ePaveldas
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Marcin.Rybicki

- Bialas_Malgorzata

- Małgorzata_Kulwieć

-
Piasecki_Zbigniew
EAIS
Dotychczas zajmowałem się poszukiwaniami na Kujawach. A teraz trafiłem na Wilno. Kombinuję z tłumaczem. Jest ciężko. Poszukuję metryki urodzenia. próbowałem na EAIS. Doszedłem do Numeru 1507/1/59. Niby są metryki urodzenia z parafii Apostołów Św. Filipa i Św. Jakuba w Wilnie w zakresie 1929-1934. Ale nic nie mogę wyświetlić. Czy to oznacza ograniczenie 100 lat na publikację? Gdzie wtedy sprawdzić jaki to numer aktu urodzenia? A może ktoś ma dostęp? Dokładnie chodzi o metrykę urodzenia Halina Kurkowska 1933-10-23. Czy wystąpić do Państwowego Archiwum Historii Litwy, czy Centralne Archiwum Państwowe Litwy. Wystarczy parafia i data urodzenia. Przepraszam za tyle pytań. Dziś zacząłem z EAIS, wczoraj ePavelas i w ogóle nic.
Pozdrawiam
Zbyszek
Pozdrawiam
Zbyszek
Re: EAIS
Cześć Zbyszku,
Może ktoś ma dostęp i pomoże Ci w prosty sposób rozwiązać Twój problem, gdyby tak nie było, czytaj dalej.
- wg. informacji na EAIS https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/316837489 sygnatura 1507/1/59 nalezy do zasobu LVIA, a więc:
- napisałbym do LVIA (Lietuvos valstybės istorijos archyvas, ~ Centralnego Państwowego Archiwum Historycznego Litwy)
- poprosił o kopie aktu chrztu, podając te dane które już znasz: parafia/kościół i miasto, datę chrztu, imię i nazwisko ochrzczonej (jesli znasz imię ojca - także)
- napisz że to Twoja rodzina, podaj pokrewieństwo (babka/prababka itd)
- pisz po polsku, tam dobrze rozumieją i zazwyczaj są życzliwie nastawieni i pomagają. Ja dodawałem także wersję po angielsku (też rozumieją), może być nawet z tłumacza google'a.
Na Litwie dużo starszych ludzi mówi po Polsku, byłem w sierpniu osobiście (pierwszy raz w życiu) i się przekonałem. Wśród pracowników archiwów także ich nie brakuje.
Nie przepraszaj, pytasz właściwie i co ważne konstruktywnie, rób to dalej. Ale że dostaniesz coś na tacy nie licz, dla własnego dobra (w ten sposób omija Cię masa zabawy, a później satysfakcji).
Spokojnie, z czasem będzie łatwiej. Kiedyś byłem w podobnej sytuacji co Ty teraz (też Wilno, brak znajomości języka), z biegiem czasu udało się popchnąć do przodu wiele spraw.Piasecki_Zbigniew pisze:Dotychczas zajmowałem się poszukiwaniami na Kujawach. A teraz trafiłem na Wilno. Kombinuję z tłumaczem. Jest ciężko.
Doszedłeś do sygnatury 1507/1/59. Metryki po prostu są, "niby" jest nie potrzebne. Nie możesz wyświetlić bo prawdopodobnie oznacza ograniczenia w dostępie, prawdopodobnie te o jakich wspominasz.Piasecki_Zbigniew pisze: Poszukuję metryki urodzenia. próbowałem na EAIS. Doszedłem do Numeru 1507/1/59. Niby są metryki urodzenia z parafii Apostołów Św. Filipa i Św. Jakuba w Wilnie w zakresie 1929-1934. Ale nic nie mogę wyświetlić. Czy to oznacza ograniczenie 100 lat na publikację?
Generalna uwaga: czasem bywa, że w zespołach dotyczących Wileńskich kościołów/parafii zdarzają się zeskanowane i udostępnione skorowidze, czasem wykraczające zakresem poza ograniczenia 100 lat (np. urodzeń z lat 30 i 40 XX wieku). Czasem są częściowo zanonimizowane (np. zamiast całych, są tylko pierwsze litery imion) - niestety, w Twoim przypadku tak nie jest (jest skorowidz zgonów 1906-1940, dostępny na epaveldas).Piasecki_Zbigniew pisze: Gdzie wtedy sprawdzić jaki to numer aktu urodzenia? A może ktoś ma dostęp?
Może ktoś ma dostęp i pomoże Ci w prosty sposób rozwiązać Twój problem, gdyby tak nie było, czytaj dalej.
Ja zrobiłbym tak (co i Tobie radzę):Piasecki_Zbigniew pisze: Dokładnie chodzi o metrykę urodzenia Halina Kurkowska 1933-10-23. Czy wystąpić do Państwowego Archiwum Historii Litwy, czy Centralne Archiwum Państwowe Litwy. Wystarczy parafia i data urodzenia.
- wg. informacji na EAIS https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/316837489 sygnatura 1507/1/59 nalezy do zasobu LVIA, a więc:
- napisałbym do LVIA (Lietuvos valstybės istorijos archyvas, ~ Centralnego Państwowego Archiwum Historycznego Litwy)
- poprosił o kopie aktu chrztu, podając te dane które już znasz: parafia/kościół i miasto, datę chrztu, imię i nazwisko ochrzczonej (jesli znasz imię ojca - także)
- napisz że to Twoja rodzina, podaj pokrewieństwo (babka/prababka itd)
- pisz po polsku, tam dobrze rozumieją i zazwyczaj są życzliwie nastawieni i pomagają. Ja dodawałem także wersję po angielsku (też rozumieją), może być nawet z tłumacza google'a.
Na Litwie dużo starszych ludzi mówi po Polsku, byłem w sierpniu osobiście (pierwszy raz w życiu) i się przekonałem. Wśród pracowników archiwów także ich nie brakuje.
No, z tym nic to bym nie przesadzał, jednak coś się udałoPiasecki_Zbigniew pisze: Przepraszam za tyle pytań. Dziś zacząłem z EAIS, wczoraj ePavelas i w ogóle nic.
Pozdrawiam
Zbyszek
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
Piasecki_Zbigniew
-
poz_marecki

