Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
Witam serdecznie, proszę o sprawdzenie Andrzeja Rudnickiego. Jak można uzyskać informacje o nim lub jakieś dokumenty. To mój pradziadek. Wiem, że w roku 1918 był ewakuowany do Wiatki w Rosji. Tam pozostał akt urodzenia mojego dziadka. Gdzie można szukać we Wiatce tego aktu, do kogo się zgłosić o pomoc.
-
Dybowski_Damian

Witam,
Poszukuję informacji na temat brata mojego pradziadka, Antoniego Dybowskiego. Walczył on w wojnie rosyjsko-japońskiej i zginął w 1905 r. na terenie Mandżurii, mając ok. 23 lata. Są to jednak tylko informacje ustne. Poszukuję bardziej konkretnych miejsc i dat. Jakakolwiek informacja może się później okazać przydatna.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Poszukuję informacji na temat brata mojego pradziadka, Antoniego Dybowskiego. Walczył on w wojnie rosyjsko-japońskiej i zginął w 1905 r. na terenie Mandżurii, mając ok. 23 lata. Są to jednak tylko informacje ustne. Poszukuję bardziej konkretnych miejsc i dat. Jakakolwiek informacja może się później okazać przydatna.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Witam,
Poszukuje informacji o moim dziadku:
STANISŁAW MAJEWSKI syn Andrzeja i Filipiny z domu Jurkowskiej
* Urodzony 13.08.1895 w wsi Jurki województwo
Lubelskie Siedlecka gubernia
+ Zmarły : 05.07.1982 w Lublinie
W czasie I wojny światowej służył w armii rosyjskiej od roku 1915.
Ranny na froncie leczony w Petersburgu. Tam zastała go rewolucja. Po powrocie do armii w I Korpusie Polskim.
Poszukuje informacji o jego losach w Rosji.
Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Grzegorz
Poszukuje informacji o moim dziadku:
STANISŁAW MAJEWSKI syn Andrzeja i Filipiny z domu Jurkowskiej
* Urodzony 13.08.1895 w wsi Jurki województwo
Lubelskie Siedlecka gubernia
+ Zmarły : 05.07.1982 w Lublinie
W czasie I wojny światowej służył w armii rosyjskiej od roku 1915.
Ranny na froncie leczony w Petersburgu. Tam zastała go rewolucja. Po powrocie do armii w I Korpusie Polskim.
Poszukuje informacji o jego losach w Rosji.
Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Grzegorz
- wspomnienia3

Czy jest szansa by zdobyc jakiekolwiek informacje o tej osobie, znalezionej w spisie(prawdopodobnie moj pradziadek) : Andrzej s. Ignacego , podpułkownik 3-go batalionu 125 Kurskiego pułku piechoty (K.P.Gub.Wołyńska 1892 r.) ;
Witam
Poszukuję informacji o moich przodków
HENRYK SOBKOWICZ (SOBKIEWICZ), kawaler, 30 lat mający, urlopowany żołnierz 42 Jakuckiego Pułku Piechoty, urodzony i zamieszkały w Skrzynnie w 1882 rok
oraz Mikołaj Pazio ur 1891 w Lasominie.
Dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.Ewa
Poszukuję informacji o moich przodków
HENRYK SOBKOWICZ (SOBKIEWICZ), kawaler, 30 lat mający, urlopowany żołnierz 42 Jakuckiego Pułku Piechoty, urodzony i zamieszkały w Skrzynnie w 1882 rok
oraz Mikołaj Pazio ur 1891 w Lasominie.
Dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.Ewa
Witam - poszukuję informacji o osobie Marcin Sumiga (Szumiga), żołnierzu powołanym w 1913 roku do I Baterii III Grenadierskiej Brygady Artylerii w Rostowie guberni jarosławskiej. W 1914 roku pisał list do żony z Zamościa.
Kto ma informacje o osobie lub wiedzę o tym pułku (stacjonowanie, przemieszczanie, działania wojenne, itp.) proszę o kontakt.
Pozdrawiam,
Maniek
Kto ma informacje o osobie lub wiedzę o tym pułku (stacjonowanie, przemieszczanie, działania wojenne, itp.) proszę o kontakt.
Pozdrawiam,
Maniek
Witam!
Proszę o sprawdzenie Kazimierz Drzewakowski syn Szymona urodzony ok 1849 roku w Wąsoszu. Podoficer Starszy.
Pozdrawiam
Adam
Proszę o sprawdzenie Kazimierz Drzewakowski syn Szymona urodzony ok 1849 roku w Wąsoszu. Podoficer Starszy.
Pozdrawiam
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
Witam i bardzo proszę o sprawdzenie: Toporek Antoni ur. 1826.01.19 w Januszowicach syn Jędrzeja i Urszuli z Kurków.
Pozdrawiam
Beata
Otfinowski/a, Skiba, Toporek, Nowak, Miś, Popek, Kwapień, Kwaśniwski/a
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne
.
Beata
Otfinowski/a, Skiba, Toporek, Nowak, Miś, Popek, Kwapień, Kwaśniwski/a
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne
- Jan.Ejzert

Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
W CAW są akta personalne generała Stanisława Rudnickiego (Ap. 6011)Sianka26 pisze:Witam serdecznie, proszę o sprawdzenie Andrzeja Rudnickiego. Jak można uzyskać informacje o nim lub jakieś dokumenty. To mój pradziadek. Wiem, że w roku 1918 był ewakuowany do Wiatki w Rosji. Tam pozostał akt urodzenia mojego dziadka. Gdzie można szukać we Wiatce tego aktu, do kogo się zgłosić o pomoc.
Pozdrawiam,
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
29 Pułk Czernichowski
Pradziadek Józef Perzyna syn Józefa ur. 1884 Wola Przypkowska gm. Tarczyn.
Służył w Armii Carskiej w latach około 1905 - 1910 być może w 29 Czernichowskim Pułku (w posiadaniu rodzinnym "od zawsze" orzeł z czako nr 29 stąd moja teza). Niestety zbyt późno zainteresowałem się genealogią i nie zdążyłem zapytać dziadka o pochodzenie orła.
Może ktoś posiada jakieś informacje.
Pozdrawiam Hubert
* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. (JarekK)
Służył w Armii Carskiej w latach około 1905 - 1910 być może w 29 Czernichowskim Pułku (w posiadaniu rodzinnym "od zawsze" orzeł z czako nr 29 stąd moja teza). Niestety zbyt późno zainteresowałem się genealogią i nie zdążyłem zapytać dziadka o pochodzenie orła.
Może ktoś posiada jakieś informacje.
Pozdrawiam Hubert
* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. (JarekK)
Ostatnio zmieniony pn 29 lut 2016, 21:41 przez HubertP, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
bardzo proszę o sprawdzenie:
Barczyński Ignacy, ur. około 1824
Barczyński Jan Robert ur. 1884 Parzęczew
Czarnecki Kazimierz, ur. około 1843 Toczyski pow. sokołowski, starszy sierżant Dragońskiego Pułku Litewskiego
Pozdrawiam
Maria Sankowska
* Moderacja Regulamin: W treści wiadomości nie podawaj jawnie żadnego adresu poczty elektronicznej w niezmienionej, podstawowej formie. Jeśli już musisz podać adres e-mail, zamień go tak, by miał postać nieczytelną (lub przynajmniej mniej czytelną) (JarekK)
bardzo proszę o sprawdzenie:
Barczyński Ignacy, ur. około 1824
Barczyński Jan Robert ur. 1884 Parzęczew
Czarnecki Kazimierz, ur. około 1843 Toczyski pow. sokołowski, starszy sierżant Dragońskiego Pułku Litewskiego
Pozdrawiam
Maria Sankowska
* Moderacja Regulamin: W treści wiadomości nie podawaj jawnie żadnego adresu poczty elektronicznej w niezmienionej, podstawowej formie. Jeśli już musisz podać adres e-mail, zamień go tak, by miał postać nieczytelną (lub przynajmniej mniej czytelną) (JarekK)
Witam,
Proszę pomocy w odszukaniu informacji o pradziadku: Walenty Skroczyński syn Feliksa. Ur 1857 rok. We wsi Chrzanów/Goraj. Trafił do armii carskiej gdzieś 1875-1877. Chyba trafił do cytadeli Warszawskiej pułk Keksgolski grenadierski. Tam stał ordynansem oficera Sokołowa Eugeniusza syna Wasylia. W 1877 przeniesiony do Ukrainy razem z oficerem. Do Ekaterynoslawa (obecnie Dniepropetrowsk).
Dziękuję bardzo!!!
Z poważaniem,
Eugeniusz Don.
Proszę pomocy w odszukaniu informacji o pradziadku: Walenty Skroczyński syn Feliksa. Ur 1857 rok. We wsi Chrzanów/Goraj. Trafił do armii carskiej gdzieś 1875-1877. Chyba trafił do cytadeli Warszawskiej pułk Keksgolski grenadierski. Tam stał ordynansem oficera Sokołowa Eugeniusza syna Wasylia. W 1877 przeniesiony do Ukrainy razem z oficerem. Do Ekaterynoslawa (obecnie Dniepropetrowsk).
Dziękuję bardzo!!!
Z poważaniem,
Eugeniusz Don.