Archiwum Państwowe w Łodzi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam po dłuższej przerwie!
Zwracam się z gorącą prośbą do osób wybierających się do AP lub AA w Łodzi o pomoc w znalezieniu aktu małżeństwa Jana Hoffman (Hofman, Hoffmann itp.) i Barbary Ptaś(sz)kiewicz, którzy zamieszkiwali w Ignacewie, w Tkaczewskiej Górze (parafia Parzęczew) około 1830.
Z góry serdecznie dziękuję.
Zwracam się z gorącą prośbą do osób wybierających się do AP lub AA w Łodzi o pomoc w znalezieniu aktu małżeństwa Jana Hoffman (Hofman, Hoffmann itp.) i Barbary Ptaś(sz)kiewicz, którzy zamieszkiwali w Ignacewie, w Tkaczewskiej Górze (parafia Parzęczew) około 1830.
Z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.
Grażyna
Grażyna
-
Grażyna_Słupczyńska

Witaj Grażynko
W AP Łódź są tylko mikrofilmy z parafii Parzęczew z lat 1773-1809./ ofiarowane przez AA Łódź/
Latem byłam w tej parafii i wszystkie księgi są nadal w kancelarii parafialnej.Niestety po przykrych doświadczeniach Księdza Proboszcza z pseudo genealogami Ksiądz nie zbyt chętnie zezwala na przeglądanie posiadanych zasobów.
Mimo wszystko radzę Ci spróbować,mnie się udało,choć wówczas interesowały mnie późniejsze lata,więc nie mogę Ci teraz pomóc.
Radzę Ci jednak trochę zaczekać,bo teraz jest okres kolęd i z braku czasu Ksiądz może Ci odmówić.
Pozdrawiam Grażyna
W AP Łódź są tylko mikrofilmy z parafii Parzęczew z lat 1773-1809./ ofiarowane przez AA Łódź/
Latem byłam w tej parafii i wszystkie księgi są nadal w kancelarii parafialnej.Niestety po przykrych doświadczeniach Księdza Proboszcza z pseudo genealogami Ksiądz nie zbyt chętnie zezwala na przeglądanie posiadanych zasobów.
Mimo wszystko radzę Ci spróbować,mnie się udało,choć wówczas interesowały mnie późniejsze lata,więc nie mogę Ci teraz pomóc.
Radzę Ci jednak trochę zaczekać,bo teraz jest okres kolęd i z braku czasu Ksiądz może Ci odmówić.
Pozdrawiam Grażyna
- kwroblewska

Grażyno,
Księgi z par. Parzęczew XIXw są na mikrofilmach w AA w Łodzi.
A problem, o którym pisze Grażyna już był poruszany 2.06.2011
http://genealodzy.pl/modules.php?op=mod ... 8218#88218
Już teraz nie pamiętam szczegółów ale chyba w tej parafii nie występowało nazwisko Ptaszkiewicz i być może aktu ślubu nie ma w par. Parzęczew.
Krystyna
Księgi z par. Parzęczew XIXw są na mikrofilmach w AA w Łodzi.
A problem, o którym pisze Grażyna już był poruszany 2.06.2011
http://genealodzy.pl/modules.php?op=mod ... 8218#88218
Już teraz nie pamiętam szczegółów ale chyba w tej parafii nie występowało nazwisko Ptaszkiewicz i być może aktu ślubu nie ma w par. Parzęczew.
Krystyna
- Brozek_Oskar

Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc, nie mam możliwości jechać do Łodzi, a niestety AP Łódź nie odpisuje na maile, które do nich przesyłam.
Jest to prośba o zamówienie skanu metrykalnego z parafii Borowno:
Marianna Jasak, ur. 23 października 1834 roku, wieś Borowno, parafia Borowno.
Jest to zespół : 1417/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Borównie.
Ale jeśli bo ktoś był tak dobry, prosiłbym również jeśli by spojrzał na lata życia jej rodziców w jej akcie urodzenia czyli Franciszka Jassaka i Tekli zd. Koćwin, i jeśli by byli bardzo młodzi, to proszę o przesunięcie się kilka lat do tyłu i odnalezienie aktu ślubu, napewno w tej parafii, ponieważ te nazwiska są tam charakterystyczne, i również zamówienie skanu, a jeśli nie to tylko podanie danych.
Bardzo proszę o pomoc.
Jest to prośba o zamówienie skanu metrykalnego z parafii Borowno:
Marianna Jasak, ur. 23 października 1834 roku, wieś Borowno, parafia Borowno.
Jest to zespół : 1417/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Borównie.
Ale jeśli bo ktoś był tak dobry, prosiłbym również jeśli by spojrzał na lata życia jej rodziców w jej akcie urodzenia czyli Franciszka Jassaka i Tekli zd. Koćwin, i jeśli by byli bardzo młodzi, to proszę o przesunięcie się kilka lat do tyłu i odnalezienie aktu ślubu, napewno w tej parafii, ponieważ te nazwiska są tam charakterystyczne, i również zamówienie skanu, a jeśli nie to tylko podanie danych.
Bardzo proszę o pomoc.
Lukasz wedlug pradziada to Tuszyn jest w Archiwum Archidiecezjalnym w Lodzi.
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
- kwroblewska