Dzień dobry,
takie małe przypomnienie/uwaga z mojej strony, powtórzę nieznającym tematu :
Na EAIS gdy się za długo ogląda,to czarne strony wynikają z powodu wylogowania ze strony archiwum.Być może ze wzgl.bezpieczeństwa.Należy mieć to na uwadze i zapamiętać mniej więcej na której było się stronie , ażeby potem stronę "odświeżyć" lub powtórnie się zalogować.Na epaveldas może być podobnie,nie wiem, rzadziej tam bywam.
Pozdrawiam
Marek
takie małe przypomnienie/uwaga z mojej strony, powtórzę nieznającym tematu :
Na EAIS gdy się za długo ogląda,to czarne strony wynikają z powodu wylogowania ze strony archiwum.Być może ze wzgl.bezpieczeństwa.Należy mieć to na uwadze i zapamiętać mniej więcej na której było się stronie , ażeby potem stronę "odświeżyć" lub powtórnie się zalogować.Na epaveldas może być podobnie,nie wiem, rzadziej tam bywam.
Pozdrawiam
Marek
-
Piasecki_Zbigniew
Dobry wieczór
W Wilnie na Litwie mam do wyszukania tylko 3 metryki. O dwie napisałem maila do Lietuvos valstybės istorijos archyvas. Automat informacyjny przyjął, jest OK. Będę czekał. Została mi jeszcze jedna metryka. Tu mam problem bo chodzi o akt zgonu Leokadia Kurkowska z domu Miąskowska, a może Mionskowska, parafia Vilniaus Šv. arkangelo Rapolo bažnyčia. Zmarła prawdopodobnie w 1941 roku. Urodzona w 1900-11-26. Nie mogę znaleźć księgi zmarłych z 1941 lub sąsiednich lat. Więcej raczej nie będę nic szukał na Litwie. Wrócę do Kujaw i Pomorza. Może mi ktoś pomóc? Bardzo proszę.
Pozdrawiam
Zbyszek
W Wilnie na Litwie mam do wyszukania tylko 3 metryki. O dwie napisałem maila do Lietuvos valstybės istorijos archyvas. Automat informacyjny przyjął, jest OK. Będę czekał. Została mi jeszcze jedna metryka. Tu mam problem bo chodzi o akt zgonu Leokadia Kurkowska z domu Miąskowska, a może Mionskowska, parafia Vilniaus Šv. arkangelo Rapolo bažnyčia. Zmarła prawdopodobnie w 1941 roku. Urodzona w 1900-11-26. Nie mogę znaleźć księgi zmarłych z 1941 lub sąsiednich lat. Więcej raczej nie będę nic szukał na Litwie. Wrócę do Kujaw i Pomorza. Może mi ktoś pomóc? Bardzo proszę.
Pozdrawiam
Zbyszek
-
Sroczyński_Włodzimierz

A 1941 to parafia w ogóle? Sowieci już w 1940 po zajęciu Wilna bardzo ograniczyli działalność Kościoła (Litwini zresztą wcześniej polskich parafii - też) , a od 1 I 1941 w ogóle pozbawili podstaw prawnych działania
jeśli za sowieta w 1941 to może raczej ZAGS?
chyba, że "za niemca" w 1941 - coś się odbudowywało, ale nie w pełni (też było kontrolowane..zresztą były braki kadrowe, chyba sporo parafii było nieobsadzonych, przez Litwinów średnio szło - a taka była i w kościele preferencja..może konieczność?
poszukaj historii parafii z tego burzliwego okresu
jeśli za sowieta w 1941 to może raczej ZAGS?
chyba, że "za niemca" w 1941 - coś się odbudowywało, ale nie w pełni (też było kontrolowane..zresztą były braki kadrowe, chyba sporo parafii było nieobsadzonych, przez Litwinów średnio szło - a taka była i w kościele preferencja..może konieczność?
poszukaj historii parafii z tego burzliwego okresu
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Piasecki_Zbigniew