Digitalizacja i indeksacja wybranych zasobów AP Radom

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Re: Digitalizacja i indeksacja wybranych zasobów AP Radom

Post autor: Słomińska_Dominika »

.....
Ostatnio zmieniony pn 04 mar 2013, 12:54 przez Słomińska_Dominika, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Komuś się pomyliły zgony z urodzeniami, nie pokażę paluchem, bo nie wiem czy pytającemu czy odpowiadającej. :mrgreen:
Po za tym uczyli mnie by paluchem nie pokazywać.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Ten się nie myli kto nic nie robi i łapy pod tyłkiem trzyma.
wykasowałam aby nikogo nie stresować.
Pa.
Pozdrawiam
Dominika

dpawlak

Nieaktywny

Owszem wskazałaś na księgę urodzeń ale nie jestem przekonany do końca, czy to był błąd, pytający też potrafią nieźle się zakręcić zadając pytanie. Poczekamy, zobaczymy, czego duszyczka naprawdę szuka, tylko nie wiem, czy ponownie ten wątek odnajdzie.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
manna

Sympatyk

Post autor: manna »

Duszyczka manna jak widac jest jeszcze w stanie odnalezć wątek pomimo podejrzeń o pomylenie zmyslów. Usiłowłam wejść po poście dpawlak na strone familysearch.com aby jeszcze raz sprawdzić moje przypuszczenia lecz strona zawiesza sie - stad moje opóznienie .
Ad rem: Zgony 1884-1904 to zupełnie inna księga.
Jest oczywiscie ksiega urodzeń 1885-1887 i tam do strony 665 są urodzenia , ksiega oczywiscie po rosyjsku wiec mam pewien klopot z odczytem dat. Poszukuje aktu zgonu 337/1885 Radom.
Wg. mnie była osobna ksiega zgonów 1885-1887 ale teraz po wpisach Szanownych Państwa mam watpliwosci.Przekonam sie po skutecznym wejściu na stronę Familysearch .
Pozdrawiam,
Maria
manna
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

No dobrze tutaj w tym linku masz spis ksiąg Radomia jakie sa dostępne, jest jeszcze jeden link gdzie są dokumenty ogólne ale nie akta metrykalne
https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1407440

na przyszłość w tym linku: https://familysearch.org/search/collect ... Id=1927187 jest pięc katalogów głownych akt z terenu Polski i Radom może być w kilku miejscach, w linku wyżej jest pod Kielcami zaraz obok dziesiątek parafii z tego terenu.

co do wieszania się strony to często pomaga wywalenie tzw ciasteczek z przeglądarki.
Pozdrawiam
Dominika

manna

Sympatyk

Duszyczka manna problem rozwiazała, akt ZGONU 337/1885Radom znalazłam w Księdze URODZEŃ (!) 1885-1887 Radom. Otóż w Księdze Urodzeń 1885-1887 Radom po stronie 655 zaczynają się ZGONY z1885r. Może dalej są jeszcze małzeństwa - nie sprawdzałam.
Wystarczy zmieni w FS opis Księgi Urodzin na Księgę Urodzin i Zgonów i (?) 1885-1887Radom i następny poszukiwacz uniknie niezbyt miłej niespodzianki.
Pozdrawiam,
Maria
dpawlak

Nieaktywny

Czyli jednak błąd był po stronie pytającej, chociaż sprowokowany błędem w bazie mormonów. Cieszę się, że odnalazłaś zgubę.
Z promiennym jak dzisiejszy poranek uśmiechem, życzę jak najmniej kłopotów z bazą i jak najwięcej radości z jej przeglądania, duszko. ;-)
manna

Sympatyk

Czyli 1 : 1

Z nadzieją, że opis w bazie Mormonów zostanie wpisany POPRAWNIE.

Pozdrawiam, Maria
manna
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

To może ja się zgłoszę (nie wiem czy już ktoś się zgłosił), że ewentualnie mogę zindeksować Wrzeszczów, Zakrzew lub Przytyk o ile jest w planach fotografowania. W dokładnie podanej przeze mnie kolejności priorytetów ;) bo to parafie moich przodków. O ile Zakrzew i Przytyk są w zasobach Familysearch to Wrzeszczów jest tylko szczątkowo a nie wiem do końca jaka jest polityka cyfryzacji gdy akta są na FS? Czy można je indeksować dla metryk i geneteki? (tylko wtedy będą bez opcji odniesienia do skanów).
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
opol

Sympatyk
Ekspert

Post autor: opol »

A czy parafie te nie zostały jeszcze sfotografowane przez samo AP? W radomskim AP udostępniane są stanowiska komputerowe z fotografiami ksiąg wielu parafii, ale zapewne jeszcze nie całych zasobów. Może udałoby się porozumieć z tamtejszym archiwum w sprawie udostępnienia ich zasobów w internecie.

Pozdrawiam
Olga
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Przykro mi Olgo ale na temat tego archiwum to ja nie wiem w sumie za wiele :( Co do parafii z regionu radomskiego opieram się raczej na FS i wiem co tam jest z tych interesujących mnie.
Ale z tym dogadaniem się o publikacji to masz świetny pomysł :) ciekawe czy Państwo z PTG prowadzili lub prowadzą jakieś rozmowy w tym zakresie?
Ani tutaj: http://metryki.genealodzy.pl/woj-MZ ani tutaj: http://metryki.genbaza.pl/ nie odnajduję (może nie widzę zwyczajnie) nic z okolic Radomia :(
Pozdrawiam
Dominika

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

sprawdź NACowskie plany publikacji w szwa
do czerwca tydzień
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

http://nac.gov.pl/files/D%27ASC1_02_2013v.3.pdf tutaj napisane jest, że w marcu/kwietniu miały być opublikowane akta z AP Radom, takie jak Przytyk, Wolanów, Promna, Wrzeszczów...

Tylko, że szukarka zwraca zero wyników. Może ja źle coś robię? Wg tego spisu tych akt z AP Radom powinno być bardzo dużo ale ... nie ma nic :(

edit. Coś jest mocno nie tak z tą szukarką. Kiedyś działała normalnie, teraz dla testu wpisałam Warszawa + skany i nie ma nic ;)
Pozdrawiam
Dominika

Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rzeszotek_Łukasz »

Radom jest przewidywany na Czerwiec 2013 ;) Na 15 str. wydzielony jest drugi termin publikacji ;)
Pozdrawiam,
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”