Łukaszu,
Wszystkie informacje można znaleźć na stronie AP w Łodzi
Mikrofilmy akt z zasobu Archiwum Archidiecezjalnego w Łodzi
- księgi metrykalne parafii
Parafia Tuszyn 1585-1808
http://www.lodz.ap.gov.pl/mflaal.html
____
Krystyna
Wszystkie informacje można znaleźć na stronie AP w Łodzi
Mikrofilmy akt z zasobu Archiwum Archidiecezjalnego w Łodzi
- księgi metrykalne parafii
Parafia Tuszyn 1585-1808
http://www.lodz.ap.gov.pl/mflaal.html
____
Krystyna
AP i AA w Łodzi -noclegi
Witam
poszukuje danych na temat moich krewnych zamieszkujących dawne woj. sieradzkie. Jeśli ktos będzie w stanie dostarczyć mi troche danych, to bede wdzięczna. wieś Wierzchlas dawna parafia Ruda. Katarzyna z domu Kołodziej ur. 1867 wyszła za mąż za Jakuba Kołodzieja mieli córkę Mariannę wyszła za Mateusz Wichra. Następne nazwisko Kuśmierek Franciszek ur 1896 ? żonaty z Heleną Kuśmierek też okolice Wielunia
poszukuje danych na temat moich krewnych zamieszkujących dawne woj. sieradzkie. Jeśli ktos będzie w stanie dostarczyć mi troche danych, to bede wdzięczna. wieś Wierzchlas dawna parafia Ruda. Katarzyna z domu Kołodziej ur. 1867 wyszła za mąż za Jakuba Kołodzieja mieli córkę Mariannę wyszła za Mateusz Wichra. Następne nazwisko Kuśmierek Franciszek ur 1896 ? żonaty z Heleną Kuśmierek też okolice Wielunia
Jola
-
zciszewicz

AP Łódź -mikrofilmy parafii Kalinowa
Witam Koleżanki i Kolegów.
Mam zapytanie czy ktoś z Was zamówił do AP w Łodzi mikrofilmy z parafii Kalinowa?
Pozdrawiam Zbyszek
Mam zapytanie czy ktoś z Was zamówił do AP w Łodzi mikrofilmy z parafii Kalinowa?
Pozdrawiam Zbyszek
-
Kubiak_Urszula

AP Łódź - pomogę
Witam.Wybieram się do AP w Łodzi,na Al.Kościuszki,czyli tam gdzie znajduja się akta z XX wieku i końca XIX w formie ksiąg.W AP na Pl.Wolności znajdują się akta zmikrofilmowane.Proszę więc o wcześniejsze sprawdzenie czy poszukiwane akty są w oddziale na Al.Kosciuszki.
Zamówienia przyjmuję do 26.02.
Pozdrawiam Ula.
Zamówienia przyjmuję do 26.02.
Pozdrawiam Ula.
- kwroblewska

AP Łódź - pomogę
Ula,
Sądzę, że wiesz - do 10 jednostek [ksiąg] jednorazowo można zamówić.
-----
Krystyna
Sądzę, że wiesz - do 10 jednostek [ksiąg] jednorazowo można zamówić.
-----
Krystyna
-
Kubiak_Urszula

AP Łódź - pomogę
Wiem :)Przeglądać będę Krośniewice,może jeszcze Kutno.Lata 1894-1910 bo tyle udostępiają w wersji papierowej.Więc mogą to być 2 -3 księgi,a może nawet i jedna.Wiadomo,kto pierwszy ten lepszy.Pomogę ile będę mogła.
Ula.
Ula.
Pomogę, wybieram się do Archiwum w ..
Witaj!
Jesli bedziesz przegladac Kutno - zwroc prosze uwage na nazwisko Assendrych /Asendrych (pzede wszystkim Waleria - szukam jej aktu zgonu). Bede bardzo wdzieczna.
Pozdrawiam serdecznie
Gosia
Jesli bedziesz przegladac Kutno - zwroc prosze uwage na nazwisko Assendrych /Asendrych (pzede wszystkim Waleria - szukam jej aktu zgonu). Bede bardzo wdzieczna.
Pozdrawiam serdecznie
Gosia