Najlepszy program genealogiczny ?

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kazmierczak_Slawomir

Sympatyk

Post autor: Kazmierczak_Slawomir »

Proszę spróbować tak - w górnym menu Narzędzia, następnie Opcje, Język i tam powinna być możliwość wyboru języka polskiego.
Pozdrawiam
Sławomir
Michał_Bąbol

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Michał_Bąbol »

Spróbowałem i mam tylko angielski, hiszpański, francuski i niemiecki w kilku wersjach, paczkę języków do tej wersji mam pobraną i zainstalowaną :/
Pozdrawiam, Michał!

Poszukuję informacji o Bąbolach z Łętowni, Skawy, Nowego Targu i innych okolicznych miejscowości
Kazmierczak_Slawomir

Sympatyk

Niestety, nie wiem dlaczego, u mnie języków do wyboru jest więcej. System operacyjny Windows 7 PL.
Pozdrawiam
Sławomir
Michał_Bąbol

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Michał_Bąbol »

A masz którą wersję programu?
Pozdrawiam, Michał!

Poszukuję informacji o Bąbolach z Łętowni, Skawy, Nowego Targu i innych okolicznych miejscowości
Kazmierczak_Slawomir

Sympatyk

7.6.0.0 x64
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurek_Plieth »

Worwąg_Sławomir pisze: Spróbuj genealogyj, klikając na osobę w drzewie na ekranie masz o niej podane wszystko, moim zdaniem jest najlepszy, a zajmuję się genealogią zawodowo i muszę mieć sensowny nadzór nad dużą ilością niezależnych drzew, żeby się nie pogubić. Próbowałem b. wielu programów płatnych i bezpłatnych i nie widzę konkurencji dla tego programu. Jedyny mankament to wydruk drzewa, ale to akurat jest najmniej istotny problem do codziennej pracy.
https://sourceforge.net/projects/genj/
Usiłuję polubić ten program, ale idzie to jak przysłowiowa krew z nosa :cry:
Jest tam w ogóle jakiś help? Nawiasem mówiąc boję się angażować czasowo w program nie rozwijany od 7 lat, bo jakaś aktualizacja windowsów może go całkowicie wyłożyć.
Zawistowski_Adam

Sympatyk

Post autor: Zawistowski_Adam »

Ważna informacja dla osób korzystających z urządzeń z ugryzionym jabłkiem(może nieco późno ale zawsze),
do końca dnia jest jeszcze promocja 50% na programy genealogiczne MacFamilyTree i MobileFamilyTree.
WlaKom

The Next Generation of Genealogy Sitebuilding© (&qu

Post autor: WlaKom »

Jeśli chodzi o dobry, płatny program do genealogii to polecam The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ("TNG").
Przejrzałem większość aplikacji ale ten program pozwala pokazać prawie wszystko.
Używam go od wielu lat. Najbardziej lubię to w nim, że można go sobie zmodyfikować (PHP pliki) do własnych potrzeb bez ograniczeń (konieczny akces do phpMyAdmin na serwerze).
Ma wbudowane dziesiątki języków, które można również modyfikować (cust_text.php).
Autor jest zawsze pomocny jeśli są jakieś problemy lub pytania, oraz instalacja ma opis w j. polskim.

----------------
Ostatnio zmieniony czw 28 lis 2019, 13:23 przez WlaKom, łącznie zmieniany 2 razy.
Kołek_Michał

Sympatyk

Post autor: Kołek_Michał »

Piotr_Pizoń pisze:Witam
Ja od dobrych kilku lat używam Agelong Tree.

Może nie jest to program idealny, cena też nie jest niska bo z tego co pamiętam ponad 200 zł. ale można kupić płacąc przez PayPel ze strony rosyjskiej i wtedy wychodzi coś około 60-70 zł. więc jest bardzo tanio.

Pozdrawiam Piotr
Czy ktoś może podpowiedzieć jak zamówić ten program i zapłacić w rublach, ponieważ faktycznie różnica cenowa jest spora?

Michał
Piotr_Pizoń

Sympatyk

Post autor: Piotr_Pizoń »

Kołek_Michał pisze:
Piotr_Pizoń pisze:Witam
Ja od dobrych kilku lat używam Agelong Tree.

Może nie jest to program idealny, cena też nie jest niska bo z tego co pamiętam ponad 200 zł. ale można kupić płacąc przez PayPel ze strony rosyjskiej i wtedy wychodzi coś około 60-70 zł. więc jest bardzo tanio.

Pozdrawiam Piotr
Czy ktoś może podpowiedzieć jak zamówić ten program i zapłacić w rublach, ponieważ faktycznie różnica cenowa jest spora?

Michał
Tutaj link do sklepu:

https://allsoft.ru/software/hobbies/fam ... vo-zhizni/

Trzeba się zarejestrować i kupić program. Płaci się przez PayPal w złotówkach a oni w paypal przeliczają na ruble. powinno wyjść max 60 zł.

Pozdrawiam Piotr
matt13

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matt13 »

Witam. Mam pytanie "taktyczne" 😉 Zamierzam zrobić drzewo genealogiczne babci mojej żony. Chcę by ona była w "środku“ i korzenie szły od jej dzieci ale także od jej rodziców. I teraz moje pytania. Czy kto już kiedyś robił podobne i może pokazać jak wygląda? Jaki program polecacie by to umieścić oraz chce to wydrukować w całości więc jakbyście polecał to zrobić?
ochociński_krzysztof
Kontakt:

Post autor: ochociński_krzysztof »

drzewo genealogiczne DGII, osobę środkową możesz wybrać, całość można wydrukować
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Obejrzyj różne przykładowe kształty drzew na myheritage
Drzewo - Więcej - Wydruk wykresów- Wybierz typ wykresu
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Obecnie prawie każdy poważniejszy program genealogiczny oferuje tzw. wykres klepsydry - tzn. łącznie wywód przodków danej osoby i wywód jej potomków. Może to by wspomniany MyHeritage (bezpłatne do 250 osób), Ahnenblatt (całkiem darmowy) i cała gama płatnych. Jedynie trzeba uważać na polonizację (czyli polskie znaki diakrytyczne oraz oznaczenie np. ur. lub * a nie Birth).

Najwięcej elastyczności oferuje GenPro (bardzo stare wersje można znaleźć darmowe, tylko trzeba uważać skąd się pobiera, aby nie pobrać razem z wirusem), ale według mnie wykresy są brzydkie.

Ostatnio bawiłem się wersją testową Heredis 2018, która daje bardzo ładne graficzne wydruki (ale nie jest spolonizowana w 100%).

Trzeba pamiętać, że bywają tak skomplikowane drzewa genealogiczne, z którymi żaden program nie da sobie rady aby wydrukować w całości (GenPro wydrukuje, ale będą się linie przecinać).
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Program genealogiczny

Post autor: Tomasz_Mierzejek »

Witam! proszę o pomoc. czy znają państwo program genealogiczny w którym można utworzyć drzewo genealogiczne oraz indeksować osoby które w nim występują? chodzi mi o pełną wersje programu którego można pobrać za darmo.

pozdrawiam
Tomasz :) :) :)
Ostatnio zmieniony sob 09 mar 2019, 14:34 przez Tomasz_Mierzejek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”