifaber to znaczy sławetny kołodziej! Wśród chrzestnych jest żona kowala (faber ferri)
Sprawdź pozostałe metryki dzieci Stanisława i Małgorzaty.
Pozdrawiam
Marta
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Witam
Poszukuję Aktu Urodzenia STANISŁAWA STANIAKA urodzonego ok. 1918 roku najprawdopodobniej w Pińczowie lub okolicy
Jędrzejowa? Zmarł w 1969 roku, pochowany w Jędrzejowie.
Niestety moja wiedza kończy się ,na tych skromnych danych , będę wdzięczny za wszelkie możliwe informację .
Dziękuję

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Poszukuję aktu małżeństwa Franciszka Podczaskiego z Barbarą Hadziewicz - córką Józefa Hadziewicza i Cecylii Sierakowskiej. Ślub mógł odbyć się w latach 1730- 1750. Mieli syna Macieja - subdelegata chęcińskiego, którego żoną była Marianna Warszawska i z tego małżeństwa w 1775 roku w Chwałkach/ Sandomierz urodził się Antoni Benedykt Podczaski. Antoni ze swoimi dwoma braćmi: Piotrem i Janem sprzedali w 1811 roku majątek w m.in. w Pniowie Sylwestrowi Łempickiemu. Majątek był po dziadkach Józefie Hadziewiczu i Cecylii z Sierakowskich.

Chciałam w osobnym poście pod spodem, ale mi nie pozwala, a zatem piszę tu:
Poszukuję też aktu chrztu w/w Macieja Podczaskiego - syna Franciszka i Barbary z Hadziewiczów. 1730-1750
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Info do Marty. Bardzo Ci Marto dziękuję, mocno mi się wydaje, że to będzie "bingo". Tylko mam prośbę, ten link do aktu, jak szukać tego Otorowa? Gdy wklepałem Otorowo, to wyświetliło mi jakieś lata 30te XX w. Dla mnie " Szukaj w archiwach" to czarna magia. Przez kilka lat badałem moje korzenie ze strony ojca na Kresach. Tam np. przy urodzeniu dzieci podawano dane rodziców matki, a przy ślubach w większości pełne dane rodziców pary młodej. W Naszej Kochanej Wielkopolsce tak ubogo jest :)
Świętczak_Sebastian

Sympatyk

Post autor: Świętczak_Sebastian »

benyzet pisze:Info do Marty. Bardzo Ci Marto dziękuję, mocno mi się wydaje, że to będzie "bingo". Tylko mam prośbę, ten link do aktu, jak szukać tego Otorowa? Gdy wklepałem Otorowo, to wyświetliło mi jakieś lata 30te XX w. Dla mnie " Szukaj w archiwach" to czarna magia. Przez kilka lat badałem moje korzenie ze strony ojca na Kresach. Tam np. przy urodzeniu dzieci podawano dane rodziców matki, a przy ślubach w większości pełne dane rodziców pary młodej. W Naszej Kochanej Wielkopolsce tak ubogo jest :)
Ten akt znajduje się w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu. Nie ma go on line. Został zindeksowany w Prokcie Basia.

Otorowo (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1835 , wpis nr 58,

Michael
, rodzice: Stanislaus Siąkoski alias Sionkoski , Margaretha Nowakoska ,

Inne osoby występujące w dokumencie:
Theophilus Michalski
Marianna Baysz

Komentarz indeksującego:
Otorowo
PM 211/1
indeksacja: Henryk Krzyżan
dodano: 2019-04-26

--
Sebastian
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Sebastianie, to z "Basi" to wiem. Chodzi mi o link jaki mi Marta podała z "szukaj w archiwach" cztery posty wyżej ;)
Marck57

Sympatyk
Legenda

Grzegorzu, tu są dostępne metryki z Otorowa, Dzieci rodziły się co dwa lata.
Najstarszy, Wojciech *1816

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol_cur=1

Brakuje roku 1829, 1831. 1835.
Na FS są, ale zakluczykowane.
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Są indeksy
https://www.familysearch.org/search/rec ... Id=4116415

W akcie zgonu (1824) jest wymieniony syn Wojciech, lat 8
Pozdrawiam
Marta
Świętczak_Sebastian

Sympatyk

Post autor: Świętczak_Sebastian »

benyzet pisze:Sebastianie, to z "Basi" to wiem. Chodzi mi o link jaki mi Marta podała z "szukaj w archiwach" cztery posty wyżej ;)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... polu=18956

--
Sebastian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”