Dokumentacja pracownicza, ZUS

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Czy z ZUSu przyszło pismo czy decyzja? Jeżeli zwykłe pismo niezatytułowane "decyzja" to za za ok. miesiąc, może trochę później spróbuję coś napisać. Ale w tej chwili jestem bardzo zajęta.
Pozdrawiam
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

rysiu pisze:Witam,
zamieszczam negatywną odpowiedź ze ZUS-u.Rysiu.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/vY3 ... f4c8HNCu2T
Rysiu, a druga strona? widzę tylko pierwszą.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
rysiu

Sympatyk

Post autor: rysiu »

Oto tekst z drugiej str.jest taki :kolejnych ustaw oraz aktach prawnych ogranicza to uprawnienie w konkretnie określonych przypadkach wynikających z ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych i ustawie o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach.

podpis urzędnika
Pozdrawiam Rysiu.
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Niestety, nie wyświetla się nawet pierwsza strona.
rysiu

Sympatyk

rysiu pisze:Oto tekst z drugiej str.jest taki :kolejnych ustaw oraz aktach prawnych ogranicza to uprawnienie w konkretnie określonych przypadkach wynikających z ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych i ustawie o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach.

podpis urzędnika
Pozdrawiam Rysiu.
jeszcze raz zamieszczam str.pisma ze ZUS-u.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/PQ7 ... DYGZjsBAJp
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Przeczytałam odpowiedź z ZUS. Jest ona w zasadzie standardowa. Nie można jej ocenić bez znajomości pisma jakie było skierowane do ZUS.
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Emerald »

Heropolitanska_Izabela pisze:Czy z ZUSu przyszło pismo czy decyzja? Jeżeli zwykłe pismo niezatytułowane "decyzja" to za za ok. miesiąc, może trochę później spróbuję coś napisać. Ale w tej chwili jestem bardzo zajęta.
Pozdrawiam
W moim przypadku było to zwykłe pismo, żadnego tytułu, w nagłówku tylko "Dotyczy pisma z dnia...
w sprawie udostępnienia dokumentów:..."
i tu wymienione osoby, o które pytałam.
Czy można się w takim razie do Pani zgłosić? Jeśli tak, to jak lepiej, wysłać teraz korespondencję z ZUS-em i przypomnieć się gdzieś za miesiąc czy ogółem odezwać się za ten ok. miesiąc?
Izabela
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Proszę napisać do mnie na priv i zostawić swój adres mailowy. Ja się odezwę.
Pozdrawiam
rysiu

Sympatyk

Dziękuję napiszę .Rysiu.
Awatar użytkownika
stryker

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: stryker »

Heropolitanska_Izabela pisze:Do Strykera

W zeszłym roku w sierpniu wskutek przygotowanego przeze mnie odwołania od decyzji Oddziału ZUS w Gdańsku nasz Kolega uzyskał dokumenty dot. swojego pradziadka i prababci.
Dziękuje Pani Bardzo.
Wczoraj udało się w końcu zobaczyć teczkę Babci i Dziadka (łączona).
Niestety za dużo "ciekawych" dokumentów tam nie było jak to niektórzy opisują :) ale chociaż moja ciekawość została zaspokojona :)
ps. Dziadek zmarł w 1991 , Babcia 2014.
pozdr.
Marcin
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Cieszę się, bo już się zaczęłam martwić, że trzeba będzie pisać do "wyższych instancji".
Serdecznie pozdrawiam
Izabela Heropolitańska
bwrubel

Sympatyk
Adept

Post autor: bwrubel »

Dzień dobry. Przeczytałem cały wątek, jednak jestem dość początkujący w temacie, tak więc z góry przepraszam, jeśli pytam o coś oczywistego. Próbujemy wraz z moją babcią dotrzeć do informacji dotyczących jej dziadka urodzonego w 1878, w Galicji, na terenie dzisiejszej Ukrainy. Z informacji znalezionych na forum zrozumiałem jednak, że dane ZUS dotyczące go nie będą już raczej nigdzie dostępne - umarł w 1949 r. czyli grubo ponad 50 lat temu. Myślę, że jakąś emeryturę raczej pobierał, bo kilka lat wcześniej wznowiono już działanie ZUS-u po wojnie. W czasach austriackich i w II RP pracował na kolei.

Z góry dziękuję za pomoc,
Bartosz
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

bwrubel pisze:Dzień dobry. Przeczytałem cały wątek, jednak jestem dość początkujący w temacie, tak więc z góry przepraszam, jeśli pytam o coś oczywistego. Próbujemy wraz z moją babcią dotrzeć do informacji dotyczących jej dziadka urodzonego w 1878, w Galicji, na terenie dzisiejszej Ukrainy. Z informacji znalezionych na forum zrozumiałem jednak, że dane ZUS dotyczące go nie będą już raczej nigdzie dostępne - umarł w 1949 r. czyli grubo ponad 50 lat temu. Myślę, że jakąś emeryturę raczej pobierał, bo kilka lat wcześniej wznowiono już działanie ZUS-u po wojnie. W czasach austriackich i w II RP pracował na kolei.

Z góry dziękuję za pomoc,
Bartosz
Jeśli żona zmarła po nim to może się zdarzyć tak, że w jej teczce będą jego dokumenty... u mnie tak było.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 17:06 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
artur1597

Sympatyk

Post autor: artur1597 »

Napisałem wniosek do ZUS, otrzymałem wszystkie świadectwa pracy, akt ślubu dziadków, oraz kwestionariusz.
A przypadku pradziadka to świadectwa pracy, kwestionariusz, legitymacja tymczasowa z 1948 roku, ale bez zdjęcia, oraz zeznania świadków.

Polecam napisać do ZUS.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”