W międzyczasie poczyniłam różne kwerendy, tj. ustaliłam dokładnie na drodze wywiadu rodzinnego dane dot. mojego dziadka, Jana Naplocha, które podaję niżej:
Jan Naplocha (z Baranowicz lub miejscowości nieopodal Baranowicz), ur. 27.03.1921, zm. 30.04.1983, jego żoną była Zofia zd. Filipczak (ur. 04.12.1918, Górne, k. Kielc), zm. 13.05.1993.
Z tego czego się dowiedziałam, to dziadek Jan miał brata- Kazimierza (który miał syna Ireneusza), być może miał więcej rodzeństwa, ale jak na razie nic wiecęj nie wiadomo n ten temat, może w ciągu dalszych poszukiwań będzie wiadomo więcej).
I w związku z tymi poszukiwaniami, kieruje do Państwa pytanie/prośbę, będącą poszerzeniem tematu zawartego w tytule, gdyż badając pochodzenie nazwiska bada się tym samym (a może przede wszystkim) ludzi których to nazwisko dotyczy. Czy dałoby się ustalić (proszę o wskazówkę, w jakich bazach - najlepiej darmowych, mogę wyszukać informacji) coś o rodzicach Jana lub Zofii?
Próbowałam wpisać te dane do myheritage prze przeglądarkę, ale pokazuje się tylko jeden rekord, ale nie ma w nim dat, więc nie ma żadnego punktu zaczepienia).
Pozdrawiam,
Ania